Viata mea cu Instant Pot

29

Ar trebui sa ma fac reprezentant de vanzari pentru aceasta oala: vorbesc atat de des si entuziast despre ea, incat mi-am convins o gramada de prieteni si colegi sa o cumpere. Daca nu ati auzit pana acum de Instant Pot, aflati ca e o oala sub presiune electrica, dar care are si alte functii: gatire la aburi, sotare (prajire), gatire inceata (slow-cooking) si functie de pregatire iaurt.

De ce vreau sa va povestesc si voua despre ea? Ei bine, acest instrument aparent banal mi-a schimbat viata. O folosesc cel putin o data pe zi si nu pot sa imi imaginez ce s-ar intampla daca s-ar strica. As fi distrusa si as cumpara pe loc alta. Sa va explic de ce imi place atat de mult.

1Gateste foarte rapid

Ajung acasa la 6 seara si la 6.30 am mancare calda de pus pe masa. Timpii de gatire sunt de 1-3 minute pentru quinoa si orez, 4 minute pentru majoritatea legumelor, 8-10 pentru pui, 35 pentru vita, 45-50 pentru leguminoase. Baaai! Sa fierbi naut neinmuiat in 45 minute, fara miros si caldura si dat in foc??

E adevarat ca trebuie luat in calcul si timpul de ajungere la presiune, dar tot nu e mult. De exemplu: timpul de gatit al orezului este de 4 minute, dar din momentul in care puneti capacul pana in momentul in care incepe sa curga acest timp de gatire, mai e o perioada de 5-10 minute in care oala incalzeste mancarea si acumuleaza aburul inauntru pentru a putea gati sub presiune.

SFAT!

Daca puneti inauntru lichide deja incalzite (gen apa clocotita pentru fiert orezul sau supa), timpul de ajungere sub presiune se scurteaza foarte mult. Eu numai asa fac.

2Nu face caldura si miros

Mai ales pe canicula asta, e ceva de vis. E adevarat ca daca scoateti aburul imediat ce s-a terminat timpul de gatire se face putin miros si se imprastie putina caldura, dar daca o aveti langa geam sau langa o hota buna, nici nu se simte. Oricum diferenta de caldura/miros e uriasa fata de gatitul pe aragaz.

3Nu trebuie sa stai sa o pazesti

Aruncati ingredientele in ea, puneti capacul, setati timpul de gatire si pa! Cand incepe sa gateasca oala emite un semnal sonor, cand termina de gatit emite un semnal sonor mai insistent, iar apoi intra automat pe functia de pastrare calda a mancarii (care poate fi dezactivata de la inceput daca nu o doriti, cu o simpla apasare de buton).

Chestia asta e fantastica. Nu mai amestecati, nu mai da in foc, nu mai aveti grija ei, puteti sa va faceti treaba, sa spalati copilul, sa strangeti rufele, si cand terminati sa aveti mancarea calda. Ba mai mult, ea poate si sa fie programata sa gateasca atunci cand nu sunteti acasa sau noaptea, cand dormiti. Daca de exemplu vreti mancare calda atunci cand veniti seara de la servici, puteti pune toate ingredientele in ea dimineata si o puteti seta sa inceapa gatirea cu o ora inainte sa ajungeti acasa. Sau puteti pune ingredientele in ea seara si dimineata sa aveti un porridge fabulos si cald.

Singura chestie e ca nu e ok sa lasati in ea carne sau lactate pe perioade foarte lungi de timp, pentru ca se pot altera.

ATENTIE!

Anumite retete cer eliberarea imediata a aburului (quick release – QR) pentru a nu supra-gati mancarea. In aceste cazuri, cand o auziti ca emite semnalul sonor, chiar trebuie sa mergeti sa o deschideti altfel veti avea parte de mancare mult prea gatita. Nu e cazul la tocanite sau ciorbe, dar la peste sau legume la aburi da.

In multe cazuri insa eu las aburul sa se elimine natural (natural release – NR) sau las aburul sa se elimine natural timp de 10 minute (10NR) iar apoi eliberez aburul manual (QR). Va scriu termenii astia – NR si QR – pentru ca sunt intalniti foarte des in retetele in limba engleza si pentru ca ii voi folosi si eu aici pe blog.

4Gateste extrem de sanatos

Se spune ca gatitul sub presiune e cea mai sanatoasa forma de gatit, chiar mai sanatoasa decat gatitul la aburi pe plita. Nu stiu eu cat de reala e aceasta concurenta, dar sunt sigura ca e mai sanatos decat prajitul.

In plus, oala din interior este de otel inoxidabil, adica extrem de prietenoasa pentru sanatate. Eu ma gandesc serios sa imi mai cumpar una, pentru atunci cand gatesc doua-trei feluri de mancare la rand si nu am chef/timp sa spal oala sau vreau sa o bag la masina de vase. De obicei, rutina mea de lucru cu oala e asta: termina de gatit, o desfac, vars mancarea din oala de inox intr-o caserola de sticla, apoi spal oala si trec la urmatorul fel. Pana acum a functionat foarte bine.

5E versatila

Are o tona de functii frate! V-am zis de ele la inceputul articolului, dar e foarte misto sa poti face atatea chestii la ea: sa sotezi ceapa sau carnea inainte sa adaugi restul ingredientelor si sa gatesti sub presiune, sa fierbi la aburi, sa gatesti incet, sa faci iaurt etc. Eu inclusiv ouale le fierb in Instant Pot! Sunt persoane care o folosesc si pentru prajituri, dar totusi pentru asta eu prefer cuptorul.

6Extrem de usor de folosit

Intotdeauna am fost intimidata de oala sub presiune a maica-mii. Mi s-a parut mereu periculoasa si am auzit de multe accidente cu ea. Cu Instant Pot chestia asta a disparut complet. Se inchide si se deschide extrem de usor (doar asezi capacul si apoi il rasucesti), emite semnale sonore la inchidere, avertizeaza in caz de ardere, are tot felul de mecanisme de siguranta. E mi-nu-na-ta!

Trebuie sa recunosc ca la inceput nu am folosit-o atat de mult. Auzisem ca este nevoie de o perioada de acomodare cu ea, dar nu intelegeam exact de ce. Mi-am dat seama ca oamenii aveau dreptate: pana iti setezi mintea sa gandeasca pentru gatitul cu Instant Pot e nevoie de putin timp. Sa prinzi incredere. Sa intelegi cum functioneaza mecanismul si apoi sa poti improviza la randul tau. Nu a durat insa mult si daca as fi avut parte si de sfaturi mai la obiect probabil ca perioada asta ar fi fost si mai scurta. In plus, dupa mult lucru cu ea, am constatat ca multe din sfaturile retetelor de pe net sub absolut aiurea, nici nu-mi dau seama ce gatesc oamenii aia. Timp de gatire absurzi si cantitati total gresite de lichide, nu-i de mirare de ce unii incepatori sunt dezamagiti!

Voi incerca in perioada urmatoare sa postez mai multe retete cu instant pot insa cel mai des cred ca le veti gasi pe Instagram. Imi e mai usor acolo.

In Europa Instant Pot se gaseste doar pe Amazon. Eu am asteptat vreo luna sa o primesc, ca nu era pe stoc. Am citit undeva ca e cel mai vandut produs electrocasnic mic de pe Amazon, va dati seama? Cand mi-am comandat-o mi-am luat si garnituri de rezerva, pentru ca in timp ele prind miros: acum am una pentru tocanite si una pentru deserturi/chestii light (gen orez cu lapte).

Later edit:

Acum Instant Pot se găsește și în România, pe Emag sau la diferiți distribuitori

Intr-un articol urmator va voi prezenta retetele pe care le fac cel mai des, mai mult ca niste idei pentru a va ajuta sa va dati seama cat e de folsitoare.

Love and Instant Pot!

29 COMMENTS

  1. Buna! De unde ai achizitionat-o? Am vazut ca la noi este varianta mult mai scumpa… Crock Pot.

    Multumesc,
    Alina

    • Buna Alina, Crock Pot nu e chiar acelasi lucru cu IP. Din cate stiu, sunt doua mari diferente intre CP si IP: una e oala dinauntru, care la IP e de otel inoxidabil iar la CP non stick. Diferenta pt sanatate e uriasa. Eu din cauza asta nu as opta pt CP, chiar daca face curatarea mai usoara. A doua diferenta mare e ca IP tine mancarea calda pana la 24 ore, CP doar patru. Cel putin asa era cand am cautat eu.

    • Buna, Andie!
      Multumim pentru articol! Cel mai mult ma atrage la IP funcția de oala sub presiune, pentru a o folosi în siguranță cu bebelușii prin preajma. Am deja un crock pot, deci singurul motiv de achiziționare rămâne oala sub presiune.
      Spune-mi te rog, în cât timp ai fiert leguminoasele sub presiune , de ex mazare sau naut.
      Consumul electric este decent? Pt iaurt mi se pare destul de mult 8ore și ma sperie costurile energetice, la cat de des intentionez sa o folosesc.
      Multumesc! Spor la gătit și fotografiat!

      • Încă o intrebare..în cât timp se eliberează aburul și poti deschide capacul atunci când gătești sub presiune la IP? Multumesc!

        • Aburul se elibereaza foarte rapid daca deschizi valva de presiune, gen 30 sec-1 minut. Daca lasi cu eliberare naturala, depinde se ce ai gatit, la orez cam 15-20 min, la o tocanita mai mult. Daca gatesti sub presiune trebuie sa o stingi si sa eliberezi aburul manual daca vrei sa deschizi capacul. E o masura de siguranta si e logic, nu ai cum sa ai presiune inauntru si sa ridici pur si simplu de capac ca si cum ar fi pe aragaz, te-ai arde ingrozitor. Dar dupa ce eliberezi aburul si deschizi capacul poti sa il pui la loc si sa o pui in continuare la gatit.

      • Buna Ela! Nu am fiert mazare, dar pt naut pun pe 45 min daca nu l-am inmuiat in prealabil. La fasole, daca am lasat-o cateva ore in apa, pun si 8 minute. Vorbim de timpul de gatire, nu si de cel de ajungere la presiune. E foarte putin, eu nici nu simt mai ales daca fac treaba. O alta chestie pe care poti sa o faci e sa pui fasolea in ea seara si sa o setezi sa se gateasca dimineata, sa zic de la 6.30. La 7 cand te trezesti o ai gata gatita. Nu stiu insa despre consumul electric, pentru ca aici in Belgia e destul de ieftin si oricum avem mult prea multe chestii pe electric ca sa imi pot da seama. Eu o folosesc si de doua-trei ori pe zi! O ADOR!

  2. Buna! Ai cumpărat Instant pot de la Amazonul american sau cel german? Si care versiunea ai cumpărat tu? Sunt mai multe tipuri de Instant Pot, pe diferite mărimi. Si cât te-a costat importul vamal la ridicare? Mulțumesc????

  3. Super! Nu locuiesc in țara si cred ca cel mai convenabil ar fi sa imi iau IP cât sunt in vacanța aici. Eu pot sa imi iau doar Crock Pot de unde locuiesc. Nu se plătesc taxe pe Crock Pot si se găsește pe piața. Din cauza taxelor ridicate de import, pot achiziționa un Instant Pot cât sunt in țara. Azi încerc pt prima oară Crock Pot✌️Mulțumesc mult pentru info????Vara frumoasa!☀️

  4. Cât a costat cu tot cu taxe? Ce versiune ați cumpărat? Întreb pentru că… Caut un instant pot cu butoane pentru că sunt nevazătoare.

    • Diana, versiunea mea e cu butoane, nu e digitala. Nu am platit taxe pt ca am luat o de pe amazon.uk si e inca in UE :) A costat cu totul 100 lire sterline.

    • Da, cand nu am respectat indicatiile de lichid sau cand am amestecat in paste sau orez, contrar indicatiilor. Dar primesti alerta de Burn si oala se opreste singura.

  5. Bună Andie! IP are elemente din plastic care sunt în contact cu mâncarea? Dacă are, aceste elemente din plastic sunt BPA free?
    Mulțumesc.

    • Cam 120 cu tot cu transport, am platit cu cardul, da. Numai ca acum e mai ieftina si sunt mereu promotii. Nu mai ajunge chiar la pretul asta.

  6. Mi-a fost de mare ajutor articolul tau, Andie, tocmai am facut si eu achizitia de pe amazon.co.uk. Sunt foarte incantata, este o investitie excelenta si un mare ‘time saver’.
    Am facut deja si mancaruri si deserturi, dar ma pregatesc sa imi iau o garnitura de rezerva, caci dupa mielul marocan toate preparatele miros a curry????
    Altfel, este minunata si o recomand, am studiat un pic inainte, am comparat-o cu diverse alte produse si Instant Pot a castigat!

  7. Buna!
    Am intrat pe linkul de amazon trimis si din pacate scrie ca nu trimit coletul in romania :(
    Oare sa fie de cand cu pandemia? din moment ce vad ca tie ti-a mers, si si altor persoane

  8. Am incercat reteta de orez cu lapte: epic fail. Dupa 4 minute orezul nu era fiert. Cand am oprit pressure cooking si am trecut la NR, o gramada de lapte a fost aruncat de IP.
    Am incercat sa mai adaug lapte si sa mai pun la pressure cooking pt 2-3 min, insa dupa 1 min am primit: burn signal.

    Am facut orez cu lapte utilizand functia de rice – worked like a charm.

    • Buna Maria. Orezul cu lapte eu il fac la 4 min plus 10 NR si abia apoi eliberez presiunea, altfel sare laptele ca naiba. Daca amesteci in el sau intervii, se arde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.