Cum sa planifici pas cu pas un meniu saptamanal

6

De-a lungul anilor am incercat nenumarate metode de planificare a meselor zilnice saptamanale, am incercat de nu stiu cate ori sa imi fac un meniu saptamanal vegetarian care sa fie cat mai variat, sa ma ajute sa nu sar peste mese (chiar si in perioada cand lucram la birou) si care sa reduca pe cat posibil risipa de mancare. Am reusit? Nu prea. In chinurile mele am descoperit ca faceam foarte multe greseli care imi dadeau planurile peste cap, iar printre cele mai notabile erau 1. planificam un alt fel de mancare la fiecare masa, neluand in considerare faptul ca atunci cand gatesti o ciorba nu faci numai doua portii, faci cel putin sase si 2. nu luam in considerare sezonalitatea si cumparaturile-impuls, pe care le faceam cand ajungeam in piata si nimeream cine stie ce leguma sezoniera care arata bine si era si la un pret bun. Strictetea planurilor pe care mi le impuneam si care de fapt nu se adaptau unui ritm de viata normal m-a facut sa abandonez aceasta incercare de zeci de ori, pana cand… am gasit accidental o formula care functioneaza mult mai bine.meniu-saptamanal

Acesta nu este un articol in care va dau liste cu feluri de mancare de preparat pentru urmatoarea saptamana ci mai degraba unul care sa va ajute sa va faceti propriile aranjamente, adaptate gusturilor si stilului vostru de viata. Pentru a usura acest proces, eu mi-am creat un set de modele pe care le-am imprimat si de care ma folosesc saptamanal: cu ajutorul lor, nu-mi ia mai mult de 30 minute sa-mi planific toata saptamana si sa-mi fac si lista integrala de cumparaturi.

 

Instaleaza un Purificator Acum!
Acasa sau Birou

Apa purificata direct la tine!
Instalare in 24 ore!
Cere oferta Acum!
www.19l.ro

Planificarea pas cu pas a meniului saptamanal

1PASUL 1: Fa-ti o lista generala cu retete, pe categorii

Ia o foaie de hartie (sau o foaie de Excel) si scrie pe ea toate retetele tale preferate (doar titlul), avand grija sa le grupezi pe categorii (mic dejun, pranz, cina, etc.) si pe tip de reteta (retete pe care le faci des, retete usoare, retete pe care ai vrea sa le incerci, etc.). Asta e momentul in care te folosesti de toate cartile alea de bucate pe care s-a pus praful: alege din toate sursele tale de inspiratie vreo doua-trei retete noi pe care sa le incerci pe saptamana.

2PASUL 2 (optional): Aduna toate retetele folosite des intr-un singur loc

Poate fi vorba de un caiet de retete scris de mana, un board de Pinterest, o foaie excel: tu alegi. Eu prefer varianta foilor scrise de mana, volante, pe care sa le pot agata eventual pe frigider cu un magnet atunci cand am nevoie de ele: imi e mai usor asa.

3PASUL 3: Fa planul saptamanal

Ia o foaie de hartie (sau una electronica) si noteaza pe ea toate zilele saptamanii, lasand suficient spatiu cat sa poti nota acolo retete. Sub acest calendar, fa-ti o lista de cumparaturi, pe care e util sa o imparti in doua: o categorie cu toate ingredientele pe care le ai in casa si ar trebui sau vrei sa le folosesti in retetele din saptamana ce vine (conserve, resturi de paste, legume, etc.) iar alta cu ingredientele pe care vrei sau trebuie sa le cumperi.

Folosindu-te de lista de la Pasul 1 (cea cu ideile de retete) si cea de la Pasul 3 (cea cu ingredientele pe care vrei sa le folosesti), alege retetele saptamanii si completeaza-le in spatiile dedicate celor 7 zile. Tine neaparat cont (si lasa loc) de:

  • numarul de portii (daca faci un pilaf cu 6 portii si voi sunteti 2, cu siguranta veti manca de cel putin doua ori din el);
  • evenimentele saptamanii (iesiri in oras, vizite la prieteni, aniversari, take out, etc.)
  • cumparaturi-impuls sau ingrediente de sezon: e posibil sa gasesti ceva misto la piata si sa adaugi o reteta noua pe lista cand te intorci de la cumparaturi, that’s fine;
  • retete a caror inspiratie iti vine pe loc sau de care ti se face pofta in timpul saptamanii;
  • retete cu leftovers.

Spre finalul saptamanii eu intotdeauna gatesc cu leftovers si nu merg la cumparaturi pana cand simt ca am epuizat maxim ingredientele pe care le aveam in casa. Acestea sunt momentele mele cele mai creative si asa se nasc retetele pentru blog :)

In baza listei cu retete deja alese + lista cu ingrediente deja existente in casa, completeaza lista de cumparaturi pentru saptamana ce vine. Eu mi-am facut o lista cat mai cuprinzatoare cu produsele pe care le am mai mereu in casa si imi rezerv 10 minute sa verific, cu ea in mana, camara, dulapurile din bucatarie, balconul, frigiderul si congelatorul. Daca ceva nu mai e sau e prea putin, incercuiesc de pe lista respectiva. Daca aveti nevoie de ea, o puteti descarca si voi AICI.

4PASUL 4: Mergi la cumparaturi

In baza listei de cumparaturi alcatuita la pasul 3, mergi la cumparaturi pentru a achizitiona ingredientele lipsa. Daca prinzi oferte sau vezi alimente de sezon care iti plac, nu rezista tentatiei doar pentru ca vrei sa te tii de un meal plan, cumpara-le (cu moderatie). Cand ajungi acasa, reevalueaza si modifica putin lista pentru a include si retete cu aceste ingrediente.

5PASUL 5: Pregateste ingrediente in avans

Nu stiu daca o stiti pe Tamar Adler, dar daca nu o stiti deja, va veti indragosti de ea, much as I did. Tamar e o tipa care sustine ca gatitul e o treaba intuitiva si ca nu avem nevoie de retete (sau bloguri sau carti :) pentru a gati, ci trebuie doar sa ne lasam inspirati de ingredientele de langa noi. Ea face cumparaturi in avans si apoi vine acasa si face food prep, adica pregateste alimentele in avans – coace morcovi, sfecla, cartofi, broccoli, fierbe fasole, naut, spala frunzele de salata, etc. si apoi le depoziteaza in frigider in borcane de sticla. Atunci cand vrea sa gateasca ceva, pur si simplu apeleaza la ele: tranteste nautul fiert in blender si face un hummus, sau feliile de sfecla coapta alaturi de frunzele de salata si o felie de branza intre doua felii de paine pentru un sandvis, legumele coapte le transforma intr-o supa crema, si asa mai departe. Vreau sa va spun ca m-a inspirat atat de mult incat chiar mi-am cumparat de la Ikea o palnie pentru alimente pe care am vazut-o la ea, ca sa am si eu cum sa imi torn mancarea pregatita in avans in borcane si sa o depozitez in frigider :) E smechera Tamar: in felul asta avem mereu ingrediente proaspete la indemana, nu mai risipim alimentele si mancam si mult mai variat.

Eu nu sunt chiar atat de avansata ca ea, dar doua lucruri fac MEREU:

  1. Spal intotdeauna salatele din momentul in care le cumpar, apoi, dupa ce le-am uscat bine in uscatorul de salata, le las chiar in vasul respectiv in frigider si le folosesc cand am nevoie.
  2. Fierb intotdeauna linte, mei, quinoa, hrisca, orez basmati, orz sau ovaz (depinde ce am in camara) si le pastrez intr-un borcan de sticla in frigider, pentru ca sunt EXTREM de utile pentru serile in care iti tremura buza de foame si incropesti o mega salata din nimic, pornind de la resturile din casa.

E foarte indicat sa va asezati ingredientele cu intelepciune de cum ajungeti acasa si sa le aveti putin pregatite, intrucat usureaza munca din timpul saptamanii. E mult mai probabil sa apelezi la junk food daca nu ai variante super rapide de mancare la dispozitie in propriul frigider, mai ales daca esti un om ocupat. Ora pe care o sacrifici cu food prep dupa ce ai venit de la cumparaturi e salvatoare de vieti toata saptamana.

Nu-ti place ideea de liste cu retete sau nu crezi ca poti face o lista noua in fiecare saptamana?

Foarte bine, atunci nu te stresa. Planifica mai degraba tipul de masa pe care vrei sa il iei la pranz sau cina: lunea o salata vegetariana mare, martea o supa crema, miercurea pizza, joia mancare romaneasca gatita, vinerea unui quiche, sambata panini, etc. Eu votez pentru French Fries Monday sau Chocolate Monday, ca e ziua in care am cea mai mare nevoie de comfort food :)

Fii relaxat si daca nu te tii cu totul de lista respectiva, asta e, va fi mai bine saptamana viitoare. De asemenea, tine minte ca nu e obligatoriu sa faci exercitiul asta in fiecare saptamana, il poti face la o saptamana jumatate sau chiar la doua, in functie de cat de mult gatesti sau cat de bine iti poti depozita ingredientele.

Daca iti e lene sa iti faci propriile liste sau poate nu ai timp sau inspiratie, le poti folosi pe ale mele. Am creat un super pack care contine liste pentru idei de retete pe categorii, un model de reteta, un model de plan saptamanal cu liste de cumparaturi si lista mea cu ingredientele cele mai importante intr-o gospodarie, pe care o folosesc cu succes atunci cand verific ingredientele din casa si pregatesc lista de cumparaturi. Si il poti descarca gratuit dand click pe poza de mai jos!

meniu saptamanal

Cam asta e procesul si efortul meu. Voi va planficati cumva mesele saptamanale? Daca da, ce metode folositi? As fi bucuroasa sa aflu si, daca folositi modelul meu, as fi si mai bucuroasa sa-mi spuneti daca da rezultate, si daca nu da, de ce nu da. Astept cu nerabdare impresiile voastre!

Love and meal planning!

 

 

6 COMMENTS

  1. O idee geniala ptr mine si fam mea.este a sasea sapt de cand fac meniul saptamanal.cumpar doar ce-mi trebuie ,nu mai arunc mancare (doar cand fac prea mult?ca inca nu stiu cat mananc?).A devenit si un motiv de distractie lista ca se duc in fiecare zi sa vada ce au in meniu.imi este greu cand merg la cumparaturi ca sunt pofticioasa si ma abtin mult sa nu mai pun in cos lucruri care nu sunt pe lista si oricum ar fi in plus.dar #rezist?

  2. Buna, Andie! La multi ani!!!

    Nu regasesc formularul pentru a ma inscrie la newsletter. Mi-ar placea sa incep planificarea unui meniu ceva mai sanatos, iar materialul oferit de tine a venit la momentul potrivit :)!
    O intrebare, pentru ca in acest moment sunt la etapa de informare, despre superalimente sau alte pastilute miraculoase. In afara meniului zilnic, obisnuiesti sa compensezi anumite vitamine si din alte surse in afara de alimente?

    Cristina

  3. foarte inspirational, iti multumesc! sunt la inceput de drum si ma va ajuta foarte mult articolul tau! ????

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.