Fratilor, mic dejunul asta o sa va schimbe viata. Il facem deja de foarte mult timp la noi in familie si, desi cu greu ma mai pot urni sa scriu sau sa fotografiez ceva, de data asta am facut o exceptie la cererea lui iubi. Iubi e cel mai mare fan al acestui game changer, alaturi de fiu-meu care il mananca in cantitati absolut impresionante.

De ce il iubim? E suuuper gustos, tine foarte bine de foame, e proteic si foarte sanatos, in adevaratul sens al cuvantului. Insa partea care mie imi place cel mai mult e ca raportul Omega 3 – Omega 6 e zdrobitor in favoarea primului. In cazul in care nu ati primit memo-ul, problema dietei moderne e ca e prea plina de Omega 6, care cauzeaza inflamatie in corp si boli, pe cand Omega 3 face opusul. You get it, Omega 6 rau Omega 3 bun.

Noi cumparam toate ingredientele bio, pentru ca avem langa casa un magazin bio la vrac, cu preturi bune si produse proaspete si variate. Partea mea preferata e ca imi pot face unt de nuci proaspat la presele lor, din doar… nuci. Alegi ce vrei (migdale, alune etc.), selectezi consistenta (smooth, medium, crunchy) si il lasi sa curga in borcanul de sticla reciclabil cu care ai venit de acasa. Gata, m-au spalat astia de tot pe creier.

Ingrediente pentru 3 portii

  • 1,5 cana lapte (normal sau vegetal)
  • 1 cana quinoa
  • 2-3 banane
  • 3 linguri unt de nuci
  • Sos de mere sau alt piure de fructe
  • Sirop de artar (optional)

Metoda

  1. Puneti quinoa intr-o sita fina si clatiti-o sub jet de apa.
  2. Pe aragaz: fierbeti quinoa in lapte (cam 10-15 min din momentul in care da in clocot). La Instant Pot: turnati laptele, apoi quinoa (nu amestecati cu lingura, doar scuturati putin oala) si gatiti timp de 1 min, apoi 10 min NR.
  3. Intr-un bol amestecati quinoa cu untul de nuci, banana si compotul de fructe/siropul de artar. Gata!

Iubi mananca toata combinatia cu sirop pt ca el o vrea dulce, dar eu si Sami consideram ca dulceata bananei e suficienta. Puteti adauga si alte fructe, dar noi preferam sosul de mere, facut tot de mine in casa doar din mere. In poza asta e un sos de prune.

Practic, puteti lua orice fruct, taia in cubulete mici si il puteti cali pe foc cu o lingura de apa pana cand se inmoaie putin si lasa zeama. Asta e tot. O combinatie de viiiis este rubarba-menta-capsuni!

Si acum, nutrition facts pentru toata portia.

Parerea mea modesta e ca daca e o reteta care ar trebui sa se viralizeze, asta e. Ar schimba vietisoarele multor oameni.

Love and quinoa!

18 COMMENTS

  1. Andie, untul de nuci merge înlocuit? P-aici prin Românica mai greu cu untul de nuci de la magazin. :) Nu, nu te invidiez deloc!!!

    • Poti sa nu pui deloc. Mie imi place pt ca tine mai bine de foame si da un gust mai placut in combinatia cu banana. Dar sa stii ca unt de arahide ok se gaseste peste tot pe la noi si, daca nu gasesti de cumparat, poti sa iti faci chiar tu la blender sau robot. Doar mixezi nuci pana se fac pasta. Te pup!

  2. Ma ierti, dar dupa poza pusa, raportul Omega6/3 pare zdrobitor in directia gresita. Sau nu am inteles eu poza? All in all foarte bun mic dejun, l-am vazut prima data sub o forma asemanatoare intr-un documentar despre ciclistii din Turul Frantei.

    • Buna Alex, multumesc de remarca. Eu am folosit o analiza online in care am introdus cantitatile si iese bine. Mi-ai putea spune de ce zici ca e zdrobitor in directia gresita? Multumesc!

  3. Salut! Suna tare bine Combinația rubarbă, menta și căpșuni. Cum o faci? Tot pe foc ca pe celelalte sosuri? Mulțumesc!

  4. Buna Andie,

    Nu știu cum am dat eu peste rețeta asta abia acum, deși te urmăresc mereu.

    Am făcut de dimineața pentru pachetul copilului la grădinița aceasta rețeta cu unt de alune de pădure, o smochina si banana. O deliciosenie ! Pentru ca mie mi-a fost totuși prea dulce, am făcut rapid o dulceața de prune fara zahăr. Ui ui ce bun a mai fost. Tnq

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.