Macarons cu portocale rosii/ Blood orange macarons

29

*SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION*

In februarie imi infloresc intotdeauna orhideele. La inceput nu stiam sa am grija de ele, le udam in exces si nu stiam cum sa le tai. De cand m-am relaxat si le tratez cu iubire, dar cu oarecare detasare, udandu-le o data la doua saptamani, relatia noastra s-a schimbat in bine. Pervazele mele adapostesc trei orhidee frumoase si inflorite, care imi dau inapoi atata frumusete ca nu m-am putut abtine sa nu o impartasesc putin si cu voi.

blood-orange-macs-1

Saptamana trecuta am reusit sa ajung, absolut intamplator, pe la Lidl si m-am facut cu o plasa de portocale rosii. Cei care ma cunoasteti stiti ca iarna am doua slabiciuni: kaki si portocalele rosii. Din pacate, in Bucuresti se gasesc cam rar, si cam decolorate, dar eu nu m-am lasat si le-am folosit oricum. Cel mai greu a fost sa ma hotarasc ce sa fac cu ele. Mi-au trecut prin cap o mie de idei, dar pana la urma mi-am dat seama ca asta e, nu pot rezista tentatiei de a manca un macaron aromat si colorat, cu coaja si curd de portocale rosii. Asa ca m-am pus pe treaba.

DSC_0155

blood-orange-macs4

Macarons cu portocale rosii

Ingrediente

    Pentru macarons
  • 75 g migdale crude (cu sau fara coaja)
  • 75 g nuci crude
  • 230 g zahar pudra
  • 3 albusuri ou
  • 100 g zahar alb
  • 1 lingurita apa de portocale
  • coaja unei jumatati de portocala rosie
  • colorant portocaliu (optional)
  • boabe de cacao crud (optional)
  • Pentru curdul de portocale rosii
  • 2 portocale rosii coapte
  • 150 g zahar
  • 100 g unt
  • 3 oua mici sau 2 mari
  • Pentru crema
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • cateva linguri de curd de portocale rosii, dupa gust

Metoda

  1. Tapetam doua tavi mari cu hartie de copt si pregatim un pos cu dui rotund.
  2. Intr-un robot mixam migdalele si nucile pana se transforma in faina, apoi adaugam si zaharul pudra si mai mixam putin, apoi dam deoparte.
  3. Intr-un bol mare batem albusurile bine (cu un praf de sare) pana incep sa formeze varfuri firave, moment in care incepem sa adaugam zaharul alb, lingura cu lingura. E important sa nu punem tot zaharul deodata, altfel ni se lasa bezeaua. Aveti rabdare si va da roade. Bezeaua se bate foarte tare, pana devine lucioasa si formeaza varfuri ferme si daca intoarceti castronul nu cade. Adaugam coaja de portocala si apa de portocale si mai mixam putin - in acest stadiu punem si colorantul portocaliu, daca dorim.
  4. Adaugam deasupra amestecul de migdale, nuci si zahar dupa ce in prealabil l-am cernut printr-o sita si incepem sa facem macaronajul. Folosim miscari de sus in jos pentru a scoate aerul, pana cand coca ajunge sa aiba consistenta unei lave groase si curgatoare. Stim ca e gata daca ridicam spatula si curge gros si daca, dupa 20-30 secunde, urmele lasate de spatula in amestec s-au incorporat complet.
  5. Punem coca astfel rezultata intr-un pos cu varf rotund si formam minim 60 carcase de macarons, pe care putem sa le presaram cu boabe de cacao crud.
  6. Lasam la uscat pana formeaza deasupra o pojghita tare, astfel incat daca atingem cu degetul nu se mai lipeste. In niciun caz nu bagam la cuptor pana nu se formeaza pojghita asta (cam 30 min).
  7. Dam la cuptorul preincalzit la 130 C cu ventilatie timp de 12-15 minute (depinde de cuptorul vostru).
  8. Lasam sa se raceasca bine de tot in tava si abia apoi incercam sa le dezlipim de pe hartia de copt.
  9. Pentru curd
  10. Radem coaja unei jumatati de portocala rosie apoi stoarcem zeama celor doua portocale. Punem zeama, coaja de portocala, zaharul si untul la topit intr-o craticioara la bain marie (baie de aburi). Cand s-au topit, adaugam ouale batute bine si mestecam energic cu lingura sa se inglobeze bine si sa nu se coaca ouale.
  11. Lasam la bain marie inca aprox. 10 minute, amestecand ocazional. Curdul de portocale rosii va incepe sa se intareasca usor-usor, dar nu e bine sa il lasam prea mult pe foc pentru ca el se mai intareste si dupa racire.
  12. Pentru crema
  13. Batem smantana pentru frisca pana se ingroasa bine. Adaugam curdul, cand este complet racit, iar apoi umplem carcasele de macarons si le unim impreuna, sub forma de sandvis.
https://www.andie.ro/2014/02/25/macarons-cu-portocale-rosii-blood-orange-macarons/

DSC_0170

Daca va uitati atent si cu ochi de vultur, veti observa ca am gresit putin macaronajul, drept dovada ca macaronsii mei nu au facut un piciorus corect si unele au iesit cam pline de aer. La inceput, cand nu stiam sa fac macarons, as fi dat orice sa-mi iasa, sa faca orice fel de piciorus, nici nu ma mai interesa ce gust aveau, insa acum lucrurile s-au schimbat. Acum ca-mi ies de fiecare data provocarea mea e sa imi iasa perfecti, fara goluri de aer, fara picioruse picate si cu gust echilibrat. Eh, evoluam, evoluam… Ce incerc sa va spun e ca astia nu s-au copt foarte corect, din vina mea, dar ca au fost foarte buni la gust.

blood-orange-macs3Cu ocazia asta am reusit sa fac si macarons sub forma de inimioare, ca doar a fost dragobetele, nu?

Love and blood oranges!

*IN ENGLISH*

February is the month when all my orchids go in bloom. I simply adore them and they seem to adore me: they’re the only flowers I’ve been able to grow in my house, probably because they need so little care and watering :) I discovered that the more relaxed and confident I am in relation to their care, the better they feel; it must be the same with macarons- I’ve come to believe that, more than technique, one simply needs to take charge of them and stop believing in any superstition or myth related to macaron-making.

DSC_0153

Since it’s the season of blood oranges, I couldn’t help myself but crave for a flavourful, citrusy, fresh and colourful macaron made with blood oranges, walnuts and raw cocoa nibs. Yeah, walnuts, cuz almonds are so yesterday.

Blood orange macarons

Ingrediente

    For the macaron shells
  • 75 g almonds
  • 75 g walnuts
  • 230 g powdered sugar
  • 3 egg whites (medium, 100 g)
  • 100 g granulated sugar
  • 1 tsp orange blossom water
  • zest of 1/2 blood orange
  • orange food colouring (optional)
  • raw cocoa nibs (optional)
  • For the blood orange curd
  • 2 blood oranges
  • 150 g sugar
  • 100 g butter
  • 3 small eggs
  • For the cream
  • 100 ml whipping cream
  • several tbs blood orange curd, as desired

Metoda

  1. Preheat the oven to 130C and line 2 rimmed baking sheets with parchment paper.
  2. Grind the walnuts and almonds in a processor, then add the powdered sugar until fine. Sift the almond meal-powdered sugar mixture through a sieve.
  3. Whip the egg whites until frothy, then gradually add granulated sugar 1 tablespoon at a time until fully incorporated. Continue to beat the egg white mixture until glossy and stiff. Gently stir in the blood orange zest, orange blossom water and food colouring. Be careful to not overbeat the meringue.
  4. Add the sifted almond mixture, and gently fold it into the meringue using a spatula. Lift from the bottom, up around the sides, and toward the middle, then deflate it against the sides of the bowl and repeat the motion. The right texture is lava-like, when the batter slowly and continuously drips back into the bowl when you scoop it up with the spatula. Keep checking for the right consistency and make sure no to overmix.
  5. Pour batter into a pastry bag fitted with a round tip and pipe 1-inch circles on the parchment paper (baking sheets). Sprinkle with raw cocoa nibs.
  6. Holding the baking sheet in both hands, tap each baking sheet firmly on the counter two or three times. Allow the piped macarons to dry, uncovered, for at least 30 minutes. The macarons should form a very thin, smooth crust where, if you tap it lightly with your finger, the batter will not stick to your finger. Do not bake if the crust is not formed, just wait for a little bit longer.
  7. Place both baking sheets in the oven and bake for 12-15 minutes. Let cool on baking sheet and remove only when completely cooled.
  8. For the curd
  9. Place the orange zest and juice, sugar and butter into a heatproof bowl. Sit the bowl over a pan of simmering water, making sure the water does not touch the bottom of the bowl. Stir occasionally until all is melted.
  10. Add the whisked eggs to the mixture and stir vigorously until all ingredients are combined, making sure not to cook the eggs. Leave to cook until it thickens (about 10 minutes), stirring occasionally. Set aside and let cool completely.
  11. For the cream
  12. Whip the cream until thick. Add a couple of tbs orange curd (or more if necessary), incorporate well and fill the macarons with this cream.
https://www.andie.ro/2014/02/25/macarons-cu-portocale-rosii-blood-orange-macarons/

DSC_0157

The good news is that I made a simple video tutorial on how to make French macarons. I’m convinced that if you watch it, you’ll come to realise that making macarons is easy and fun!

blood-orange-macs2

Love and blood oranges!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

29 COMMENTS

    • Scumpa mea, un Braun Artiste. Vezi ca am o rubrica la Resurse pentru vegetarieni – In bucataria mea – in care am si link catre el cu toate explicatiile. Te pup!

  1. Felicitari pentru macarons. Mie niciodata nu mi-au iesit. Drept e ca nu am incercat decat de vreo doua ori.
    Si mie imi plac portocalele rosii. Am luat de la Lidl, dar mi s-au parut cam acre. Incearca de la Selgros. Acolo am vazut soiul Tarocco. Sunt foarte dulci si zemoase. E drept ca mai pricajite decat cele pe care le-ai gasi in Italia, dar oarecum aduc a ce ar trebui sa fie.

    • Teodora, nu e asa mare scofala. Sunt putine lucruri importante aici: cantarirea exacta a ingredientelor, macaronajul si cuptorul. Astea sunt secretele – daca nu faci macaronaj bun sau daca ai un cuptor prost la care nu poti controla temperatura, atunci sunt sanse mari sa ratezi. Daca faci prima oara, a doua oara o sa para foarte simplu :)
      Multumesc pentru pontul cu portocale rosii, chiar imi doream un loc in care sa gasesc de buna calitate!

  2. Nu am facut nicodata macarons, dar abia astept sa ti incerc reteta…Multumesc pt reteta, chiar cautam una pt incepatori(ce zici, pot incepe cu aceasta reteta sau ?) Iti multumesc!

    • Nati, nu exista reteta pentru incepatori si alta pentru avansati, e aceeasi, aromele difera si eventual portiile (la unele retete am pus portii mai mari, la altele portii mai mici). Incepatorii trebuie sa fie foarte atenti la etape si la macaronaj. Te sfatuiesc cu drag sa citesti atent toate postarile mele despre macarons si sa urmaresti videoclipul, cu siguranta vei reusi, eu nu am niciun dubiu!

          • Andie, revin cu impresii: am facut azi doua experimente: primul a fost nereusit si asta pt ca am batut albusul prea mult si cand l am incorporat cu pudrele de migdale+zahar, am obtinut o compozitie prea apoasa. La al doileaa experiment, am adaugat pudra de cacao la pudrele de migdale si parca am reusit mai bine sa obtin o compozitie mai putin apoasa. Insa mi s a parut ca nu au cresut f mut sau poate au crescut si s au lasat… trebuie scoase din cuptor cand sunt coapte sau tu le mai tii cateva min acolo si opresti cuptorul, si lasi usa deschisa de la cuptor? Nu am mai apucat sa fac crema, le am umplut cu nutella de casa, si au fost f bune, i am dus si vecinei… de aratat, nu au aratat toate bine, dar pt inceput, zic eu ca a fost binisor. Iti multumesc pt sfaturi si astept raspunsul tau, pt ca as vrea sa mai fac o tura miercuri, cand am liber, sa vad daca evoluez sau nu ;) Te pup.

          • E posibil sa fi macaronat prea mult, daca ti-a iesit prea apoasa si curgatoare. Data viitoare incearca sa amesteci mai putin. In ce priveste coptul, asta tine strict de cuptorul tau – pana sa ma prind care e temperatura care merge la al meu, am incercat pe cel putin vreo 10 portii, la diferite temperaturi, diferite durate. Daca ti-au picat, as crede ca mai trebuiau lasate cateva minute, dar nu pot spune cate fara sa vad. Incearca sa pui compozitia in doua tavi – una sa o lasi la un anumit numar de minute, alta putin mai mult, vezi care iti ies mai bine. Insa iti spun sigur – trebuie sa experimentezi si sa fii pregatita sa nu iti iasa perfect din primele incercari. Eu le scot imediat ce-s gata, nu le mai las in cuptor. Curaj! Sunt aici daca mai ai intrebari!

  3. Andie, cum e mai bine totusi – migdale crude – cu sau fara coaja ?:) Ca as vrea sa testez si sa nu iasa un dezastru din prima :D

    • Draga mea, prezenta sau absenta cojii la migdale nu are niciun impact asupra macaronsilor, decat poate unul vizual. Nu de ea depinde reusita, ci de cantarirea corecta a ingredientelor (e nevoie de cantar), un macaronaj bine facut si o temperatura a cuptorului constanta si controlata. ATAT. Restul sunt mituri si nu trebuie sa te sperie. E drept, macaronajul asta e partea cea mai complicata, multa lume aici da gres. Sper totusi ca videoclipul pe care l-am facut sa va ajute mai mult in a va da seama de consistenta…
      Oricum, chiar daca e sa ratezi prima oara, nu te lasa, va veni un punct la care vei intelege cum functioneaza treaba si de acolo totul va fi bine. Imbratisari si mult succes!

    • Cumparat neaparat. Diferenta e ca cel din comert are un adaos de amidon, deci nu e acelasi lucru cu zaharul pudra facut in casa – practic nu consistenta le diferentiaza, ci acest adaos. Pupici si multa bafta!

    • As mai avea o intrebare, Andie, desi nici nu stiu cum sa o formulez ca sa fiu bine inteleasa:bezeua mi a iesit finuta tare, si cumva baza ei a fost asa de fina incat s a rupt… sau s a mai lipt de folie(trebue lasata mai mult pana sa le dezlipesc). Si cumva la multe mi a ramas doar ‘capacul’ de la bezea…ti s a intamplat asa ceva?nu au toate problema asta dar o parte parte, da.. Iti multumesc.

      • Ah, dar inteleg perfect. Normal ca am patit-o si eu la inceputuri. Nu au fost copti suficient, asta pe de o parte. Posibil sa fi fost si ceva erori la macaronaj, dar sigur mai trebuiau lasati putin la cuptor.

        • Andie, vreau sa ti multumesc pt sfaturile tale. Fara tine, nu as fi reusit …( ieri am facut o tura de maracons, mereu dupa reteta ta de pe youtube si mi au iesit asa de frumusei, azi i am repetat dar in alta culoare). te pup.

  4. Andie, in cazul in care nu am cuptor electric, ci unul pe gaz, destul de banal, fara optiuni gen ventilație, mai are rost sa ma încumet? Ca tare mi-e frica de un esec!:(

    • Poti, dar e mai greu pentru ca nu e controlata temperatura. Adauga in compozitie o lingurita cu varf de cream of tartar (se gaseste de cumparat online) si incearca sa coci la o temperatura mai mica, eventual cu usa cuptorului intredeschisa f putin, sau deschizand-o la fiecare cateva minute si apoi inchizand ca sa iasa aburul. Sa nu-ti fie frica de esec, e normal, se poate intampla de mai multe ori, dar trebuie sa persisti si sa inveti din experiente. Te pup!

  5. Felicitari! Sunt atat de apetisanti acesti macarons! As dori si eu un sfat in legatura cu macaronsii mei, care sunt gustosi intr-adevar, dar sunt ca ”perna de aer”la interior, suprafata casanta si piciorusul putin cam prea crescut. O zi minunata va doresc!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here