Meniu saptamanal

UPDATE!

Incercarile mele de a planifica mesele saptamanale din dorinta de a fi cat mai variate si mai hranitoare au dat in sfarsit rod. Puteti citi in continuare articolul de mai jos, sau puteti citi o varianta mai noua, despre metoda extrem de simpla pe care o folosesc pentru a planifica un meniu saptamanal vegetarian (sau omnivor). Articolul nou vine insotit de un pachet complet de modele care ajuta la planificarea meselor si pe care le puteti descarca gratuit in format PDF si le puteti imprima dupa cum doriti. Mult spor va doresc!

Mi-am dat seama de ce nu functioneaza la mine faza cu planificarea meniului saptamanal in avans. Nu stiu daca ati observat, dar toate incercarile (mele si ale altora, disponibile pe net), incep cu un tabel glorios in care la fiecare masa din saptamana – mic dejun, pranz, cina – avem pregatit alt fel de mancare, pentru a ne asigura nutrienti cat mai variati. Am incercat din rasputeri sa ma tin de acest gen de tabele autoimpuse sau create de altii, mi-am spart capul incercand sa gasesc tot felul de mancaruri variate, de sezon, nerepetitive, ba chiar mi-am lasat si marje de eroare in care spuneam ca pot oricand sa sar peste o anumita masa. Nu a functionat.

Cu toate acestea, viata merge inainte, eu intre timp mananc de rup si continui sa primesc de la voi cereri privind meniul saptamanal, precum si intrebari variate pe aceasta tema. Este foarte clar ca pentru un vegetarian incepator sau o persoana care vrea sa reduca putin consumul de carne asta e o preocupare constanta si ardenta. Cum sa o rezolvam? Tot discutand cu un cititor, mi-a venit ideea salvatoare: de acum inainte voi posta pe o pagina meniul meu saptamanal, dar nu pentru saptamana viitoare, ci pentru saptamana care tocmai a trecut. Pe mine ma va ajuta sa-mi tin o evidenta onesta a ceea ce ingerez, iar pentru voi va oferi inspiratie.

Un alt motiv pentru care cred ca asa o sa funtioneze mai bine este si faptul ca, sa recunoastem, in viata reala nici naiba nu mananca la fiecare masa a saptamanii altceva. Daca faci o oala cu ciorba, poti sa bagi mana in foc ca mai mananci cel putin o portie la alta masa! De aceea, practic in meniul saptamanal veti avea mai mult sugestii ale felurilor de sezon pe care le puteti pregati in cursul saptamanii si pe care le puteti servi si imparti dupa cum credeti. Acestea fiind zise, incepem cu glorioasa saptamana ce tocmai s-a scurs; pe masura ce trec saptamanile, postarea cea mai noua se va afla la inceputul acestei liste, iar daca dati scroll in jos veti vedea “editiile” trecute. Sper sa va foloseasca si astept parerile si sugestiile voastre!

Saptamana 9-15 decembrie 2013

  • Luni la micul dejun – suc de portocale, 2 mandarine 1 iaurt bio; la pranz, ciorba de legume risotto cu mazare iar seara salata de avocado, mozzarella, nuci, semnte de canepa, salata verde si o felie de cozonac.
  • Marti dimineata cozonac cu apa (nu-mi place cu lapte decat in ocazii foarte rare), la pranz ciorba de legume cu zeama de varza, iar seara am facut un amestec de cartofi (romanesti si dulci, din aceia portocalii) la cuptor cu muraturi in sare.
  • Miercuri dimineata am inceput iar cu suc de portocale si rodie, la pranz am facut o ciorba cu bors si am mancat cu paine cu maia iar seara ne-am dat in stamba asiatic cu tofu steak cu orez basmati si un suc de ghimbir cu cardamom si portocale.
  • Joi dimineata iar suc de portocale si cativa macaroons primiti de la Andreea Chinesefood :))) La pranz spre seara – cartofi la cuptor cu burgeri de dovlecei si marar si muraturi in sare.
  • Vineri – o binemeritata zi de repaos digestiv. Spre seara m-am stricat cu putina zacusca pe paine cu maia, masline si ardei verde plus ceva mozzarella proaspata.
  • Sambata dimineata suc de portocale si ghimbir, la pranz o selectie de branzeturi cu cu paine cu maia, ardei verde, masline si zacusca iar seara burgeri de dovlecei cu cartofi copti.

Saptamana 25 noiembrie – 1 decembrie 2013

  • Luni, dupa sucul regulamentar, am mancat ultima portie de pizza (undeva inainte de pranz). Apoi dupa-amiaza spre seara am dat iama in painea cu maia si nu m-am lasat pana nu am mancat 8 felii de paine cu diferite toppinguri (rosii uscate, smantana, mustar si cascaval), masline, o rosie, un ardei.. ce-a fost la gura mea… Plus o banana!
  • Marti dimineata tot cu apa si suc, de data asta portie dubla (si suc de mere si suc de portocale).
  • De aici va rog sa ma scuzati, am intrat in doua saptamani de vacanta regulamentara, in care nu am avut cum sa mai updatez.

Saptamana 18-24 noiembrie 2013

  • Trebuie sa va spun ca sunt mandra de mine. Toata saptamana am inceput la micul dejun cu un pahar cu apa si apoi juice cleanse – adica cateva pahare cu suc: morcovi, mere, portocale, ca asta am avut. Probabil corpul meu simte nevoia sa se pregateasca de iarna. Luni am inceput saptamana bine, cu un quiche cu spanac si broccoli (pe principiul tartelor sarate) din care ne-am infruptat si marti, apoi miercuri o budinca de paste facute in casa cu sos de rosii (doar ca puse intr-un vas termorezistent, amestecate cu un ou si presarate cu mozzarella) insotite de o salata verde foarte mare, care ne-au ajuns si joi, iar vineri am facut o supa crema de broccoli cu crutoane si buzunare de legume. Tot joi am facut carrot cake, iar la capitolul paine toata saptamana ne-am infruptat din: paine cu maia si seminte, chifle pentru burgeri (au fost in teste) si lipii libaneze.
  • Sambata la pranz am facut pizza iar la desert am avut prajitura cu morcovi. Spre seara sincera sa fiu nu am prea mai putut manca, asa ca am optat pentru doua banane si inca un pahar cu suc (de portocale).
  • Duminica inainte de pranz am mancat un festin de bruschete cu paine cu maia si ceai, la pranz am fost la atelier la Satya asa ca am mancat burgeri proaspeti de naut cu chifle la fel de proaspete. Foarte bun! Spre seara m-am premiat cu un Curmal Chocolat (desertul de marca al Casei Satya) pe care l-am avut la pachet si apoi inca o banana. Mi-a fost suficient. Ca o constatare, saptamana asta am mancat mai degraba doua mese pe zi, nu trei, si m-am simtit putin mai usoara. Bine, poate si de la sucuri.

Saptamana 11-17 noiembrie 2013

  • Luni dimineata am inceput direct cu treaba, asa ca n-am putut decat apa pana la pranz, cand am lichidat paella cu gogosari pusi de mama. Spre seara un ceai cu trei felii de paine integrala cu maia, astfel: una cu camembert si ruccola, una cu pesto, branza de capra si ruccola, alta cu smantana si un burger de sfecla. Dupa care mi s-a facut pofta de prajituri, asa ca m-am dus la cofetarie si am ras o juma de savarina si o juma de cartof cu ciocolata. Yeah, I do that.
  • Marti dimineata doua banane, apa, the usual, mai spre pranz doi burgeri cu sfecla si de toate, seara cartofi la cuptor cu ultimul burger de sfecla si o salata verde. Iar prajituri, ca nu m-am putut abtine.
  • Miercuri nu am fost foarte cuminte. Tot din cauza muncii nu am apucat decat sa beau apa pana la ora 15.00, cand, fiind la un eveniment, am mancat numai patiserie (croissant, pain au chocolat, macarons, saratele, cozonac, etc.). In apararea mea, fusesera facute pe loc, sub ochii mei, deci macar erau proaspete. Spre seara – o gutuie, cartofi copti la cuptor si o salata de ruccola cu mar.
  • Joi am facut o paine cu maia si stafide si am cam dat iama in proviziile de zacusca, caci frigiderul era cam gol. Noroc ca-mi mai ramasesera si cativa cartofi copti din ziua precedenta.
  • Vineri am baut cel mai bun lapte batut de capra din toata viata mea adulta. L-am gasit in piata si va spun cu mana pe inima ca a avut gustul mult uitat al copilariei – doua cani am baut, pe nerasuflate, si tot as mai fi vrut. La cina am dat gata 1kg de struguri albi. Tot vineri am primit o prajitura cu ciocolata uriasa, la care am mancat tot week-end-ul.
  • Sambata si duminica dimineata am inceput cu fresh de portocale si rodii, apoi sambata inainte de pranz – o omleta mare cu dovlecel ras si gogosar, iar spre seara – salata de baby spinach cu trei tipuri de rosii cherry si fasii de dovlecei, budinca de linte, hrisca si cartofi + paine cu stafide.
  • Duminica inainte de pranz – zacusca, masline si telemea de capra, apoi spre seara pizza proaspat facuta cu o salata de spanac si rosii cherry.

Saptamana 4 -10 noiembrie 2013

  • Luni, marti si miercuri dimineata am baut doar apa. Foarte multa apa. Nu stiu de ce, dar nu am putut altceva. Luni la pranz am mancat salata de sfecla cu masline si paine (cu maia si seminte) iar seara un falafel vegan. Marti la pranz am mancat sfecla la cuptor cu paine neagra cu seminte de fenicul (maia) si un strop de cas, intre mese am bagat cea mai infecta dar buna gogoasa cu branza (chestie pe care eu o mananc o data la trei ani) iar seara am facut bruschete la cuptor din paine cu seminte (maia), topping de crema de sfecla, respectiv branza dulce amestecata cu pesto, o salata mare de rosii, ceapa si ardei si un ceai cald. Miercuri am baut multa apa dimineata si am inceput direct cu pranzul: buzunare de legume, iar seara am mancat trei felii de paine cu maia unse cu unt si miere, doua banane si niste chipsi. Nu stiu ce a fost cu mine.
  • Joi dimineata mi-am facut un super-musli din kefir de capra, mere rase, seminte si fructe uscate. Apoi m-am pus pe gatit si facut paine, am tot lins degete, si m-am trezit ca am mancat direct cina: supa marocana cu cartofi dulci si ras-el-hanout si crutoane din paine neagra, placinta de praz/dovlecei/spanac si moelleux au chocolat cu sirop de artar. Intre feluri, am mai strecurat si doua felii de paine cu maia si seminte integrale cu pasta de sfecla de ieri, care e atat de buna ca-mi vine sa lesin si acum cand ma gandesc la ea.
  • Vineri dimineata: ceai, bruschete cu pasta de branza si de sfecla, gogosar. La pranz, cina de seara (supa marocana, placinta de praza, moelleux), seara bruschete cu camembert si sfecla si o gutuie. Sambata dimineata paine cu maia, pasta de sfecla, ceai, cas si masline negre plus un gogosar. La pranz, ultima portie de placinta cu praz si salata de sfecla rosie, iar seara doua banane si am lichidat si ultima parte de paste tartinabile si ce mai ramasese din moelleux. Duminica pana la pranz am baut doi litri de apa si am mancat o gutuie, iar pe la pranz m-am pus sa gatesc, astfel ca de fapt pranzul a fost de fapt o pranzo-cina, formata din paella vegetariana (reteta lui Easy Peasy din VEG de toamna) si clatite americane cu sirop de artar si dulceata de visine. Am mancat nu mai putin de cinci deodata.

Saptamana 28 octombrie – 3 noiembrie 2013

  • Luni dimineata o gutuie. Apoi o salata de rosii cu ceapa si paine. Apoi bruschete cu ghebe si o salata caprese. Apoi o mare ceata. Nu, nu m-am lasat de rubrica de meniu saptamanal doar pentru ca nu am postat in fiecare zi, ci pur si simplu nu am mai avut cum saptamana asta. Insa va pot spune clar prin ce am trecut: marti am facut o lasagna cu spanac si ghebe cu o salata mare de rosii si ceapa, miercuri paine cu maia, asa ca am tinut-o mostly pe bruschete cu diferite toppinguri – pesto, rosii uscate, zacusca, miere, dulceata, branzica proaspata de vaci, etc, joi am fost la Casa Satya la lansare si am mancat ca un porc (vreo 10 feluri de mancare vegetariana, o sa scriu si despre asta), vineri mai slabut ca ma indopasem anterior asa ca am dat cu apa, sambata piure de cartofi cu salate, duminica restul de piure cu salate si o salata de sfecla proaspat coapta. Acestea au fost highlights-urile. Pe langa, am mai tras meniuri cu si despre lapte batut de capra cu musli de tot felul, fructe de sezon (gutui, struguri, mere), am facut multi macarons si un tort sezational cu mere, sambata dimineata am facut pancakes americane, iar duminica seara o salata raw de dovlecei marinati cu ruccola si rosii uscate in ulei de masline.

Saptamana 21 – 27 octombrie 2013

  • Luni dimineata, zi glorioasa, ziua lui iubi! Mi-am luat doua lipii si am pus in ele asa: 1 bucata de mozzarella de buffala proaspata, taiata felii, 1 frunza de salata verde, felii de dovlecel crud (taiate cu economul – peelerul), sos de rosii. Am mancat sa lesin de bune ce au fost. La pranz m-a dus iubi la film si, fiindca muncisem toata ziua la torturile lui, m-am nimerit in AFI cu o foame uriasa si am facut cea mai senzationala descoperire posibila intr-un mall. Ghiciti? Al Wady, lebanese fast food, de la care am luat cel mai bun falafel la 12 lei posibil frate. M-a TER-MI-NAT! Toate ingredientele super proaspete, fara porcarii adaugate: mixul de naut era in fata mea (deci clar nu era facut din prafuri), bilele de falalel formate si prajite chiar acolo, lipie proaspata in care a pus rosii si salata verde proaspete si cu gust, nu din alea obosite din plastic, de mall, castraveti murati libanezi (DA!!) plus sos tahini. Am mancat de mi-am inghitit limba, cei mai bine investiti 12 lei posibili, si apoi m-am dus sa-i felicit, inclusiv pentru gustul subtil de chimion care razbatea din chiftelutele de falafel. Am fost nu impresionata, super impresionata sa gasesc un produs atat de genuin si proaspat si VEGAN in mall! Bun. La film am mancat niste popcorn cu caramel (noroc ca a fost cutia foarte mica), iar cand am ajuns acasa, evident, o felie de tort aniversar. Decat atat. Seara, ziua lui iubi fiind, au venit musafiri, am halit o felie de tort, am lesinat de placere, aia a fost.
  • Marti dimineata spre pranz. M-am dat iara la lipii, dar de data asta am pus in ele o omleata, putin cascaval, un ardei rosu, salata verde, putin ketchup. Buun! Nu m-am putut abtine si am dat iara iama in tort. Spre seara ma luase o foame crasa, dar m-am nimerit la resto si am papat o portie de farfalle cu sos de rosii si ciuperci. Fiindca inainte sa plecam mai mancasem o felie de tort, a fost suficient – cred ca e bine ca dulciurile sa fie mancate inainte de masa! :)
  • Miercuri dimi: lipie cu icre si ardei gras. Si un whoopie pie facut de mine din resturi de blat de tort si crema cu branza. Un whoopie pie cat farfuria. Pe seara m-am pus pe facut paste integrale de casa, pentru care am facut un sos alfredo cu ciuperci si marar, plus o salata verde mare de tot. Am facut paste din 3 oua, da’ n-am putut manca nici 1/3 din ce a iesit, nu ma intrebati de ce. Nu-i bai, ramane pentru maine. In orice caz, sunt foarte mandra de mine ca de cateva luni nu am mai cumparat paste – tot ce s-a facut, s-a facut in casa. A ajuns sa fie un procedeu atat de simplu si natural si rapid incat aproape ca nu mai inteleg ce era in capul meu cand cumparam. Sincer? Nu ma poate intelege decat tot cineva care face paste in casa si care stie ca diferenta e ca de la cer la pamant. PS Mi-am dat seama ca in meniul asta am uitat sa trec fructele si sucurile crude pe care le mananc/beau… asta pentru ca se intampla atat de natural incat nici nu le mai pun la socoteala.. hm. Voi incerca sa remediez.
  • De joi pana duminica mesele mele s-au transformat intr-o nebuloasa: nu le-am notat la timp asa ca le-am uitat. Stiu ca joi seara am mancat farfalle cu sos de rosii si ciuperci la The Harbour (bune), sambata si duminica dimineata am mancat musli, sambata la pranz-seara am facut risotto cu ghebe (ca in link doar ca nu cu hribi) si mancare cu ghebe (senzationale!!) plus o salata de spanac tanar, duminica la pranz am mancat un ceai (si nici ala bun, noroc ca am avut companie placuta) iar seara din nou o portie de risotto.

Saptamana 14 – 20 octombrie 2013

  • Luni dimineata am baut un ceai bun, acompaniat de paine cu dulceata si gem. La pranz iar am facut prostia sa rontai mizilic (seminte de dovleac coapte de mine) asa ca de mancat am mancat abia cina, adica paste facute in casa (de data asta parpadelle) cu sos de rosii pus de mama la conserva, dar dupa reteta asta. Freakin’ awesome.
  • Marti am prestat un mic dejun usurel, cu paine buna si niste ardei uriasi senzationali, bio, de la tata din gradina. Pfuuuuaaai! La pranz am impartit ultima portie de paste cu rosii cu mama, iar seara am facut painea cu maia si am copt o portie de vinete in cuptor (tot bio, tot de la tata) pe care am ras-o cu putina branza sarata. Doamne, ce viata buna am uneori. Tot seara am avut pofta de tiramisu, asa ca iubi s-a mobilizat si mi-a luat o savarina, un tort krantz si un tiramisu. Am halit juma’ din fiecare si am lesinat fericita pe canapea.
  • Miercuri dimineata am mancat senzationala paine cu maia plus rosii uscate in ulei de masline intinse pe paine pana la disperare, cu un ardei gras si o adiere de branza dulce. La pranz, ciorba de plante muzicale cu ceapa rosie, si o portie de icre de fasole. Daca-i bal, pai bal sa fie! Tot miercuri mi-am dat seama ca luni v-am scris meniul de duminica. Long story. Cert e ca ieri seara (adica marti seara) am mancat o portie geniala de cartofi la cuptor cu un gratin de conopida si o salata verde. Si de parca n-ar fi fost suficient, a mai aparut si Andreea cu painea asta si m-a dat cu cracii-n sus. GE-NI-A-LA! Miercuri pe seara n-am mancat altceva decat o salata mare verde cu ruccola, seminte decorticate de canepa si branza albastra plus ceva paine cu maia si unsoare de rosii uscate. Ce bun!
  • Joi dimineata mi-a fost foame. Mi-a fost pofta de cacao cu lapte si mi-am facut! Plus cateva felii de paine cu maia unse cu crema de rosii uscate la soare + ruccola. La pranz un castron mare de ciorba de fasole si cateva felii de paine cu icre. Ciudata treaba asta cu icrele – timp de 13 ani le-am considerat oua de peste nefecundate (deci, cumva, ca de gaina, nu faceau parte din organismul pestelui) si nu m-am gandit o secunda ca pestele ala moare ca sa mananc io icrele. Bine, moare ca sa-l manance altii si eu, ca by product, ii mananc icrele. Acum mi se pare stupid sa nu mai mananc in rarele ocazii cand imi face mama, ca doar.. am mancat 13 ani! E clar ca in curand va trebui sa-mi redefinesc/clarific relatia cu icrele, dar nu azi. Cel mai probabil nici maine, si sigur pana nu termin tot castronul nu. :)) Pe la pranz m-a apucat o pofta nebuna de junk (clar vremea asta ma face mai mancacioasa, sau corpul meu are nevoie de ceva, ca mananc precum vacuta Milka) si am ras o portie de chipsi. Da, ma, chipsi din punga, din aia naspa, trans. Dupa o asa zi dezastru, nici nu m-am mai mirat cand seara am mancat inca o felie de icre. Pana mea.
  • Vineri dimineata, doi felii de icre. Simple. La pranz o ciorba de fasole (fara paine) iar seara (adica pe la 5).. oh doamne. Jumatate de paine cu maia. Cu icre de fasole, cu unt, cu dulceata, cu tot ce am putut. Cred ca au fost sapte felii groase. Era calda, nu m-am putut abtine. A fost unul din cele mai bune lucruri din lume, mai ales ca l-am spalat cu juma de litru de ceai. Seara tarziu, invinsa de atata gluten, am mancat un bol mare de salata verde, ruccola si otet balsamic.
  • Sambata dimineata n-am putut mai mult de doua felii de paine cu pasta de rosii uscate la soare si un ardei gras fraged. La pranz am simtit cel mai mult efectele glutenului de ieri, parca ma simteam grea si nici nu voiam sa aud de nimic pe baza de faina, asa ca mi-am facut un fresh de gref rosu si portocale pe care l-am insotit cu alt bol de salata verde, amestec de verdeturi mediteraneede (printre care si radicchio, care e usor amara) si ruccola + o bucata mica de branza albastra si otet balsamic. Seara? Ciorba de fasole, goala, fara paine, da’ multa, cred ca cel putin 600 ml.
  • Duminica dimineata am inceput cu un fresh de portocale, apoi putin mai tarziu doua felii de icre cu un gogosar si niste masline. La pranz nu am apucat sa mananc pentru ca m-am pus sa fac prajiturile pentru iubi, am tot lins blide si mi s-a facut greata. Abia spre seara am razbit cu o salata verde maaaare si o lipie.

Saptamana 7 – 13 octombrie 2013

  • Luni a fost lansarea VEG si nu prea mi-a ars de mancat: dupa ce am baut paharul regulamentar de apa, am ciugulit niste ramasite de salata de sfecla si legume la cuptor si cam atat pana spre seara, cand am mancat o salata de rosii cu ardei, paine cu maia si un dip de conopida. Intre noi fie vorba, n-a fost prea reusit ca nu eram in forma. Plus un pahar de sirop de afine.
  • Marti dimineata am mancat usurel: paine cu maia, un pahar de sirop de afine, branza si ardei +unt. La pranz o painica cu branza gouda de la Pain Plaisir si seara mi-am facut o pizza pe blat de conopida. Dragutica, dar nu m-a dat pe spate. Am mancat si un castron de seminte de dovleac coapte de mine in cuptor, de m-am umflat.
  • Miercuri dimineata, dupa apa regulamentara, am mancat patru chifle cu negrilica si turmeric (da, Pain Plaisir!) unse cu rosii uscate in ulei de masline, ruccola, putina telemea si o cana de sirop de afine. Yum! Nu imi mai aduc aminte ce am mancat apoi, dar stiu ca spre seara am fost la film si am cedat in fata unei portii de nachos cu sos de branza.
  • Joi dimineata am mancat 1/4 din prajitura cu pere plus un pahar de sirop de afine. Nu va pot povesti ma cat de buna e, trebuie neaparat sa o faceti voi, va urca in top. Apoi m-am luat cu mancatul de seminte si, pana mea, iara m-am umflat si nu am putut manca mancare la pranz. Dupa o cana de seminte de dovleac, cred si eu! Seara am facut farfalle la Kitchen Aid si un sos pesto din busuioc proaspat si ruccola de a stat matza-n coada! Nimic nu se compara cu pastele facute in casa! N-am rezistat si am tras o felie de pesto si pe paine, prea bun a fost.
  • Vineri dimineata patru felii de paine cu maia, pesto de busuioc, rosii uscate la soare in ulei de masline si ruccola plus un pahar de sirop de afine. La desert, 4 bucati mari de prajitura cu pere. Unde am putut sa bag atata? Nu stiu. Spre pranz am plecat la VL si cand am ajuns mi-a dat mama o portie de cartofi taranesti cu muraturi, dar spre seara iara mi s-a facut foame si am mancat un sandvis cu branza si ardei. Sambata si duminica am continuat in aceeasi nota vesela, cu urmatoarele feluri, in diferite portii si combinatii: cartofi taranesti, ghiveci de legume, cacao cu lapte si paine cu unt, branza, rosii, iaurt cu caise, paine cu maia si unt (am invatat-o pe mama sa faca paine cu maia, hurray!!).

Saptamana 30 septembrie – 6 octombrie 2013

  • Luni am inceput cu doua pere malaiete si multa apa, la pranz un castron de lut plin cu tocanita de cartofi si castraveti murati iar la cina doua tortillas in care am pus ultima portie de paella, un dovlecel crud fasii, branza de capra si ketchup. Foarte bun. Iar la desert, o tarta cu aluat vegan, pere caramelizate, nuci si struguri cu un topping de mascarpone si branza dulce de vaci. Awesome!
  • Marti iar e zi de pere la micul dejun. Imi plac deosebit. La pranz, supa de varza facuta de mama cu ceapa rosie si paine. Mvai. Seara mama s-a gandit ca nu mai am nevoie de mancare, asa ca mi-a facut galuste cu prune (mai fara zahar asa) si am mancat vreo 6. Galustile maica-mii sunt cat pumnul, so do the maths.
  • Miercuri dimineata un platouas cu de toate: paine buna, branza de capra, rosii heirloom (cu 2.5 lei kg din piata, ca atata costa fara marketing si fite) si un ardei verde de crapa in gura de proaspat, zemos si bun ce era. Pranzo-cina s-a intamplat pe la 5 si a constat intr-un castron de iahnie de fasole cu ceapa rosie si paine proaspata + o portie de mamaliga calda cu branzeturi si alea-alea. La desert, galuste cu prune.
  • Joi dimineata – pepene. Incredibil cat de dulci sunt pepenii pe sfarsitul de toamna – daca nu mi-ar fi spus mama, muream proasta. Apoi mai spre pranz da’ nu chiar, doua oua fierte cu doi ardei si doua rosii si o adiere de branza. La pranz spre seara, o salata caprese buna-buna + juma de paine cu maia din faina integrala si seminte (negrilica, in, susan, floarea soarelui, mei), calda, cu unt si sare. EXCEPTIONALA.
  • Vineri dimineata iara profitam de pepene, apoi tragem un castronel de iahnie cu painea cea meseriasa de ieri si gogosari in otet. Seara? Legume multe la cuptor cu vinegreta si iara niste paine buna! Yum!
  • Sambata e week end. Dimineata mi-am facut apa minerala si apoi mai spre pranz (adica pe la un 11) am facut mozzarella la cuptor, dar pe paine integrala cu maia si mix de seminte, cu o salata de sfecla rosie coapta si masline gremlik + un ceai de soc si menta. Apoi am fost in vizite si am fost serviti cu paste cu branza la cuptor si crema de zahar ars, dar nu am putut sa mananc prea mult ca ma intoxicasem cu un pahar de suc de catina si doua bomboane de la Ikea. Prea dulci. Spre seara m-am sfortat sa mananc doua felii de paine Pain Plaisir cu unt, sare si masline si cate o jumatate de mini-tarta, tot de la Pain Plaisir, una cu nuci si smochine, alta cu lamaie.
  • Duminica la micul dejun am mancat ceai, unt pe paine, caviar si ardei verde. Voila! La pranz iubi a solicitat expres cartofi prajiti, asa ca n-am vrut sa il dezamagesc si am facut un platou, impreuna cu o salata de rosii si ardei kapia si o selectie de paine cu maia si niste sirop de afine. Spre seara am ciugulit niste cipsi si cam atat.

Saptamana 23-29 septembrie 2013

  • Lunea e mai frumoasa daca incepe cu baghete cu negrilica, branza, niste ardei si-un ceai cald. Parol! Spre seara am mai mancat o portie de paste de casa si cam atat. Marti dimineata tot baghete cu de toate, iar la pranz am facut cea mai tare paella vegetariana OMFG cu linte si legume, Easy Peasy-style. A fost mega-super-ultra delicioasa, I shit you not. Singura chestie pe care am facut-o in plus, e ca inainte sa pun supa am mermelit-o putin in vin alb, caci aveam o sticla prin frigider de la ristotto-ul din saptamanile trecute.
  • Miercuri, delegatie, deci ca urmare iar am inceput caruselul mancatului aiurea. Dimineata un croissant cu un ceai si abia dupa amiaza spre seara am ciuguluit niste cartofi cu usturoi, putina branza si ceva rosii. Seara tarziu (din pacate!) un platouas cu di tatie (vinete, rosii, branza, zacusca).
  • Joi si vineri meniu de hotel, cu fresh de portocale, legume proaspete si again niste telemea. Pranzuri si cine tot asa: ba o pereche de paste quattro fromagi, ba o salata mare, ba o caprese, ba o maslina, ba o atentie. Sambata dimneata n-am mai putut si am mancat doar fructe si fresh de portocale. La pranz m-am nimerit la mama acasa si am prestat neshte sarmale si cinci clatite cu afine, iar seara platou de telemea de capra cu ardei iute (in ea) plus legume proaspete (ardei, rosii, castraveti) + o juma de cozonac cald.
  • Duminica m-a prins parca o adiere de raceala si pana la 2 n-am putut manca nimic. Am baut doar un pahar cu apa dimineata. Pe la 2 am mancat un castronel de ciorba de varza cu o ceapa rosie si doua felii de paine, iar spre seara o portie de paella cu o salata verde foarte mare formata din amestec de verdeturi mediteraneene, ruccola, baby spinach si seminte de canepa + putina branza de capra, cu doua felii de paine. Mi-era pofta si de ceva dulce, da’ n-am avut.

Saptamana 16-22 septembrie 2013

  • Luni am inceput glorios cu un pahar mare de limonada de merisoare si ghimbir si miere, apoi la pranz am mancat doua sandvisuri cu branza de capra si rosii, iar seara bruschete cu hribi proaspeti, usturoi si frunze de oregano. Alea au fost o nebunie, sa leasin nu altceva.
  • Marti pe la dimineata spre pranz, dupa paharul regulamentar de limonada cu merisoare, mi-am facut o mega omleta (si cand zic mega zic patru oua) cu lapte si hribi, plus doua rosii si doi ardei, incheind apoteotic cu doua bucati gigant de prajitura cu merisoare. M-a uns pe suflet. Seara ma simteam cam plina, asa ca n-am avut chef decat de o salata gigant (poate ar trebui sa incetez cu epitetele astea – mega, ultra, gigant, super – cu totii stiti ca portiile mele sunt triple fata de ale unui om normal; incerc insa sa va fac sa intelegeti ca la mine o salata poate fi considerata o masa doar daca porneste de la 1 kg in sus :) din mix de verdeturi mediteraneene (ruccola, radicchio, valeriana, spanac, etc.), branza albastra picanta, seminte de canepa, ulei de masline si otet balsamic, cu paine de secara. Best in town.
  • Miercuri dimineata ultimul pahar de limonada cu merisoare (trebuie neaparat, dar neaparat sa mai congelez!) plus, again, prune. Ce-o fi cu mine si prunele. La pranz, risotto cu hribi, iar la cina o super tarta cu kale, pere, dovlecei si branza de capra. To die for.
  • Joi dimineata multa apa si atat. La pranz o portie de tarta cu kale + o salata de rosii portocalii cu ceapa rosie. Cina s-a soldat tot cu o portie de risotto cu hribi, insa asortata cu o salata mare de ruccola + 1 dovlecel crud feliat subtire +otet balsamic+branza albastra+love.
  • Vineri dimineata mi-a devenit clar ca nu-mi place micul dejun. Pana la 10 bausem deja 1 litru si ceva de apa. La pranz am prestat o salata si niste branza pe paine, iar la cina… tineti-va, ca am fost in forma: ultima portie de hribi trasi in tigaie + broccoli, cartofi, morcovi si mazare la abur, stropite cu sos de soia + salata verde cu ceapa rosie si branza albastra. N-am putut sa mananc tot, m-a doborat.
  • Sambata dimineata am inceput cu o portie de curatenie generala si apa minerala. Pe la 11 am luat micul dejun constand in doi ardei, o bucata de telemea si niste masline, cu o paine de secara. Dupa amiaza am facut paste de casa pe care le-am mancat cu pesto si o salata de rosii cu ceapa, iar la desert un chec cu mac si lamaie.
  • Duminica dimineata am mancat doar putin chec cu mac si lamaie si o cana cu lapte, la pranz am aiurit-o cu ceva paine, fructe ricotta, limonada (pe la un party) iar seara, acasa, am prestat o portie de baghete calde cu negrilica si turmeric + diverse toppinguri (pesto, branza) pe o baza de un castron urias de salata verde, ruccola si ceapa rosie.

Saptamana 9-15 septembrie 2013

  • Luni si marti am avut mancare de hotel: ou ochi, branzica proaspata, suc proaspat de portocale, fructe exotice, croissante. Din pacate, astia nu servesc legume la micul dejun, deci am suferit ca un caine. La pranz si seara am avut bufet suedez cu de toate: vreo patru feluri de salata verde (mix) cu tot felul de nuci si fructe, cartofi in coaja cu rozmarin, salata de sfecla rosie, salata caprese, paste cu gorgonzolla – cate un pic din toate, ca daca e, e. La desert m-am porcit ingrozitor: cred ca am testat cel putin trei prajituri cu ciocolata, pasteis de nata, trei feluri de crema de zahar ars, cheesecake… din fericire n-am dat in diabet. Am avut ocazia si sa ma plimb prin gradini portugheze, asa ca am mancat mai multe smochine proaspete culese cu mana mea din pom decat mi-as fi putut imagina.
  • Miercuri – mancare de avion, not worth mentioning. Miercuri seara, acasa, cu frigiderul gol, am gasit doar cateva felii de paine si o salata de vinete, cu o mana de masline si o coaja de mozzarella. Bun si-asa.
  • Joi – dezastru. Am gatit copt ziua numai dulciuri si din crema-n-crema n-am putut sa ma ating de nimic altceva decat de o salata acra de ardei copti cu masline. Atat. Vineri micul dejun a constat iar din multa apa si lins portia a doua de creme gretoase, iar la pranz am prestat o salata verde mare cu mozzarella proaspata, otet balsamic si ardei copti rosii. Seara am facut legume la abur (cartofi, morcovi, broccoli) trase in sos de soia + cuscus aromat si o salata verde cu ceapa.
  • Sambata dimineata am baut apa si am mancat fructe, la pranz un kilogram de salata caprese (jur, 1 kg) cu paine si seara doi burgeri facuti din resturile de la legumele+cuscusul de vineri. Bestiali, pacat ca n-am reteta la asa ceva, dar ideea e senzatie.
  • Duminica dimineata m-am destrabalat: un ceai de iasomie, doi burgeri cu mustar, doi ardei, doua rosii, doua felii de branza. Yum! La pranzo-cina ultimii doi burgeri cu o jumatate de kilogram de piure de conopida si salata de sfecla rosie. Toate proaspete, facute de mine. La desert o prajitura si o limonada cu merisoare. Tot proaspete, tot un deliciu.

Saptamana 2 – 8 septembrie 2013

  • Luni dimineata: prune. Incep sa cred ca am o problema. La pranz am pregatit un mini-festin cu salata de ardei copti, telemea sarata, masline naturale si paine cu maia, iar seara am bagat o mega-salata caprese. Si cand zic mega, apai e mega.
  • Marti am gatit en gros si desi dimineata am inceput-o cu prune (nimic de spus in apararea mea), la pranz am mancat o portie de supa de linte si galbiori cu o salata crunchy de fasole verde, iar la cina o portie de risotto cu galbiori, inca putina salata de fasole verde, si vreo doua felii de paine cu salata de vinete, rosii galbene si masline gremlik.
  • Miercuri am inceput cu un suc de struguri albi facut la slow juicer (foarte parfumat!), iar la pranz am prestat aceeasi portie de supa de linte si galbiori. La fel de buna. Seara m-am nimerit intr-un mall, lesinata de foame, si n-am avut alta alternativa decat falafelul de la Springtime. Soc si groaza – a fost cat se poate de bun si relativ sanatos, in sensul ca lipia era foarte proaspata, la fel ca rosiile si salata si aveau gust, nu erau de plastic ca la alte fast fooduri, iar chiftelutele de naut foarte bine executate. Insa ce mai impresionat cel mai tare a fost ca era falafel vegan, iar sosul dinauntru era chiar pasta de susan adevarata! Deci clar – recomand. Ajunsa acasa, am mai bagat o portie de Nirvana. Inghetata, nu extazul.
  • Joi am inceput cu foarte multa apa si am avut prima masa abia la pranz, tot supa cu galbiori si un croissant. Seara am bagat o mega salata de rosii galbene si roz + ceapa rosie si masline Gremlik, plus paine cu maia. Si o punga de chipsi in timp ce ma uitam la un serial. Ce sa zic in apararea mea? Eram atat de obosita ca nu mai judecam. Incep sa cred ca nu mananc atat de sanatos pe cat credeam.
  • Vineri. Mic dejun: lapte cu pudra de roscove si maca si doua eugenii. Don’t you dare judge. Pranzul nu s-a mai intamplat, s-a intamplat doar o semi-cina constituita din niste junk pe care nu merita sa-l amintesc.
  • Sambata dimineata am dat iar cu apa si fructe, iar la pranz am facut o portie uriasa de macaroni de casa cu sos de rosii. Apoi am plecat in calatorie si mi s-au dat mesele peste cap: mancare de avion, nu merita sa o relatez, cu exceptia celui mai bun cookie cu ciocolata de la Lufthansa. Cel mai bun din viata mea, jur.  Abia duminica dupa amiaza cand am ajuns la destinatie am reusit sa mananc o mare salata cu un bol de cartofi prajiti, ca altceva nu se gasea.

Saptamana 26 august – 1 septembrie 2013

  • In fiecare dimineata de luni-vineri micul dejun a inceput cu un pahar mare cu apa, urmat de multe fructe de sezon. Vineri de exemplu am mancat un strugure negru foarte mare si 7 prune. De obicei nu mananc toate fructele deodata, ci una cate una pe masura ce mi se face foame.
  • Luni-miercuri am avut mancare gatita: sarmale de post, ciorba de legume cu bors, salata de vinete, salata de ardei copti rosii si verzi. Le-am variat ca atare, insotite pe alocuri de branza, masline, legume proaspete (ardei, rosii, castraveti) si chiar muraturi.
  • Joi la pranz mi-am facut doua lipii mari cu ardei copt, branza, salata verde, rosie, ardei si seminte, iar seara am facut bruschete cu pesto, rosii, masline si ultimii ardei copti cu un ceai cald.
  • Vineri la pranz am mancat o supa raw de rosii cu o felie de paine cu maia, iar seara o portie mare de rigatoni si o jumatate de oala de inghetata (cuz this is how I roll, y’all).
  • Sambata si duminica in general mananc mic dejun clasic. Sambata dimineata am facut clatite americane cu fructe de padure, la pranz am mancat ultima portie de ciorba de legume si ultima portie de rigatoni, iar seara am facut un piure cu o salata mare de rosii. Duminica dimineata am dat-o tot pe prune iar dupa amiaza am fost la un brunch all you can eat la PrioriTea, la care marturisesc ca am cam exagerat: doua felii de paine cu humus, doua felii de paine cu salata de vinete, doua felii de paine cu tocanita de ciuperci, doua friganele cu dulceata de cirese amare, patru felii de paine cu unt si miere de papadie, doua portii de prajitura cu mere, caramel si inghetata, un ceai rooibos si o limonada. Pe seara nu am mai putut manca nimic pentru ca eram atat de plina de la masa de pranz incat nu am mai putut decat sa beau apa.