Medalioane de cartofi cu broccoli – IKEA copycat recipe take 1

22

Felul meu preferat de mancare de la Ikea este, fara urma de indoiala, medalionul de legume. Nu stiu cum sa va descriu mai bine senzatia de placere electrizanta pe care o am de fiecare data cand incerc aceste mici chiftelute de cartofi si broccoli cremoase si pufoase si de aceea nici nu o sa incerc; pe de alta parte, daca le-ati incercat deja stiti la ce ma refer fara doar si poate. De fiecare data cand trec pe acolo nu ratez ocazia sa impusc un medalion, insa parca niciodata nu ma satur. Asa ca mi-am propus sa le reproduc si eu acasa. Din pacate, ciufuti cum sunt, astia de la Ikea refuza sa faca publica reteta. Nu-i nimic pisi, mi-am zis eu, lasa ca poate si mandea sa gaseasca o varianta aproximativa. Desigur, tinand cont ca eu nu voi pune in compozitie vegeta, stabilizatori si alte porcarii, cel mai probabil nu va avea gustul ala de umami, dar cu siguranta vor fi super bune! Sa-i zicem.

DSC_0146 copy

Astfel, in cautarea medalionului pierdut, am inceput din locul cel mai logic: ingredientele de pe cutia cu medalioane inghetate puse la vanzare la raionul de mancare. Am gasit asa: cartofi (35%), smantana, broccoli (15%), praz, ceapa, branza, ulei vegetal, sare, stabilizator (metil celuloza, difosfat disodic), aroma naturala de legume (yeah RIGHT), hasmatuchi, patrunjel, ceapa de apa (chives), piper. Cum nu aveam unde naiba sa gasesc hasmatuchi proaspat, l-am omis cu totul si am pus alte nebunii. C’est la vie.

medalioane si rozmarin

Pornind de la aceasta reteta, am concluzionat eu ca un copycat reusit ar trebui sa arate asa:

Medalioane de cartofi cu broccoli – Ikea copycat recipe take 1

Medalioane de cartofi cu broccoli – Ikea copycat recipe take 1

Ingrediente

  • 7-800 g cartofi fierti in coaja
  • 300 g broccoli fiert la abur
  • 1 praz
  • 1/2 ceapa alba mare
  • 4-5 linguri ulei de masline
  • 1 legatura de patrunjel
  • cateva fire de chives
  • 100 g smantana
  • 80 g cascaval ras
  • 2 albusuri de ou
  • 1 lingurita piper negru macinat, rasa
  • sare dupa gust

Metoda

  1. Daca nu am facut-o deja, fierbem cartofii in coaja si broccoli la abur. Cantitatea rezultata dupa curatarea cojilor de cartof este cea de mai sus.
  2. Desfacem buchetelele de broccoli in bucatele cat mai micute, pentru a putea fi bine incorporate in amestec.
  3. Intr-o tigaie incingem bine uleiul (putin mai mult decat am pune in mod normal) si calim ceapa tocata marunt si prazul taiat rondele, pana se inmoaie. Dam deoparte.
  4. Jumatate din cantitatea de cartofi o dam pe razatoarea mare, cealalta jumatate o taiem cubulete micute (ca pentru salata de boeuf).
  5. Maruntim verdeturile.
  6. Intr-un bol mare amestecam toate ingredientele (ceapa si prazul inclusiv cu uleiul in care au fost calite) si framantam bine cu mana pana obtinem o pasta omogena modelabila.
  7. Cu ajutorul unui inel (sau cu o lingura daca nu avem) formam medalioane rotunde si putin inalte, precum cele de la Ikea.
  8. Se pot praji in tigaie in putin ulei, pe grill sau chiar se pot coace la cuptor daca le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
https://www.andie.ro/2013/01/22/medalioane-de-cartofi-cu-broccoli-ikea-copycat-recipe-take-1/

DSC_0139 copyDin cele trei modalitati de preparare descrise mai sus (prajit in tigaie, pe grill si copt la cuptor), cea mai gustoasa a fost cea in care le-am prajit in ulei (duh!) iar cea mai sanatoasa cea in care le-am copt in cuptor. Pentru ca din cantitatile de mai sus mi-au iesit vreo 25 medalioane, am hotarat ca jumatate sa le congelez, pentru ca desi nu pare, reteta asta consuma destul de mult timp in bucatarie. Pana fierbi cartofii, pana ii cureti, pana ii razi, ii toci, pana toci si restul legumelor, framanti, formezi 25 de medalioane perfect rotunde, apoi le pui pe grill si umpli bucataria de fum, te trezesti ca au trecut doua ore. Asa ca le-am asezat frumusel intr-o tava intinsa tapetata cu hartie de copt si le-am dat la congelator, urmand ca a doua zi dimineata sa scot tava si pe domnisoarele sa le asez in pungute individuale in portii de cate patru, gata sa fie coapte cand n-am chef sa gatesc. Eu le scot direct din congelator si le arunc pe grill sau in cuptor, si se fac foarte bine si repede, fara probleme, adica nu stau sa dezghet nimic.

Cu alte cuvinte, merita sa sacrifici vreo doua ore de week end si sa faci portie dubla, doar pentru a avea ce pune in congelator si folosi mai tarziu. E la fel de adevarat ca au ceva smantana si branza in compozitie, but hey ceva tre’ sa ne si omoare.

eating medallions

DSC_0148 copy

Ca si gust au fost destul de aproape de varianta originala. Nu e prima oara cand ii fac, si parca prima oara mi-au iesit mai bine. Conteaza si calitatea cartofilor si cum ii asezonezi, ce sa mai, sunt mai multi factori. Cartofii mei au fost de la Harghita, luati la sac de catre iubi, iar broccoli si prazul le-am cumparat local. Local, adica de la Mega Image-ul din cartier, mai Alexandra :))) Caci da, am uitat sa va zic, trimit aceasta minunata reteta catre provocarea Dulce Romanie din ianuarie, organizata de Miss A pe blogul ei, Menta si Rozmarin.

DSC_0153 copy

Alexandra face parte din categoria asta inca restransa la noi a bloggerilor vegetarieni, dar care a inceput sa creasca din ce in ce mai mult, cu oameni talentati care pozeaza frumos si ne inspira in cele mai minunate moduri. Cu aceasta ocazie va invit sa vizitati si Blogul cu legume al Anei, dar si blogul Monicai de la Eat, love and be happy (nu este blog veg, dar Monica spune ca ar da oricand o bucata de carne pe un bol de legume): sunt fete care fotografiaza foarte frumos si care pe mine ma incanta!

Acestea fiind spuse, io va urez un minunat mijloc de saptamana, caci, nu-i asa, ce poate fi mai frumos decat gandul ca nu mai e mult pana la week end?

Love and potatoes!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

22 COMMENTS

  1. Poate in varianta la cuptor adaugi un pic de ulei si un varf de lingurita de bicarbonat sau praf de copt bio. Cred ca asa nu vor fi asa “uscate” de la modul de preparare. N-am incercat, sa nu arunci cu pietre daca nu merge! Arunca direct cu medalioanele!

    • Pai ulei au, pentru ca se pune uleiul in care a fost calit prazul cu ceapa. Insa bicarbonat nu stiu ce sa zic… nu au niciun fel de faina, habar n-am daca ajuta sau nu. Poate ne spune cineva mai cu experienta decat noi doua :))

  2. Sigur sigur mancarea asta e pe gustul meu… cu tot cu muraturi :)
    Si multumesc pentru recomandari, pe Ana o stiam deja, dar pe Monica tocmai o descopar… ce bucurie :)

    Zile frumoase si tie, eu tocmai am urat cuiva la despartire ‘weekend fain!’ :P

    • Combinatia asta e un crowd-pleaser :) Dar sa stii ca alea nu erau muraturi, era o salata de ardei copti cu putin otet. O nebunie!

  3. Hey, Andie, multumesc pentru recomandare! Suntem putini acum, noi astia, “vegetarienii”, dar ne inmultim noi, o sa vada lumea :-) Eu n-am mai mancat la Ikea de vreo 3 ani, nici nu stiam ca au asa ceva in meniu. Sincer, n-as incerca preparatul lor, dar ce-ai facut tu aici ar merge oricand intr-un burger vegetarian la mine in farfurie. Sau langa o salata. Sau cu un tzatziki. E foarte versatila combinatia!

    • Pai da, preparatul lor are porcarii, se vede din lista, insa… ce sa zic, am eu un soft spot pentru ele :)
      Sa dea Dumnezeu sa ne inmultim si sa fie bine, poate mai lasa romanul ciolanul afumat deoparte si se gandeste mai mult la sanatatea lui si a familiei. Numai bine!

  4. Draga mea,
    iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase si ma bucur ca ai participat “Dulce Romanie” cu aceasta minunata reteta!
    Sunt si eu din categoria celor care n-au mancat la Ikea, si sincer, dupa ce am vazut reteta ta, parca nici nu mai vreau sa gust “originalul”. Ba mai mult, daca ma gandesc mai bine, fac eu fain-frumos reteta asta de la tine si o consider pe asta ca fiind cea originala :)
    Te astept sa vizitezi si parada retetelor – doar ce am publicat-o – sunt o multime de idei bune acolo, ai sa vezi!
    Te imbratisez cu drag,
    Miss A.

    • Am vazut-o si e foarte frumoasa! De fapt, cred ca o sa ma mai uit o data azi mai atent, ca aseara doar am frunzarit si-s chestii faine acolo. Te pup si eu si multumesc ca m-ai scos din … well. Intarziere :))))

    • Ralu, eu tin burgerii in general la o temperatura medie (160-180 C) timp de 20-30 min. Te uiti si tu si vezi daca au prins crusta deasupra. Unora le plac mai zemosi, altora mai uscati, de asta ma feresc sa dau timpi, pentru ca gusturile si cuptoarele sunt diferite :)

    • Dupa cum se spune la punctul 6, se amesteca toate ingredientele intr-un bol, inclusiv uleiul in care au fost calite ceapa si prazul. Asta include smantana, cascavalul si albusurile.

  5. Excelenta reteta! Este a doua oara cand o prepar, fiica mea adora aceste medalioane! Am dublat cantitatea si am congelat o mare parte din medalioane, astfel am asigurata o masa sanatoasa oricand face mofturi la alt fel de mancare! :)
    Multumesc pentru reteta!

    • Si Andie adora aceste medalioane! :) N-am mai avut timp sa perfectionez, ca la cati alti burgeri am incercat.. Insa ma bucur mult ca ii plac micutei tale, iar ideea cu congelatul sa stii ca e nepretuita – eu apelez la ea constant. Te imbratisez cu drag!

  6. Andie, dar in varianta coapta, decat sa stai sa modelezi, nu le poti coace in forme de briose? Ca eu asa am facut o budinca de spanac asemanatoare cu ce ai tu aici (eu n-aveam cartofi si broccoli, ci spanac cu oua, ceapa, smantana, branza si niste gris).
    Apropo de intrebarea cu bicarbonatul de mai sus, daca-ti plac cremosi, mai bine fara bicarbonat, ca ii face pufosi. Eu as opta pentru varianta “fara”, dar cu multa branza. Viata fara branza e pustiu!

    • Hahaha, LIana, chiar m-ai facut sa rad: asa e, viata fara branza e pustiu! :)) Nu m-am gandit sa le coc in forme de briose.De asta cititorii mei sunt mai destepti decat mine :) Mersic de pont!

  7. Buna. Eu la reteta ta am mai adaugat niste faina,nu multa insa sa zic 2-3 linguri si un pic de praf de copt si le- am copt la cuptor,de obicei le fac in forme de briose dar acum am zis sa le pun pur si simplu pe hartia de copt,au iesit pufoase,crescute si si-au pastrat forma pe care le-am dat-o. Merg super bine cu somon sau pastrav somonat la cuptor
    si morcovi trasi in nu alaturi de un sos olandez.

  8. Buna! Eu tocmai am copt 2 tavi?. In plus am pus galbenusele si câteva buchetele de conopida f putin fiarta si data prin răzătoare. Compozitia am pus.o in tava cu lingura pentru inghetata. Medalioanele si.au păstrat forma si nu au iesit uscate. Nu m.am putut abtine si am mâncat unul fierbinte?. SUPER DELICIOASE!!! Multumesc pentru reteta! Si noi mâncăm la Ikea aproape de fiecare data aceste medalioane. Ale mele au iesit mai bune!? Si nici măcar n-am respectat gramajul. Am pus totul “din ochi”. ? Spor la bucatareala! ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here