Urasc broccoli din tot sufletul meu. Broccoli e leguma-dusman a tuturor oamenilor de pe planeta, in special a copiilor, si este un lucru arhicunoscut ca a venit pe aceasta planeta sa ne chinuie, mai ales daca e fiert si servit doar cu sare. Si totusi, broccoli asta e atat de util! N-ai ce sa faci, daca deschizi orice carte de nutritie, orice site, daca vorbesti cu orice doctor, toata lumea iti va spune in cor cat e de sanatos, cate beneficii fabuloase are pentru sanatate: este o sursa importanta de fibre, vitamina K, vitamina B6, E, C, fosfor, potasiu, cupru… sa continui? Deci da, oricat de mult nu ne place de moaca lui, neaparat trebuie sa il mancam. Dar cum… cum???
Copt baby, copt. Sau fiert la abur. Va jur, astea doua sunt (dupa umila mea parere), cele mai bune doua metode de a manca broccoli daca esti fan la fel de mare ca mine. Cu asezonarea potrivita, poti ajunge sa iti placa atat de mult incat pur si simplu sa nu te poti opri din mancat. Nu, nu va pacalesc, nu e un mit, nu e clickbait: exista speranta! Astazi va demonstrez cum broccoli se va manca pe rupte prin simpla adaugare a sosului magic pe care l-am invatat de la prietena mea Andreea, cea mai mare specialista in mancare chinezeasca. Pazea!
Ingrediente
- 1 broccoli mare
- 2 linguri ulei de floarea soarelui presat la rece
- 1 lingurita sare (eu am folosit de Guerande)
- 1 lingurita piper negru macinat
- 180 g taitei de orez
- 1/2 cana caju crud
Pentru sosul magic
- 4-5 linguri sos soia de buna calitate
- 1 lingura otet de orez brun (sau in lipsa, otet balsamic)
- 2 linguri ulei de susan
- 2 cepe verzi, tocate marunt
- 2 catei de usturoi, dati prin presa
- 2 cm ghimbir proaspat, ras
Metoda
- Incingem cuptorul la 200 C. Spalam broccoli si il rupem in buchetele mici. Il aruncam in tava cuptorului si il amestecam bine cu uleiul de floarea soarelui, sarea si piperul. Dam la cuptor pana se rumeneste.
- Fierbem 1.5 l apa. Punem taiteii de orez intr-un castron mare rezistent la temperaturi inalte sau intr-o oala. Dupa ce apa a clocotit, o turnam peste taitei si lasam asa pana se albesc si se desfac frumos (cam 5 minute), apoi ii clatim bine de tot cu apa rece ca gheata.
- Amestecam toate ingredientele pentru sos intr-un bol incapator. Mare atentie aici, pentru ca gusturile pot fi tare diferite: cel mai bine e sa incepeti cu o lingura de sos de soia (este foarte sarat) si sa adaugati dupa gust. La fel si cu usturoiul, dar mai ales ghimbirul, care e usor piscacios. Lasam sosul la marinat pana e gata broccoli.
- Incingem o tigaie si adaugam in ea nucile de caju. Rumenim bine, apoi dam de pe foc.
- Intr-un bol mare amestecam toate ingredientele: taiteii, broccoli, caju-ul, sosul.
Cand scoateti tava din cuptor incercati, pe cat posibil, sa nu va ardeti. Daca totusi nu reusiti aceasta performanta, aveti patru variante: 1. sa bagati mana in gura (doh!); 2. sa bagati mana in sare; 3. sa bagati mana in miere sau, varianta cea mai simpla si mai eficienta, 4. sa puneti un plasture special pentru arsuri si rani superficiale, cum sunt cele de la URGO.
Avem trei variante destepte:
- URGO ADH arsuri (gradul 1 si 2, rani superficiale)
- calmeaza durerea si sustine vindecarea datorita substantelor pe care le contine
- nu se lipeste de rana, deci poate fi indepartat fara urlete si injuraturi
- izoleaza de presiune si frictiune
- URGO ADH tul arsuri (gradul 1 si 2, rani superficiale)
- ca mai sus, doar ca se prezinta sub forma de tul steril si are o combinatie de doua substante speciale care amelioreaza durerea si grabeste vindecarea
- URGO Waterproof (rani superficiale)
- se foloseste pentru rani de dimensiuni mai mici si poate fi purtat la piscina, la mare, la dus, pentru ca rezista in contact cu apa
- solutia antiseptica actioneaza ca o protectie antimicrobiana
Eu un lucru vreau sa va spun: nu e de glumit nici cu arsurile nici cu taieturile in bucatarie. Eu o patesc des, chiar daca sunt atenta, asa ca sfatul meu SINCER si INSISTENT este sa tineti o mica trusa de prim ajutor in bucatarie care neaparat sa contina plasturi si antiseptic fara alcool, pentru ca nimeni nu vrea salata de taitei cu deget si sange. Trusa mea de la studio e pe raftul de deasupra aragazului si chiuvetei, iar acasa o tin in dulapiorul de deasupra aragazului. Am apelat la ea de nenumarate ori si m-am felicitat ca nu a trebuit sa alerg pana la baie in timp ce mi se ardea mancarea sau imi lua bucataria foc.
Acestea fiind zise, va doresc mult broccoli la cuptor cu sos magic, pentru ca odata ce ati incercat, you can never go back!
Love and broccoli!
Bunaziua Andie,
imi permit 2 observatii:
super sosul asiatic!
gatesc brocoli de vreo 15 ani si copiii adora brocoliul, chiar facut simplu la abur cu putin unt si sare, sau prajit repede in ulei cu sos de soia; secretul e :nu trebuie coapta mult, trebuie sa ramana tare, gen; deci nu cred ca e o idee buna s-o puneti la cuptor, apoi in sos; de fapt prietena dvs , specialista in mancaruiri asiatice probabil stie ca asiaticii nu gatesc prea mult legumele, ci ele raman crocante.
incercati!
[…] Broccoli la cuptor cu taietei de orez […]