Nici nu a început decembrie și Belgia e deja pe modul „sărbători.” Oamenii se pregătesc deja de mese copioase, iar eu m-am gândit ca, între marea de rețete, să vă las cu câteva sfaturi care să vă ajute să digerați mai bine festinul care vi se pregătește. Desigur, vă reamintesc că e bine să fiți blânzi cu bietul vostru corpușor, chiar dacă e sărbătoare, să nu exagerați cu cantitățile, dar nici să nu vă biciuiți dacă nu mai stați în deficit caloric sau dacă încercați toate dulciurile de pe masă. Da, o să fluctueze glicemia, dar bucuria păstrării sănătății mintale e mai importantă.
Sunteți pregătiți? Pe locuri, fiți gata, start!
1Începeți orice masă cu o salată
Nu pentru că sunt eu obsedată de frunze și #cevaverde, ci pentru că se pare că legumele mâncate înainte „îmbracă” intestinele cu un strat protector care ajută la menținerea unei glicemii stabile. Dacă are în ea și oțet de mere (nu lămâie), cu atât mai bine.
O idee foarte bună, pe care eu o practic des, e să pun pe masă înainte de a începe să gătesc sau să aduc mâncarea câteva platouri-aperitiv cu multe legume proaspete tăiate (roșii, ardei, ridichi, morcovi, conopidă, broccoli etc.), câteva feluri de brânză și ouă fierte plus un hummus sau un alt dip vegetal. Fără pâine, sticksuri, fructe dulci. Vă spun că TOATĂ lumea întinde mâna să mănânce această combinație de fibre + proteine + grăsimi (PFF) și începe festinul cu dreptul. Stomacul e mai plin, mai protejat, și nu vom mai putea mânca jumătate de porc nici dacă vrem.
2Asigurați-vă că există pe masă cel puțin două-trei feluri de legume gătite minimal
Asta e regula proximității de care am mai povestit. Nu putem face alegeri sănătoase dacă opțiunile bune nu ne sunt la îndemână. Asigurați-vă că aveți de unde alege, astfel încât să nu aveți surpriza că aveți pe masă doar pâine, prăjeli și dulciuri și nu puteți pune altceva în farfurie nici dacă ați vrea. Legumele astea sunt nemaipomenite și pentru a aplica regula ce urmează:
3Mâncați alimente sănătoase la volum
Da, sunt gustoși cârnații în untură. Puneți doi în farfurie, iar restul de 80% umpleți-o cu broccoli la abur, niște morcovi la cuptor sau o salată uriașă de varză. Mâncați un volum cât mai mare de alimente sănătoase (și sărace în calorii) pentru a umple stomăcelul și a ameți senzația de foame și poftă fără prea multe efecte secundare pentru corp.
4Ridicați-vă de la masă înainte să fiți plini?
Spun asta cu semn de întrebare și voce mică, pentru că îmi dau seama că șansele să facă cineva asta sunt destul de scăzute. Dar dacă totuși există printre voi și gladiatori, aflați că ăsta e secretul fericirii: să nu mâncăm până simțim că explodăm și ne sare nasturele de la pantaloni.
5Nu reumpleți farfuria
Din aceeași serie ca recomandarea de sus, doar pentru gladiatori. Puneți în farfurie doar ce considerați că veți mânca și nu „mai luați o lingură” după ce ați terminat. Vă ajută și cu menținerea greutății dar și să evitați senzația de vomă după a treia porție de salată de boeuf.
6Mai ușor la deal cu alcoolul
Da, ficatul vostru nu are nevoie de al 5-lea pahar de vin. Încercați să nu beți alcool pe stomacul gol și să limitați cantitatea. Sau, și mai înțelept, beți pe rând: un pahar de bere, un pahar de bere fără alcool. Un pahar de vin, un pahar de vin fără alcool (da, există!). Faceți ce puteți.
7Faceți mișcare în prima oră după masă
Nu neapărat pentru că mai ardeți niște calorii și pentru că mișcarea în general e benefică pentru organism. Ci pentru că mușchii voștri vor absorbi excesul de glucoză din sânge și o vor folosi ca energie. În acest mod nu veți avea fluctuații glicemice și zahărul din tort nu se va depune sub formă de grăsime în ficat. Prin mișcare înțeleg o plimbare de o jumătate de oră sau niște genuflexiuni, un plank, ceva care să folosească marii mușchi ai corpului (picioare, la voi mă uit!). Nu trebuie să fie ceva complicat, nu trebuie mers la sală, nu trebuie aparate.
8Evitați gustările între mese
Gustările între mesele copioase sunt modul ăla enervant prin care nu lăsăm organele să își facă treaba și mai băgăm în noi niște calorii pe care nu le-a cerut nimeni :) Părerea mea total neavizată e că, dacă nu avem vreo condiție de sănătate specifică, gustările sunt complet inutile. Cele trei mese ale zilei ar trebui să ne ofere plinul energetic necesar iar corpul nostru ar trebui, în mod ideal, să aibă capacitatea de a folosi orice combustibil aflat la dispoziție, mai ales cele care există deja în organism sub formă de grăsimi sau glucide, nu neapărat biscuitele de la ora 4. Această capacitate se numește flexibilitate metabolică și vă voi povesti despre ea pe larg în alt articol.
9Nu e obligatoriu să mâncați trei mese pe zi
Dacă vă simțiți foarte plini după o zi de mâncat-viteză, e ok să luați o pauză la cină sau să săriți peste micul dejun. Să mâncați un fruct sau o salată, sau pur și simplu să beți un ceai dacă simțiți că nu mai intră altceva. Pauzele digestive fac tare bine organelor iar dacă auziți că vă chiorăie mațele, aflați că nu e rău deloc. Intestinele dumneavoastră se curăță și e un proces benefic în organism.
10Spuneți NU
În multe din familiile nostre limbajul iubirii se traduce prin mâncare. Trebuie să mănânci tot ce e pe masă pentru ca mama sau bunica să se simtă iubite. Aia e, toți am fost acolo. Însă e foarte ok să puneți limite, să disociați iubirea, respectul, admirația, de cantitatea de mâncare ingerată. Fii adult și spune NU dacă nu mai poți sau nu mai vrei și arată-ți sentimentele în alt mod, explică familiei tale, atât cât poți (dacă poți!) de unde vine decizia ta. Va fi o evoluție binevenită pentru toată lumea, chiar dacă nu va fi ușor la început. Vă spun din experiență.
Nu în ultimul rând, când toate planurile eșuează, nu uitați că există ceaiul hepato-biliar. Sau de anghinare. Hai noroc!
Love and celebrations!