*CLICK HERE FOR RECIPE IN ENGLISH*
Cine n-a cumparat macar o data covrigi calzi de la un chiosc de pe strada? Imaginati-va niste covrigi de 10 ori mai buni chiar in bucataria voastra, cu ingrediente simple si rezultate fabuloase. Da, va spun, nu e deloc complicat! Mai mult, reteta pe care v-o propun astazi e foarte versatila, si va permite sa faceti covrigi dulci, sarati, picanti – un gust pe care nu il veti regasi niciunde altundeva, va promit!
Ingrediente
- 1 pliculet drojdie uscata (7 ml)
- 1 lingura miere
- 400 ml apa calduta
- 650 g faina
- 1 lingurita sare
- 2 oua mari (unul pentru compozitie, unul pentru uns)
- Parmezan, mozarella si chilli;
- cascaval si mustar;
- crema de branza si pesto;
- nutella, scortisoara si fulgi de cocos; etc. etc. etc.
- sare marina si cascaval sau parmezan + busuioc uscat; sare marina si seminte de mac sau susan etc. etc.
Metoda
- Pregatim amestecul de drojdie: intr-un bol ceramic amestecam apa cu mierea si apoi drojdia, lasam la crescut pana pregatim faina.
- Intr-un bol mare turnam faina si sarea, urmate de amestecul de drojdie si 1 ou. Amestecam pana obtinem o coca si framantam, dar nu mai mult de 10-12 ori, adaugand maxim 150 g faina daca e prea lipicioasa coca. Impartim coca in patru parti egale si o acoperim cu un servet.
- Luam prima bucata si o intindem pe o suprafata tapetata cu faina, sub forma unui dreptunghi cu o grosime de mai putin de 1 cm. Orientam dreptunghiul cu latura mai ingusta spre noi. Daca dorim sa facem covrigi umpluti, asta e momentul. Asezam umplutura doar pe partea de mijloc a dreptunghiului, apoi o acoperim cu una din partile ramase libere, turnam umplutura si peste aceasta, si o acoperim cu cealalta parte ramasa libera. Impaturim bine dreptunghiul astfel format si il intindem din nou cu facaletul. Taiem dreptunghiul format in fasii longitudinale (preferabil de min 30x4-5cm) pe care le rulam si le impachetam, pornind de la capete, in forma finala a covrigului. Asezam in tava tapetata cu hartie de copt si lasam la crescut 10-15 min.
- (hororosenia de poza de mai sus e facuta cu telefonul, asa ca nici macar nu vreau sa aud comentarii :)
- Inainte sa-i punem in cuptor ii ungem cu ou si ii tapetam cu toppingul ales. Dam la cuptor la foc iute pana devin aurii (18-20 min).
Indivizii din imagine au avut patru umpluturi:
1. Marar, unt, sare
2. Branza, marar, piper
3. Scortisoara, all spice, zahar brun
4. (soc si groaza) Magiun de Topoloveni!
Deasupra am dat cu sare de mare si oregano uscat de mine, respectiv scortisoara si zahar brun. Daca vreti o varianta vegana, puteti inlocui oul din aluat cu doua linguri de ulei vegetal: va fi usor diferita coca, dar va fi bine. Din ingredientele de mai sus va ies aproximativ 16 bucati, dar pe care trebuie sa le mancati CALDE sau PROASPETE, caci altfel parca nu mai au haz, si dau mai mult spre paine. Eventual reincalziti inainte sa mancati.
De cand il am pe Mr. Red treaba cu aluaturile a devenit o joaca de copii. Imi aduc aminte ca prima oara cand am facut reteta, acum mai bine de un an, am sacrificat 1/2 zi. Acum i-am refacut in mai putin de o ora…
Mancati calzi sunt… un vis. Un vis proaspat si crocant. Acoperiti rezista si doua zile, insa cel mai bine e sa fie devorati proaspeti. Am zis.
Love and home-made pretzels!
Andie
Mda, we’re all craving for a Mr. Red… and your pretzels, ofc!
La multi ani domnule! Pretzelii au fost buni calzi, acum nu mai exista! :)
My kind of carbs! Cred ca ii incerc si eu weekend-ul asta :D
Te-ai gandit sa ii fierbi inainte in apa cu bicarbonat, German style?
Ha! Nu m-am gandit sa-i fierb. Mi-e teama ca umplutura ar putea-o lua razna. In plus, ar prelungi timpul de productie, si nu stiu daca am atata rabdare :) Dar cred ca daca ii fac neumpluti ar fi o idee foarte buna. Sau… poate incerci tu si-mi spui cum a fost?
PS We’re missing you around ..
Aww , miss you too! Ti-am zis ca te astept in vizita? Daca nu, sa stii ca te astept :)
Revn cu impresii despre covrigi zilele astea!
Deocamdata ma pregatesc de Venezuela. Don’t even ask. Sper sa ma intorc intreaga din capitala cu cea mai mare criminalitate din lume.
ohhh, iubesc covrigii…as putea trai numa cu covrigi…tb sa incerc neaparat
Atunci neaparat trebuie sa fii generoasa cu umplutura! Si cu toppingul! Cu tot! You’ll love them.
would you possibly have a conversion for the metric grams and milliliters to cups/ounces, etc?
Dianne, I’m working on it, now that you mention it :)
Te rog,cam la ce temperatura? cei fierti ii pun la 200 de grade..am sa uncerc cu visine sa fac,si de curiozitate am sa incerc sa fierb unul
Da, tot 200 si eu.