Ce gatim cu mangold (swiss chard)?

5

De ceva timp tot incerc sa adaug cat mai multe frunze verzi in dieta: toti nutritionistii planetei au concluzionat ca asta e calea spre fericirea absoluta asa ca cine sunt eu sa ma opun? Una din aceste faimoase frunze verzi e mangoldul sau swiss chardul, care arata ca frunzele de sfecla, doar ca mai mari si carnoase si cu tulpini roz sau galbene (si pe care le puteti admira pe coperta numarului 6 din Veg).

Numai ca mie nu imi plac frunzele astea. Sau imi plac, dar doar in anumite conditii: sotate sau in ciorba de cartofi cu bors/acritura. Ce facem cu chardul sotat? Cel mai simplu e sa il combinam cu paste. Enter aceasta salata grozava.

Ingrediente

  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa rosie mica sau o salota, tocata marunt
  • Cateva frunze de mangold/chard, cu baza/tulpina indepartata si taiate fideluta
  • 3 catei usturoi, tocati marunt
  • 8-10 ciuperci brune, feliate
  • 1 lingura aminos de cocos sau sos soia
  • 250g paste
  • 150g mazare congelata
  • O mana masline fara samburi, tocate in doua
  • 1 lingura de marar tocat
  • 1 lingura otet balsamic
  • 1 lingura unt si 1 parmezan (optional)
  • Sare si piper dupa gust

Metoda

  1. Intr-o tigaie adanca incingeti 1 lingura ulei de masline si caliti usor ceapa. Adaugati mangoldul si caliti 3-5 min pana se inmoaie. Goliti intr-un bol adanc mare, apoi curatati tigaia cu un servet de hartie.
  2. In aceeasi tigaie incingeti cealalta lingura de ulei (puteti adauga si niste unt) si adaugati usturoiul. Caliti un min apoi adaugati ciupercile si mai caliti pana se rumenesc, aprox 7 minute. Adaugati lingura de sos de soia si mai caliti 1 minut. Turnati peste mangold in castronul mare.
  3. Puneti pastele la fiert conform instructiunilor de pe ambalaj. Cu un minut inainte sa fie gata, adaugati mazarea congelata si lasati pana se patrunde putin. Scurgeti apa, apoi turnati peste amestecul de mangold si ciuperci.
  4. Adaugati maslinele, mararul, untul, parmezanul, putin ulei de masline, otetul balsamic, sarea si piperul. Bucurati-va de o masa strasnica!

Noua ne place mult combinatia asta, iar lui Sami ii dau fara ciuperci pt ca nu se omoara dupa ele (inca).

Merge nemaipomenit sa le stropiti cu un mix de seminte. Am mentionat ca daca evitati untul si parmezanul sunt vegane? There you go! Daca voi mai aveti alte idei despre ce sa faceti cu frunze verzi, m-as bucura sa-mi lasati in comentarii. Vreau sa traiesc sanatos 100 ani si chestia asta m-ar ajuta. K. Thx. Bye.

Love and swiss chard!

5 COMMENTS

  1. Suna asa de bine. Din Ottolenghi am aflat de swiss chard si ma ofticam ca nu gaseam pe aici prin Bucuresti. De obicei le inlocuiesc cu salata kale. Not the same, but eh..

  2. Multumim de reteta. Dau curs invitatiei de a impartasi o reteta cu mangold.
    Asadar, o reteta f.buna (incercata) cu mangold e “oua ochiuri in cuiburi de sfecla mangold”.
    Ingrediente:
    1 kg sfecla mangold
    4 linguri (60 g) unt nesarat
    2 linguri ulei de masline
    sare si piper proaspat macinat
    o lingurita otet de vin alb si 4 oua (la temperatura camerei)
    Se face asa
    Taiati tulpina centrala de la frunzele de mangold. Separati tulpinile de frunze, spalati-le bine si scurgeti-le. Taiati tulpinile pe diagonala in fasii subtiri, apoi tocati-le. Tocati si frunzele. Intr-o tigaie mare, la foc mediu spre mic, topiti 2 linguri unt in uleiul de masline. Adaugati tulpinile si sotati-le, amestecand timp de 5 minute. Puneti si frunzele si continuati sa sotati amestecand des, pana se inmoaie, inca 2 minute. Adaugati 1/2 cana apa (125 ml) si un praf de sare, acoperiti, reduceti focul la mic si clocotiti pana se inmoaie, timp de 10-15 minute. Scurgeti bucatile de sfecla si puneti-le la loc in tigaie. Asezonati, dupa gust, cu sare si piper. Acoperiti mancarea ca sa se pastreze calda.
    Intre timp, umpleti cu apa pe jumatate o tigaie antiaderenta, c diagonala de 30 cm. Adaugati otet si 1/2 lingurita sare si aduceti la fierbere apa la foc mare. Reduceti apoi focul la mic. Folosind o farfurioara, lasati sa alunece cate un ou in apa. Cand albusul s-a intarit usor,puneti apa fiarta cu lingura peste oua si lsati-le sa fiarba in continuare pana se intaresc albusurile si au un aspect laptos, opac, iar galbenusurile au facut putina crusta, dar sunt inca moi, cam 2-3 minute.
    Intre timp, taiati restul de 2 linguri unt in bucatele mici si adaugati-le peste sfecla, amestecand pt a se distribuui uniform. Impartiti sfecla pe 4 farfurii incalzite si faceti un cuib in mijlocul fiecarei gramajoare.
    Scoateti ouale din apa si taiati-le pt a le uniformiza marginile. Puneti cate un ou in fiecare cuib de sfecla si serviti imediat.
    Pofta buna!

    Tips: putin otet adaugat in apa in care se va face oul ochi va ajuta la coagularea albusului. Pentru aceasta mancare, puteti gati ouale in avans si sa le pastrati intr-un bol cu apa; inainte de a le servi, reancalziti-le intr-un vas cu apa fierbinte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.