Budinca de tapioca si capsuni. Fara zahar.

26

*CLICK HERE FOR ENGLISH VERSION*

De cand cu chestia asta fara zahar ma simt mai curata pe dinauntru. Foarte ciudat sa spun asta, mai ales ca nu m-am simtit asa in perioadele in care nu am mancat lactate sau oua. O voce mica in capul meu (hahaha, da, auzim si d-astea!) imi spune ca zaharul e mai periculos decat grasimea (vorbim de cantitati mari) si poate ca asta ma face sa ma simt atat de bine. Asta, sau faptul ca, eliminand zaharul, am scos din dieta o gramada de mancaruri care ele in sine nu faceau prea bine starii mele generale de prospetime si panselutime. Ce n-am mai mancat in ultima luna?

[AdSense-A]

– dulciuri. Fara cupcakes, macarons, placinte, prajituri, amandine, ecler, clatite de dimineata, inimioare si stelute de ciocolata. Wow. N-am mai mancat ciocolata.

– produse de patiserie. Merdenele, melcisiori cu scortisoara, croissante (oh viata mea, aici a fost greu), etc.

– biscuiti si batoane cu cereale. Vegani, ne-vegani, cu cereale integrale, fibre si alte minuni, iata ca nu i-am mai mancat deloc.

– cacao cu lapte. Nu ca mancam des, dar acum chiar ca mi-am facut singura pofta de o cana aburinda de cacao cu lapte. O sa-mi fac cu miere, ftw.

– dulceata, mustar, ketchup, melasa de rodii, sos pix-mix-nix care sa aiba in componenta zahar. As putea, daca as vrea, desigur, sa rad un borcan de magiun de topoloveni facut de mama, ca ala n-a vazut zahar la fata lui, dar nu mi-a fost pofta inca.

– sucuri naturale care aveau in componenta zahar, kombucha, bere de ghimbir. Aici a fost durere, dar am dat cu hidromel si m-am imbatat linistit.

strawberry-tapioca1

Ce mi-a placut foarte mult la perioada de pana acum a fost faptul ca: 1. nu am simtit nevoia de dulce si 2. modul meu de a manca s-a autoreglat intr-un fel anume. Am simtit o nevoie mult mai mare de fructe proaspete de sezon (nu mi s-a aplecat la portocale, banane, ananas, ci la capsuni, mere si mai nou cirese), am mancat mai des fructe uscate (prune adica) iar mancare am mancat exact cat mi-a trebuit. Salate proaspete multe, ciorbe, mancare gatita in general. De cateva ori am fost servita cu o inghetata cu miere, am mancat doua felii de paine cu unt si miere si cam asta a fost tot. E surprinzator cat de usor putem trai fara zahar, fara grupe de alimente pe care omul modern le considera indispensabile dar care, intr-un anume fel, nu ajuta nici la pastrarea formei fizice, nici la mentinerea sanatatii, nici la o stare generala de bine.

Acestea fiind zise, am inceput sa-mi indrept atentia spre dulciurile pe care le-as putea face fara zahar. Primul lucru la care m-am gandit a fost budinca de tapioca, pentru care principala vinovata este Andreea Chinesefood. Ea mi-a dat prima oara sa mananc asa ceva, de la ea am invatat sa fac, daca nu era ea nici nu stiu daca as fi bagat vreodata lingura. Eu cred ca Andreea ar trebui sa-si deschida blog separat de dulciuri, ca ce iese din mainile acestei fete pe partea asta e magie curata, va jur. Ultima oara mi-a adus un borcan de un kil de budinca de tapioca cu capsuni, pe care am mancat-o eu singura, cu lingura, dintr-o singura rasuflare. Pornind de la reteta Andreei, eu mi-am adaptat budinca preferata noilor cerinte: fara zahar, cu miere, si, ca sa fie mai neaosa si mai low cost, am inlocuit laptele de cocos cu lapte normal.

DSC_0017-copy DSC_0048-copy

Budinca de tapioca si capsuni. Fara zahar.

Budinca de tapioca si capsuni. Fara zahar.

Ingrediente

  • 150 g perle mici de tapioca
  • 600 ml apa fierbinte
  • 600 ml lapte (normal sau de cocos)
  • 2 linguri maaaari cu miere sau alt indulcitor la alegere (sirop de artar sau curmale, de pilda)
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 350 g capsuni, feliate

Metoda

  1. Clocotim apa intr-o craticioara. Adaugam perlele de tapioca si fierbem 5-7 minute, pana incep sa se ingroase si sa formeze o gelatina. Dam de pe foc, si turnam amestecul intr-o sita, pe care o punem direct sub jetul de apa rece. Clatim asa, amestecand, pana dispare gelatina si raman doar perlele de tapioca.
  2. Intre timp, fierbem laptele. Adaugam in el perlele de tapioca scurse, extractul de vanilie si praful de sare si lasam pe foc mic, amestecand constant, pana incepe sa se ingroase. Adaugam mierea si continuam sa amestecam pana se ingroasa cam ca o budinca subtire. Tineti cont ca in procesul de racire, tapioca absoarbe mult lichid.
  3. Asezam capsunile feliate in boluri mici si turnam budinca peste. Lasam la racit si servim cu capsuni presarate deasupra.
https://www.andie.ro/2014/05/16/budinca-de-tapioca-si-capsuni-fara-zahar/

Am impartit budinca mea cu iubi si parintii nostri, care pana acum nu auzisera evar de tapioca. A avut un succes nebun. Au vrut sa vada punga, sa vada bilutele, mi-au zis ca parca e un caviar dulce si rafinat care le aluneca pe gat in jos :) Nimeni nu s-a plans de lipsa zaharului, iar pe fete le-am convins sa incerce asta in loc de eternul orez cu lapte. Ce sa mai, alegerea perfecta: fara zahar, fara gluten si cu posibilitatea de a o face vegana.

strawberry-tapioca2 DSC_0050-copy

Reteta face parte din proiectul Food Connection initiat de Savori Urbane si gazduit de Skip to my Lou – Retete chinezesti.

Love and tapioca!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

26 COMMENTS

  1. E admirabil ca ai renuntat la zahar, dar din pacate si mierea e tot un fel de zahar (mai exact apa plus fructoza, glucoza si sucroza). Asta vis-a-vis de cei care se laudau pe facebook la o postare de-a ta ca nu mai mananca zahar, dar mananca zilnic o lingura de miere, adica tot un zahar, dar lichid. Da, stiu, mierea are si urme de vitamine si minerale, dar exista si surse mai bune de vitamine decat mierea cu indice glicemic 55-60 (zaharul are un indice glicemic de aprox 70).

    Nu ma intelege gresit, nu vreau sa te critic, insa zaharul se ascunde sub multe forme, chiar si unele aparent nevinovate, dar care au acelasi efect asupra nivelului de insulina ca si zaharul alb. Eu inca n-am gasit inlocuitorul perfect, si sanatos si cu indice glicemic mic si, eventual, si ieftin. Am incercat recent unul cu extract de stevie si nu l-am putut consuma, asa ca acum practic…moderatia.

    • Draga mea, stiu de miere. Eu am renuntat la zaharul procesat industrial, nu la cel provenit din surse naturale, chiar am spus asta de la inceput. In toata perioada am mancat foarte putina miere, cred ca de trei patru ori maxim o lingurita. Intr-adevar, nu prea se gasesc alternative sanatoase la zaharul din comert, insa eu continui sa sper ca poate imi voi schimba gustul si noi mai avea nevoie de asa mult zahar in viata mea. De fapt, de aici si efortul. Te imbratisez, zile dulci! :)

  2. Sunt o persoana dependenta de dulciuri. Mai mult de trei zile nu pot rezista fara ceva dulce. Parafrazandu-l pe Mark Twain, sa ma las de dulciuri e cel mai usor lucru, doar fac asta in fiecare zi!
    Fetele mele imi spun ca au colegi care au zilnic la pachetel un Kinder sau mai stiu eu ce alte dulciuri. Doamne, cumparaturile le facem noi, nu copiii nostri!
    Asa ca iti multumesc pentru ca aceste postari ma motiveaza.

    • Mihaela, eu nu cred ca esti dependenta de dulciuri. Eu cred doar ca nu ti-ai exersat suficient muschiul vointei, ca nu a venit acea zi in care sa vrei cu adevarat sa spui stop. Tu esti stapana propriei tale vieti, tu iei alegerea sa mananci sau nu ceva, dependenta ta nu are o vointa proprie. Ziua cand vei decide inauntrul tau ca nu vrei sa mai pui gura pe zahar (sau orice altceva) e si ziua in care vei reusi, eu nu am nici cea mai mica indoiala.
      Am citit undeva ceva foarte frumos, care spunea ca in viata de zi cu zi nu pierdem bataliile cu demonii nostri prin infruntarea directa, le pierdem pentru ca demonii nostri ne conving sa nu ne prezentam la batalie. Intotdeauna ne apucam de diete maine, niciodata o bucatica in plus nu face vreo diferenta, etc. Eu mi-am propus sa-mi scriu mare, pe perete: “Today I’m showing up!”, pentru ca, in fiecare zi, vreau sa ma prezint la batalie. Te imbratisez si-ti doresc putere si discernamant!

      • Ce frumos ai spus! Asta mi-a sunat si mie caci eu nu rezist nici o zi fara dulce… Sunt constienta de fiecare cuvintel spus de tine insa tot n-a venit ziua aceea in care sa imi doresc ferm sa renunt; as vrea sa vina totusi… dar cred ca pofta e mai puternica decat mine. Suna aiurea dar pt unii asa e… I’ll keep trying totusi…

        • Draga mea, cand o sa vina momentul acela ferm, vei stii. Intre timp ai putea sa faci un exercitiu: de fiecare data cand mananci dulce, ai putea sa iti iei un minut si sa iti analizezi pofta. De unde vine? Cum te controleaza? Chiar te controleaza? Ce s-ar intampla daca atunci cand simti pofta nu ai manca pe loc, ci peste o ora? Sunt mici modalitati prin care tu poti sa intri in contact cu sinele tau si sa vezi ca de fapt pofta nu e ceva exterior, ci vine din tine, dintr-o dorinta sau o problema pe care o ai si nu ai identificat-o inca. Mult succes, hai sa nu ne lasam controlatii de demonii care nu ne lasa sa ne prezentam la batalie! Te pup!

    • Leia, magiunul de prune se face din fructe bine coapte, de soi dulce, care se fierb pur si simplu pe foc pana se fac magiun. Compot fara zahar nu prea stiu, ca eu la conserve stau prost. Dar daca ar fi dupa mine, as face compot proaspat (neconservat) astfel: as fierbe fructele in apa cu arome (coaja de lamaie, scortisoara, cuisoare, etc.) si la sfarsit as indulci totul cu miere, apoi as manca. Iata!

  3. Buna Andie, iti urmaresc retetele de un timp, si chiar am pregatit cateva dintre ele, au iesit foarte bune. Dar ma tot gandeam ce pacat ca toate dulciurile tale sunt cu zahar! Eu sunt vegetariana / vegana de cativa ani (ah, branza si cascavalul asta !) si am renuntat si la zahar, iar prajiturile le fac indulcite cu fructe pur si simplu (banane, dulceturi naturale) sau la sfarsit adaug f.putina miere (pentru a nu-i distruge proprietatile) pentru cei care stramba din “nasuc” ca “nu e dulce”. Si uite ca a venit si ziua in care chiar sunt bucuroasa ca nu mai mananci zahar (a se traduce : ne vei darui de acum inainte doar dulciuri sanatoase). Spor la treaba pe mai departe.

    • Patricia, iti multumesc pentru cuvinte :) Probabil ca retete cu zahar vor mai fi, mai ales ca nu am renuntat la el pe vecie si in totalitate. Dar cu siguranta voi reduce pe viitor cantitatea, asta daca nu cumva intre timp reusesc sa-mi schimb gustul si nu o sa mai vreau deloc, cine stie? Mai am putin si fac o luna, desi mi se pare o vesnicie – nu din prisma faptului ca e greu, ci pur si simplu asa ma simt, de parca as fi renuntat la zahar acum 1 milion ani :)

  4. Buna, Andie
    Rasfoiesc de cateva ore bune blogul tau, sarind dintr-un link in altul si sunt oficial, cel mai mare faaaaaaan!! :)
    Ma bucur sa intalnesc oameni frumosi ca tine, te felicit pentru minunatiile pe care le faci si pasiunea care emana din fiecare poza si articol scris.
    De-abia astept sa incerc retetele tale, desi nici nu stiu cu ce sa incep, ca-s asa de faine, incat mi le-as face toate maine. Si le-as manca tot maine. Tot pe toate :)
    Zambete multe

    • Diana, ce ma bucur ca iti place la mine :) Eu te stiu de mai mult timp, admir din tot sufletul obiectele pe care le creezi, ma fac sa visez! Te imbratisez si-ti doresc si tie multe “creative juices”!

  5. Am facut si eu budinca aseara, numai ca eu am fost mai lenesa si am fiert-o direct in lapte… dar tot a fost buna, nu a mai apucat sa se raceasca :) am pus in ea coji de portocale si zahar (noi nu suntem la regim :P), iar in boluri am trantit cateva cirese. Am cumparat tapioca de 10 lei de la Bacania Veche, fiind in trecere prin zona, am zis sa arunc un ochi, e intr-adevar frumos locul, si totusi…. fata de site-ul Sanovita, care au si ei tapioca, pretul e de trei ori (si ceva) mai mare! si mai e si vrac… in fine, tu ce crezi despre asta? crezi ca difera chiar atat de mult ca si calitate? :)

    • Sunt multe locuri care vand tapioca, poti incerca de oriunde scumpa mea – eu am luat de la Bacanie, asa s-a nimerit.

  6. Buna Andie,
    am incercat, dar m-am blocat la chestia cu spalatul perlutzelor sub jet de apa rece.. Nu vroia gelatina sa plece de pe ele.. Am renuntat si le-am pus cam pe jumatate curatate de gelatina, dar rezultatul a fost o lichideala, fara sa se inchege.. Deci cum se spala perlutzele? Din sita mea fina, nu iesea gelatina.. Se intarise totul se facuse ca un bloc compact :(

    • Wow, asta chiar ca nu mi s-a intamplat niciodata. Stii ce cred? Ca a fost o problema la fierbere – fie flacara prea mare, fie apa prea putina. Eu zic sa cresti un pic cantitatea de apa sau sa dai focul mai incet si sa folosesti o sita care sa nu fie neaparat superfina (dar nici atat de mare incat sa cada perlele prin ea). Este singura explicatie. Asta, sau perlele sa fi fost mega proaste sau expirate, cine stie?

  7. Multumesc mult. Perlele sunt valabile pan la anu in martie.. Dar cred ca ai pus punctul pe I cu flacara cam mare si apa probabil mai putina.. Voi mai incerca once. Craciun luminat!

  8. Buna! Sunt si eu vegetariana de 8 ani si de un an nu mai mananc zahar insa as vrea sa iti spun ca acea kombucha de care ziceai desi se face cu zahar ea se hraneste cu acel zahar si noua nu ne mai face rau, il transforma in drojdii si acel acid care inteapa un pic la limbuta, eu imi prepar in casa propriul ceai de kombucha si ma simt foarte bine. Multumesc!

    • Elena, nu stiu cum va reactiona laptele de migdale la fierbere – sincer, din experienta mea nu cred ca stralucit. Poti incerca, daca vrei, dar nu pot sa ma pronunt cu privire la rezultat…

  9. Eu am.facut cu lapte de migdale si a iesit extraordinar, s-a inchegat fara probleme :) Azi incerc si cu lapte de orez ( de musai,ca de migdale nu mai am voie), sper sa iasa bine :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.