Spaghetti cu ciuperci, broccoli si trufe

0

Credeti-ma, asta e una din cele mai bune combinatii de paste la care va puteti gandi. Secretul e ca broccoli-ul sa fie fiert corect la aburi, nici prea fleoasca, nici prea tare, ci exact cat trebuie. E genul ala de reteta care te unge pe suflet si pe artere si pe care o halpai fara sa te gandesti prea mult. In plus, poate fi adaptata sa fie si baby-friendly, asta daca copiii vostri nu sunt cumva gurmanzi si adora trufele.

Eu folosesc spaghete integrale si un sos de trufe cumparat de la italieni, gen pesto, dar credeti-ma ca merge orice fel de trufa aveti prin preajma: uscata, feliata, maruntita, sos etc. De curand am descoperit si cum sa fac broccoli perfect la Instant Pot (1 minut pressure cook pe LOW, cu eliberarea imediata a aburului) si de atunci sunt in extaz.

Ingrediente pentru 3-4 portii

  • 1 lingurita unt
  • 1 lingura ulei
  • 5 catei usturoi feliati
  • 150g ciuperci feliate
  • 1 praf sare
  • 200 ml smantana
  • 50 g parmezan ras
  • 100 g cascaval ras
  • 250 g spaghetti
  • 1 broccoli fiert la aburi
  • 1 lingurita sos de trufe

Metoda

  1. Intr-o tigaie incapatoare topiti untul si uleiul de masline. Adaugati usturoiul si caliti un minut la foc mediu spre iute. Nu mult, aveti grija sa nu se arda. Adaugati ciupercile feliate si praful de sare si mermeliti la foc mediu pana se patrund (o sa iasa apa din ele, apoi o sa se evapore, atunci sunt gata).
  2. Intre timp clocotiti o oala mare cu apa si sare si fierbeti spaghetele cat mai al dente.
  3. Adaugati smantana peste ciuperci si clatiti sticla/cutia cu ceva apa si turnati-o si pe aia. Ajungeti la punctul de fierbere si adaugati branza, amestecand usor pana se formeaza un sos omogen.
  4. Scurgeti apa pastelor, turnati sosul peste paste in oala si mai lasati pe foc cateva minute, astfel incat sa se mai fiarba putin in el si sa mai scada.
  5. La final adaugati buchetele de broccoli si sosul de trufe, amestecati si serviti.

Ziceti voi ca nu va sar ochii din orbite ca in desenele animate cand vedeti cremozitatea asta. Aproape ca o simtiti, asa-i? Aproape ca va vine sa strigati, intocmai ca Sophia Loren: “Everything I am I owe to spaghetti”! Doar ca in italiana.

Stiu ca e greu sa “vinzi” broccoliul. Stiu. Eu l-am urat toata viata mea pana mi-am dat seama ca nu il gateam bine. Va rog, va rog dati broccoliului o sansa! Modelul meu de copil il adora si l-a mancat pe tot, a cerut si supliment si a lasat o parte din paste in farfurie pentru ca erau prea “al dente” pentru el. Facepalm.

Bineinteles ca mama a profitat sa imi scoata ochii ca nu am fiert pastele pana la epuizare si metamorfozarea intr-o masa inerta de amidon. Romanian style, ce sa zic. Morala? Degeaba stii sa fierbi broccoli daca nu stii sa fierbi paste.

Love and spaghetti!

Aboneaza-te la newsletter si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase

- un ghid complet de planificare a meniului saptamanal

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.