Curry cu naut

2

Sunt intr-o faza de mancare straineza condimentata. Nu stiu daca-mi vine de la lipsa zaharului (btw, in ultimele zile am inceput sa poftesc usor la dulce – nu-mi dau seama daca de la antrenamentul intensiv la sala, dar ceva imi spune ca si asta are un rol – cel mai probabil voi incepe sa-l reintroduc usor in dieta, dar nu m-am hotarat inca daca sa o fac si cand… parca-mi e mila de toata perioada asta, sa o intrerup asa, fara sa simt ca e musai) sau de la faptul ca m-am plictisit de aceleasi mancaruri sau de la vremea de rahat de afara. Cert e ca in week-end am bagat cel mai meserias sushi vegetarian evaaaar iar acum iata-ma, pe jumatate scufundata in oala cu curry indian. Hm. Acum ca ma gandesc, sigur sala plus lipsa zahar imi cauzeaza pofte de mancare hranitoare, gatita, pentru ca visez numai la orez, naut, fasole…hm.

Si daca tot am cocota viselor, m-am gandit ca neaparat cerea un curry cu cocos. Bai cat imi poate placea cocosul in mancare. A fost una din acele zile in care m-am incapatanat sa fac totul de la zero, laptele de cocos inclus, asa ca am dat 5 lei pe doua nuci si am scos 400 ml de minune, plus 300 ml apa de cocos din interior, plus o carafa uriasa cu fulgi de cocos care vor fi uscati si consumati ulterior. E drept ca mi-a mancat ceva timp si efort toata tarasenia cu spartul nucilor si facutul laptelui la Huromica, da’ nu regret: bucuria de a manca cele mai bune, proaspete si curate ingrediente nu se compara cu nimic.

DSC_0363-copy DSC_0384-copy DSC_0372-copy

Am pus niste gheata in paharul cu apa de cocos si i-am dat lui iubi sa bea: s-a strambat tot, de parca i-as fi dat otrava. Cand i-am explicat ca apa de cocos e considerata cel mai hidratant lichid de pe planeta si ca pe plaja la Rio se vinde rece, direct din nuca (vanzatorii sapa gropi adanci in nisip in care tin nucile la rece; cand vrei sa bei una se duc si scot o bucata, o gauresc si-ti dau un pai, sa sorbi direct), s-a razgandit si mi-a mai cerut cateva guri. Ca sa vezi ce inseamna PR-ul frate. Biata nuca.

Ingrediente

  • 300 ml lapte de cocos neindulcit
  • 3 linguri ulei de maslin
  • 1 cm ghimbir proaspat, ras
  • 5 catei de usturoi, zdrobiti
  • 1 ceapa galbena mare, taiata cubulete
  • 2 foi dafin
  • 1/2 lingura pudra curry
  • sare si piper dupa gust
  • 2 cartofi medii, taiati cubulete mari
  • 1 morcov mediu, taiat rondele groase
  • 1 dovlecel, taiat cuburi mari
  • 1 mana fasole verde pastai
  • 1 conserva de naut
  • 1 legatura de patrunjel, pentru servit
  • 250 g orez cu bob lung (basmati)

Metodă

  1. Intr-o oala adanca cu fund gros incingem uleiul si calim usor ghimbirul, usturoiul, ceapa galbena si foile de dafin impreuna cu sarea si piperul; cand ceapa s-a inmoiat, adaugam curry-ul si mai amestecam 1 minut.
  2. Adaugam apoi cartofii, morcovul, dovlecelul si fasolea si turnam apa de cocos impreuna cu o cana normala de apa. Lasam pe foc mediu pana cand apa da in clocot, apoi adaugam laptele de cocos. Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic pana se patrund legumele. Cu cinci minute inainte sa fie gata, adaugam nautul fiert; dupa cinci minute dam de pe foc si presaram cu patrunjel proaspat.
  3. Pana se face curry-ul, fierbem orezul in foarte multa apa (1,5 litri) – acesta este secretul pentru a nu se lipi boabele intre ele. Cand e gata, scurgem apa printr-o sita si dam deoparte.
  4. Servim curry-ul cu orez si patrunjel presarat pe deasupra.

Cand a fost totul gata, l-am chemat pe iubi la masa. Despre el trebuie sa stiti (sau poate stiti deja) ca e extrem de rezistent la mancarea etnica si in general la orice mancare straina. Desi in ultimii ani a facut progrese, tot timpul el e marea piatra de incercare a noilor retete. Motivul pentru care pun reteta astazi aici, cu deplin curaj, este ca mi-a lins tot platoul cu mancare, la propriu. Ba chiar si-a mai adaugat orez in sos, ca sa nu se piarda nici macar o lingurita. Succes pe toata linia? Da!

curry-cu-naut DSC_0392-copy

Curry-ul a iesit extrem de aromat, iar gustul si grasimea laptelui de cocos – inconfundabile! A fost si hranitor, s-a facut si relativ repede (exceptand partea cu laptele de cocos), ce sa mai, a intrat pe lista scurta a chestiilor pe care le iubim.

Cam atat despre mancarea etnica de saptamana asta, care, btw este VEGANA!! DA! Mhooa!

Love and curry!

2 COMMENTS

  1. Oi oi, cum suna reteta asta. Cu toata greata de dimineata pe care o am si parca m.as baga la ea :).
    Ps, care e ghimbirul murat? Cumva chestia roz din dreapta sus?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.