Cozonaci atomici

7

Aceasta reteta e muncita. A trebuit sa o smulg practic de la maica-mea – nu pentru ca nu voia sa o dea, din contra, ci pentru ca nu era in stare sa o explice. Gospodina cu state vechi, maica-mea face cozonacii “la ochi”, fara cantitati sau ingrediente fixe si pornind de la prezumtia ca toata lumea stie cum se ruleaza, framanta sau creste cozonacul. Va puteti imagina ce lupte seculare am dus… insa rezultatul final, credeti-ma, merita toata stima. Daca nu pentru voi, macar pentru mine si tot sunt fericita ca am pus mana in sfarsit pe reteta de cozonac a maica-mi. Ca toti cozonacii facuti de mame, si asta e cel mai bun din lume.

Ingrediente

1 kg faina

2 pachetele drojdie proaspata

1 lingurita sare

1 ou si 4 galbenusuri

400 g zahar

8 linguri ulei de floarea soarelui

400 ml lapte

50 g unt

rom, coaja de lamaie, extract de vanilie

Pentru umplutura: rahat sau 300 g nuca macinata amestecata cu 1 lingurita cacao, zahar si cele 4 albusuri batute spuma

1. Se cerne faina intr-un bol mare si se adauga sarea.

2. Se farama drojdia intr-un castronel ceramic si se freaca cu zaharul pana se lichefieaza, se adauga 3 linguri de lapte caldut, se presara putina faina deasupra si se lasa la crescut.

3. Se infierbanta laptele ramas cu zaharul si coaja de lamaie pana se topeste tot zaharul, avand grija sa nu clocotim laptele. Se toarna jumatate din cantitatea infierbantata peste faina, incorporand pe rand, usor, pana se formeaza o coca; restul de lapte il racim pana devine caldut si il incorporam si pe el in coca.

4. Se adauga pe rand, in etape, ouale, drojdia, untul topit, aromele, uleiul (cate o lingura), timp in care coca se framanta bine, incorporandu-se cu grija fiecare ingredient in parte inainte de a-l adauga pe urmatorul. Se lasa coca la crescut in bolul in care am framantat, la caldura, acoperita cu un servet, timp de 1 ora.

5. Se imparte coca in doua parti, pe care le intindem, le ungem pe o parte cu amestecul de nuca, respectiv rahatul, rulam, asezam in tavile tapetate cu ulei de floarea soarelui si lasam la crescut inca o ora. Ungem cu ou batut si dam la cuptor, aproximativ 1 ora, foc mediu.

Va imbratiseaza,

Mami si Andie

7 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.