Mere in caramel. Gustul dulce al copilariei.Caramel apples

7

Va mai aduceti aminte perioada comunista? Eu din cand in cand am niste nostalgii serioase, dublate de regrete eterne pentru timpuri ce au fost si nu au cum sa mai vina inapoi, impreuna cu rulada cu gem invelita in celofan pe care o luam de la Paine. Sau bomboanele CIP. Sau Mentosanele. Sau guma Turbo. Sau Cico. Ce simple erau lucrurile atunci! Paine, Alimentara, Librarie, Magazin universal, Aprozar. Nu vreau eu acum sa lansez o dezbatere despre Epoca de Aur pe un amarat de blog culinar si nici sa va las cu impresia ca sunt de parere ca totul era bine atunci. Fara judecati de valoare, fara pretentii, asa a fost copilaria mea. Si ma bucur c-am reusit s-o traiesc fara ochi infipti in calculator, ca m-am bucurat de fiecare banana, portocala, ciocolata si staniol pastrat de dupa, ca am alergat singura pe toate potecile, fara teama de rapitori, violatori si criminali. Pentru ca lipsurile erau mari, stiam sa ne bucuram de lucrurile mici si eram mai tot timpul fericiti. Am uitat multe, tare multe…

Dar sa nu divagam. Unul din deserturile mele preferate cand eram mica erau aceste mere invelite in caramel sau zahar caramelizat. Cele in zahar erau rosii-rosii si taaare greu de strapuns cu dintii! Ba nenea care le vindea facea si cocosei din zahar caramelizat, numai buni de stricat dantura. Ce veselie cand aparea si cu cata pofta ii goleam sacul! Pe cat de greu sunt de mancat, pe atat de usor sunt de facut. 10 minute, va promit.

Mere in caramel

Prep Time: 10 minutes

Ingrediente

  • 2 mere
  • 300 g caramele
  • 1 lingura de lapte
  • amestec de nuci sau bilute de zahar pentru decorat

Metoda

  1. Punem caramelele intr-o craticioara si le topim impreuna cu laptele la bain-marie (pe baie de abur). Putem face schema asta si la microunde, dar trebuie amestecat in ele la fiecare 20 secunde. Avem grija sa nu fiarba.
  2. Intre timp, rupem coditele merelor si infigem in loc un bat de inghetata sau de frigaruie. Eu am infipt trei, ca am vrut sa fie solide.
  3. Cand s-au topit caramelele, tavalim merele in caramelul topit pana se imbraca. Ne ajutam si de o lingura.
  4. Apoi, rapid-rapid, le tavalim si prin nuci pisate sau bilute de zahar. Eu am folosit arahide, ca asta am avut in casa.
  5. Le asezam intr-o hartie de cupcakes sau pe hartie de copt si lasam la racit.

Notes

Se taie cel mai bine cu ajutorul dispozitivului special de feliat mere.

https://www.andie.ro/2012/03/15/mere-in-caramel-gustul-dulce-al-copilariei/

Sunt nemaipomenite de servit la petreceri, pentru ca-s haioase rau. Ba chiar le puteti inveli in celofan, lega cu o fundita, pune o eticheta si darui celor dragi. Ba chiar le puteti face impreuna cu copiii vostri, imaginati-va ce distractie in bucatarie! Hai ca v-am dat idei.

Love and caramel, baby, love and caramel!

 

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

7 COMMENTS

  1. Sigur ca ne aducem aminte de acea perioada :) , si doamne cate mentosane mai papam !!!! :)))) …. superb arata merele invelite in caramel !!!

    • Bai… rulada aia cu gem mi-a ramas in cap de atunci. As da orice, dar orice sa am reteta!! Pot face o rulada cu gem, asa, aproximativa, da’.. o vreau pe aia!! Pe aiaaaa!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.