Dyson V15 complete – aspiratorul care le-a înlocuit pe toate celelalte

0

Cam ca inelul lui Sauron, așa :) Bine ați venit în lumea magică a lui Dyson V15 complete, pe care l-am cumpărat acum două luni după ce mi s-a ars aspiratorul meu Electrolux (ce dezamăgire) și despre care m-am gândit să scriu în urma solicitării voastre de pe Insta. Ca de obicei, review nesponsorizat, obiect cumpărat din banii mei, experiența e a mea sinceră.

1Ce e Dyson V15 complete?

E un aspirator-băț fără fir, care se transformă și în aspirator de mână. Vine însoțit de toate accesoriile la care nici cu gândul nu gândiți și pe care nu se știe dacă le veți folosi, de unde bănuiesc că i se trage și numele de „complete.” E un aparat ușor de folosit, atât de intuitiv că nici nu prea are manual de folosire, mai degrabă doar câteva instrucțiuni vizuale. Oricum, toate tutorialele se găsesc pe net sau site-ul Dyson. Eu am varianta turcoaz, care văd că nu prea se mai găsește online, nu îmi dau seama dacă e un upgrade sau downgrade.

Interfața e simplă, are un buton din care se poate selecta modul de aspirare (eco, auto, boost) și se pot face diferite setări. Pe display se arată dacă apar erori, se dau indicații de curățare a filtrului atunci când trebuie spălat, durata bateriei și se arată exact ce și câte particule sunt aspirate. Deși e o funcție super interesantă dpdv științific, eu o găsesc total inutilă în viața de zi cu zi. Puțin mă interesează câte particule de polen sau acarieni a aspirat aparatul, sincer.

2Stocare, încărcare, autonomie

Dyson V15 nu stă singur în picioare, ca modelele altor concurenți, și cred că ăsta e singurul dezavantaj pe care l-am identificat eu. Nici nu ar avea cum să stea, pentru că motorul este în partea de sus, care e și cea mai grea. Pe de altă parte, nu prea am nevoie să îl las jos din mână, așa că asta nu mă deranjează neapărat foarte rău. Are două posibilități de montare pentru stocare și încărcare atunci când nu e folosit:

  • o stație de andocare ce se poate fixa în perete cu holșuruburi și
  • o stație de andocare independentă, sub forma unei baze rotunde cu diametrul de aproximativ 30 cm din care pornește un stâlp cu stație de andocare. Baza asta poate fi amplasată oriunde, e foarte estetică și pe ea se pot agăța și accesorii. Eu pe ea o folosesc.

Aspiratorul vine cu două baterii, ceea ce îi dă o autonomie de folosire pe mod automat foarte mare (undeva la 45 min/baterie, deși pe eco e 60). Înainte de prima folosire, bateria trebuie încărcată complet (cam 4 ore de la zero la full). Suprafața aspirabilă a apartamentului meu are undeva la 85mp și nu am pățit să rămân fără baterie până acum, fără să fiu nevoită să o folosesc pe cea de rezervă. După prima încărcare, aspiratorul stă mereu conectat (iar bateria lui a fost concepută pentru asta) așa că e mereu gata de folosit. Nu am fost niciodată în situația de a avea nevoie de el și a nu avea baterie.

Am auzit persoane care spun că sunt dezamăgite pentru ca după vreo doi ani bateria cedează. Mie asta mi se pare absolut normal, e o consumabilă, așa pățesc de pildă și la periuța electrică. Oricum, orice piesă se poate achiziționa separat. Există și moduri de prelungire a vieții bateriei: cele două baterii cu care a venit aparatul trebuie folosite alternativ și, ideal, nu trebuie lăsate să stea goale la mai puțin de 30%.

Dyson V15 are trei moduri de folosire: Eco, auto și boost. Eco ține cel mai mult, e o aspirare normală, nu neapărat foarte puternică; auto e o aspirare eficientă (autonomie 45 minute) iar boost e pentru situațiile când vrem o aspirare puternică și în profunzime. Evident, autonomia bateriei se modifică în funcție de acești parametri. Eu stau pe automat în majoritatea timpului, iar boost folosesc foarte rar. Calitatea aspirării în auto și boost e impecabilă.

3Accesorii

După cum spuneam și mai sus, are aparatul ăsta o perie pentru orice, însă eu vă voi povesti de cele pe care le folosesc cel mai des.

Peria pentru parchet: cea mai folosită, pentru că am doar două covoare în casă, restul parchet și gresie lăsate libere. Părerea mea și a reviewurilor independente de pe net este că e no. 1 la aspirare în categoria stick. Impecabilă. Pe lângă aspirarea ireproșabilă, are 3 chestii care o fac fa-bu-loa-să:

  • laserul. Are o mică lumină laser care scoate în evidență mizeria de pe jos, astfel încât să nu îți scape nimic. Foarte multe persoane spun că e o funcție inutilă, dar mie mi se pare MIEZUL. Pe lumină, laserul nu servește la mare lucru, dar pe întuneric? Doamne sfinte! Vezi TOT, vezi și ce nu vrei să vezi. De fapt, vezi și cum aspiră praful ăla super-fin, mie îmi dă o senzație de satisfacție imensă când o folosesc. Pentru că aspiratorul e foarte silențios (cam ca un phoen modern, clar se poate vorbi lejer și aspira) eu îl folosesc noaptea cu lumina stinsă, iar dacă îl folosesc ziua, trag puțin de perdele să fac niște umbră. Laserul poate fi activat sau dezactivat, după preferințe, dar eu nu mai pot trăi fără el.
  • tehnologia anti-păr. Știți cum la toate aspiratoarele părul se încolăcește în jurul periei și trebuie să îl tăiem cu foarfeca? Una din activitățile cele mai dezgustătoare, dacă mă întrebați pe mine. No more! Nu știu cum au reușit, dar e pe bune: părul nu mai rămâne în perie.
  • ruloul spălabil: peria are un rulou textil care se scoate și se spală extrem de ușor. De ce îmi place? Pentru că am observat că ruloul ăsta șterge puțin podeaua. Mai ales când aspir gresia la intrare, efectul e ca și cum aș fi dat puțin și cu mopul. Am observat că, dacă aspir la intrare și apoi trece fiu-meu pe acolo repetat, nu i se mai murdăresc șosetele chiar dacă nu am spălat. Atenție însă să nu aspirați sub nicio formă apă sau lichide, vorbim doar de mizerie uscată.

Peria pentru covor: aceeași tehnologie anti-păr, dar în plus și motor propriu, ceea ce o face să fie extrem de puternică. Poate ar trebui să pun poze cu ce reușește să colecteze după ce trec o dată cu ea pe covor – la fostul meu aspirator (care nu era stick, era din ăla mare care se băga în priză!) nu scoteam nici jumătate. Cu ea se poate aspira și pe covor și pe parchet, dar eu prefer să le folosesc separat tocmai pentru că fiecare își face treaba bine pe felia ei dar și pentru că majoritatea suprafețelor din casa mea sunt fără covor.

Peria pentru păr: e o perie mai mică, tot cu motor propriu și aceeași tehnologie anti-păr, destinată în special aspirării părului de animale (dar și de oameni, credeți-mă). Băi, e magică. Funcționează exact cum arată ei pe net, chiar nu rămâne fir în ea! Eu nu am animale, dar o folosesc pentru canapele și tapițerii sau pentru pernele de pe canapeaua de pe terasă, de pildă. Aspiră foarte puternic și ea, iar pentru proprietarii de animale cred că poate schimba vieți.

Capătul de aspirare pentru spații înguste: la Dyson V15 complete (care nu știu dacă e încă în România la vânzare, nu e mov ca in pozele astea, e turcoaz) capătul ăsta e încorporat în aparat, ceea ce mi s-a părut o idee de geniu. Ce vreau să spun cu asta? Că poți monta oricare dintre periile de aspirat (parchet, covor, păr) pe bățul lung dar că, dacă ai nevoie de funcția de aspirator de mână, scoți bățul lung și din el răsare accesoriul pentru spații înguste, care în capăt are și o perie. De la aspirator băț la aspirator de mână cu două accesorii doar cu un click! Genius!

Peria pentru saltele: e o perie plată dar lată, care e foarte bună pentru suprafețe plane, precum saltelele sau… filtrul de la uscătorul de rufe!

Accesoriile pentru zone greu accesibile: astea două accesorii mi se par ceva de vis. Sunt de fapt niște coturi mobile care se pot monta pe băț și care îl îndoaie în unghi de 90 grade. Cu sistemul ăsta poți aspira sub canapea sau pe dulap fără să te apleci sau să faci efort să ajungi, să te cațeri, să vezi. E ceva…

Furtunul flexibil: se montează în loc de băț, iar în capătul lui se poate monta orice alt accesoriu sau perie, astfel încât să poți să ajungi cu el în zonele cele mai puțin accesibile. Pentru aspiratul în mașină, de exemplu, este de nota 10.

4Curățare și întreținere

Extrem de simple și intuitive. Recipientul de colectare se golește cu un click, într-un mod foarte igienic și fără contact. Tot aspiratorul, inclusiv filtrul, este spălabil și reutilizabil, ceea ce îl face și ecolo. E fain că filtrul HEPA e sigilat și nu emite în aer mirosul ăla specific de praf, când aspiră scoate doar aer curat. Apreciez asta foarte mult.

5Verdict după două luni de folosire

Sunt din nou îndrăgostită de un aparat electrocasnic. Nu știu ce spune asta despre mine, dar știu ce spune despre el. E într-adevăr foarte scump și m-am gândit mult înainte să fac saltul, însă rezultatul e mai mult decât satisfăcător.

Aspiră ireproșabil, mai bine decât fostul meu aspirator cu fir. E și aspirator băț și de mână, ceea ce extinde paleta de utilizare la aspirat pe blaturi, în sertare, în mașină, oriunde e nevoie. Văzând performanța, am fost convinsă să renunț la aspiratorul cu fir, fostul meu aspirator băț dar și la aspiratorul robot (cel mic și rotund care aspiră singur), înlocuind cele trei aspiratoare pe care le aveam deja. Accesoriile răspund tuturor necesităților și sunt foarte ușor de înlocuit, doar cu o apăsare de buton: la fostul meu stick era foarte greu să le schimb, trebuia să folosesc forța, dar aici nu e cazul. Colectorul de gunoi se golește ușor și fără contact și toate piesele se spală, adică e eco. Filtrul HEPA nu emite praf în aer, ceea ce apreciez mult. E ergonomic și ușor de ținut în mână: e puțin mai greu decât fostul meu aspirator, dar m-am obișnuit rapid și nu simt vreo diferență, dureri sau oboseli ale mâinii. E sensibil mai silențios, face un zgomot cam ca de phoen modern ceea ce îmi permite să aspir noaptea la ușa copilului fără să îl trezesc. Funcția mea preferată e probabil laserul, pe care îl consider un game changer. Bateria ține mult (oricum am una de rezervă!), nu ajung niciodată să o consum, iar dock-ul de stocare e elegant, ergonomic și ocupă loc puțin.

Singurul “defect” pe care i l-am găsit e că, datorită modului în care e conceput, nu poate sta singur în picioare.

Poate contează și că e cel mai nou model, care aparent are o performanță și design îmbunătățite. Atenție la asta, Dyson vinde tot felul de modele care diferă ori prin accesorii, ori prin motor, e destul de neclar: eu înainte să cumpăr mi-am scris efectiv pe hârtie tabele comparative ca să înțeleg diferența dintre modele și să pot alege ce îmi doresc, pentru că doar din nume nu înțelegeam nimic.

Nu știu, dar vă pot spune că mie una aspiratorul ăsta mi-a schimbat viața la modul cel mai palpabil cu putință. Pentru mine curățenia și senzația aia de podele impecabile e foarte importantă, iar acum o am într-un mod foarte facil. Da, îmi sare foarte des în mână, dar nu mai simt aspiratul ca pe o corvoadă: nu bag nimic în priză, nu mă aplec, e totul rapid și ușor. Ca la fiecare review pe care îl fac, vă sfătuiesc să vă gândiți atent la modul în care îl veți folosi voi acasă și dacă funcțiile pe care le are de oferit vă pot aduce o valoare reală. Doar atunci veți știi dacă merită investiția.

Sper ca acest review să fi adus mai multă claritate asupra acestui obiect și rămân aici pentru orice întrebări.

Love and vacuum cleaners!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.