Ce poti face intr-o dimineata lenesa de 1 mai pentru a sarbatori reintoarcerea in lumea bipeda? Clatite americane, evident. E modul meu de a-mi spune ca nu trebuie sa ma grabesc niciunde, ca am o zi intreaga de relaxare in fata mea, asa ca imi pot permite sa irosesc 30 minute doar pentru prepararea acestui mic dejun rasfatat. Reteta asta e una clasica, but with a twist, exact asa cum imi place mie. Compozitia nu prea difera de cea cu care suntem si noi obisnuiti, doar ca e mai groasa si rezulta in clatite mai umflate si mai pufoase, cu un diametru mai mic. Masuratorile sunt in cani – insa nu va speriati daca nu aveti instrument de masurare a “cup”-urilor americane, nu-i bai – importanta e proportia. Incercati sa alegeti din dulapiorul vostru o cana mai mare decat cea de cafea, insa nu chiar atat de mare ca una de ceai, si sunteti “ready to go!”
Ingrediente
1 1/2 cani faina alba
1/2 cana malai
3 linguri zahar alb
1 lingurita bicarbonat sodiu
un praf de sare si unul de nucsoara macinata
2 si 1/4 cani lapte acru (daca nu aveti, nu-i bai! – la fiecare cana de lapte dulce turnati in compozitie 1 lingura de otet alb, iese exact la fel!)
2 oua mari, batute
1 lingura ulei de floarea soarelui (sau alt ulei vegetal inodor) + extra pentru uns tigaia
Eu am folosit pentru prepararea clatitelor doua tigai, in acelasi timp, ca sa nu fie nevoie sa astept prea mult sa se faca.
1. Intr-un bol amestecam ingredientele uscate (faina, malai, sare, nucsoara, bicarbonat, zahar), in altul ingredientele lichide (lapte, ulei, oua), iar apoi le incorporam numai cat e necesar, fara sa amestecam prea mult.
2. Incingem doua tigai, turnam putin ulei, si cu un polonic turnam coca. Intoarcem clatita atunci cand pe suprafata ei incep sa apara mici bule de aer. In functie de puterea focului, o clatita se coace in aprox. 2-3 minute pe prima parte, 1-2 minute pe a doua.
3. Servim cu dulceata de visine, cirese, cu sirop de artar, zahar pudra, nutella… ce sa mai – sky’s the limit!
Va doresc pofta buna si va imbratisez cu drag. Traiasca 1 mai muncitoresc si lenes!
Andie