Burgeri de sfecla rosie

19

In fiecare toamna-iarna am o faza de sfecla rosie. I’m a mean, lean, beet-cooking machine. Cumpar multa sfecla, ca sa nu incing cuptorul degeaba, apoi I get creative with it. Salata, supe, paste tartinabile si acum si… burgeri. Sfecla asta e super-smechera, cum de altfel ar fi trebuit sa va prindeti inca din momentul cand i-ati vazut culoarea si halul in care pateaza (aduce aminte de fructele de padure, nu?). Contine potasiu, magneziu, fier, vitaminele A, B6, C si acid folic, carbohidrati, proteine, antioxidanti foarte puternici (betacianina, chiar cea care da culoarea sfeclei) si fibre solubile. In ce se traduce asta? In faptul ca reduce tensiunea arteriala si riscul de accidente vasculare, ajuta la cresterea normala a tesuturilor (datorita acidului folic), previne riscul de osteoporoza (contine silicati  care ajuta la absorbtia calciului), reduce colesterolul (datorita fibrelor solubile si flavonoidelor si carotenoidelor care impiedica oxidarea colesterolului ‘rau’ si depunerea sa pe artere), stablizieaza glicemia (nu contine grasimi si are foarte putine calorii), trateaza anemia si oboseala (datorita continutului mare de fier). V-am spart, nu? Stiti cate articole a trebuit sa citesc pe Goagal ca sa fac rezumatul asta?? Pff!

beet-burgersCert e ca sunt mare fan sfecla si cred cu tarie ca in anotimpurile reci e unul din marii nostri aliati – nu mai avem la dispozitie atatea fructe si legume proaspete, asa ca trebuie sa stim sa folosim ce avem, si sa ne facem si provizii in organism. Nu vi se pare ca natura asta e super inteligenta? Primavara o ardem pe legume verzi (sa facem detox), vara, cand e foarte cald afara, avem o puzderie de fructe si legume proaspete, ca sa nu ne incarcam organismul cu mancare grea, toamna cea mai bogata recolta, sa putem pune deoparte pentru anotimpul rece, iar iarna, multe leguminoase si radacinoase, pe care de altfel nu ne-ar placea sa le mancam in restul timpului. Imi place impartirea asta!beet-burgers2

Burgeri de sfecla rosie

Ingrediente

    Pentru burgeri
  • 8 sfecle mici (de marimea unei mingi de golf)
  • 200 g branza proaspata de vaci
  • 2-3 linguri mari cuscus fiert
  • 2 maini nuci romanesti
  • 1 caserola de busuioc
  • 1 praz mic
  • cateva linguri ulei de masline
  • 2 linguri fulgi de ovaz
  • 1 ou
  • sare si piper dupa gust
  • Pentru servit
  • mustar, salata verde, ceapa rosie, mere, mozzarella (sau alta branza la alegere), ketchup sau maioneza de casa, chifle

Metoda

  1. Spalam bine sfeclele, le punem intr-o tava non aderenta, le stropim cu putin ulei de masline, sare, piper si poate ceva oregano si le dam la cuptor pana se coc, amestecand ocazional.
  2. Intr-un robot mic (tip chopper) maruntim nucile, adaugam frunzele de busuioc si branza dulce si mixam pana obtinem o pasta.
  3. Intr-o tigaie incingem putin ulei de masline si calim usor prazul taiat rondele.
  4. Intr-un robot mare (nu blender) punem sfecla rosie coapta (cu tot cu coaja), amestecul de branza, oul, prazul cu tot cu uleiul in care s-a rumenit, sare si piper si mixam bine. Nu vrem sa obtinem o pasta fina, ci sa lasam si bucatele mai mari, deci mixam grosier.
  5. Cand amestecul e gata format, incorporam si fulgii de ovaz si cuscusul cu o lingura.
  6. Din coca obtinuta formam 8-10 burgeri pe care ii asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit la 200 C timp de 20 minute, avand grija ca dupa 10 minute sa ii intoarcem cu cea mai mare grija pe cealalta parte.
  7. Scoatem din cuptor si nu incercam sa ii desprindem sau sa ii miscam pana nu se racesc in tava, altfel riscam sa ii rupem.
  8. Pentru servire, ungem chiflele de paine cu mustar, asezam burgerul, apoi salata, ceapa, felii de mere si branza/ketchup/maioneza, dupa gust.
https://www.andie.ro/2013/11/12/burgeri-de-sfecla-rosie/

Daca o sa va puteti abtine si o sa mancati mai putin de doi deodata, bravo voua, eu n-am reusit. Mi-a placut foarte mult ca s-au tinut bine impreuna, dupa racire nu s-au faramitat si au fost foarte bogati la gust. Ce sa mai, o adevarata incantare. Si daca va enervati, puteti sa ii si congelati: ii puneti intai pe o tava de plastic, unul langa altul, si ii dati la congi o ora-doua pana ingheata bine, apoi scoateti tava, ii puneti in pungute de plastic si ii dati din nou in congelator. Burgerii nu se decongeleaza; cand vreti sa ii serviti, pur si simplu ii scoateti din congelator si ii puneti doua minute pe tigaia-grill (sau tigaia normala). Asta e tot!beet burgers3Bine, chiflele astea au fost cumparate, da’ o sa ma extind probabil si la chifle cu maia, just you wait.beet-burgerLove and beet!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

19 COMMENTS

  1. F buni, burgerii tai! I-am jncercat si in cateva variante cu salata (arugula si Balsamico Modena, pe cel din urma l-am vazut la LIDL si nu numai). Felicitari! O precizare: “just you wait” ??!? English, my dear, nu furculision!

    • Draga mea, ma bucur tare mult ca ti-au placut burgerii. In ce priveste engleza mea, sa stii ca nu fac furculisionisme decat daca vreau, ca si in romana de altfel :) Si ma mandresc cu asta. Let me explain:
      “Just you wait” – It’s a fixed expression, slightly condescending, used to mean “wait to see the result”. Just modifies wait, not you, despite where it is placed in the sentence, and the verbs are imperatives, despite the presence of you as a subject. Intelegi acum? Este un imperativ usor modificat, cu schepsis.
      Si, ca sa nu fi trista, te las in compania unui cantec minunat cantat de icon-ul meu in materie de fashion (if I ever had one):

  2. Da, sfecla… minunata sfecla rosie. De cat timp vreau sa ma incumet sa consum mai mult, fara sa fac dezastru in bucatarie cu roseata si moveata ei :)
    Burgerii arata demential, si fotografiile tale, in general (de cat timp vreau sa iti spun asta :) ).

    Si pentru cei ce nu au vazut My Fair Lady (sau omg, orice film cu Audrey, de altfel), ar trebui sa nu mai piarda timpul si sa o faca!

    Mai am o intrebare: oare nu se pot face burgerii si fara oua? Eventual cu ceva amidonos sa ii lege, crezi ca ar merge?

    • Ami, draga mea, multumesc! Cum sa-ti spun, dar nici tu nu te descurci rau deloc, ce ma bucur ca am descoperit blogul tau! Sigur ca se poate inlocui oul – cu seminte de in sau chia prehidratate in putina apa. Cred ca in cazul asta ar fi cea mai fericita varianta :) Uite, daca incerci sa-mi dai de stire, chiar sunt curioasa! Te imbratisez!

  3. Multumesc pentru reteta, o idee excelenta. Am testat si eu azi prima data reteta ta: au avut un succes fenomenal :)) Spor si inspiratie <3

    • Luuna, se amesteca impreuna cu fulgii de ovaz. Am uitat sa precizez, foarte bine sesizat. Am corectat acum :)

  4. I-am facut, au iesit minunati la gust :) doar ca s-au lipit de hartia de copt si s-au cam rupt in bucati cand i-am intors pe cealalta parte… Exista vreun secret ca sa nu se lipeasca :D

    • Caro, teoretic nimic n-ar trebui sa se lipeasca de hartia de copt. Eu nu am patit, dar sfatul meu ar fi sa incerci sa ii desprinzi delicat cu o spatula, cu miscari putine dar ferme. Te pup!

  5. Sunt foarte buni acesti burgeri ! Am incercat sa pun cativa in congi….,sigur ca nu am reusit,poate data viitoare cand fac mai multi…!Desi i-am facut cu tofu (sunt vegan convins de vre-o 3 ani) “ou” vegetal si mici schimbari pe ‘ici,pe colo,sunt incantat de reteta.Aveti respect si multe,multe,foarte multe aprecieri din partea mea pentru minunatele rete si modul in care le prezentati !Desi abia am “descoperit” situl, va urmaresc cu mare interes.Succes pe mai departe!

    • Ionie, multumesc din suflet! Felicitari pentru inovatie, retetele astea sunt facute pentru a fi imbunatatite! :) Voi incerca si eu cu tofu, e o idee minunata.

  6. Andie, deci crezi ca merge sa inlocuiesc branza de vaci cu aceeasi cantitate de tofu? Si oul cu o lingura de chia? Vreau sa incerc reteta acum si vreau sa fie de post. Multuuuu!!

    • Oul nu l-as inlocui cu o lingura de chia, mai degraba cu o lingura de faina de in. Eu as incerca inlocuirea branzei de vaci cu tofu, dar sa fie silken.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here