Pana de curand sa faci paine mi se parea nu numai extraordinar de complicat si time-consuming, dar si foarte inutil, atata timp cat puteam cumpara bine mersi varietati foarte interesante de la supermarket si nu trebuia sa petrec cine stie cat, in calduri, in fata cuptorului. Din fericire, incapatanarea mea caracteristica – “trebuie sa stiu sa fac paine, if it’s the last thing I do!” – mi-a adus de data asta cel mai frumos cadou: abilitatea de a prepara, fara efort si cu mare succes, preparate incredibile din paine. Sunt departe de a fi un expert, insa dupa ce am testat mai multe retete, mi-am dat seama ca de fapt pentru majoritatea specialitatilor se foloseste o reteta simpla, mare si lata, la care mai adaugam cate o floricica, o ierburica, o cepica, si papam o paine cu totul noua!

Ingredientele esentiale sunt:

faina (500 g)

drojdia (cel mai bine lucrez cu cea uscata, la plic, o recomand din suflet),(1 plic)

apa calduta – ATENTIE!  NU fierbinte, doar usor calduta, si (300 ml)

zahar (1 lingurita) sau miere (2 lingurite)

sare (1 lingura)

In aceasta coca putem adauga ce ne trece prin cap: seminte, ierburi, ulei, legume, etc. si diversifica painea.

Cum se face? Simplu. Prima data poate parea complicat, a doua oara nu va va lua mai mult de 10 minute.

1. Intr-un castronel ceramic amestecam apa calduta cu drojdia si zaharul sau mierea pana se topesc (1 minut).

2. Intr-un bol mare cernem faina si sarea si facem o gaura in mijloc. (1 minut)

3. Turnam amestecul de apa si drojdie, amestecam bine pana obtinem o coca elastica.  In cazul in care vrem sa adaugam seminte, ierburi, etc. in coca, asta e momentul. (5 minute)

4. PRIMA DOSPIRE. Lasam coca la crescut in bolul acoperit cu un servet uscat minim 40 minute, maxim 2 ore intr-un loc calduros si uscat – pana cand coca isi dubleaza volumul. Poate fi caloriferul, daca e iarna, sau aragazul, avand grija sa dam drumul la cuptor ca sa se formeze o temperatura mai mare in camera.

5. A DOUA DOSPIRE. Luam coca crescuta din bol fara a o framanta prea mult si o asezam in tava in care va coace – tava de chec, sau o tava intinsa, caz in care noi vom modela coca: rotunda, bagheta, chifle, etc. Acoperim tava cu acelasi servet si lasam pe aragaz la crescut inca cel putin 30 minute.

6. Daca vrem sa adaugam topping, acum e momentul! Fie ca e vorba de apa, ulei, pesto, amestecuri de ceapa calita, ulei si mirodenii, etc., tot ce trebuie facut e sa ungem aluatul.

7. Dam la copt – in functie de marime, intre 30-50 minute.

That’s it! No more, no less!

Va imbratisez cu drag.

PS Printesele din poze, sunt, pe rand: Miss Paine de secara cu seminte de floarea soarelui, Mrs. Paine alba cu pasta de masline negre si Miss Paine cu ceapa rosie si cascaval.

4 COMMENTS

    • Vai vai draga mea! Cata dreptate ai! Ne bazam pe experienta de mai bine de 10 ani de tinut ligheanul mamii, in timp ce batea coca!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.