N-am fost niciodată pasionată de modă și, între noi fie vorba, nici contextul vieții mele nu mi-a permis să fiu. Am crescut în trening și adidași, am avut maxim o pereche de blugi pe sezon (sau mai bine zis pe câțiva ani!), iar definiția mea de stil era să încerc măcar să mă asortez cromatic. Însă în viață trecem prin diferite anotimpuri, diferite momente, iar obiectivul meu de la începutul anului trecut a fost să îmi descopăr propriul stil. A venit o zi în care nu am mai vrut pur și simplu să port haine la întâmplare, în care să deschid dulapul și să simt nefericire sau să mă întreb: „ah, oare azi ce să iau pe mine? Nu am nimic cu care să mă îmbrac!”
Așa a început căutarea mea, care nu este despre cum să fiu la modă sau în trend, ci despre cum să mă îmbrac și să mă prezint în așa fel încât să mă simt bine cu mine si să îmi reflect personalitatea. Este un domeniu complet nou pentru mine, în care simt că descopăr apa caldă, însă consider că totul se învață. Chiar și asta.
Știu că nu e doar călătoria mea pentru că am vorbit cu multe dintre voi pe rețelele sociale și astea sunt întrebări care tot reapar. Așa că… să trecem la treabă! Iată pașii pe care eu i-am făcut pe drumul ăsta spre o garderobă care:
- să fie adaptată stilului meu de viață
- să fie cât de cât minimalistă
- să nu se demodeze, să fie cumva atemporală
- să îmi permită să fac ușor combinații vestimentare
- să mă facă să mă simt minunat, încrezătoare și să mă pună în valoare
1Identifică stilul de viață pentru care te îmbraci
Ăsta e pasul cel mai important. Trebuie să te îmbraci pentru viața pe care o duci, nu pentru cea către care aspiri. Nu are sens să ai un dulap plin de costume dacă tu ești freelancer și stai toată ziua în leggings. Sau să ai echipament de sport dacă tu nu faci mișcare niciodată. Uită-te foarte atent la viața ta și activitățile de zi cu zi și fă o listă cu acestea și tipul de haine de care ai nevoie.
Eu merg la birou într-un mediu relativ formal, lucrez și de acasă, merg la sală, am copil mic cu care am activități fizice afară și trăiesc într-o țară cu climat relativ rece și ploios. Toate astea influentează puternic modul în care mă îmbrac și piesele de care am nevoie. Înseamnă că am nevoie majoritar de ținute serioase, de birou, de câteva ținute de sport, de câteva ținute decontractate pentru timpul liber și că toate trebuie să fie mai degrabă pentru toamnă-iarnă.
2Identifică tipul de corp pe care îl ai
Corpurile noastre sunt diferite și hainele se așează diferit pe ele. De aceea e foarte important să ne cunoaștem și să subliniem punctele forte: o garderobă reușită mi se pare una care le pune în valoare. Am găsit un articol la întâmplare care explică bine tipurile de siluete așa că îți las link dar poți citi despre asta oriunde pe net, că e plin. Ia apoi un centimetru, măsoară-te și vezi.
Un exercițiu fain e să conștientizezi care sunt părțile din corpul tău de care ești mândră și pe care le consideri un atu. Pe lângă faptul că îți face bine psihic, aceste părți vor fi cele pe care le vei pune în valoare suplimentar pentru a obține acel boost de încredere și fericire în propria piele. Eu de exemplu știu că am păr și buze frumoase, că am talia subțire, mâinile fine și sunt înaltă. Sunt calitățile fizice de care sunt mândră și pe care le afișez cu plăcere. Știu că mă avantajează pantalonii și fustele cu talie înaltă și că dacă port bootcut arăt ca un cârnat sugrumat, știu că îmi vin bine pantalonii lungi dar arăt ridicol în crop și că hainele oversize pe mine arată ca pe dulap etc.
Odată ce ai claritate asupra genului de haine care te avantajează și pe care vrei să le porți, poți trece la pasul următor.
3Inspiră-te
Am petrecut nenumărate ore și zile din viața mea pe Pinterest, uitându-mă la ținute care îmi plac. Le-am pus pe toate într-un board, care acum reflectă stilul care mă atrage și care se potrivește vieții și corpului meu cel mai mult. La început te sfătuiesc să salvezi ținute la întâmplare, pentru că analizarea lor va veni mai târziu. Creează-ți câte un board pentru fiecare arie a vieții tale (formal, sport, casual) și pinuiește până nu mai poți. Da, trebuie să investești puțin timp, dar e timp investit în TINE și îți va aduce o auto-cunoaștere pe care o listă pre-digerată de altcineva nu o va putea face.
Poți de asemenea să urmărești persoane cu al căror stil te identifici și să te inspiri din ținutele lor. Selectează atent și preferabil nu mai mult de 2-3, căci s-ar putea să ajungi la o cacofonie stilistică.
4Definește-ți stilul
După ce ai pinuit până la epuizare, fă un pas înapoi și analizează rezultatele. Vei vedea că ești atrasă de anumite culori, combinații, forme, materiale. Vei vedea tipare, vei vedea preferințe foarte clare. Dacă faci o căutare pe net, vei găsi multe articole care explică trăsăturile diferitelor tipuri vestimentare, eu las din nou un link absolut întâmplător care să te introducă în subiect.
După ce mi-am analizat stilul de viață și preferințele, mi-a devenit foarte clar că eu tind spre stilul clasic și cel casual, cu câte o scăpare spre sport.
5Stabilește paleta cromatică
Unul din marile secrete pentru a avea o garderobă coerentă din care să fie ușor să faci ținute fără a țipa: oh, n-am cu ce să mă îmbrac! este să ai o paletă cromatică bine definită. Cu cât mai multe culori, cu atât mai multe probleme, mai ales dacă ești la început. Trebuie să ai două-trei culori neutre de bază (alb, negru, gri, bej) și două culori de accent (eu am roz și albastru, de pildă, dar și un vag verde). Presupun că atunci când ești mai experimentată și încrezătoare, poți face mai mult de atât.
Chestia asta a fost pentru mine game-changer, pentru că m-a ajutat să înțeleg de ce haine trebuie să scap, ce haine trebuie să (nu mai) cumpăr și să reușesc să fac ușor combinații cu ce am. De asemenea, cel puțin la început, e util să nu pui pe tine mai mult de 3 culori deodată.
6Fă-ți o listă cu piese de bază
Ah, infama listă. Cel mai râvnit sfânt graal pe pinterest :) Ei bine da, eu mi-am făcut această listă și mă bucur să o împărtășesc gratis cu abonații la newsletter (dacă nu ești abonat, te poți abona și poți avea acces la ea în The Goodie Bag, pagina cu resurse gratis pentru abonați).
Nu spun că e miezul gogoșii, dar pentru mine lista asta a fost un început excelent pentru garderoba pe care mi-o doream. Evident, ea corespunde stilului meu de viață, paletei cromatice și corpului meu, dar cred că e destul de neutră cât să poată fi replicată și de alte persoane. Ea poate fi descărcată și modificată (e în Excel). Linkurile din ea sunt întâmplătoare, doar ca să ilustreze stilul și genul de produs, nu sunt acolo pentru a fi cumpărate. Eu una nu-mi permit geantă Chanel și papuci Gucci :) Deja am împărțit-o cu prietenele mele și am creat așa… o comunitate de mini-fashioniste preocupate să mai împuște câte o piesă.
Cert e că pe mine m-a ajutat să am lista asta cu piese de bază atent alese din care să pot forma nenumărate ținute și cred că și pe tine te-ar avantaja să ai una făcută de tine, sau începută de alții și terminată de tine.
7Fă un audit al garderobei actuale
Ei fetelor, partea grea acum începe. Pentru că auditul ăsta înseamnă două lucruri: (1) că trebuie să scapi de toate hainele nașpa, adică să faci un decluttering ca la carte și (2) că trebuie să vezi unde ai găuri. Rezervă-ți timp special pentru asta, o zi sau două, și îți garantez că va merita. Asigură-te că nu te întrerupe nimeni și că ai o oglindă bună în cameră.
Cum faci un decluttering ca la carte?
- scoate absolut toate hainele din dulap. Toate, fără excepții. Nu lăsa nimic pe umerașe, pentru că va trebui să interacționezi cu fiecare piesă.
- probează fiecare haină și dă imediat: hainele rupte și/sau ponosite care nu mai pot fi reparate decent; hainele care nu îți vin PERFECT și/sau nu te mai încap (mari sau mici), hainele care nu se mai potrivesc cu stilul tău de viață (ex. de maternitate, dacă nu plănuiești o extindere a familiei), hainele care nu se încadrează în paleta ta cromatică și duplicatele. Dacă ai 20 tricouri albe, crede-mă, e prea mult!
- dacă ai ezitări cu privire la anumite piese, pune-le într-o cutie și du-o în boxă: dacă după un an nu ai simțit lipsa niciuneia, e clar că trebuie să zboare.
- începe prin a pune înapoi in dulap piesele tale preferate, pe care le porți 80% din timp (nu pe cele scumpe sau pe cele pe care ai vrea să le porți). Ce au ele în comun? Dacă răspunzi corect la întrebarea asta, s-ar putea să afli deja foarte multe despre stilul tău. Poate e croiala, culoarea, materialul – notează-ți observațiile pentru că te vor ajuta să faci cumpărături pe viitor.
- ia apoi restul hainelor, bucată cu bucată, și întreabă-te: de ce nu o port așa des? Poate că nu mai corespunde stilului tău de viață, sau poate te jenează un fermoar, sau poate nu ai cu ce să o asortezi. În funcție de răspuns, vei decide dacă e cazul să îi mai dai o șansă sau nu.
- nu în ultimul rând, uită-te la material: hainele din materiale naturale (lână, cașmir, piele, bumbac, in, mătase etc.) arată și se prezintă mai bine și, în umila mea părere, ar trebui prioritizate.
Dulapul tău trebuie să fie ca un magazin din care ai vrea să cumperi fiecare obiect: meriți asta!
8Completează cu piese lipsă
Acum vine momentul comparației. Te uiți la lista de piese de bază, te uiți la ce ai în mod real în garderobă și identifici golurile, pentru a începe să completezi. Câteva sfaturi:
- fi EXTREM de selectivă cu ce lași să intre în dulapul tău. Eu nu cumpăr lucruri doar pentru că sunt la reducere sau mi-au luat ochii pe moment. Ca să intre în garderoba mea, o haină trebuie să îndeplinească toate condițiile de mai jos. Învață să spui nu, chiar dacă uneori poate părea dificil, pentru că vei câștiga pe termen lung.
- respectă paleta cromatică aleasă.
- cumpără doar haine care îți vin perfect, nu te jenează și se potrivesc stilului tău.
- alege materiale de calitate.
- întreabă-te dacă mai ai deja o haină asemănătoare, cu ce ai combina-o din hainele pe care le ai deja și în ce context o vei purta. Dacă ai deja o haină la fel și chiar nu ai nevoie de duplicate (evident că poți avea mai multe tricouri albe, de pildă, dar oare ai nevoie de al 3-lea sacou negru?), aplică principiul one-in, one out: cumpără haina nouă, dar dă/vinde una existentă (înlocuiește un sacou vechi cu unul nou). Dacă nu poți alcătui cel puțin 5 ținute cu noua piesă, gândește-te dacă e cu adevărat oportun să o cumperi.
- ia în calcul prețul pe purtare. Dacă iei un sacou scump dar pe care îl porți de 2 ori pe săptămână sau cizme pe care le porți zilnic, prețul pe purtare va fi mult mai mic decât al unei rochii ieftine pe care o porți o dată vara. Se zice că o haină și-a scos investiția ecologică dacă o porți de cel puțin 30 ori, iar mie îmi place să mă gândesc și la asta și mă asigur că îmi port toate hainele mult mai des de atât.
- urmărește site-urile de second hand (Vinted, Zalando pre-owned etc.), pentru a putea cumpăra piese de foarte bună calitate la reduceri mari. Sau site-urile care vând colecții mai vechi la prețuri de dumping (Veepee, Showroom Prive, Zalando Lounge etc.). Cred că mai puțin de 10% din hainele mele sunt cumpărate la preț întreg, mai ales cele de lux.
- fă-ți o listă cu aceste piese lipsă (din nou, un board de pinterest e super util) și cumpără-le doar după ce ai analizat atent nevoia. Uneori, eu pinuiesc astfel de haine și aștept reducerile pentru a le achiziționa sau le caut SH.
Sunt sigură că în acest articol modest nu am acoperit tot ce trebuia spus pe temă. Dar e un început și m-aș bucura să îl întregești și tu în comentarii sau să îmi spui cum ți s-a părut. Te-a ajutat? A fost prea general? Tu ce ai completa?
Love and style!
Aur! Mulțumesc!
Much love! Te pup Ana.
Super cel cu stilul vestimentar. Am aflat si eu ce ma caracterizeaza.
Ce ma bucur Andreea!