Dupa cum stiti deja din poze si live streaming, astazi am facut primul meu tort acoperit cu fondant. Nu-i treaba usoara, va asigur. Inainte de a trece la fapte mari m-am documentat indelung, citind despre fondant pe site-uri romanesti, straine, in carti de bucate si pe bloguri. Am gasit nenumarate versiuni: unii spuneau ca fondantul din zahar pudra nu prea iese, ca are gust naspa, ca e tare, ca trebuie musai amestecat cu glicerina si glucoza (in forma pura), ca cel mai bun, simplu si usor de facut fondat e din marshmallows, etc. etc. etc.

Pentru ca nu am gasit marshmallows si nu mai aveam rabdare sa astept week endul viitor, eu m-am hotarat sa-mi incerc norocul cu fondantul – pasta de zahar. Va pot spune urmatoarele, pentru a demonta toate miturile pe care le gasiti pe net:

1. Fondantul din pudra de zahar este foarte gustos si maleabil. Se pare ca nu lipeste nici pe jumatate cand fondantul din marshmallows (zic sursele mele). In plus, nu contine colorantii sintetici si E-urile inerente celui din MM.

2. Reteta din pudra de zahar iese foarte bine cu urmatoarele ingrediente, si este mai mult decat suficienta pentru un tort cu diametrul de 28 cm, plus decoratiuni: 30 ml apa rece, 5 gr gelatina, 2 lingurite miere (50 g) si aproximativ 400-500 gr zahar pudra. Modul de preparare AICI.

3. Nu este nevoie sa folositi glicerina, nu e obligatoriu sa puneti glucoza – poate foarte simplu sa fie inlocuita cu miere de buna calitate.

4. Este obligatoriu sa cerneti zaharul. In caz contrar, se va vedea foarte urat in coca finala.

Ce trebuie sa tineti minte atunci cand faceti fondantul:

1. NU folositi boluri de metal la prepararea lui.

2. NU refrigerati dupa. Coca se impacheteaza in folie de plastic si se pastreaza foarte bine intr-un container etans, in loc uscat si racoros (camara, dulap, etc.).

3. NU fierbeti gelatina atunci cand o topiti pe foc. In mai putin de 30 secunde ea va fi transparenta si gata de amestecat cu mierea.

4. Fondantul trebuie lasat sa se odihneasca de pe o zi pe alta (min. 8 h). Cel mai bine este sa il preparati cu o zi inainte de tortul la care il veti folosi.

5. Framantati bine coca inainte de prima folosire. Fondantul va fi tare, dar nu va descumpaniti. Rupeti-l in bucatele mai mici si incercati sa le modelati pe ele, apoi combinati-le si framantati toata cantitatea de coca. Framantatul E foarte important!

6. Fondantul nu va adera pe tort daca acesta nu a fost uns in prealabil cu frisca sau crema de unt (o crema rapida facuta la mixer in doua minute din unt, zahar pudra si lapte) si refrigerat. La fel, decoratiunile trebuie si ele unse fie cu frisca fie cu fff putina apa, altfel vor cadea de pe tort.

7. Inainte de a trece la fapte, va sfatuiesc sa cautati pe youtube filmulete cu amplasarea fondantului pe tort, pentru ca o imagine face mai mult decat o mie de cuvinte, si va va fi foarte util cand veti trece la fapte. Un exemplu, AICI.

8. Facaletul de lemn cu care intindeti fondatul ar trebui sa fie uns cu grasime vegetala – eu am preferat uleiul de palmier margarinei: e mai sanatos si natural si mai apropiat de “vegetable shortening-ul” american. De acelasi ulei va puteti ajuta pentru ungerea mainilor in caz ca fondantul se lipeste prea tare.

In mare, asta e! Va doresc mult succes, si sa nu va fie frica!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.