Crumble la pahar

0

Tuturor ne place un crumble bun, dar ce-ar fi daca am putea sa il facem fara coacere, direct pe aragaz, si sa nu aiba nici zahar rafinat? Ei? Cum ar fi aia? Va mai spun si ca majoritatea ingredientelor se gasesc in casa, in congelator sau in camara, si sunteti gata de atac! Am vazut ceva asemanator la My New Roots pe Insta si mi-a picat cu tronc instant.

Conceptul e simplu: un strat de compot gros de fructe de padure, un strat de granola crocanta, un strat de iaurt grecesc/ inghetata/crema de cocos, dupa preferinte. Compotul asta se face pe aragaz, intr-o craticioara in care dezghetam fructele direct din congelator. Granola o puteti face voi (dinainte sau pe loc) sau folosi una gata cumparata. Daca o faceti voi atunci da, la cuptor 20 minute. Dar sa nu va mai perpelesc, ca nimanui nu-i place vorba lunga.

crumble la pahar

Ingrediente

Pentru compot

  • 600 g fructe de padure (eu am folosit capsuni bio culese de mine asta primavara)
  • 1/4 lingurita cardamom macinat
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1-2 linguri sirop de artar (in functie de cat de acre sunt fructele)
  • 1 lingura seminte de chia
  • 2 lingurite pudra de arrowroot (sau kuzu)

granola fara zahar

Pentru granola (inspirata din reteta Cookie and Kate)

  • 4 cani de fulgi de ovaz
  • 1 cana nuci de macadamia
  • 1/2 cana alte nuci si seminte (alune, seminte de floarea soarelui, dovleac, migdale etc)
  • 1/2 cana unt de cocos topit
  • 1/2 cana sirop de artar
  • 1 lingurita rasa sare
  • 1 lingura scortisoara
  • 1 lingurita cardamom macinat
  • 1 cana fructe uscate (eu am pus merisoare)

Metoda

  1. Scoateti fructele din congelator si puneti-le direct intr-o craticioara, pe foc mediu-mare. Intre timp, topiti pudra de arrowroot intr-o lingura de apa si dizolvati bine. Cand s-au decongelat de tot si au eliberat sos, adaugati restul ingredientelor si mai gatiti vreo patru minute sau pana se ingroasa. Dati deoparte.
  2. Preincalziti cuptorul la 180 C. Intr-un bol mare amestecati toate ingredientele mai putin fructele uscate. Aveti grija sa faceti asta temeinic, sa nu mai ramana nimic neacoperit.
  3. Tapetati o tava cu hartie de copt (obligatoriu, sau cu folie de silicon, asa cum am facut eu sa fiu zero waste). Turnati amestecul de granola si coaceti timp de 10 minute, apoi scoateti tava si amestecati bine si adaugati fructele uscate. Bagati din nou tava la copt inca 10 minute. Aveti grija ca stratul de granola sa nu fie foarte subtire, altfel se va arde, alegeti o tava potrivita.
  4. Scoateti tava si nu amestecati si nu o deranjati. Lasati sa se raceasca complet, posibil chiar peste noapte.
  5. In pahare de serviti, turnati un strat de gem, un strat de granola, o lingura de iaurt/crema de cocos/inghetata, dupe posibilitati.

ESTE DELICIOS! Ca sa nu va mai spun ca granola ramane mai mult decat suficienta si o puteti manca si dimineata cu iaurt sau alte nebunii. Eu ii zic crumble, dar e si un fel de mic dejun, nu stiu cum sa va zic. In orice caz, e mai usor de facut decat un crumble si e cel putin la fel de gustos. Maine e duminica: il incercati?

Love and crumble!

 

Aboneaza-te la newsletter si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase

- un ghid complet de planificare a meniului saptamanal

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.