Burgeri copti din quinoa si fasole neagra. Fara ulei, fara remuscari./ Baked quinoa and black bean burgers. Oil-free, guilt-free.

12

Aseara vantul bateeea, maai. Cu toata vremea asta numai buna de un Shitty Weather Tea, n-am avut inima sa ies din casa, nici macar sa cumpar o paine. De aceea am prestat eu propriile japoneze (despre care promit sa va povestesc maine) pe care le-am servit cu niste burgeri veggie senzationali. Zic asa pentru ca sunt in primul rand super sanatosi: au quinoa si fasole neagra in compozitie, nu au ulei si au fost copti, nu prajiti. Ca sa nu mai spun ca s-au facut si repede, ca va oftic de tot. Dar sa trecem la detalii.

Burgeri copti din quinoa si fasole neagra

Ingrediente

  • 1 cana de quinoa
  • 1 cana si jumatate de fasole neagra
  • 100 g cascaval ras
  • 1 ou
  • 1 lingura mare de marar tocat
  • 1 morcov ras fin
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1 lingurita de curry
  • 1 lingurita de boia de ardei dulce
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 3-4 linguri de gris, sau cat e nevoie sa lege putin compozitia
  • sare si piper dupa gust

Metoda

  1. 1. Am fiert fasolea conform instructiunilor de AICI. Ca doar nu credeati ca m-am chinuit ca proasta sa aflu ce e cu fasolea! Nu, aveam un scop ascuns! Am fiert la ea fix 1 h si un sfert.
  2. 2. In acelasi timp, dar in alta craticioara :), am fiert quinoa. Quinoa se trateaza ca si orezul: o lasam la inmoiat 15 minute, o clatim, o scurgem de apa si o alegem de impuritati, o punem la fiert la foc mic in portie aproape dubla de apa (la 1 cana si jumatate de quinoa, 2 cani si jumatate de apa).
  3. 3. Dupa ce au fost gata fierturile, am aruncat toate ingredientele de mai sus cu exceptia grisului in procesor si am mixat pana am obtinut o pasta. Am inceput sa adaug grisul lingura cu lingura, amestecand cu mana in asa fel incat sa obtin o consistenta cat de cat modelabila.
  4. 4. Am tapetat o tava intinsa cu hartie de copt si, cu ajutorul unei linguri, am inceput sa pun parti egale din compozitie pe care ulterior le-am aplatizat cu ajutorul aceleiasi linguri, dandu-le o forma de burgeri. Adica: nici prea grosi, dar in niciun caz subtiri. Am dat la cuptorul preincalzit (gas 3) cam jumatate de ora. Ca sa va dati seama daca s-au facut, testati apasandu-i usor cu un deget: nu trebuie sa fie foarte moi, in asa fel incat sa ramana forma degetului, dar nici extrem de tari, incat sa simtiti o crusta de nemiscat :)
https://www.andie.ro/2012/02/17/burgeri-copti-din-quinoa-si-fasole-neagra-fara-ulei-fara-remuscari/

Cel mai bine este sa nu incercati sa-i dezlipiti imediat de pe hartia de copt: s-ar putea sa va ramana insirati pe acolo. Lasati-i putin sa se raceasca in tava (dar nu in cuptor), si abia apoi ridicati-i cu ajutorul unei spatule sau al unui cutit cu lama lata.

Dupa cum vedeti si din poze, eu i-am infasurat in super japonezele mele, i-am acoperit cu maioneza si ketchup dar si cu niste castraveti acri (merg de minune!!) si i-am infulecat ca o nehalita. Ceea ce va doresc si voua!

PS Bine, recunosc, la faza cu ketchup si mayo n-am fost health-friendly, dar eu am recunoscut public deja ca sunt o junkie. Si cu asta am incheiat discutia :P

Love and quinoa,

 

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

12 COMMENTS

    • Combinatie mai misto decat sanatos si bun eu nu stiu :) Sa incerci si sa-mi spui daca n-am avut eu dreptate! Pup!

  1. Noah (cu stomacul plin si cu zambet de la ureche la ureche), multam fain, eu am incercat. Sunt o vegetariana-going-on-vegan burgerofila si-am suferit o vreme pana m-am prins cum e cu burgerii vegetali.

    Am adaptat un pic reteta: am omis oul si cascavalul si am folosit condiment pentru gratar (woops), si, recunosc, i-am prajit fara remuscari si fara mila. Acu’, s-au mai razbunat si ei (ultimii doi s-au desfacut si i-am alergat prin tigaie), dar per total au fost masa la care visam… de mult!

    O rugaminte: n-ai sti oare vreo reteta de maioneza vegana care sa aiba gust de maioneza (d’oh!) si sa nu se taie una-doua? Tentativa mea de a produce o “veganeza” s-a incheiat intr-un mare fâs. N-a fost bai, am inlocuit-o cu o pasta de avocado cu mustar, ceapa si un pic de ulei, iar asta a sters gustul amar al infrangerii :D

    Inca o data, multam, spor si veggie power!

    • Draga mea, intai sa-mi scot palaria in fata dumitale: s-ar putea sa fii primul vegetarian de pe blogul meu :) Din pacate, junkie-ul din mine nu vrea neam sa renunte la branza si oua! Sfat pentru unirea intru rezistenta deplina la prajit a burgerilor: data viitoare in loc de ou incearca sa adaugi niste faina de in (seminte de in date prin rasnita, sau cumparata asa pur si simplu de la plafar). Teoretic, asta ar trebui sa ti-i lege de numa-numa. Si daca incerci inaintea mea, sa-mi zici cum a mers.
      Acuma: reteta de maioneza-veganeza. As a matter of fact, e posibil sa am o reteta, adica o am in cap dar inca n-am testat-o. Sa stii ca in week-end asta fac si incerc sa postez sa-ti spun cum a fost, bine?
      Veggie power!! (in sfarsit cineva imi raspunde la salut! :) ) Te pup!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here