Ieri am fost batuta de ghinion, desi nu era nici marti, nici vineri 13. Sa facem o lista, nu?
1. Era sa mor inecata cu o arahida trasa in ciocolata (oh, the irony!) – bifat
2. Era sa ard robotelul, sufletelul meu – bifat
3. Am ars prima tava de cupcakes – bifat
4. Mi s-a taiat crema de unt pentru cupcakes – bifat
5. Am stricat 10 oua pentru ca ultimul ou s-a spart cu tot cu galbenus peste albusurile separate – bifat
6. Am incercat o noua reteta de fondant care mi-a mancat dublul din cantiatea de zahar prevazuta si tot n-a iesit bine – bifat
7. Am ramas fara amidon in mijlocul retetei cu fondant – bifat
8. Mi-a cazut o blenda peste frostingul de la cupcakes in timp ce pozam – bifat
9. Lumina pentru poze a fost de … cacao – bifat
10. Cand in sfarsit, epuizata, incercam sa fac curat, am varsat galeata cu apa pe jos – bifat
In ciuda ororilor sortii, pana la urma incapatanarea mea a invins si iata, reusesc sa va prezint reteta perfecta de cupcakes cu vanilie. Zic perfecta pentru ca prezinta aroma de vanilie exact cat trebuie si pentru ca aluatul, spre deosebire de oricare altul incercat de mine pana acum, este umed si pufos ca spuma de capuccino. Da, exact asa: gusti si ai senzatia ca mananci spuma de la capuccino. Intrucat am avut inspiratia sa le umplu cu gem de afine, extazul a fost dublu. Reteta este preluata de pe site-ul Project Cupcake, iar pentru ea s-au omorat 50 bloggeri care au testat-o pana au adus-o la perfectiunea care este.
Ingrediente
- 225 g zahar
- 1 pastaie de vanilie
- 175 g faina
- 1-2 lingurite de bicarbonat de sodiu alimentar
- 1/2 lingurita sare
- 57 g unt nesarat, la temperatura camerei
- 2 oua mari, temperatura camerei
- 75 g smantana
- 60 ml ulei de floarea soarelui
- 1 lingura extract pur de vanilie (nu esenta! huo, falsurilor!)
- 160 ml lapte
Metoda
- Preincalzim cuptorul la 175 C (gas 3).
- Taiem pastaia de vanilie pe lung si, cu varful cutitului, ii scoatem semintele si le turnam peste zahar. Cu ajutorul unei lingurite amestecam bine, avand grija sa separam bobitele de vanilie. Veti vedea ca au tendinta sa stea in gasca, noi trebuie sa ne asiguram ca se separa cat mai bine.
- In bolul procesorului cu lama S (mixerului, sau intr-un simplu bol de mixat) cernem faina, bicarbonatul si sarea. Adaugam zaharul cu vanilia si amestecam bine.
- Adaugam untul si mixam pana obtinem o textura frimituricioasa, cam ca la aluatul fraged. Nu va faceti probleme ca-i asa, se drege mai incolo.
- Separat, intr-un bol micut batem bine ouale, smantana, uleiul si extractul de vanilie, apoi il turnam peste amestecul de fainuri si mai mixam oleaca pana la uniformizare.
- Usurel turnam si laptele peste, mixand, si obtinem un aluat lichid. Asa si trebuie.
- Turnam compozitia in formele de cupcakes, avand grija sa fie doar putin peste jumatate.
- Dam la cuptor 14 minute. Eu de obicei nu-s asa stricta cu timpii, dar de data asta trebuie sa stati calare pe ele. Ideea e sa NU devina aurii/maronii, ci sa-si pastreze acea culoare galbuie delicata. Daca dupa 14 minute nu-s gata, mai lasati doua minute, insa faceti testul cu scobitoarea, da?
- Cand sunt gata, le scoateti repede si imediat din tava si le puneti pe un gratar sau pe un prosop, ne-am inteles?
Eu am ales sa ornez cu crema de unt. Si prin crema de unt nu inteleg unt amestecat pana la saturatie cu zahar pudra, ca sa fie gretos sa-ti iasa pe nas, ci unt batut pana se face crema, cu putina bezea si nitel zahar alb. Adica o crema fina si usoara ca un norisor, cu aroma de vanilie. Ba mai mult, ca sa ma dau in barci definitiv, am umplut cu gem de afine. Cum se spune intre mafioti: “die, piggy piggy, die, die.”
Dar stati, ca n-am terminat! Odata facute, in roz si lime, ca sa nu ma duc cu mana goala la Tea Party-ul lui Emily, m-am gandit sa take it to the next level. Bai, demult voiam sa fac si eu un cupcake bouquet. Tehnica nu-i mare branza: iei o bila de polistiren pe care o asezi intr-un ghiveci, infigi in ea cate doua scobitori per cupcake la distantele la care vrei sa le asezi, iar apoi le tragi in tzapa. Nu-i prea greu, nu? Numa’ ca noi nu traim in America, iar bilele de polistiren nu se gasesc pe toate drumurile. Creativitatea specific romaneasca mi-a fost alaturi si de data asta: in loc de bila de polistiren am hackuit un pomelo pe care l-am indesat in ghiveci. A mers nemaipomenit!
Atat de nemaipomenit incat m-am hotarat sa inscriu reteta, cu poze cu tot, in concursul organizat de Kadia. Because they’re just so perfect.
Love and vanilla beans,
Andie
For a while now I’ve been looking forward to making my own cupcake bouquet. The technique is quite simple: all you need is a round foam ball and some toothpicks. There are so many tutorials on the web on it, that I won’t hoover too much over it. What is important today is the presentation of these amazing vanilla cupcakes, the fluffiest, moistest, tastiest ever. The recipe was perfected and tested by Project Cupcake, and more than 50 bakers contributed to making it the ultimate vanilla cupcake recipe indeed.
I used French Meringue Buttercream for decorating and filled these babies with blueberry jam. Such a powerful, amazing combination! Or, as mobsters might say: “die, piggy piggy, die, die.”
I did make one minor change in the recipe: I didn’t use baking powder, but insisted on exclusively using baking soda. I don’t think it changed anything, because they were indeed the best cupcakes I made so far. I was so pleasantly surprised that I decided to incorporate this recipe in my other trials as well. I also don’t know how it could be improved, because for me it reached the perfect balance of moistness, fluffiness and aroma. Don’t miss out on these babies, it would be such a shame! Last, but not least, thank you, dear Project Cupcake, for taking the time to create them for us!
Love and vanilla beans,
Andie
Foarte foarte faine. Incerc si eu dar cu crema cu branza. ^_^
Crema de branza este a doua alternativa din cele doua pe care le ador. Sa vezi ce misto or sa iasa :)
Ce frumoase sunt!
Multumesc Georgiana si Iolanda! M-am straduit, chiar m-am straduit sa-mi iasa :)
superb buchet, superbe cupcakes, excelenta crema ♥
pupicei scumpa mea si o saptamana atat de minunata cat sa uiti de neplacutele ceasuri rele ;)
Multumesc, draga mea :* Adevarul e ca faza cu arahida a fost aproape, mi-a trecut toata viata prin fata ochilor. Iti dai seama, ce moarte stupida ar fi fost aia? Mai rau decat calcata de trabant sau tico!! :)
Arata exceptional! Imi place ideea cu pomelo, cred ca adauga un pic mai multa savoare decat bila de polistiren :D
Ma bucur foarte mult sa te am in concursul meu :) Iti doresc mult succes!
Multumesc mult Kadia, si pentru cuvinte si pentru ospitalitatea ta! Abia astept desfasurarile de forte! :)
Uau, arata superb! Daca le-ai fi facut o poza de sus ar fi aratat exact ca niste trandafiri adevarati :)
Oana, data viitoare voi face un buchet mai bogat, si atunci chiar ca vor arata cum trebuie! Te pup, multumesc de cuvintele frumoase si te mai astept pe la mine!
Wow! They came out so beautiful! Love them! Thanks for sharing.
Ce frumoase sunt! Iar fotografiile sunt minunate, nu le-ai editat deloc?
Acum incerc si eu reteta, e obligatoriu! Te pup!
Lavinia,
Doar un pic de exposure si white balance. In rest, am aplicat un filtru de vintage in Photoshop, ca sa le dau un aer mai special :)
Sa incerci reteta, dupa cum spuneam azi, e singura perfecta pe care o stiu! :))) Te pup!
Am incercat-o ieri si au fost delicioase. Pacat ca nu am mancat decat vreo 3 pentru ca pe restul le-am facut cadou unor prieteni.:D
Am eu cateva zeci de mocha cupcakes, umplute cu dulce de leche. Vreau sa le donez si n-am cui.. :) Interested?
Foarte reusite! pup:)
[…] 08. The ULTIMATE vanilla cupcakes […]
Sunt pur si simplu superbe!!!!
Timea, draga mea, iti multumesc! Eu le zic ZA cupcakes, sunt cele mai bune pe care le-am facut pana acum. Daca ai vreodata ocazia sa le incerci, fa-o, iti vei uimi invitatii :) Te pup!
[…] Si ASTA: […]
[…] 3. The ULTIMATE vanilla cupcakes […]
am si eu o intrebare. ce fel de smantana ai folosit: normala, cata grasime sau pt frisca?
Laura, am folosit smantana normala, grasime 12%. Spor, sa-mi spui cum ti-au iesit!
Mersi mult pt un raspuns asa prompt. apropo imi place foarte mult blogul tau, de cateva zile sunt tot pe el si il analizez. pe sambata, de ziua sotului meu voi face aceste cupcakes.
Ce ma bucur! Asta e si motivul pentru care ma agit ca apa minerala :) For people to like. And bring joy in their lives :)
Hugs!
mega reteta! vreau sa o pun in practica si pt ca ingredientele sunt atat de naturale, vreau sa-i dau sa guste si micutului meu. o intrebare doar..unde gasesc extract pur de vanilie? in afara de vanilia pastai, nu stiu alta varianta :(
Draga mea Maria, si cata dreptate ai!! And a very good point. Pai extractul natural de vanilie eu de exemplu il fac in casa, e mai ieftin decat cel cumparat si e 100% natural. Reteta o gasesti aici: http://www.reteteveggie.com/2011/05/15/extract-de-vanilie-facut-in-casa/.
E adevarat ca pentru a-l avea trebuie sa astepti si sa scuturi putin, da’ merita, si-ti ramane pentru toate retetele viitoare.
Te pup si te mai astept cu intrebari daca ai :) Sanatate celui mic! :)
Am ceva intrebari, daca se poate:
crema de unt este crema de unt cu bezea elvetiana, te rog?
ce fel de colorant folosesti, daca imi poti spune si de unde il iei?
Multumesc mult,
Nicoleta
Draga mea – da, crema este de unt dar cu bezea frantuzeasca asta din imagine. Coloranti Wilton de pe lumeabasmelor.ro
Te imbratisez!
Multumesc mult! O zi frumoasa iti doresc!!!
Si ca sa nu uit, daca mai ai nevoie data viitoare, bile din polistiren se gasesc in Centrul Vechi, la Hanul cu Tei, pe Lipscani, unde au tot felul de ustensile si minunatii pentru pictura :)
Da? Ce fain! Multumesc si eu mult de info Lety! Sper ca ti-a iesit bine si frumos buchetul :)
Vreau doar cupcakes-urile sa le fac, nu buchetelul, stii ca talentul lipseste cu desavarsire.
Dar tu stii ca nu-mi lipseste curajul de a-ti trimite niscaiva poze cu creatia/ creatiile :)
In functie de timp, atunci cand le fac, vei vedea cu siguranta ce a iesit.
Aidi mai draga mea – ce conteaza aici e sufletul pe care-l pui in mancare. Eu astept poze, atata zic :)
Deci esti geniala! E ora 5, nu am somn si am gasit blogul tau(nu cred ca o sa adorm prea curand). Chit ca maine o sa fiu un zombie, abia astept sa incerc reteta asta! ?
Ei, cum ti-au iesit? :)
Dragă Andie, am primit de la tine atâtea idei faine (ca de exemplu KitchenAid Artisan, mare dragoste electrocasnică) + rețete, încât revin pentru a-ți sugera o cremă de cupcakes (și nu numai ) recent descoperită, you might like it.
Se dizolvă 3 linguri de făină în 200 ml lapte (eu le amestec în blender), se adaugă 130 g zahăr și se dă la foc mic, amestecând continuu. Se vor face cocoloașe, inevitabil, mai bagi mixerul vertical pentru a le minimaliza. Când e gata, amestecul va deveni o budincă groasă ce se pune la răcit.
Între timp, pregătești niște suc de lămâie și ceva coajă rasă. Când e rece budinca de mai sus, începe partea a doua.
Se spumează (fără zahăr) un pachet de unt de 82% (pentru riscuri minime, am luat President, nu le fac reclamă, dar e f.bun). Câtă cremă vrei, atâta unt spumezi. Eu am folosit 125 gr.
Pentru mai mult control, am folosit mixerul de mână. Acum urmează partea la care trebuie atenție, pentru a nu se tăia crema. Cu o linguriță se pune câte puțină budincă și se mixează treptat cu untul. Pentru o mai bună omogenizare, budinca poate fi pasată puțin cu lingura, pentru a redeveni cremoasă, înainte de a fi mixată cu untul. Se adaugă 2-3 linguri de suc de lămâie + coaja rasă (sau nu, că e plină de chimicale…).
Se dă la frigider 10-15 minute, apoi poate fi folosită la decorat diverse (merge bine și în posul pentru cupcakes).
Sper să-ți placă! :)
Mai Gabi, tu stii ca eu auzisem de varianta asta dar n-am avut niciodata curaj sa o incerc! Sincere felicitari pentru realizare! Intrebare – e cumva mai usoara crema asa? Ca asta e ceea ce mi-as dori eu de la cremele astea – sa stea batoase dar totusi sa fie usor de mancat, sa nu fie gretoase. Instinctul meu imi spune ca e mai usoara decat crema de unt, am dreptate?
PS Pupati-as manutele ca te-ai gandit sa-mi trimiti si mie gandul asta bun!
Având în vedere că nu pot să sufăr crema aceea grețoasă de unt frecat cu zahăr, nici nu poate fi vorba să mă fi aruncat să fac ceva similar. E o cremă densă, fără îndoială, dar te bucuri de ea fără crize de fiere :) Are un gust intens de lămâie, cred că și asta contează. Mă gândesc că poate fi făcută și cu suc/coajă de portocale. Eu am umplut niște biscuiți cu ea, am și-o poză, dacă vrei ți-o trimit să vezi cum stă. Te pup, spor! :)