This Content Is Only For Subscribers
Prietena mea draga Andreea pleaca definitiv in Anglia. Venita ca si mine, cu multe idealuri si idei indraznete despre schimbare in bine, despre posibilitatea de a trai bine in Romania, scumpa mea draga isi ia acum copiii si se muta definitiv in Anglia, pentru ca aici pur si simplu nu se poate. Pentru ei.
La ultima noastra intalnire, cu arome de ceai de munte si prajituri de casa, Andruta mi-a lasat mostenire tava ei de briose (Jamie Oliver’s silicone Tefal) insotita de cele mai gustoase retete de muffins. Maestra in prajituri englezesti, mi-a explicat zambind cu tristete si subinteles ca, spre deosebire de Romania, in Anglia va gasi o tava asemanatoare cat ai zice briose! Eu stiu foarte bine ce vrea sa spuna.
Pentru ca abia am ajuns in Bucuresti si am frigiderul aproape gol, astazi nu am putut sa incerc retetele ei, insa dupa o scurta documentare online am tras concluziile necesare oricarui incepator in ale bucatariei care vrea sa traga o experienta cu briose. Ca si la scones, esential este mai intai sa amesteci ingredientele uscate si cele ude seaparat. Iata reteta pe care am folosit-o eu pentru 12 muffins.
400 g faina (2 cani mai micute, de 200g – altfel, in principiu, o cana are in mod normal 250g)
1 praf de copt
1 praf de sare
250 ml lapte (1 cana mare)
200 g zahar (1 cana mai micuta)
125 ml ulei (multe retete ignora complet acest ingredient, deci presupun ca e optional)
2 oua
1 lgt esenta (vanilie, migdale, ce aveti prin casa)
Eu am mai folositsi stafide tinute putin in apa fierbinte, pentru hidratare.
Se amesteca primele trei ingrediente uscate intr-un bol. Restul ingredientelor ude (intre care intra si zaharul, nu ma intrebati de ce) le-am amestecat in chopper (robot), insa asta se poate face si cu telul. Unele bucatarese prefera sa bata mai intai albusurile, mie insa mi-a fost lene. Amestecul lichid se toarna peste cel solid, se amesteca bine cu telul, apoi se toarna in tava cam trei sferturi din forma.
Daca aveti tava de silicon (ca a mea :), nu trebuie unsa si nici nu e nevoie sa folositi hartie de copt (in forme speciale pentru briose).
Tava se introduce in cuptorul incalzit in prealabil si se coace aproximativ 20-30 minute.
Asta e compozitia de baza, insa de aici se poate experimenta cu salbaticie, pentru ca briosele sunt delicioase! Abia astept sa le incerce si iubi! Pun si o poza a ceea ce mi-a iesit, cu precizarea ca e facuta cu telefonul la lumina artificiala. Yuk.
Va pup! Noapte buna, la fel de buna ca briosele mele!
Bai nene, mie tot imi place!
Shut your mouth :))))
Gimme a mufin!
Ahahahahahaha.
…ha.
Da bai, dar inca de pe atunci presimteam ca e naspa sa faci poze cu telefonul la lumina artificiala, da? :P