Placintă cu mai multe mere decât aluat

20
prajitura cu mere rotunda inconjurata de farfurii, servetele si tacamuri

Luna trecută a fost ziua lui Sami și am fost însărcinată de învățătoare să aduc tortul aniversar la școală. Problema? În Belgia nu se pot aduce torturi cu cremă, ci doar prăjituri tip chec. Așa că m-am pus pe căutat rețete care să nu dea totuși toți copiii în damblaua zahărului și … ta da! Am găsit rețeta asta care m-a intrigat instant, după nume: prăjitura cu mai multe mere decât aluat. Hai să încercăm, mi-am zis, și OH BOY cât de bine îmi pare că am făcut-o. Nu numai că e delicioasă, ușoară, nu foarte dulce, dar are ingrediente foarte modeste și are chiar și puține calorii, dacă e să o comparăm cu o bucată de brownie sau un cookie cu ciocolată. Practic, mere tăiate felii și coapte într-o umbră de aluat.

Ce mi-a plăcut însă cel mai mult e faptul că din momentul în care m-am hotărât să o fac și până a ajuns în cuptor au trecut doar 15 minute! E drept, asta din cauză că bucătăria mea e super organizată și instrumentele pe care le folosesc sunt foarte bune, dar orișicât! Să vă explic.

Ingrediente

  • 5 mere
  • 1 lămâie
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 2 ouă
  • 80 g zahăr
  • 1 praf sare
  • 20 g unt topit
  • 100 ml lapte
  • 80 g făină albă
  • 1 linguriță bicarbonat sau praf de copt

Metodă

  1. Scoatem cotorul merelor (cu instrumentul ăla special de scos cotorul), apoi le curățăm de coajă cu peelerul (cuțitul econom). Le tăiem în felii foarte fine la mandolină (sau pe răzătoare, la robot sau cu cuțitul). Le punem într-un bol încăpător și radem deasupra coaja de lămâie, adăugăm scorțișoara și zeama de la o jumătate de lămâie. Amestecăm cu o lingură și dăm deoparte.
  2. Preîncălzim cuptorul la 180C.
  3. În bolul mixerului (la Kitchen Aid) sau într-un bol mare batem bine ouăle cu praful de sare și zahărul până se albesc și își dublează volumul. Adăugăm untul topit, laptele, apoi ușor făina, încorporăm, apoi bicarbonatul.
  4. Turnăm merele de-a valma peste acest aluat, amestecăm bine cu lingura să le îmbrăcăm bine în aluat și le turnăm într-o tavă rotundă cu diametrul de 18-20 cm, tapetată cu hârtie de copt sau ulei și făină.
  5. Dăm la cuptor 40-50 minute. O lăsăm să se răcească în tavă, apoi o scoatem. Opțional, presărăm cu fulgi de migdale și cocos.

SE TOPEȘTE ÎN GURĂ. Știți câte calorii are o felie (dacă tăiem vreo 7)? Undeva în jur de 200! Nu e deloc rău, având în vedere că un cookie cu ciocolată are aprox. 500. Dacă nu vă pasă de calorii, vă anunț cu bucurie că merge tare bine servită cu înghețată sau mascarpone bătut cu frișcă. Mie nu mi s-a părut dulce, nu îmi dau seama cum o fi pentru cei care sunt obișnuiți să mănânce mult zahăr, dar vă spun că fiu-meu a lins-o, iar asta e mare lucru pentru cel mai mare fan ciocolată din lume. Victorie!

Neapărat să vă scoateți caietul cu rețete, ăla de bună, și să o scrieți acolo conștiincios că își merită locul. Iar dacă o încercați, faceți-mi bucuria și lăsați-mi aici părerea voastră.

Love and apples!

20 COMMENTS

      • Eu am uitat să pun bicarbonatul/praful de copt și a ieșit bine și așa. Și am pus doar 4 mere potrivite, mi s-a părut că sunt de ajuns pentru cât aluat a fost.

      • Nu-mi dau seama dacă aluatul trebuie să acopere merele, sau doar să le “căptușească”.
        Am făcut de 2 ori și merele de pe fundul tăvii se lăfăie-n aluat, celelalte rămân cumva ignorate:)))

        • Sunt “tavalite” nu acoperite in sensul clasic. Dar ele ar trebui sa formeze un tot uniform. Ca in poze. Le-ai taiat f subtire, da?

  1. Multumesc petru reteta. Pentru cineva care toata viata a cautat mere cu placinta, reteta asta e vis. A iesit minunat. Sarbatori fericite!

  2. Hey Andie!
    Am încercat si eu reteta in weekend. Eu am folosit o tava de 28 de cm si am încercat aa adaptez cantitățile. Mi se pare ca e putin indesata,dar gustul e super. O sa mai încerc.. Mercii!

      • Cred ca am calculat greșit raportul mere/aluat. A avut prea mult aluat si prea puține mere, iar la final am avut impresia ca a ramas si putin necoapta, cu toate ca am tinut-o un pic mai mult in cuptor.

  3. Simt nevoia sa comentez pentru ca e deja a3a oara cand fac placinta dupa aceasta reteta a ta si imi place la nebunie! se face foarte usor, iar ultima data am dublat si cantitatile, sa iasa mai multa! Am devorat-o cu inghetata de caramel sarat deasupra <3

  4. Am sa incerc cu citeva modificari si revin cu impresii. As vrea sa swap zaharul alb cu coconut sugar care am citit ca ar avea un continut glicemic mai scazut, untul cu coconut oil si faina alba cu faina de migdale sa fie gluten free. Ce zici o sa iasa?

    • Gigiana, nu cred ca vei obtine o prajitura mai sanatoasa daca faci modificarile de mai sus. Zaharul de cocos e putin mai ok ca ala alb, dar tot zahar e, tot altereaza glicemia. Untul de cocos nu e mai sanatos ca un unt ecologic de pasune iar faina de migdale nu are gluten, ca urmare nu stiu in ce masura va putea lega aluatul. Daca nu ai intolerante la lactoza sau gluten eu nu recomand sa faci ultimele doua schimbari. Posibil sa iasa, posibil sa nu, asta vei vedea experimentand. Insa cel mai bine e sa mananci dulciuri cu moderatie (adica foarte rar) si atunci nu trebuie sa iti faci griji sa inlocuiesti ingrediente. Mult spor!

  5. Multumesc Andie, e prajitura nr.1 a familiei, iar eu sunt stricta rau: fara zahar deloc, si cu faina integrala (parca de orz am folosit ultima data). Plus ca am incercat si cu iaurt si merge is asa. Nu, nu e aspectuoasa, dar avnad asa un succes si stiind ca e relativ sanatoasa o fac mereu :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.