In bucataria mea

Sunt convinsa ca fiecare dintre voi are preferintele lui in viata si in bucatarie. Ca sunt lucruri de care nu ati vrea sa fiti lipsiti, produse fara de care nu va puteti imagina mesele zilnice sau gadget-uri pe care le adorati pana la disperare. Daca cineva m-ar fi intrebat acum doi-trei ani care sunt cele mai importante lucruri in bucataria mea, as fi raspuns fara ezitare: fierbatorul, prajitorul de paine si conserva Bonduelle. Cat de mult s-au schimbat lucrurile de cand am descoperit mancarea buna si fotografia…

Acum, ca am trecut prin doi ani de experimente si achizitii, a venit un moment in care m-am gandit ca poate ar fi util pentru voi, Ardeii si Andrelele pre-blog, sa aveti un mic rezumat al lucrurilor care mie imi fac viata mai usoara si gatitul mai productiv, si care mie mi se par esentiale in bucatarie. Am ales ca aceasta lista sa nu fie o postare pe blog ci o pagina separata pentru ca intentionez, pe masura ce timpul trece si descopar lucruri noi, sa adaug sau sa scot din lista mea, dupa caz.

Evident, precizez inca de la inceput ca acum in bucataria mea se gateste frecvent si se incearca tot felul de tehnici si retete, astfel incat daca doriti sa va mentineti la un stadiu de incepator cu vagi tentative in bucatarie, cu siguranta ca nu aveti nevoie de tot ce e insirat aici. De asemenea, daca sunteti profi, s-ar putea ca mica mea lista sa va amuze :)

Eu totusi sper ca aceste mici pareri si recomandari sa va fie utile si sa va ajute cat de putin pe drumul vostru catre gloria culinara absoluta! Am zis!

My babies

Mixerul semi-profesionist Kitchen Aid Artisan, aka Mr. Red. Cred ca voi fi recunoscatoare doamnei Laura pentru acest senzational cadou pana la sfarsitul zilelor mele. I mean, gratitude is a small word compared to what I feel. Inainte sa il am doar banuiam ca e foarte misto, insa acum, dupa o jumatate de an de conlucrare, imi dau seama cat de incompleta era viata mea fara el. Economia de timp si efort este indiscutabila, iar calitatea bezelei, aluatului si cremelor este i n c o m p a r a b i l a. Cu alte cuvinte, daca nu l-as avea as pune banii de mancare deoparte sa-l cumpar.

Blenderul Vitamix. Pentru unturi de nuci, smoothies si creme ca niste norisori, cu o consistenta impecabila. Pentru inghetate la minut, facute din fructe inghetate, miere si iaurt, pentru supe-creme irezistibile. Sa stiti de la mine ca prin simplul fapt ca se schimba consistenta mancarii se schimba si gustul. E ceva incredibil.

Robotelul de bucatarie atotfacator Braun Artiste, aka Braunica, cu toate accesoriile de pe site. Dragostea mea pentru acest robotel-minune a fost documentata si para-documentata. Il am din 2009 si a trecut prin cele mai dureroase experiente. E la fel de bun si misto ca in prima zi, iar eu, indragostita mai tare ca oricand, nu l-as da niciodata pe vreun alt model. Pentru ca e mic, versatil, economic si puternic. Il car pe la toate atelierele si evenimentele iar el n-are nimic impotriva.

Cuptorul electric Electrolux, aka Mr. Hot. Yeah, baby. Nu e el cel mai scump model din gama, dar e puternic si fitos ca naiba. Are ventilator si grill supradimensionate (ceea ce inseamna ca acopera la fel de bine toata suprafata), capacitate de 74 l, 5 nivele, clasa energetica A+ si o functie binevenita de amortizare a usii, ca sa nu o pocnim de cuptor de fiecare data cand arde tava. In rest, face tot ce face orice cuptor bun electric, in principal macarons, care pana la el nu-mi reusisera neam in cuptorul pe gaz.

Masina de spalat vase Beko, aka MSV, aka Veta. This baby also changed my life. Am mai spus-o si o repet: daca pana sa o am o consideram un moft, acum nu mai inteleg ce naiba a fost in capul meu. Mi-am luat o masina mare, de 60 l, cu clasa energetica A+ si toate functiile posibile. Dupa o scurta cercetare pe net m-am prins ca (intocmai ca la masinile de rufe) toate fac acelasi lucru, asa ca n-am aruncat cu bani in stanga si dreapta pentru nu stiu ce model complicat, si bine am facut. Masina asta spala intr-un hal in care eu n-o sa pot niciodata, pentru ca nu ma vad bagand mana in apa de 60 sau 70 grade, plus ca usuca vasele dupa spalare! S-a dus timpul pierdut aiurea langa chiuveta, acum putem sa ne bucuram de siesta de dupa masa fara sa ne uitam disperati la un maldar de vase sau sa ne certam pe cine o sa le spele. E infinit mai economicoasa decat mine si mi-a luat de pe umeri o povara de care nici macar nu imi dadeam seama cat era de uriasa. Bag in ea tavile imense ale cuptorului (da, intra!), oale, pahare, tacamuri, ba chiar am reusit, din exces de zel, sa f*$&^% accesoriul tel al KA-ului, despre care n-am stiut ca nu se baga la masina. But hey, MSV-ul meu este un gadget de care nu mai vreau sa fiu lipsita vreodata.

Fierbatorul Phillips, aka Pepe. Jaful meu antic si de-demult, care nu m-a lasat niciodata la nevoie. E printre cele mai folosite instrumente din bucataria mea, pentru ca in el nu fierb numai apa pentru ceai, ci si pentru mancare. Incalzeste 1,5 l apa in maxim 2 minute, ceea ce nu pot spune despre flacara de gaz. In plus, am ales un model care sa se roteasca pe baza, astfel incat sa il pot pune inapoi pe suport din orice pozitie si sa nu stau sa ma chinui sa gasesc locul de insertie. Calcarul care se depune inevitabil pe interior se curata foarte repede cu solutiile speciale pentru fierbatoare de la DM.

Slow Juicerul Hurom, aka Huromica. Am scris despre el pe larg aici, insa acum ca il am deja de trei luni, va spun ca nu trece zi de la Dumnezeu fara sa-l folosesc. Ca fac cu el cel mai minunat lapte de nuci, sucuri fara numar, printre care marea mea dragoste cu ghimbir, aprovizionez petreceri si traiesc mai sanatos. Huromica, te iubesc, ma!

Cantarul de bucatarie. E asa, un no-brand primit cadou, insa foarte precis si bun, cu exceptia momentului (rar) cand se termina bateria si incepe sa o ia razna. Dar asta e firesc, tinand cont ca stapana nu o schimba. Nu se pot face macarons fara el, sau .. prajiturile in general.

Rasnita de cafea. Evident, nu pentru cafea, ci pentru condimente si seminte, fiindca prefer sa le cumpar intregi si sa fac eu faina din ele. Asa ma asigur ca faina mea nu e ranceda.

My little tools

JO’s Chef’s Knife – cutitul bucatarului de la Jamie Oliver. Awesome grip, awesome design, excellent quality. E adevarat ca e si primul meu cutit de chef, deci n-am grad de comparatie, insa sunt extrem de multumita de el. Taie varza de zici ca-i unt. E adevarat, in timp s-a cam tocit, da’ si cutitele se ascut, nu-i asa?

Cutitul ceramic pentru legume. Oh, the awesomeness of that. Pai cutitul asta nu se toceste. Taie ca-n prima zi, e foarte fin si delicat, si e ideal pentru salata si alte verdeturi care se zice ca e bine sa nu le taiem cu metal. Eu pe al meu l-am ciobit nitel cand am vrut sa tai o curmala asa zis fara sambure dar in fapt cu sambure, asa ca protejati-l si aveti grija sa nu taiati chestii prea tari cu el sau sa-l folositi la desfacut conserve ( :)) ), ca se va strica.

Mandolina Borner impreuna cu peelerul ce a venit cadou. Eu am varianta de plastic, portocalie, moartea oricarei pasiuni vizuale, dar Doamne-Doamne cat de utila e mandolina asta. Nu exista salata de radacinoase, gratin de cartofi sau legume pentru tocanite sau supe care sa nu fie tocate in doi timp si trei miscari cu ajutorul ei. Dureaza un pic pana inveti miscarea, dar si cand te prinzi… pfiii!

Canile si lingurile de masurat

Sitele de metal pentru strecurat si scurs. Asa de bine se potrivesc pe chiuveta mea… si las la scurs orice in ele: paste, mazare, quinoa, orez, you name it. Am doua pentru ca de multe ori mi se intampla in timp ce gatesc sa am mai multe chestii de scurs.

Saculetul de organza pentru strecurat smoothies si laptele raw.

Spatula de silicon ultra flexibila cu inimioare Kitchen Craft care linge si ultima picatura de aluat de pe vase si asa ajunge tot in tava de copt. Love, love, love.

Scoop-ul pentru inghetata – nu atat pentru inghetata, cat pentru a masura si pune coca in tavile de muffins. Cuz we love thaaat, don’t we?

Plansele de silicon pentru intins aluaturi si modelat fondant. Cuz they make my work less messier and a whole lot easier.

Tigaia de fonta. Am tratat-o bine la inceput, ca in postarea asta, iar de atunci e complet non-stick. Prajeste impecabil, gateste impecabil, iar apoi merge direct in cuptor fara dureri de cap. O iubesc si numa’ pa ia o folosesc. Pot spune ca aproape nu mai fac nimic in teflon. Si da, e adevarat: pe masura ce o folosesti, de aia devine mai nonaderenta.

Cocota Staub. Doamne, cum se gateste in oala asta. Ador capacul metalic, greu, care nu lasa sa iasa aburul. Indiferent daca o pun pe flacara sau in cuptor, reuseste sa inabuse legumele intr-un maaaare fel, si nu se lipeste nimic de oala. Este de departe oala mea preferata si fac de toate in ea: fierb orez, fac tocanite, curry, supe, you name it. Daca as putea, numai pe ea as folosi-o!

Sita de gatit la aburi de la Ikea

Vasul tip Pyroflame cu capac de sticla pentru copt. Pe asta l-am pescuit dintr-un targ de vechituri, dar nu inteleg de ce, ca era nou nout. Coc in el orice imi trece prin cap – de la prajituri la mancaruri, iar partea faina e ca atunci cand ii pun capac nici nu mai stropeste prin cuptor. Evident, nimic nu se lipeste de el, si poate fi folosit si direct pe flacara, desi e ceramic.

Mojarul mojarurilor. Pe care l-am primit cadou de ziua mea si cu ocazia asta am vazut si cat costa si era sa cad de pe scaun. Cat de meserias e, nu va pot povesti.

Capacele Stabil. Plural, caci mi-am luat toate marimile. Ador capacele astea, pentru ca manerul e rabatabil si astfel se economiseste spatiu la depozitarea in sertar, dar si in frigider, in special cand ai o oala mai mare si nu intra fix din cauza manerului. Plus ca daca il rabatez obtin o suprafata plana pe care mai pot pune apoi si alte recipiente. In plus, sta foarte bine pe orice fel de oala iar in combinatie cu sita de aburi izoleaza perfect si nu lasa aburul sa iasa.

Termometrul de bucatarie pentru dulciuri si gemuri. Ai lav it! Fara el mi-ar fi foarte greu sa fac minunata mea SMBC.

Oala sub presiune. Pentru ca asteptatul dupa fasolea sau nautul fiert is so 80-ies. Iar noi suntem in 2012, iar eu cand vreau sa fierb legumioase, fierb leguminoase.

Tigaia tip wok. Adanca si mare, fac in ea toate sosurile stropitoare pentru paste sau mancarurile de legume in cantitati industriale. Sau risotto. Or.. pretty much everything.

Foarfeca de bucatarie. Am una mare si puternica, de rupe capul la dusmani. E incredibil cate se pot face cu ea in bucatarie. De la taiatul pungilor pana la taiatul… alimentelor :) Este un instrument, foarte, foarte folosit.

Desfacatorul de conserve. Pentru ca e pacat sa ne stricam cutitele, iar asta chiar face toata treaba clean si frumos in 3 secunde.

Mai avem si alte mici accesorii, dar nu le voi enumera separat pentru ca se pot procura de oriunde, nu trebuie sa aiba te miri ce calitati speciale: vergeaua de lemn pentru intins aluatul, presa de usturoi, storcatorul manual de citrice, razatoare, tavi de tot felul, instrumente pentru decojit citrice si pentru scos cotorul merelor, linguri de lemn, polonice, teluri etc.

My buh-byes (adica ce-am avut si n-am pierdut cand le-am dat)

Toaster-ul. De cand am grill la cuptor nu mai folosesc toasterul, pentru ca nu mai are sens. De ce sa consum spatiu, o gramada de energie electrica si sa astept 7 minute pentru doua felii amarate de paine, cand sub grill-ul cuptorului pot pune o tava plina de felii cu paine care se face in doar cateva minute. Happy mornings!

Storcatorul de fructe centrifugal – pentru ca pe lume s-a inventat Huromica-cel-fara-de-egal.

Steamer-ul. Alta chestie cu multe componente care manca o gramada de spatiu si energie electrica. A fost inlocuit cu succes de sita de la Ikea.

Dispozitivul de silicon pentru curatat usturoiul. Nu functioneaza la fel de bine ca lama cutitului atunci cand zdrobesc cateii, plus ca se spala greu. So.. not really, no.

My no-nos (chestii pe care nu o sa le cumpar)

Masina electrica de facut paine. Why?!?! Mr. Red framanta cel mai meserias aluat eva’, iar Mr. Hot coace cea mai meseriasa paine eva’. Interventia mea: 10 minute (pus ingrediente in KA, scos coca din KA, pus coca in tava, scos painea din cuptor).

Storcator de citrice. I can do all of that manually. Nu consum energie, montez “scena” mai repede si o spal la fel de repede, iar rezultatul e la fel de rapid si bun. So why bother? In ecuatia spatiu castigat – storcator, spatiul castiga.