Maria sa, Pavlova.

47

*SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION*

A venit momentul acela. Momentul maret in care in bucataria mea sa se coaca unul din cele mai nobile si rafinate deserturi (asa-mi place mie sa cred cel putin), pentru ca, nu-i asa, daca-i cu bezea, e cu rafinament. Pavlova e o prajitura numita dupa o mare balerina rusoaica dupa un turneu al acesteia in – culmea! – Australia, tara in care blatul de bezea cu straturi de crema si fructe on top e ca la el acasa. Am asteptat atat de mult sa fac prajitura asta nu atat pentru ca nu as fi putut sa o fac la cuptorul meu pe gaz (o realitate) ci pentru ca imi doream sa v-o prezint intr-un moment special, care, iata, e aici, azi, acum.

DSC_0161-copy

Una din cele mai frumoase zile din an, ziua maicutei mele, a venit astazi insorita si frumoasa ca ea. Mama mea e cea mai mare binecuvantare pe care eu am primit-o in viata asta, nu numai pentru ca a jucat un rol esential in cresterea si educatia mea, ci pentru ca mi-a oferit cel mai mare model de altruism si iubire neconditionata din lume. Nu stiu pe nimeni care sa aiba o capacitate de a ierta si a iubi mai mare ca ea – si nu ma refer acum la iubirea ei catre mine, copilul ei, ci la daruirea pe care o are fata de oricine ii iese in cale. Cum as fi putut sa fiu eu omul de astazi daca ea nu ar fi fost sprijinul si modelul meu? Ma uit in jur, citesc despre nelinistea multor parinti ca nu ar fi suficient de buni si ma gandesc ca acest lucru e practic imposibil. Da, copiii si parintii se cearta toata viata lor, iau decizii tampite si neinspirate, se lasa sedusi de lume si oameni, se schimba, pleaca, experimenteaza. Insa, va spun eu, dragi mamici din lumea larga, nimeni, nimeni, nimeni pe pamanul asta nu va putea vreodata sa iubeasca ca o mama – iar asta e darul nepretuit pe care il daruiti copiilor vostri, singurul care conteaza si care va conta vreodata. Asa ca daca vreodata va mai simtiti complexate ca nu stiti sa faceti baie copilului, sa incalziti laptele la temperatura potrivita sau sa alegeti o scoala buna, tineti minte ca puiul de om din fata voastra are in primul rand nevoie de voi. Restul vine de la sine.

Eu iti multumesc, mamica mea, pentru toate cele – multele – cate ai facut pentru mine in acesti 32 ani de cand suntem impreuna. Dar, cel mai mult, iti multumesc pentru iubirea asta imensa, prima si singura dovada a Dumnezeului din noi. Iti multumesc ca imi aduci aminte, in fiecare zi, ca exista cineva in lume care ma iubeste si ma va iubi vesnic. Nu imi trebuie nimic mai mult.

DSC_0152-copy pavlova1

Tort Pavlova cu zmeura si crema de vanilie

Tort Pavlova cu zmeura si crema de vanilie

Ingrediente

    Pentru blaturile de bezea
  • 10 albusuri (proportia folosita de mine este de 1 albus - 50 g zahar)
  • 500 g zahar alb tos
  • 1 lingura rasa de amidon
  • 1 praf de sare
  • 1/2 lingurita cream of tartar (optional)
  • Pentru crema
  • 10 oua
  • 1 l lapte
  • 3 linguri faina alba
  • 8 linguri rase zahar
  • 1 praf de sare
  • 1 pastaie de vanilie
  • Pentru sirop
  • 200 g zmeura
  • 4 linguri zahar alb
  • Pentru montaj
  • 800 g zmeura proaspata

Metoda

    Pentru blatul de bezea
  1. Preincalzim cuptorul la 90 C.
  2. Intr-un bol mare se bat albusurile cu praful de sare pana se formeaza o bezea usoara. In timp ce mixam, incepem sa adaugam zaharul lingura cu lingura, impreuna cu cream of tartar si amidonul. Mixam pana bezeaua devine foarte tare si lucioasa.
  3. Tapetam doua tavi mari cu hartie de copt si punem in mijlocul fiecareia jumatate din compozitie. Cu ajutorul unei linguri incepem sa nivelam bezeaua, dandu-i o forma rotunda, insa avand grija ca la mijloc sa aiba o usoara adancitura, pentru ca acolo vom aseza crema.
  4. Coacem timp de 2h, 2h30min incercand sa nu deschidem cuptorul. Dupa ce stingem cuptorul lasam inca 15 minute in cuptor cu usa inchisa apoi intredeschidem usa si lasam sa se raceasca complet acolo, preferabil peste noapte.
  5. Carcasele se pot monta oricand, insa tineti minte ca odata ce o faceti va trebui sa si mancati prajitura, pentru ca altfel se va lasa. Daca doriti sa le depozitati, le puteti tine in pungi sau cutii de plastic inchise ermetic.
  6. Pentru crema
  7. Intr-o cratita incapatoare cu fund dublu frecam ouale si zaharul cu un tel para - nu mult, cat sa se incorporeze. Adaugam praful de sare si laptele, amestecam bine si dam la foc moderat, avand grija sa mai dam cu telul din cand in cand pentru a nu se lipi crema de cratita.
  8. Din momentul in care incepe sa dea in clocot mai lasam pe foc 8-10 minute, ca sa se coaca bine si sa nu ne doara stomacelele de la faina.
  9. Cand e gata adaugam boabele din pastaia de vanilie si acoperim crema cu o folie alimentara de plastic, avand grija sa o punem in contact direct cu crema, pentru ca altfel aceasta va prinde o crusta deasupra.
  10. Lasam sa se raceasca complet.
  11. Pentru sirop
  12. Zmeura se blenduieste bine, se trece printr-o strecuratoare fina ca sa ramana doar sucul ei si apoi se pune la foc impreuna cu zaharul, intr-un ibric. Se lasa la foc mic pana se ingroasa putin, apoi se lasa la racit.
  13. Montaj
  14. Un blat de bezea, jumatate de crema, 400 g zmeura, alt blat de bezea, ultima parte de crema, 400 g zmeura iar pe deasupra turnam siropul racit.
https://www.andie.ro/2013/06/19/maria-sa-pavlova/

DSC_0139-copy DSC_0155-copy

Cum sa va explic eu. Prajitura asta e ca un norisor care ti se topeste in gura intr-o explozie de prospetime si candoare. Cat o mananci, plutesti pe un coltisor de rai in care iti zambesc numai ingerasi indopati cu placinte. Va doresc sa o incercati si sa o iubiti, asa cum am facut-o noi: cu simplitate si fericire in suflete, multumind pentru fiecare clipa prezenta de bucurie.

*IN ENGLISH*

I waited for a long time to make and post my first ever Pavlova. Not only because it was impossible to make in my previous oven, but because I was waiting for a very special day. That day is today – my mum’s birthday, a day as wonderful and beautiful as she is. I know we all love our moms and think that they’re the best moms in the world, and guess what, maybe it’s true. Maybe each mom is the best one in the world – I know for sure mine is. A time has come in my life when I treasure every moment spent with her, every single bit of fun and arguments we have because I know we won’t be together forever. And because her love will never be replaced, as it is endless and eternal and unique. I love you so much mum, I love you beyond words and images, I love you beyond the moon and the stars, I love you to the darkest depths of the universe. Happy Birthday and many more to come!

pavlova2

Raspberry Pavlova with vanilla cream

Raspberry Pavlova with vanilla cream

Ingrediente

    For the meringue
  • 10 egg whites (the proportion I use is 1 egg white - 50 g sugar)
  • 500 g caster sugar
  • 1 tbs cornstarch
  • 1 pinch of salt
  • 1/2 tsp cream of tartar (optional)
  • For the cream
  • 10 yolks
  • 800 ml milk
  • 3 tbs white flour
  • 1 pinch of salt
  • 1 vanilla bean
  • For the syrup
  • 200 g raspberries
  • 4 tbs caster sugar

Metoda

    For the meringues
  1. Preheat the oven to 90 C.
  2. In the bowl of a stand mixer whip the egg whites and salt until frothy then start adding the sugar one spoon at a time, then the cream of tartar and cornstarch and mix until dissolved and until the meringue is stiff and glossy.
  3. Line two baking sheets with baking paper and, using a spatula, spread the mixture so as to form two circular bases with a slight well in the middle (to better accommodate the cream later).
  4. Bake for 2-2.30h and try not to open the oven. When done, turn off the oven and do not open the door for another 15 minutes, then crack the door open and leave the meringues to cool completely, preferably overnight.
  5. For the cream
  6. In a large heavy duty pot slightly whip the yolks and sugar until just incorporated. Add the salt and milk and put the pot on the hob on medium heat, stirring from time to time so as not to stick.
  7. From the moment it starts simmering, leave for another 8-10 minutes.
  8. When ready add the vanilla and set aside until completely cooled.
  9. For the syrup
  10. Blend the raspberries, then strain them to extract only a clear juice. Simmer it with the sugar until it starts thickening, then set aside to cool completely.
  11. Assembly
  12. Spread half of the vanilla bean cream on top of the first base, then add 400 g raspberries, then top with the second base and second batch of vanilla cream and another 400 g raspberries. Sprinkle with syrup and serve.
https://www.andie.ro/2013/06/19/maria-sa-pavlova/

DSC_0155-copy

I took the first bite and, I swear to you, I felt I was eating fluffy, sweet clouds and angels were singing. It’s the perfect summer delight, so brace yourselves and wait no longer: decadence is waiting!

Love and meringues!

47 COMMENTS

  1. Iuffff !!! Ce emotionant !!! Am citit si am plans . Nu vreau sa dezvolt pentru ca nu vreau sa intristez pe nimeni , ci doar sa-ti spun ca ma bucur enorm ca o ai pe mama ta langa tine . Pretuieste-o si iubeste-o pana la cer si-napoi !!!!
    Ai ales cel mai frumos moment ptr a pregati aceasta pavlova pretioasa !! La multi ani maicutei tale si multa sanatate amandurora !!

    • Magda, sa stii ca gandul meu a fost si putin la tine, pentru ca momentul despartirii intre oameni e inevitabil, candva. Insa iubirea e vesnica, iubirea mamei nu se va stinge niciodata, chiar daca ea nu mai e langa noi. Cred ca de fapt asta am vrut sa spun in text, ca legatura asta e mai puternica decat planul fizic, se duce dincolo de tot, pentru ca doua suflete care se iubesc atat de mult nu mai pot fi despartite niciodata.
      Te imbratisez (din pacate acum doar virtual, dar intr-o zi mi-ar placea sa te pot imbratisa si fizic) si-ti doresc din toata inima mea sa fii etern invaluita in iubirea mamei tale, asa cum eu de fapt stiu ca esti. Cu toata dragostea mea! A

  2. Chiar daca nu cunosc intru totul tot ce ai decris tu acolo nu pot decat sa ma bucur pentru tine si iti doresc sa iti traiasca mamicuta si sa te bucuri vesnic de ea. La multi ani si multa sanatate! :*

  3. Ai scris asa de frumos! Iar mama ta e frumoasa si luminoasa ca tine :) La multi ani!
    Acum nu mult timp i-am povestit mamei mele despre Pavlova. Eu nu am facut-o niciodata (cuptor pe gaz..sti tu..). Intr-una din datile cand am fost la Timisoara, mama m-a asteptat cu o Pavlova mare si frumoasa. O sa imi ramana in suflet momentul ala si straduinta ei de a ma astepta cu prajitura pe care am tot laudat-o. Si de bucurie si emotie am mancat pana nu am mai putut :)

    • Ce frumos. Mamele astea, cum stiu ele sa ne daruiasca tot ce-i mai bun. Multa sanatate si mamicii tale, Moni!

  4. La multi ani mamicii tale! Ce chestie, azi e si ziua lui tata (eu i-am dedicat o Sangria, m-am gandit ca e mai potrivit, asa) :).

    Toate cele bune. Tu si mamica si Pavlova aratati toate minunat.

    Hugs,
    Miriam.

  5. La multi ani mamicii tale! Sa fie sanatoasa si fericita si sa va bucurati de ea multi ani de aici incolo! Viata lunga si frumoasa ii dorim! Am fost atat de aproape sa o cunoastem si am ratat! Data viitoare o pupam cu mare drag! :). Iar voi dragutilor, sa fiti fericiti si iubiti! :*

    • Draga mea, data viitoare ne mobilizam mai bine. Poate cand mai veniti la Valcea treceti pe la noi pe acasa sa o cunoasteti in habitatul natural :)

  6. La multi ani mamicii tale, sa fie sanatoasa, fericita si sa va bucurati impreuna de multe alte aniversari si evenimente frumoase! Sunteti superbe amandoua, radiati fericire…se vede ca a fost o zi speciala de care v-ati bucurat din plin. Pavlova e grozava, intr-adevar e un desert special!

  7. La multi ani frumoasei si inteleptei tale mame! Va admir nespus… O parte din mine stii ca se frange aici, acum…
    Am admirat minunatia pe Pinterest, imi place la nebunie cum ti-a iesit.

    Te imbratisez cu mare drag.

    • Draga mea draga! Iti multumesc nespus! Dar stii care e partea buna? Ca tu esti mama inteleapta si frumoasa iar Anais este copilul care te iubeste si te va iubi enorm! Va imbratisez cu drag pe amandoua si mi-e gandul la voi :)

  8. Felicitari pentru minunatele cuvinte, pentru minunatul gest si cele mai multe felicitari pentru ca realizezi si pretuiesti prezenta si iubirea neconditionata a mamei tale. Acum na… fiecare mama isi pretuieste odorul si vede in el cei mai minunat pe lume, dar in cazul asta culmeaaaa…ARE DREPTATE DOMLE. A facut o treaba desavarsita! :D Felicitari mama “lu’ Andi” sunteti o mama desavarsita!

    P.S.: Ce scoala ziceti c-ati ales? E departe? Se intra greu” :D

  9. Ce frumos! La multi ani mamei tale si numai bine!

    Si eu am nevoie de ceva curaj sa fac Pavlova si reteta aceasta a picat la fix. As avea o intrebare: se pot pune oare cele doua tavi in cuptor deodata, alegand programul cu ventilatie?

    Multumesc mult! O seara frumoasa!

    Ioana

    • Scumpa mea, dar exact asa am facut eu! Am bagat ambele tavi deodata pe ventilatie si au iesit perfect! Asa ca – mult spor!

  10. Sunt minunate pozele; m-au inspirat sa prind si eu curaj pentru o Pavlova. As avea 2 intrebari legate de reteta: (a) care este diametrul blaturilor si (b) cat zahar se pune in crema (nu am gasit in reteta).
    Multumesc.
    Oana

    • Draga mea, marturisesc ca nu am masurat, insa foarte mare, undeva in jur de 30-35 cm. Insa depinde mult si cat de groasa lasi tu bezeaua, pentru ca daca o intinzi in strat foarte subtire poate iesi si mai mare, daca o intinzi in strat gros, poate fi mai mica.
      Daca nu imi ziceai de zahar, nici ca as fi vazut a am uitat sa-l scriu :))) Vezi ce inseamna un ochi de cititor odihnit? Mama face crema asta la ochi, dar as spune sa incepi sa pui 150 g zahar, apoi sa gusti si daca mai e cazul sa adaugi cu lingura. Eu asa fac mereu.
      Te pup draga mea!

  11. Cica am venit la tine sa vad cum se face pavlova. Si am plecat emotionata, cu ochii in lacrimi, fara sa mai apuc sa citesc și reteta. Merg sa-mi pup copiii si revin :)

  12. Buna Andie!! La sirop ai folosit 200 gr de zmeura sau 800 gr? In lista cu ingrediente apare 200 si in reteta 400. Multumesc!! Week end frumos!

    • Nu draga mea, am folosit 200 g zmeura. Cei 400 g (de fapt 800) apar doar la partea de montaj, se refera la zmeura proaspata pe care am presarat-o deasupra cremei de vanilie. Din pacate nu am mai adaugat asta in lista cu ingrediente, cred ca ar fi fost mai clar daca as fi facut asa. Uite, acuma adaug! Multumesc de observatie! Te pup!

  13. Buna!
    Cateva intrebari :
    1. la ce temperatura ai copt blatul?
    2. ce faci daca nu incap ambele blaturi in cuptor?
    Multumesc!

    • Iulia, scrie chiar in primul rand al retetei: 90 grade C. Daca nu incap ambele blaturi in cuptor, le coci pe rand, n-ai ce face :)
      Te imbratisez si iarta-ma de intarzierea cu raspunsul!

  14. Cum se pastreaza bezeaua? Fac mai multa bezea si o tin la cuptor pana a doua zi sau fac compozitie doar pt un blat si pastrez bezeaua facuta? Mi-e teama sa nu se lase bezeaua daca o tin o noapte la frigider.

    • Iulia, dupa ce coci bezeaua si se raceste eu o tin in cuptorul stins pana cand sunt gata sa pun crema pe ea. Sau undeva pe un dulap ceva. Nu la frigider, in niciun caz.

  15. Andie, daca fac toata compozitia pit pune la cuptor un singur blat odata. Restul compozitiei o pot pastra la frigider sa o fac a diya zi? Sau varianta 2 : fac doar jumatate din compizitie si primul blat il pastrez o zi in plus pe dulap? Multumesc f mult pt raspuns. Vreau sa dac prajitura sambata :)

    • Draga mea, nici-nici :) Iti explic acum. 1. Bezeaua nu se pastreaza in frigider ca apoi sa fie coapta, risti sa nu iti mai iasa nimic. 2. Daca nu poti coace blaturile in acelasi timp, atunci coace-le unul dupa altul, in aceeasi zi. 3. Daca nici varianta 2 nu se poate, atunci coace unul azi, unul maine, pastreaza-le pe dulap si abia poimaine asambleaza. Ideea e ca blaturile trebuie sa se odihneasca o zi inainte de a fi montate. Varianta optima ar fi varianta 2, si in timp ce se coace primul blat, bezeaua asteapta afara, nu in frigider.
      Pupici! Si sa-mi spui cum iti iese!

  16. Andie, bezeaua nu imi iese deloc :(((( am batut mai bine de ora si tot cleioasa a iesit… nu stiu ce sa-I mai fac iar eu maine trebuie sa am bezeaua gata :((( help plsss

    • Draga mea, nu stiu ce sa iti zic pentru ca nu am fost de fata. Mie intotdeauna imi iese. Ma gandesc sa nu fi avut albusuri naspa sau poate ai adaugat zaharul prea repede, inainte sa se inglobeze lingura anterioara?

  17. Buna Andie,

    Te urmaresc de multa vreme – nu am comentat pana acum, din pacate (ca tot spuneai tu intr-un post ca ai vrea sa ai feed-back de la noi) – dar imi place mult ceea ce faci, am incercat multe retete si sunt foarte bune.
    Am si eu o intrebare de incepatoare: cum pot face sau unde pot gasi frisca complet vegetala? Cea din comert, chiar daca e cunoscuta ca fiind vegetala, contine proteine din lapte/lactoza, iar eu sunt alergica la lapte :(. Problema e ca trebuie sa fie cat mai apropiata la gust de cea cunoscuta de majoritatea, pentru ca cei mai multi din familie sunt cam reticenti la inlocuitori. Curand am cununia civila si chiar mi-ar placea ca draga de Pavlova sa fie finalul glorios al zilei :)

    Eu ma gandeam la o crema de vanilie fara lapte, dar nu stiu cat de mult modifica gustul, ideea prajiturii, mai ales ca nu e asa aerata ca si frisca.

    Zi buna!

  18. Draga mea, te rog sa îmi spui dacă trebuie coapta cu funcția ventilație sau nu. Duminica este ziua mea și as vrea sa o prepar. Mulțumesc!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.