Dupa fabuloasa mancare de linte pentru incalzit oasele nu credeam ca pot veni cu ceva mai misto, dar am senzatia ca, in ce priveste lintea galbena (sau rosie?? Si de fapt ea e toata ziua portocalie…), sunt pe un iceberg caruia i-am descoperit doar varful. Nu stiu cum am reusit s-o subestimez atat de grosolan pana acum, nu stiu cum si-mi pare al naibii de rau.
Vreau sa va spun despre supa asta doar atat: un deliciu cum nu am mai mancat de mult timp. Stiu ca va uitati la ea si va ganditi: linte galbena cu cocos si curry, man, e cam prea exotica pentru papilele mele de roman cinstit, mai are si curry, hai mai bine nu. Va inselati! Unu la mana ca nu are un gust chiar asa exotic, ci mai degraba reconfortant, doi la mana ca nu e dulce. Urasc cu pasiune mancarea dulce. Dulceata laptelui de cocos e perfect mascata de rosiile acrisoare si de ghimbirul vag picant incat, overall, e doar o supa care te incalzeste si te invie din cap pana in picioare, fara o tenta etnica dominanta. Nu va mai spun ca e vegana si ca se face cam la fel de repede ca un bol cu paste.
Ingrediente
- 1 lingura mare ulei de cocos sau floarea soarelui presat la rece
- 1 ceapa galbena tocata marunt
- 3 catei de usturoi maruntiti
- 1/2-1 lingura curry, dupa cum va stiti ca va place
- 2 cm ghimbir ras sau 1 lingurita rasa pasta de ghimbir
- 1 conserva rosii decojite
- 1 cana linte galbena
- 1 conserva lapte de cocos (250ml)
- 3-4 cani apa (3 mai spre tocanita, 4 mai spre supa)
- 2 frunze dafin
- Pentru servit: seminte de negrilica si dovleac sau ce aveti prin casa, paine prajita
Metoda
- Incingem uleiul in oala de supa, apoi adaugam ceapa si o calim la foc mediu pana se inmuaie si devine translucida. Adaugam usturoiul, curry-ul si ghimbirul si mai calim 2 minute.
- Adaugam apoi rosiile, lintea si apa (eu pun apa clocotita ca sa mai tai din timpul de gatire). Agitam bine conserva de lapte si omogenizam bine continutul, apoi turnam 2/3 din ea in supa, impreuna cu foile de dafin. Lasam la foc mediu-iute, semi-acoperit cu capac, cam 20-25 minute.
- Dam ciorba de pe foc, scoatem foile de dafin si blenduim 2/3 din ea intr-un blender de mare viteza. Pasul asta nu e neaparat necesar, dar mie mi se pare ca ii da consistenta PERFECTA. Sunt mai mult #TeamCiorba si mai putin #TeamSupaCrema.
- Prajim cateva felii de paine, decoram supa cu seminte si laptele ramas si mancam totul impreuna. O minune!
Bai fratilor, mancati pana lesinati, atata pot spune. A lins-o pana si pretentiosul de fiu-meu, care nu e mare fan condimente sau gusturi noi. In plus, e o mancare perfecta pentru perioada menstruala, daca urmati o dieta bazata pe fazele ciclului, asa cum ar trebui sa facem toate. Nu va mai readuc aminte de importanta leguminoaselor intr-un regim echilibrat.
Love and lentils!
Incredibil de delicioasa! M-am bucurat foarte mult ca am gasit reteta.
Si eu ma bucur ca ai incercat-o, Paul!
[…] Tot secretul supei ăsteia stă în asezonare. Dacă nu are sare și condimentele sus-indicate, well… cum să vă zic, nu mai e același lucru. Serios, nu pot să subliniez cât de important e să nu le săriți. Supa nu iese picantă, dar are ceva ultra-special. Nu am folosit curry pentru că Sami și iubi nu-s fani, dar ras-el-hanout-ul nici nu l-au simțit, doar s-au delectat cu el. E o supă DELICIOASĂ și o mare concurentă pentru cea mai populară supă de pe blogul meu, supa de linte pentru suflet. […]
Delicioasă. Voi repeta reteta, cu siguranță.
Maria, ma bucur mult. Adevarul e ca asta e feedbackul general. Eu o fac foarte des, o iubesc.
Wow, mulțumesc pentru rețetă!!! În 2016 am făcut o rețetă cu gustul acesta prima oară, dar cu ingrediente diferite și mi-a plăcut foarte mult, dar ulterior nu am mai găsit rețeta și improvizațiile sau rețetele testate nu au mai fost așa reușite. E foarte bună! Însă eu am pus pudră de ghimbir în supă și nu am avut apte de cocos, așa că am pus la final smântână de gătit (că asta aveam, dar vreau pe viitor altceva), și am mai dat-o într-un clocot.
Ma bucur super mult ca ti-a placut Mihaela!