Crema de unt cu bezea in stil frantuzesc/ French Meringue Buttercream

26

Cand am aflat ca am castigat concursul Kitchen Aid de Martisor organizat de Laura Laurentiu, am stiut din start care va fi prima reteta pe blog dupa descalecarea triumfala a lui Mr. Red in apartamentele mele imperiale, aripa de nord. Crema mea preferata de cupcakes, evident, cea pe care renuntasem s-o mai fac intrucat lui Braunie ii lua minim 45 minute de frecaneala glorioasa s-o inchege, timp in care imi lua foc in mana iar eu, ingrozita de scartaitul in faza terminala al motorului, ii promiteam cu cerul si pamantul ca “e ultima data, te rog, rezista!!” De fapt, asta e si unul din motivele principale pentru care mi l-am dorit atat de mult pe fortosul meu rosu, care aseara si-a aratat pentru prima data muschii de mi-au lesinat toate polonicele si spatulele de placere..! Elvis has entered the building!

Kitchen Aid loves Retetecalamama.ro

Dupa un week-end de nerabdare, cu imaginatia aprinsa si calcaiele in flacari, am demarat ieri in tromba catre sediul Bilancia din Corbeanca, unde ma astepta Lavinia Pana, membru in juriu si mult-prea-draguta-ca-sa-fie-adevarata. Ca sa ajungem la depozit, a trebuit sa trecem prin cash-and-carry, moment in care Lavinia ma pierduse printre rafturi.. aaa… ia uite ce tigaie! Duiuri! Posuri! Ce bol! Vaaai, ce farfurii incredibile! Aww… ce colorate-s paharele-astea! Mooamaa! Cutite profesionale! EVIDENT ca dupa ce l-am luat pe Mr. Red m-am proptit fix in magazin, ca deh, nu puteam sa plec de acolo cu mana goala! Mi-am luat tacamuri colorate, farfurii de portelan italienesc (erau la reducere 70% cred, dar mie mi-au placut la nebunie, le veti regasi in poze), un bol de un albastru perfect pentru vara, un platou de tort si multe alte nebunii si maruntisuri. Daca aveti drum prin Corbeanca, v-as sfatui sa va opriti la sediul lor, pentru ca preturile sunt mai bune decat ce am vazut eu in Selgros sau Auchan, de pilda. Si apoi… boom! Momentul mult asteptat…am pus mana pe el, l-am mangaiat, ne-am pozat, ne-am pupat, m-am facut de ras cu entuziasmul meu copilaresc si ranjetul tamp de fericire ce nu-mi putea fi sters de pe fata nici macar cu o lamaie super-acra, ne-am incarcat in masina si ne-am protapit direct in bucatarie.

Va spun sincer, intr-o prima faza mi-au tremurat izmenele pe mine, de parca m-ar fi pus cineva sa epilez inghinal un urs polar in calduri. Daca-l stric? Daca trag prea tare de bol? Daca nu-l asez cum trebuie? Daca nu instalez bine telul? Daca dau viteza prea mare? Dupa ce m-am prins ca-i facut din otel solid, nu din coaja de oua, s-a instalat prietenia. Am inceput usor, cu o portie de cupcakes cu ciocolata, am continuat lejer cu doua tavi de cupcakes cu vanilie si am culminat glorios cu … crema de bezea!

Ceea ce ne aduce la discutia initiala. Eu in cautarea cremei perfecte, care sa NU constea in unt frecat cu zahar si o lingurita de aroma, maximul de “le yuk-yuk” pe care mi-l pot imagina in materie de creme si care este, spre tristetea mea, regula generala folosita in State si UK in materie de cupcakes. Ce inteleg prin crema perfecta? Pai una suficient de cremoasa si fina incat sa reflecte fiecare dungulita a modelului dat de dui (varful de ornat), pufoasa, aromata si doar putin dulceaga, care sa reziste perioade importante la temperatura camerei si, nu in ultimul rand, care sa permita decorarea cu figurine de fondant (pentru ca stim ca fondatul se dizolva in contact cu cremele apoase, cu frisca, etc.). Nu va spun prin cate am trecut, cate creme au vazut fundul galetii de gunoi, cat unt am frecat, ba chiar am ajuns sa adaug si o lingura-doua de faina in ele pentru inchegare! Pana cand a aparut EA…

Crema visurilor mele are ca ingrediente principale si simple urmatoarele: albusuri de ou, zahar alb si unt 82% grasime. Daca veti face o cautare pe Goagale, probleme ma?, veti descoperi ca aceasta crema se poate pregati si in stil elvetian sau italienesc, insa acest lucru presupune a) incalzirea bezelei la bain-marie sau b) incalzirea siropului de zahar si turnarea lui in bezea la o anumita temperatura. Intrucat nu am termometru de zahar si nu vreau sa ma risc sa fac la ochi, eu am optat pentru metoda frantuzeasca (toate amestecate la rece), with a twist. Va explic si de ce.

In varianta originala a retetei pe care o propun, cantitatea de unt si zahar era aproape dubla. Asta pentru ca americanii, am concluzionat eu, au gusturi foarte diferite de noi: ceea ce noi am cataloga drept searbad si gretos, pentru ei e bun, si invers. Pai mama daca nu insiropeaza, daca nu taie din unt si zahar, lesina!! Nu vreau sa generalizez, deci nu-mi sariti in cap cu alte exemple, insa… generalizez, sa ma ierte americanii :) Cum ziceam. M-am holbat eu la reteta, m-am gandit, m-am sucit si apoi m-am hotarat sa las albusurile asa cum sunt, dar sa tai serios din zahar si unt, in asa fel incat sa pastrez pufosenia si sa elimin gretosenia. Cantitatile pe care vi le propun sunt absolut suficiente pentru decorat 12 cupcakes.

Crema de unt cu bezea in stil frantuzesc (FMBC)

Crema de unt cu bezea in stil frantuzesc (FMBC)

Ingrediente

  • 160 g albusuri de ou (sau aproximativ patru albusuri)
  • 90 g zahar
  • 150 g unt 82% grasime, la temperatura camerei, taiat cubulete
  • 1 varf de cutit de sare
  • 1 lingurita de aroma (extract de vanilie, rom, apa de trandafiri, etc.)
  • colorant (optional)

Metoda

  1. Se bat albusurile spuma cu praful de sare, pana formam o bezea foarte tare (ramane pe tel). Eu va marturisesc cu mana pe inima ca bezea mai bine batuta ca la Kitchen Aid n-am vazut pana acuma... si credeti-ma am batut ceva bezele la viata mea!
  2. In timp ce mixam, adaugam zaharul lingurita cu lingurita, pana se incorporeaza bine si se dizolva.
  3. Lasam mixerul pornit si, in timp ce el amesteca, adaugam cate un cub de unt. Lasam sa se incoporeze bine, si abia apoi il adaugam pe urmatorul.
  4. Veti observa ca, incet-incet, bezeaua voastra se va transforma intr-o supa indescriptibila. Nu va lasati intimidati. Puteti continua sa mixati vreo 30-40 minute, pana se transforma in crema minunata pe care o vedeti in poze, iar voi va nenorociti mixerul, mainile si viata, sau puteti sa o luati pe scurtatura.
  5. Mixati inca vreo 10 minute sau pana se branzeste si apoi dati la frigider vreo 20-30 minute. Scoateti, turnati 1/3 din compozitie intr-un castronel mai mic si dati la microunde la putere maxima aprox. 1 minut jumatate- doua, pana fierbe. Turnati imediat amestecul fierbinte peste restul compozitiei si mixati la viteza maxima. In cateva minute e gata.
  6. Pentru cine nu stia, asa se dreg cremele de unt stricate. Sunt foarte, foarte rare cazurile in care nu se mai poate salva o crema de unt.
  7. Daca doriti, tot acum puteti adauga colorantul si aromele.

Notes

Nu va jucati cu untul. Luati 82% grasime, cea mai buna calitate, altfel riscati sa stricati definitiv crema.

https://www.andie.ro/2012/04/10/crema-de-unt-cu-bezea-in-stil-frantuzesc/

Inutil sa va spun ca, odata ce Mr. Red a intrat in actiune, crema asta s-a facut fara efort din partea mea. Ca nu am mai transpirat, implorat zeii sau folosit sudalme nepotrivite pentru urechile minorilor. Ca a trebuit sa ma bat cu iubi pentru locul de langa Kitchen Aid, ca se lipise de el ca adezivul si voia sa vada el exact cum mixeaza!! Ca este atat de iubit incat Pufu a primit reject cand a incercat sa-i roada cutia. My Red is all I ever wanted and more :)

Profit de ocazie pentru a multumi inca o data doamnei Laura Laurentiu, Laviniei Pana si lui Teo pentru ca au crezut in mine suficient de mult incat sa mi-l acorde pe mult-doritul Kitchen Aid. Doamnelor, dupa cum vedeti, cu ajutorul lui am reusit sa-mi duc cupcakesii la un cu totul alt nivel, lucru pentru care va sunt profund si etern recunoscatoare! Iar asta abia e inceputul..

Si sa nu credeti ca am colorat crema galben in mod intamplator! Nu… mergem la Emily’s Tea Party, se stie!

Love and french meringue buttercream!

26 COMMENTS

  1. Im-Pe-CA-BiL!!!
    Love love love, tare frumos iese tot ce ne arati pe blog :)

    Te felicit, ai un blog minunat. L-am descoperit de o saptamana si nu ma mai satur sa il rasfoiesc. Te admir pentru talent, pentru pasiune pe care o pui aici, pentru atentia la detalii, pentru hazul cu care povestesti, pentru felul tau pozitiv… Daca te-as colora, te-as vedea un suflet galben, plin de soare, veselie si caldura :)

    te pup cu drag, ca imi e drag te tine (chiar daca te cunosc doar virtual) :)

    • Awwwww………..This is like.. cel mai misto comment pe care l-am primit pana acum pe blog. La nivel sufletesc adica. Anki, nici eu nu te cunosc, dar imi placi instant, ca simt ca rezonam cu aceleasi lucruri frumoase, colorate, galbene si hazlii :) Nici nu stiu ce sa raspund la asa cuvinte frumoase, doar ca sper sa nu te dezamagesc pe viitor si ca abia astept sa petrecem zile, nopti, week-enduri si sarbatori legale impreuna, muuult timp de-acum incolo. Ce zici, te bagi, ai?
      Si poate intr-o zi, nici prea departe, te voi cunoaste personal! Aia ar fi misto :)
      Te pup, love, love, love! Sufletul meu plin de soare se duce sa chicoteasca de placere! :)

  2. Cum mi-am adus aminte de tine si de KA , am si venit fuguta sa vad minunea ;) , felicitari din suflet !!! Sunt convinsa ca face minuni , cred ca oricine isi doreste asa un ajutor ;) ….. offf , si ce simpatica ai fost povestind totul mai sus !!! …. iuffff , iar daca acesta e doar inceputul , oare ce minunatii mai urmeaza ? Sunt minuante aceste cupcakes , iar culorile imi plac enorm !!!! Sa stapanesti KA-ul sanatoasa !!!!

    • Kitty-Kat :) (nu te superi ca-ti zic asa, nu? da’ mi-e tare, tare drag! Ti-as spune asa toata ziua!)
      Multam, multam si multam! De doua zile mi-a scazut nivelul de nervozitate cu 230%, nu mai tip la mama, Pufu, vecini, soferi de autobuz sau iubitel. Bine, hai, tipam doar in capul meu, da’ nici asta nu se mai intampla. Sunt convinsa ca e de la Mr. Red, sunt atat de fericita ca am o stare constanta de buna dispozitie. Ca sa nu mai vorbesc de cat timp scutesc.. A, plus ca e frumos. Stau in bucatarie si ma uit la el ca proasta. I’m such a sucker for muscle!
      Am de gand sa fac multe cu el, sa stii. Planul meu diabolic copt in buncarul meu secret din Titan este sa cuceresc lumea, one cupcake at a time! Muahhaha! :) Te pup dulce si daca ai fi aici ti-as da si un cupcake, ca au iesit prea buni…

  3. Imi poti spune cum iti vine tie bine :) ;) !!!! ….. mie imi place oricum , mai ales ca orice e cu “cat ” vine de la pisicutele mele pe care le ador ( de acolo si denumirea blogului, desigur :) ) . O doamne , cat te cred ca acest Mr.RED ti-a dat aceasta stare minunata ;) , dar spune-mi , un pup i-ai dat ? :):):) ( sssst , poti spune ;) , promit ca ramane intre noi ;) ) , si eu m-as invarti pe langa el pana m-as satura sa-l privesc , ating si alte cele :)))) …..
    Draga mea , lumea deja ai cucerit-o !!!!! ;) …. iar eu daca as fi acolo , sincer mi-ar parea rau sa pap aceste prajiturici delicate , nu ma mai satur sa le privesc , sunt impecabile !!!!!!

    • Tu cu pisicutele, eu cu iepurasii :) Si, de curand, cu Mr. Red, care tocmai a framantat primii lui cozonaci! Si i-a placut, mai vrea! Acuma sunt la crescut.. am emotii, pentru ca mama se uita la el cu neincredere. Iar eu vreau sa-i demonstrez ca-i cel mai tare, na!
      Te pup scumpa mea, have a kitty-kat Easter! Hug!

    • Angi, nu ma supar, ce motiv as avea?? Normal ca n-ai cum sa ma cunosti, ca asta-i lumea virtuala. Io-s aia inalta, neagra si slaba, cu ranjetul tamp si puloverul verde :))
      Cupcakesii vor deveni si mai misto, I promise! Si-ti multumesc de urari!

  4. Acum, ca am vazut KA-ul, te pot asocia si mai bine, imi amintesc cand erai foarte fericita ca ai castigat, felicitari! Imi place crema ta, eu fac de obicei swiss meringue si imi trebuie mai mult unt, dar iasa foarte pufoasa si delicata. Trebuie sa coc albusurile in special cand mananca si copii, pentru ca s-a mai intamplat sa aiba alergii si trebuie sa fiu atenta. Cat despre crema americana buttercream, cu unt adevarat cred ca se mai intampla pe bloguri :) In schimb, in magazine si reteta de la wilton de ex, este facuta cu shortening, care este mult mai “nasty” decat untul, cu o tona de zahar. Se comporta mai bine la mai multe, dar eu prefer sa fac ceva ce eu personal mananc.
    O zi frumoasa, plina de cupcakes :)

    • Da, da, eu eram animalutul semi-isteric de fericire ca a luat KA-ul :) Sa stii ca mie imi e tare frica sa incerc swiss meringue cu mult unt, dar am vazut pe site-ul tau o reteta video :) si ma gandeam sa incerc… Zici ca nu iese untoasa si gretoasa? Am o mare problema cu asta, dupa cum vezi :)
      Sa stii ca si la crema mea se coc albusurile, doar ca la microunde, si dupa ce am amestecat-o usor, chiar atunci cand incepe sa se branzeasca. Practic foarte rare sunt cazurile in care o fac French-French. De shortening stiu, n-am gustat niciodata dar imi imaginez cum e, mai ales ca zici tu… Ca si tine, eu n-as pune in cremele mele si sa dau altora ceva ce eu n-as manca…
      Mi-a ramas in cap evenimentul organizat de tine pentru cancer-awareness parca, si de atunci tot vreau sa iti zic ca am ramas bouche-bee, felicitari!
      Te pup!

  5. vreodata am sa raman fara internet ca nu pot plati la infinit si daca sunt somera si cu o varsta de bunicuta – chestia e ca nu o sa mai pot vedea blogul tau cu lumina verde doar la vizionat – noroc ca alte bloguri si alte persoane sunt mai conciliabile a se citi mai cumsecade si cand intalnesc o reteta care mi place mie o gospodina domestica si ignoranta, fara kitchen aid, pot sa o copiez intr o carpeta de colectie de retete – asa ca sa ti fie de bine fata ca ai destui admiratori, eu una ma retrag in a mai intra pe blogul tau ca nu i nici o paguba pentru tine

    • Doamna Aurelia,
      Eu sincer nu inteleg ce v-a suparat exact? Reteta de crema de unt cu bezea se poate face si cu un mixer normal, asa cum am facut-o si eu doi ani de zile, si dupa cum precizez chiar si in post. Numai ca dureaza mai mult si e periculos pentru mixer ca se poate arde, mai ales daca nu are putere mare.
      Va deranjeaza ca am Kitchen Aid? E un mixer castigat cu multa sudoare si munca la un concurs culinar si sunt foarte mandra ca ma pot folosi de el in bucatarie, pentru ca este un aparat fara egal pe piata. Mi-as dori sa si-l poata permite toata lumea, v-o spun cu cea mai mare sinceritate.
      In rest, as vrea sa inteleg mai bine ce v-a suparat daca doriti sa explicati mai clar. Daca nu, eu tot va doresc navigare placuta pe alte bloguri mai potrivite gusturilor dvs, caci aveti dreptate, sunt foarte multe si e loc pentru absolut toata lumea.
      Numai bine, Andie

  6. Ce simpatica esti Andie, draga !
    Cata rabdare ai avut sa raspunzi la commentul anterior din care eu, n-am prea inteles mare lucru !
    Intamplator am ajuns azi pe blogul tau si sincera sa fiu, chiar ma simt bine aici. Il citesc cu mare placere, e cel mai “jucaus” blog pe care l-am gasit.
    Te mai vizitez !

    Mihaela

    • Mihaela, tare multumesc! Ce ma bucur cand imi scrieti voi, oamenii astia frumosi :) Te mai astept sa mai povestim, despre toate cate cele!

  7. Buna, ai un blog minunat, la cat mai multe retete!!! am si eu 2 intrebari la aceasta reteta zaharul trebuie sa fie pudra sau tos si ce marca de unt folosesti, k sa stiu si eu sa caut in magazin, eu am vazut pn acum cu maxim 65% grasime.
    Multumesc
    Gabriela

    • Salut draga mea si bine te-am gasit! Multumesc pentru cuvintele frumoase. Zaharul intotdeauna este zahar normal, nu pudra. Ca marca de unt folosesc orice unt mai de calitate cu 85% grasime – Oldenburger imi place mie, insa sa stii ca daca ai un mixer bun iese si cu alte marci, inclusiv marca proprie Mega Image (delHaize). Deci nu trebuie neaparat o marca anume daca are cantitatea asta de grasime. Imposibil sa nu gasesti la supermarket – daca nu vezi din prima pe raft intreaba pe cineva de la raion, ca sigur au!
      Te imbratisez cu drag si sa-mi spui cum ti-a iesit!

      • Multumesc de raspuns, esti o draguta, cand o sa am drum spre un supermarket o sa caut unt, sper sa-mi iasa :*

  8. Felicitari pt premiu dar si pt blog !
    Multumiri pt aceasta reteta minunata. Initial am fost putin dezamagita gandind ca fara acea minunatie de aparat nu am sanse,apoi mi-a venit inima la loc citind ca pot folosi si un mixer obisnuit.
    In legatura cu nemultumirea , banuiesc ca a fost faptul ca nu poate copia reteta.
    Va doresc toate cele bune !

    • Emilia draga mea, multumiri din suflet! Da, crema se poate face fara probleme cu mixer obisnuit, doar ca va dura ceva mai mult timp si va fi nevoie de mai mult efort :)
      Intr-adevar, continutul de pe blogul meu nu se poate copia, datorita unor plug-in-uri de securitate pe care le-am instalat. Din pacate sunt foarte multe persoane care fura poze si le folosesc in scop comercial sau in scopuri cu care eu, ca autor, nu as fi de acord. Vreau sa ofer cat mai multe cititorilor mei – motiv pentru care, pe langa pozele si retetele de pe blog, am ales sa nu ii sufoc cu publicitate sau advertoriale. In acest context, consider ca decizia mea de a-mi proteja proprietatea (caci da, continutul de pe site e proprietatea mea, asa cum e un portofel, o casa sau o masina) nu este exagerata si nici nu denota lipsa de respect fata de cititori.
      Te imbratisez!

  9. Andie,

    Dupa cum probabil te-ai obisnuit am intrebari: cat colorant pun la crema de mai sus si pentru cate cupacakes ajunge aceasta cantitate, te rog?

    Multumesc,
    Nicoleta

  10. :(((( toate bune cu crema, am respectat cu sfintenie pasii de mai sus, numai ca gustul m-a dezamagit profund, iar ma incearca emotii de genul plans, injurat… etc am lasat-o la rece in speranta ca se intampla ceva miraculos, pt ca altfel are gust de ou copt :(((

    • Draga mea, nu stiu de ce a iesit crema ta cu gust de ou copt :( O fi de la calitatea oualor, untului, a aromelor… habar nu am. Mie mi-a iesit mereu foarte gustoasa si sunt persoane care imi cer crema asta si nu alta in mod special tocmai datorita gustului bun…
      Chiar nu stiu ce sa te sfatuiesc…

  11. pai asa am zis si eu cand am citit ca imi plac cremele cu unt; ca arome am pus doar extract de vanilie
    parerea mea este ca gustul a fost dat de faptul ca am pus treimea aceea din crema la microunde; data viitoare o voi lua pe drumul mai lung si mai greu si voi mixa pana imi vor iesi ochii :))

    am facut crema aceea cu mascarpone si unt – ca deja aveam experienta…

    nu vreau sa intelegi gresit mesajul meu; nu am spus ca nu ar fi buna crema pentru care o faci tu, ci doar vreau sa stiu ce am gresit, ca-s perfectionista din fire

    Iti multumesc mult. O seara frumoasa,

    • Aaaaa. Pai zi asa draga mea. Asta cu microundele e o chestie sensibila, tare sensibila – pentru ca albusului nu-i ia prea mult sa se faca si e foarte usor de depasit limita aia. Initial, cand mi-ai zis ca are gust de ou copt, am vrut sa-ti zic ca ai lasat albusurile prea mult pe foc, apoi m-am uitat si am vazut ca ai facut crema frantuzeasca, care nu presupunea copt, nu pe cea elvetiana. Eu patesc asa la cea elvetiana daca las albusurile prea mult pe foc. Insa bagatul la microunde explica toata faza. M-am linistit, ca initial intrasem in panica si nu stiam ce sfat sa-ti dau.
      Te pup!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.