Pasta de legume coapte la sfarsit de iarna/ Roast beet spread

3

*Scroll down for recipe in English*

Pasta asta delicioasa s-a nascut dintr-o ratare epica: pregatisem legume pentru copt si, de foame si de graba, nu le-am lasat la facut suficient, asa ca au iesit cam tari si nu s-au potrivit mai deloc cu cuscusul destinat sa le insoteasca. Pentru ca urasc sa arunc mancarea, m-am holbat la ele in gol vreo 10 minute si apoi mi-a venit ideea. Transformation, baby. Nu m-as fi gandit la asta poate daca n-as fi avut in frigider un tub de crema de tofu, cumparat pentru ca imi facuse Ina o mega-pofta cu prajiturile ei vegane – insa iata ca nu s-a nimerit intr-un desert, ci intr-un aperitiv.

DSC_0014-copy

[pinit]

Dupa cum vedeti din minunata poza, sfecla coapta este ingredientul principal, insa ei i s-au alaturat cativa morcovei, dovlecei, ardei kapia, un cartofior si muult patrunjel. Initial le taiasem pe toate in cubulete foarte mici, le invelisem in ulei de masline si otet balsamic, le presarasem cu cimbru si sperasem (in van!) sa le pot coace suficient de bine cat sa iasa niste legume moi si prietenoase cu dintii mei aflati in greva totala. Cum graba strica treaba, am scos legumele prea devreme din cuptor – e adevarat, erau comestibile, dar nu atat de moi cat ar fi trebuit sa fie. Sa nu va mai tin de vorba si sa trecem la reteta.

spread2

Pasta de legume coapte la sfarsit de iarna/ Roast beet spread (vegan)

Pasta de legume coapte la sfarsit de iarna/ Roast beet spread (vegan)

Ingrediente

  • 4 sfecle rosii mici/ small beets
  • 1 cartof mare / large potato
  • 1 morcov mare/ large carrot
  • 1 ardei kapia / red pepper
  • 1/2 dovlecel / zucchini
  • 4 linguri patrunjel tocat/ 4 tbs chopped parsley
  • 6 linguri ulei de masline/ 6 tbs olive oil
  • 3 linguri otet balsamic/ 3 tbs balsamic vinegar
  • 3 catei usturoi / garlic cloves
  • 1 lingurita cimbru uscat/ tsp dried thyme
  • sare si piper dupa gust/ salt and pepper to taste
  • 100 g tofu crema/ 100 g silken tofu

Metoda

  1. Am decojit si taiat toate legumele cubulete mici si le-am amestecat intr-un bol mare.
  2. Separat, am format o vinegreta din uleiul de masline, otetul balsamic, cimbrul, usturoiul zdrobit, sare, piper si patrunjel tocat, apoi am turnat-o peste legume si am amestecat bine.
  3. Am asezat amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si am copt la foc iute aproximativ 30 minute. Legumele erau patrunse, dar inca putin tari.
  4. Dupa racire le-am pus in robotul cu lama S, am adaugat toful si am mixat bine pana am obtinut o pasta omogena.
  5. ***
  6. Wash, peel and cube all veggies, set aside.
  7. Separately, prepare a vinaigrette: mix olive oil, balsamic vinegar, thyme, chopped garlic, salt, pepper and parsley then pour over the veggies and mix well.
  8. Put the veggies in a baking sheet lined with parchment paper and bake for about 30 minutes, until veggies are a bit tender, yet not very soft.
  9. Let cool then process with the silken tofu until a uniform spread is formed.
https://www.andie.ro/2013/03/11/pasta-de-legume-coapte-la-sfarsit-de-iarna-roast-beet-spread/

Doamne, cat de buna a fost intinsa pe painea mea cu maia! Initial avusesem in plan sa mananc doar o felie, ca deh, atata putem sa rontaim in dintii incisivi, insa am sfarsit prin a manca trei. Plus toate maslinele alea sarate. Bless my soul.

DSC_0022-copy spread3

Trebuie sa fiu sincera: nu-i nimic mai frumos decat un mic dejun servit in pat duminica dimineata, asa ca n-am ezitat si m-am gandit sa va arat si pijamalele mele. Oricum, ce mai e privat in lumea asta?

spread1

Love and roasted beet!

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.