Eheee, a trecut vremea cand bombonelele gumate cunoscute publicului contemporan sub numele americanesc de marshmallows se faceau din radacina de nalbe… apusa vremea! In ziua de azi aceste bomboane (pot sa le zic asa?!) sunt facute doar din chestii chimice neidentificate – dar sunt, ca orice ispita veritabila, si foarte bune. I love marshmallows. Imi place cum mi se topesc in gura, cat de gumate si pufoase pot fi, ma simt de fiecare data de parca as manca norisori. Noroc ca nu mananc des. Am o vaga banuiala ca la un moment dat se punea in ele si ceva gelatina pe baza de pudra de oase (origine animala), dar nu stiu daca inca se mai foloseste, banuiesc ca au reusit sa chimicalizeze si asta. Va spun in cazul in care sunteti vegetarieni stricti si doriti sa evitati si acest mic accident – eu in principiu evit astfel de produse secundare, insa, din cand in cand, imi dau seama ca viata e prea scurta ca sa nu mananc si eu de doua ori pe an nalbe si iata ca mai calc prin balarii.
Dar sa revenim la tarta noastra. Deunazi ma uitam la emisiunea Nigellei pe Paprika (una din putinele nedublate de ei, ca altfel iar schimbam canalul) si am vazut-o cum facea faimoasa ei Grasshopper Pie. Mi-am dat seama brusc ca ideea de a pune bezele topite intr-o crema este o scanteie de geniu, si nu m-am putut abtine, pur si simplu n-am putut. Gandul la combinatia de blat ciocolatos cu biscuiti oreo si crema aia usoara si aromata, de o consistenta diafana si aproape ireala, care ti se topeste in gura de la prima atingere m-a bantuit pana am facut si eu propria mea versiune de prajitura. Cu nalbe si apa de trandafiri, caci asta am avut in dotare.
Ingrediente
- 2 pachete de biscuiti oreo (175 g fiecare)
- 80 g ciocolata cu lapte
- 120 g unt moale la temperatura camerei
- 150 ml lapte
- 200 g nalbe (marshmallows)
- 200 ml smantana pentru frisca (min 30% grasime)
- 1 lg apa de trandafiri (sau alta aroma pe care o doriti)
Metoda
- In vasul unui robot cu lama S mixati biscuitii, ciocolata si untul foarte moale, pana obtineti un aluat sfaramicios. Turnati-l intr-o tava cu diametru de 15 cm (sau intr-o tava de tarta cu fund detasabil, daca aveti, poate fi mai lata dar mai putin inalta), apoi nivelati-l cu o lingura sau cu mainile, formand carcasa. Dati la congelator.
- Intr-o cratita mai incapatoare turnati laptele si presarati marshmallows. Dati la foc mic, pana cand laptele incepe sa faca spuma (dar sa nu fiarba); dati deoparte si continuati sa amestecati pana se topesc nalbele, eventual mai puneti putin pe foc daca e nevoie. Lasati sa se raceasca complet.
- Intr-un bol adanc mixati smantana pentru frisca; cand s-a intarit, turnati amestecul de lapte si nalbe peste, putin cate putin, amestecand si incorporand, apoi mai adaugand putina compozitie de nalbe, pana incorporati tot. Consistenta cremei nu trebuie sa fie lichida, trebuie sa aiba putin corp, de aceea e important sa nu puneti toate nalbele deodata - daca vedeti ca devine prea lichida, atunci nu mai adaugati.
- Scoateti tava din congelator, turnati in carcasa de biscuiti crema astfel obtinuta si dati la frigider peste noapte. A doua zi o puteti servi.
Biscuitii mei n-au prea vrut sa absoarba foarte bine untul, si s-au cam faramitat, dar asta nu m-a deranjat deloc-deloc. Daca nu aveti chef sa faceti placinta, puteti face verine – intr-un pahar turnati un strat de biscuiti, un strat de crema, alt strat de biscuiti, altul de crema si tot asa, iar apoi mancati cu lingurita. E un desert genial de bun, contrastul (nu numai cromatic!) de textura dintre blatul zgrumturos si crema neverosibil de pufoasa este ceva foarte deosebit. Cel mai mult imi place ca pentru prajitura asta nu e nevoie nici de munca, nici de cuptor. Cel mai putin imi place ca are totusi nalbele astea chimicalizate si biscuitii cumparati, dar, daca vreti sa o faceti mai sanatoasa, presupun ca puteti face bezelele in casa si biscuitii la fel :) Eu n-am avut chef.
In orice caz, va sugerez puternic sa luati in considerare sa faceti tarta asta ca piesa de rezistenta la masa de Paste: e munca putina iar rezultatul va impresiona pe absolut toti mesenii, va garantez!
In alta ordine de idei, vreau sa profit pentru a transmite un mesaj utilizatorilor de FB care ma urmaresc si pe acest canal: intrucat Facebook a inceput sa reduca la maxim numarul de aparitii neplatite pe peretele vostru, e foarte posibil, de fapt, e cel mai probabil ca in curand Facebook sa nu mai afiseze deloc informatiile pe care le voi posta pe pagina blogului. E o modalitate urata dar capitalista prin care FB vrea sa oblige pe toti cei care au o pagina sa plateasca pentru orice continut posteaza, sa cumpere audienta. Nu este ceva ce eu vreau sa fac. De aceea, ca sa nu pierdem contactul, va sugerez sa va abonati la blog pe mail (in partea dreapta a acestui articol, sub poza cu VEG, aveti o rubrica de “Retete in inbox” – acolo introduceti mailul vostru) sau sa ma urmariti pe Pinterest, altfel in curand nu veti mai afla nimic despre activitatea mea de aici si nu veti sti de ce :)
Love and marshmallows!
Vaiiiiiiii cat de bine poate sa arate. Bravo!
Rocsy, e super smechera tarta asta. Pe bune, m-a entuziasmat complet.
Arata bine si deci trebuie sa o fac si eu :D
Macy, o sa-mi multumesti! Se face repede, trebuie doar putina atentie la preparare si rabdare cu blatul. Atata tot.
Stii faza cu: “Oare cum de nu m-am gandit sa fac io asa ceva?” Mda… cred ca nici nu aveam cum. Gizaz! Este incredibil de frumu/usoara/apetisanta. Si acum ghici ce fac eu un wknd ;)
PUP!
Pai ce, eu daca nu vedeam la Nigella ma gandeam?? O sa vezi, iti va placea maxim. Tare am senzatia ca va inlocui cheesecakeurile alea pe care le tot faci tu, LaCheesecakela :))
Doamne, cat de bine arata, Andreea! Imi place totul la aceasta reteta, mai putin marshmallows , insa vad eu cum fac…Multumesc pt inspiratie!
Nati, nu stiu cum o sa faci, ca marshmallows sunt tot schepsisul aici. Adica, daca le scoti se schimba reteta pur si simplu :) Nici eu nu-s incantata de ideea in sine, dar a meritat, prajitura e f buna.
Doamne cat de bine arata, Andie! Sa stii ca si eu ma uit la Nigella pe Paprika, si am prins reteta asta de doua ori la un anumit interval de timp. Chiar ma gandeam s-o fac si eu dar n-am apucat. Iti multumesc foarte mult pentru reteta. Acum, sigur ma voi incumeta s-o fac. :) O zi frumoasa!
Salut Andie!
Apa de trandafiri e esentiala pentru prajitura? Sau poate fi scoasa de tot/ inlocuita? Cu ce as putea-o inlocui?
Laura, poate fi inlocuita – eu am ales-o ca mi s-a parut ca a mers cel mai bine cu aroma nalbelor. Poti pune orice aroma, ba chiar si lichioruri.
Gata, fac si eu in week-end. Inlocuiesc apa de trandafiri cu limoncello aromat cu pastai de vanilie, il tin special pentru prajituri :) Multumesc pentru reteta!
Laura, cand ii dai de cap, da-mi un semn! Te pup!