E sezonul supelor creme si m-am saturat pur si simplu sa vad toate piureurile zgrumturoase incadrate in aceasta categorie. No more! Va voi impartasi azi toate secretele stiute de mine care sa va aduca in farfurie o adevarata experienta, ce ziceti? Iata:
Stock
Baza unei supe creme gustoase se pune inca din lichidul pe care il folositi pentru a o demara. Daca folositi apa simpla, ura si la gara, scadem gustul cu vreo 20-30%. Daca in schimb folositi niste stock (vegetarian sau nu) sau fierbeti niste oase impreuna cu legumele… eheee, alta treaba. Just so you know.
Timp de fierbere
Daca si mama voastra v-a invatat sa fierbeti legumele si pastele pana le iese sufletul din ele, bine ati venit la mine in club. Doar ca eu l-am parasit si am intrat in clubul: fierbem legumele doar cat sa se patrunda. Daca folositi un multicooker (iar eu imi fac supele crema exclusiv la Instant Pot), nu setati va rog eu pe 10-15-20 minute ca le omorati. Maaaaxim 4 minute si 10 eliberare naturala a aburului, in conditiile in care legumele sunt bucati mari. Maaaxim.
Asezonare
Miezul problemei. Un alt moment in care supa noastra o ia pe aratura iremediabil e lipsa asezonarii corecte. Fara sare si condimente in proportii potrivite, e doar o zeama fara suflet. In general (dar atentie ca depinde muuult de cat de “sarata” e sarea deci experimentati cu ce aveti) eu pun cam o lingura rasa de sare la 1 litru, 1 litru jumate de lichid. La condimente, o proportie aproximativa ar fi de 1 lingurita/ litru din fiecare condiment, dar cu discernamant ca daca puneti ceva picant proportia asta o sa faca supa necomestibila. Condimentele picante se pun cam cu varful de lingurita la litru.
Intotdeauna folosesc minim 3-4 condimente care merg impreuna, preferabil in varianta seminte (nu rase), minim unul foarte aromat (precum semintele de fenicul sau coriandru sau chimen etc.). Intotdeauna termin in tromba cu un jet de lapte sau smantana lichida. La bal sau la spital.
Consistenta
Repetati dupa mine: supa-crema nu este un piure. Daca ridicati lingura si supa cade inapoi in castron lasand urme vizible, eventual si mici movilite, nu e supa crema. Este un piure trist. La o oala de ciorba cu o capacitate de 4-5 litri eu pun 1-2 morcovi, 1 pastarnac, 1 bucata mica de telina, 2-3 cartofi, alte cateva legume mici, in functie de specific, si restul lichid.
Consistenta corecta a supei crema este de smantana lichida.
Blender
The deal breaker. De fiecare data cand faceti o supa-crema zgrumturoasa se mai face o gaura in stratul de ozon. Practic omorati planeta. O supa crema de top nu se face cu blenderul cu imersie (din ala cu picior) si nici cu un blender de mass market. Imi pare rau, dar cineva trebuia sa va spuna asta asumat :) Mixer de mare viteza sau… ne intoarcem la pasul piure glorificat. Vitamix, Blendtec, hai sa zic si Thermomix, cam despre asta vorbim.
Mixati, insistati, si aduceti-va aminte cuvintele babei: consistenta de smantana lichida.
Extra sfat: niste crocanteala
Supa crema cu crutoane e ca Romeo cu Julieta (dar fara finalul trist): match made in heaven. Daca totusi si voi, ca si mine, evitati painea, adaugati seminte prajite. It’s the dream. Daca nu aveti chef sa faceti crutoane pentru ca lene, bagati o felie de paine la prajitor 1-2 minute, apoi rupeti-o si inmuiati in supa. Cu placere.
Si acum, cateva retete de supa crema sa va lingeti pe deshte:
Supa crema de broccoli cu branza albastra
Love and soups!
hAUR! 😘