O zi in Taormina, Sicilia

5

Sicilia e intr-o magnifica si opulenta descompunere. Case vechi, dar nu fara sarm, sunt lasate sa se coaca si sa se decojeasca in lumina necrutatoare a soarelui mediteraneean de sicilienii relaxati si nepasatori. Strazile sunt inguste si nu-s asfaltate stralucit, obloanele sunt trase peste tot, orele siestei sunt sfinte (nici macar un restaurant nu gasesti deschis sa iti poti potoli foamea!), gunoaiele cam imprastiate si campurile cam pustiite de arsita. E un peisaj tipic pentru zonele sarace din sud, insa l-as schimba oricand pe campurile pline de portocali si maslini din Algarve sau sudul Spaniei.

Taormina, un mic orasel cocotat pe stanci, la doar vreo 25 km de Catania, este insa alta poveste. Puternic asaltat de turisti (si ca urmare foarte aglomerat), acest burgo e plin de istorie antica si are o priveliste senzationala asupra marii, ca sa nu mai vorbesc de micile restaurante ascunse peste tot, care de care mai ofertant si mai romantic (si deschise la pranz!). Asta e frumos in Italia, ca aici mancarea-i buna, iar in oraselele astea de pe langa mare are tendinta sa fie si foarte proaspata, mai ales daca esti pescetarian si ai o pasiune pentru fructele de mare.

DSC_0023 taormina-11 DSC_0025 DSC_0003 taormina1 taormina10

Mie mi-a placut tare mult sa admir peisajul, sa ma plimb pe strazile aglomerate, sa verific oferta vanzatorilor ambulanti, sa ma mir la preturile mari ale ceramicii locale, sa mananc niste gnocchi proaspeti senzationali (cu spanac si gorgonzolla), gelato (ofc, inghetata, e institutie nationala!), sa-m iau pentru acasa oregano proaspat, rosii uscate si capere in sare – miam! I-am pus gand rau si unei sticle de limoncello (bautura alcoolica cu lamaie, multa lamaie, colorata corespunzator in galben), ca doar viata e scurta si cineva pe lumea asta trebuie sa faca si inghetata cu lamaie.

DSC_0033 taormina3 taormina5 taormina2

Preturile restaurantelor sunt decente, iar un pranz in doi (veg + omni, fara alcool) va poate duce undeva intre 20-30 EUR, iar la cina, daca sunteti pescetarieni si nimeriti intr-un restaurant cu specific, care va ia pestele pescuit proaspat de sub nas, vi-l pune pe grill si vi-l serveste pe loc, s-ar putea sa ajungeti la mai mult, gen 60-70 EUR. Iubi era sa lesine cand a vazut ca un mix de peste si calamari l-a costat 50 EUR, dar si-a revenit si si-a amintit ca i-au placut enorm. In orice caz, aici e locul in care trebuie sa incercati pastele alla norma (o reteta specific siciliana-catanesa care imbina aromele superbe ale Siciliei – paste proaspete, felii de vinete, rosii proaspete, busuioc si ricotta sarata, miam!), canolli (un desert tipic sicilian format din niste tuburi de aluat prajite, umplute cu crema pufoasa de ricotta), cassata (un blat pufos imbibat in lichior, acoperit cu ricotta si umplut cu crema de vanilie sau ciocolata, si apoi acoperita cu marzipan si icing) sau arancini (bile de orez in forma rotunda sau oblica, umplute in general cu ragu si apoi prajite in ulei). Pizza e buna peste tot, foccace si panini gasesti la tot pasul si, daca sunteti amatori, cafele, capuccino, frapuccino si toti dumnezeii cafelelor si cafelutelor.

 DSC_0007 taormina-9 taormina-7

Ne-am plimbat, ne-a placut, la vita e bella in due!

DSC_0012 DSC_0047 DSC_0048 taormina-8 taormina-6 DSC_0072

Viata e frumoasa aici, cand te trezesti dimineata si-ti bei ceaiul pe terasa, sub lamai sau maslin, in lumina dulce a soarelui, cu priveliste spre mare. Ceea ce va doresc si voua dragii mei!

Love and lemons!

5 COMMENTS

  1. Mi-a placut si mie, eu am fost in martie si nu era asa mare aglomeratie la Taormina. Las un link catre o insulita de pe acolo, Isola Bella, un alt loc frumos

  2. Am fost si eu acolo, acum 4 ani si mi-a placut foarte mult. Cu toate ca se spune ca este saracie in Sicilia, mie nu mi s-a parut…

  3. Andie, mi se intampla atat de rar sa las un comentariu (de regula doar pe blogurile pe care le citesc si care imi plac), incat atunci cand, in sfarsit, las unul si imi fac curaj sa las si un link si apoi vad ca a fost o sters simt asta ca pe o palma.

    Sigur ca ai dreptul sa faci ce vrei pe blogul tau, si eu la randul meu editez comentariile pe care le consider spam, dar nu intotdeauna asta este intentia autorului. Probabil ti-ai dat seama ca nu vand anvelope, ai vrut sa fii intransigenta pentru un fleac, intr-un mod care, cel mult, o sa ma faca sa ma abtin de la comentarii pe viitor.

    • Salut Anca, imi pare rau ca simti asa. In fiecare zi, blogul meu e asaltat de oameni care vor sa isi lase link-uri catre propriile site-uri si bloguri, sperand sa se indexeze mai bine in Google sau sa profite de traficul de pe blogul meu (care nu e nici el asa stralucit, dar nu asta conteaza). Nu am nicio modalitate de a putea sa diferentiez intre oamenii care vor sa lase ceva util pe blog si cei care nu dau doi bani pe blogul meu si doar isi fac publicitate, mai ales daca e vorba despre un comentariu scurt si daca autorul nu intreaba/cere permisiunea. Nu l-as fi sters daca as fi avut vreo indicatie ca nu e spam, sper ca acum intelegi mai bine de ce am facut-o si sper ca asta sa nu te descurajeze sa comentezi pe viitor, la mine sau pe alte bloguri care iti plac.

      • Multumesc pentru explicatie, m-am gandit si eu dupa aceea ca poate comentariul meu a fost prea….”spam-like”, ca sa poate fi deosebit de altele de acest tip.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.