Mini Pavlova cu crema si sirop din capsuni fara zahar

7

*CLICK HERE FOR ENGLISH VERSION*

In ultimul timp am fost incredibil de fericita: o fi de la politica fara zahar, de la mersul la sala, de la gandurile pozitive pe care am inceput sa le emit, de la oamenii minunati pe care ii am in viata mea, habar n-am. Cert e ca nu-mi mai cade parul si simt ca asta e scopul nostru in viata, la modul general: sa fim fericiti. Acum cateva zile am facut o minunata varsta – care, intre noi fie vorba, mi se pare mult prea inaintata fata de cei 19 ani pe care simt ca ii am de fapt – si m-am hotarat sa-mi astept prietenii cu un desert special, cat mai low on sugar cu putinta. Pentru mine fara zahar, desigur. Varianta pe care am ales-o a fost eterna, prea-minunata, prea-diafana Pavlova, prajitura care NU DA GRES (multumesc Cata ca ai revarsat asupra mea prima Pavolva din viata mea si intelepciunea acestei constatari).
E fantastica prajitura asta. Fantastica. Blat de bezea, crema pufoasa, sirop apetisant, fructe proaspete deasupra, eventual ceva nuci, un aftertaste de neuitat, consistenta de norisor care se topeste in gura – spuneti-mi voi, ce alta prajitura se mai poate lauda cu toate astea? Hai ca-mi fac singura pofta iar eu nici macar n-am gustat!

DSC_0109-copy mini-pavlova-3 DSC_0100-copy

Mini Pavlova cu crema si sirop din capsuni, fara zahar

Ingrediente

    Pentru blatul de bezea
  • 120 g albusuri
  • 1 praf sare
  • 200 g zahar alb fin
  • 1 lingura amidon
  • 1/2 lingurita cream of tartar
  • Pentru sos
  • 1 kg capsuni proaspete romanesti
  • Pentru crema
  • 500 g mascarpone
  • 150 g iaurt grecesc
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 2-3 linguri miere (sau dupa gust)
  • Pentru decor
  • capsuni proaspete, fulgi de migdale, fistic zdrobit

Metoda

  1. Preincalziti cuptorul la 90C cu ventilatie. Amestecati zaharul, amidonul si cream of tartar.
  2. Bateti albusurile cu un praf de sare pana cand bezeaua incepe usor sa prinda forma; in acest moment, incepeti sa adaugati amestecul de zahar, lingura cu lingura, incorporand usor si lasand timp de mixare pentru a nu se lasa bezeaua. Mixati pana obtineti o bezea lucioasa si tare.
  3. Tapetati doua tavi mari cu hartie de copt. Impartiti bezeaua in 10 parti egale si formati cate un mini-blat pe hartia de copt, cu ajutorul unei linguri. Coaceti 1h, 1h si 10 minute (in functie de cuptor). NU deschideti usa in acest timp; inchideti apoi cuptorul si lasati sa stea cu usa inchisa 15 minute, apoi deschideti usa si lasati sa se raceasca in cuptor peste noapte. A doua zi puteti desprinde blaturile de bezea de pe hartia de copt.
  4. Pentru sosul de capsuni
  5. Mixati toate capsunile la blender, apoi turnati sucul obtinut intr-o craticioara cu fund gros si dati la foc mic timp de o ora, o ora si jumatate, pana cand se evapora toata apa si se formeaza un sirop gros. Amestecati din cand in cand. Cand e gata, lasati sa se raceasca complet.
  6. Pentru crema
  7. Intr-un bol adanc, mixati toate ingredientele pentru crema pana la omogenizare. Se poate realiza si manual cu ajutorul unui tel tip para.
  8. Pentru montaj
  9. Asezati cate un blat de bezea pe farfurie, puneti deasupra un strat de crema, apoi sosul de capsuni, apoi fructele proaspete si nucile/fulgii de migdale.
https://www.andie.ro/2014/05/25/mini-pavlova-cu-crema-si-sirop-din-capsuni-fara-zahar/

Stiu, v-ati astepta ca sosul sa fie acru. Nu este, cel putin al meu n-a fost. Ador modalitatea asta de a obtine indulcitori, prin fierbere indelunga. Chiar daca toate fructele si mierea au zahar, eu totusi cred ca organismul nostru este super intelept si proceseaza cu totul altfel informatia provenita dintr-o sursa naturala, fata de una complet chimicalizata. Lasati-ma sa traiesc cu acest gand frumos :)

mini-pavlova-1Pentru mine ar fi trebuit sa pregatesc niste pots de creme formate din crema + sirop + nuci (adica totul mai putin blatul, puse in straturi intr-un pahar), da’ n-am avut pofta. Insa ideea am zis sa o impartasesc cu voi, in cazul in care visati la ceva dulce si bun, sau vreti sa sarbatoriti fara zahar si nu stiti cum. DSC_0106-copy mini-pavlova-2In alta ordine de idei, iubi m-a binecuvantat cu un cadou pe care mi-l doream de FOARTE mult timp, o cocota superba care gateste intr-un hal fara de hal! Am testat-o deja (am facut un sticky rice de mama-mama!) si sunt fascinata si indragostita de modul in care se iubeste cu mancarea. Nimic nu se lipeste de ea, tine mancarea calda foarte mult timp, e spatioasa, nu arde si nu lipeste ingredientele puse la calit, merge la cuptor, va fi ideala pentru painea cu maia, are diametrul perfect pentru sita mea de aburi, ce sa mai, trebuie sa ma opresc aici, nu vreau sa va fac sange rau… Pentru ca imi mai ramasesera bani din voucher am luat si o tigaie Green Pan, sper sa nu fi facut o investitie proasta – tigaile astea cica sunt super eco-friendly, sunt neaderente dar nu au teflon si nicio alta chimicala care ar putea deveni toxica in prepararea mancarii. La prima utilizare s-a comportat bine, dar am citit pe net niste chestii care m-au ingrijorat, de aceea as fi bucuroasa daca ati impartasi cu mine experienta voastra cu aceasta tigaie. Mi-a mai placut la ea maxim si faptul ca are maner de metal si se poate baga si la cuptor fara probleme, ceea ce e super misto!

Ce sa mai, trebuie sa concluzionez ca anumite instrumente in bucatarie conteaza. Desigur, se poate gati si fara Kitchen Aid, Staub, Mac, Green Pan, Hurom, masina de paste sau sita de aburi, dar frate, frate, cand le ai si vezi diferenta… Cum sa ma exprim ca sa fiu cat mai plastica? E ca si cum te-ai duce la supermarket cu Trabantul sau cu un Hummer: ajungi la destinatie, dar conteaza si cum si cat de repede. Eu ma declar fan al gadgeturilor inteligente de top in bucatarie: ne usureaza viata si ne ridica mancarea la un alt nivel; poate ca nivelul nu e sesizabil pentru un ne-pasionat, dar pentru mine este :) Acum simt mancarici in talpa dupa un Vitamix si caut resurse sa ma opresc pentru ca presimt ca iubi cineva imi va da cu el in cap (ah, unt de nuci, where art thou..).

Nu in ultimul rand, va multumesc pentru urarile de ziua mea! Va pup si va iubesc!

Love and Pavlovas!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

7 COMMENTS

  1. Pavlovele tale arata genial :) Bad idea cu green pan, a mea s-a stricat repede si a trebuit sa o arunc, sorry. Si mai sorry ca am ratat sa te urez de ziua ta, of…La multi ani cu intarziere.
    PS: Vitamix rulz!

    • Moni, tocmai m-am pleostit. Sper sa nu o patesc si eu cu tigaia. Mai bine imi luam un waffle maker si un suport de tort. Acu’ regret.
      La multi ani si tie pentru maine!!

  2. Andie, pavlovele sunt preferatele mele!!!senzationale! Spune-mi te rog, cream of tartar unde ai gasit? Sau cu ce as putea inlocui? Eu am cautat si n am gasit neam…te puuup

    • scuze, bineinteles ca nu inlocuiesti cream of tartar cu otet :))), nu ai nevoie de cream of tartar neaparat, cu amidon si putin otet iti iese perfecta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here