Retete germane – The Food Connection

29

In ultimul an am postat destul de rar pe blog. Lipsa timpului, proiectele care s-au acumulat, cartile la care am lucrat – au fost multe motive. Am gasit insa o modalitate prin care sa ma autostimulez nu numai sa scriu mai des, dar si sa aflu mai multe despre bucatariile lumii: am hotarat sa particip in proiectul initiat de Savori Urbane – The Food Connection. Ideea e simpla: suntem 24 bloggeri participanti si in fiecare luna unul dintre noi va “gazdui” la el pe blog un tip de bucatarie (italiana, franceza, spaniola, araba, etc.), iar ceilalti se vor ocupa ca in luna respectiva sa publice cel putin o reteta din bucataria respectiva. Creativ, util, informativ, misto!

11038402_10205226618897781_1607548293544645152_n

Bucatariile si lunile au fost trase deja la sorti si… a picat pe mine sa deschid proiectul cu bucataria germana! Ta da! M-am bucurat foarte tare, chiar daca nu stiu nimic despre mancarea nemteasca, in afara de varza, carnati si bere; am considerat ca e o oportunitate foarte buna sa ies din ignoranta si sa fac putina cercetare. Noroc cu Google.

Asa am aflat ca fiecare regiune din Germania are propriile ei specialitati si ca diferentele culinare intre regiuni sunt destul de mari (ca si la noi, desigur) si ca nemtii sunt mari fani carne de porc si cartofi: cumva, mi se pare normal ca bucataria lor sa fie adaptata climei dar si ingredientelor locale. De fapt, la capitolul carne nemtii mananca in principal porc, vita si pui, iar in partea de nord si destul de mult peste; sunt fan vanat, dar e greu sa ii convingi sa incerce sau sa gateasca alte tipuri de carne, gen oaie sau capra. Au peste 1500 feluri de carnati (!) pe care ii insotesc cu cel putin la fel de multa bere si sunt capabili sa manance cartofi in orice forma, desi nu se omoara dupa piure, si nici macar nu indraznesc sa vorbesc de iubriea pentru snitel. Lor le datoram covrigii, tortul Padurea Neagra (Black Forrest), taiteii Spatzle (niste taitei cu muuult ou, foarte populari in special in sudul Germaniei) si KloSe (galustile).

Inca de mica, pe cand ma uitam la RTL si Pro7 fara subtitrare, desi nu intelegeam nimic intelegeam perfect ce inseamna FRUHSTUCK. Mic dejun. Ma uitam la copiii aia cu dinti perfecti cum mancau Kinder felie de lapte si-mi ploua in gura mea de copil comunist si neinvatat cu bunatatile. Bai, tot timpul mi-am dorit un fruștuc nemtesc: paine de toate felurile, prajita sau nu, unt galben si cremos, gemuri de fructe de padure si nutella, cereale variate cu lapte, iaurt cu fructe, oua, (pe atunci mezeluri), branze variate si, tot pe atunci, Leberwurst. Nimic nu-mi spunea abundenta mai mult ca micul dejun regesc si inimaginabil al nemtilor.

Cercetarea mea mi-a aratat cu surprindere ca nemtii sunt indragostiti de painea variata si buna atat de mult incat lipsa painii de calitate e principala problema a expatilor. Go figure! Nu e de mirare: au zeci de feluri de paine artizanala, in special facuta cu maia, cu toate tipurile de faina (dar favorizeaza faina neagra si de secara) si cu zeci si zeci de seminte. Painea e incredibil de pretuita, variata, calitativa si hranitoare. Bravo Germania!

Acestea fiind spuse, va voi lasa sa descoperiti mai multe despre bucataria germana din panoplia de retete a bloggerilor participanti care ne vor incanta luna asta cu tot felul de specialitati (iar eu una sunt incredibil de curioasa sa aflu care!). Eu mi-am propus – pentru ca mi-a aruncat la fileu doamna Zaharescu-Tiensuu/Kiss the Cook sa fac… VEGGIEWURST biatches! Carnat vegetarian! Daca imi iese, voi calari curcubeul intr-o glorie absoluta.

Pana atunci, va spun ca bloggerii participanti in acest proiect sunt care mai de care mai de seama si-mi face mare placere sa ma numar printre ei.

Laura Laurentiu – Retete Ca La Mama

Laura Adamache – Retete Culinare Laura Adamache

Teodora Rogobete – Teo’s Kitchen

Andreea Craciun – Andie: Fun. Food. Photography

Cristina Toth – Diva in Bucatarie

Cornel Mitrut – The Wandering Oltean

Catalina Zaharescu Tiensuu – Kiss The Cook

Mihaela Sava – La PrajiturEla

Diana Duca – Disturbingly Delicious

Andra Constantinescu – Menta si Rozmarin

Cristina Mehedinteanu – Anason cu Lapte

Isabela Dobrin – Isabela Cuisine

Simona Haliga – Alison’s Trials

Brindusa – Cooking With My Soul

Didi – Food Design

Dia Daria – Retetele Mele Dragi

Dana Burlacu Visternicu – Prajiturici si Altele

Claudia Vasilache – Lecturi si Arome

Corina Adriana Ureche – Pofta Vine Gatind

Ionela Stoica – Milk and Toast and Honey

Mihai Lambru – Placeri Simple

Cosmin si Daiana Ordean Boc – Simplu si Bun

Margot – Bistro Margot

Oana Igretiu & Diana Rajos Nicolin – Savori Urbane

Abia astept sa descoperim bucataria germana luna asta si va invit sa urmariti atat acest articol, in care voi face o galerie cu poza si linkul fiecarei retete, cat si blogurile participante.

UPDATE

Galerie retete. Dati click pe poza si veti fi redirectionati catre reteta respectiva!

 

Love and German cuisine!

29 COMMENTS

  1. Andie, imi place la nebunie proiectul asta! Mi se pare o ocazie nemaipomenita ca neinitiatii ca mine sa admire retete delicioase si sa isi imbogateasca, pana la urma, cultura generala. Ma bucur ca tu esti ceea care incepe si tocmai cu Germania! Iubesc cultura germana si recunosc, ca visez sa ajung intr-o zi sa mananc un Schwarzwalder Kirschtorte nemtesc. Te salut cu drag!

    • Si mie mi se pare la fel, de asta m-am si bucurat tare mult cand m-a invitat Oana sa particip. Sper sa-mi iasa si veggiewurstul :)

    • Zeita Fortuna mi-a suras! Adevarul e ca am ramas surprinsa sa vad ca m-a ales fix pe mine, dar ma bucur ca am ocazia sa-mi incep rolul in forta :) Si sunt foarte curioasa ce voi primi de la colegii mei.

  2. […] Voi tine pagina bucatariei portugheze, deja miroase a peste si fructe de mare in capul meu, convenabil pentru silueta noastra, sunt pozitia nr 19 random, Andie este cea care deschide proiectul, cu bucataria germana. Nu o parasc, ca sa va zic ce-a exclamat cand a aflat, dar in final s-a luminat la fatza, ca este o provocare cu beneficii pentru toti. Intreaga colectie cu retete germane va fi construita, caramida cu caramida, pe pagina ei: Retete germane – The Food Connection. […]

  3. Felicitari pentru proict, chiar sunt curioasa fiecare ce o sa prezinte..
    Eu traiesc printre si in bucataria lor, dar recunosc ca sunt putine mancaruile care imi plac.
    Asa ca astept cu interes interpretarea fiecarui bloger.

  4. […] Gazda acestei prime luni a provocarii nu este nimeni alta decat Andrea (andie.ro), pasionata nu numai de gatit ci si de fotografia culinara, care va gazdui luna aceasta prima colectie de retete pregatite de ceilalti bloggeri culinari implicati in acest proiect. Tema acestei prime luni este bucataria germana asa ca, daca va plac mancarurile nemtesti, daca vreti sa aflati mai multe despre specificul acesteia sau daca vreti sa gatiti si voi ceva specific acestei bucatarii puteti sa rasfoiti galeria cu retete pe care o veti gasi pe site la ea sub numele de “Retete germane – The Food Collection”. […]

  5. Fain proiect! Eu mi’s incantata de retete. Cam 30% din ele le-am incercat deja, doar ca preferata mea nu e pe aici. Da-mi un semn daca ai pofta de alta inspiratii vegetariene germane

  6. […] Voi tine pagina bucatariei portugheze, deja miroase a peste si fructe de mare in capul meu, convenabil pentru silueta noastra, sunt pozitia nr 19 random, Andie este cea care deschide proiectul, cu bucataria germana. Nu o parasc, ca sa va zic ce-a exclamat cand a aflat ce bucatarie i s-a atribuit, dar in final s-a luminat la fatza, ca este o provocare cu beneficii pentru toti. Intreaga colectie cu retete germane va fi construita, caramida cu caramida, pe pagina ei: Retete germane – The Food Connection. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.