Astazi am mai aflat ceva nou si mor de nerabdare sa impartasesc cu voi. Eram la sala si ma plangeam antrenorului ca, dupa antrenamentele noastre de rezistenta, experimentez mereu pe tot parcursul dupa-amiezii cateva simptome ciudate pe care nu stiu cum sa le explic:
- oboseala accentuata
- lipsa de energie
- cresterea temperaturii corporale, dar in acelasi timp de multe ori o senzatie de frig
- o foame ingrozitoare, dar ingrozitoare, din aia in care as manca lemne
Ei, dragii babei, asa am aflat eu despre efectul afterburn sau – tineti-va – consum excesiv de oxigen post-antrenament (excess post-exercise oxygen consumption – EPOC).
Ce este efectul afterburn (EPOC)?
Efectul afterburn este o reactie fiziologica la exercitiile fizice intense, care permite corpului sa consume mai multe calorii timp de cateva ore dupa incheierea antrenamentului. El determina un puls ridicat o anumita perioada de timp, eliberarea suplimentara de hormoni si repararea si regenerarea celulelor muschilor.
Atunci cand facem exercitii foarte intense, corpul are nevoie de mai mult oxigen decat poate obtine prin respiratie, producand un decalaj intre cerere si oferta numit datorie de oxigen. Asa ca, dupa antrenament, corpul incearca sa restabileasca echilibrul consumand oxigen suplimentar si arzand astfel calorii nebanuite. Boom! Luati-o p-asta!
Ce antrenamente declanseaza efectul afterburn?
Antrenamentele cu cea mai mare rata de afterburn sunt HIIT/antrenamentele de rezistenta. Adica mostly greutati. Antrenorul meu spune ca de asta prefera ca al treilea antrenament saptamanal al meu sa fie deocamdata tot de rezistenta, pentru ca la cardio (de intensitate normala) poate arzi mai mult in timpul antrenamentului, dar nu asa mult dupa. Dar, indiferent daca vorbim de cardio sau greutati, principiul de baza e acolo: cu cat un antrenament e mai intens, cu atat e mai mare acest efect.
Cat de mari sunt arderile de calorii post-antrenament?
Efectul asta afterburn nu trebuie nici subestimat, nici supraestimat. Asta e o afirmatie care mi-a placut mult si cu care sunt de acord. Astfel, in cazul exercitiilor aerobe (cardio), efectul afterburn e insesizabil la antrenamente usoare de 60-65% HRmax, 5-10% la antrenamente medii (75-85% HRmax) si 10-15% in cazul intervalelor intensive. La un antrenament de rezistenta de aproximativ o ora avem 5-10% la o intensitate medie, 10-15% la o intensitate mare si 15-20% la o intensitate foarte mare.
Intr-un calcul simplu, daca faci doua antrenamente intensive de rezistenta pe saptamana si arzi la fiecare cam 600kcal, cu efectul afterburn mai arzi cate 90kcal dupa. Intr-un an asta inseamna 9500kcal, adica un kilogram jumate de grasime corporala. Not bad!
Daca sunteti obisnuiti sa mergeti la sala, sau sa faceti sport in general, poate ca stiati deja asta, dar pentru mine e o descoperire noua si grozava. Nu neaparat pentru ca ard eu cine stie ce calorii suplimentare, ci pentru ca e minunat sa afli cat de destept e corpul asta al nostru. Si sper sa nu deduceti de aici ca forta e mai buna ca anduranta, pentru ca nu e asa. Sunt diferite, complementare si incredibil de necesare amandoua.
Love and strength training!
Îmi pare bine că ți-am descoperit blogul. Mâncarea sănătoasă și echilibrată împreună cu mișcarea fac din corp casă bună pentru o minte sănătoasă!
Asa e Iuly!