Macarons – Mituri daramate

10

Inventatorii acestui desert rafinat si delicat se rasucesc in acest moment in morminte in Franta lor natala. Nu numai ca am avut nerusinarea sa ignor cu desavarsire etapele sfinte ale procesului tehnologic de preparare, consacrat in sute de carti, scoli culinare si website-uri, dar – BLASFEMIE! – am umplut macaronsii cu.. magiun de Topoloveni. Da, ati auzit bine: macarons cu magiun de Topoloveni. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu statutul acestor prajiturici intre alte prajiturele, ma voi folosi de o comparatie mioritica: sa umpli macarons cu magiun de Topoloveni e ca si cum ai pune-o pe Bianca Dragusanu sa mearga la cafenea in Dorobanti cu o caruta. Cu fan. Trasa de boi.

Lasand glumele la o parte, ceea ce m-a impresionat foarte tare a fost faptul ca, desi a fost prima oara in viata mea cand am facut aceasta reteta, macaronsii mi-au iesit aproape perfect. Se zice despre macarons ca sunt prajituri capricioase, ca numai zeii hotarasc daca iti vor iesi sau nu, si ca tu, ca bucatar, nu ai absolut niciun control asupra rezultatului final. Ca trebuie sa folosesti oua vechi de nu stiu cate zile, sa fie la temperatura camerei, sa nu ploua afara, sa nu cumva sa pui coaja de migdala sau bucatele mari ci doar faina-ultra-fina de migdale, sa torni zaharul in ploaie la nu stiu ce intervale, sa lasi prajiturelele sa stea afara pana prind nu stiu ce crusta, sa bati albusurile cat o adiere – in fine, o mie de superstitii si reguli stupide, care n-au de fapt nimic de-a face cu macaronajul in sine.

Parerea mea dintotdeauna a fost ca macarons nu sunt altceva decat niste bezele mai fitoase si ca sefa in bucatarie sunt eu, nu ele. Guess what? Tot cautand retete de macarons am dat de o doamna minunata, care nu numai ca mi-a confirmat instinctele, dar a si dovedit practic ca toate miturile legate de macaroons sunt doar atat, MITURI. Esential in procesul de preparare este: 1. sa bati albusurile cu zaharul bat, mot, piatra, beton; 2. sa incorporezi ingredientele uscate (zaharul pudra si faina de migdale) incercand sa “dezumfli” albusurile pana cand se ajunge la o consistenta a aluatului asemanatoare lavei (cam 35-40 amestecari). La astea as adauga eu, pentru ca am simtit pe propria piele:

1. temperatura cuptorului sa fie fff mica (eu am dat pe treapta 1, si m-am ales cu macarons crapati, asa ca la a doua tava am dat pe 1/2) – deci minimum minimorum;

Macaroons crapati. Asa nu.

2. La jumatatea timpului de coacere sa intoarceti tava, pentru ca, in cazul cuptoarelor care nu au o distributie egala a caldurii, macarons vor creste inegal.

Sunt foarte multumita de prima mea incercare si imi cer scuze lumii iubitoare de macarons pentru faza cu magiunul: mi-a fost lene sa fac buttercream sau ganache si am pus si eu ce am avut prin frigider. Treaba interesanta e ca mi-au placut la nebunie: magiunul era putin acrisor si deloc dulce, ceea ce a complementat foarte bine textura macaronsilor. De teama sa nu mai ia greata, m-am acrit cu un smoothie de banana cu fructe de padure.

Inchei prin a va dori spor la macaronit! Va imbratisez cu drag,

Andie

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

10 COMMENTS

  1. am ras dar in acelasi timp m-am mai enervat putin.pe macaronsii astia pe care i-am incercat de doua ori.prima oara n-am avut cantar…nu-ti pot explica ce a iesit.niste bezele umflate si tari :))). apoi, le-am facut acum cateva zile si desi au avut o oarecare forma de macarons, au fost aproape goale pe dinauntru, cele pe care le-am scos mai devreme (dupa timpul specificat in toate retetele) s-au lipit de hartie si nu au vrut sa de dezlipeasca nici cu apa dedesubt…ca sa nu zic ca nici gustul nu mi-a placut :(.cred ca faina mea de migdale era cam naspa…
    bineinteles ca n-am nici cuptor electric.
    nu stiu daca mai fac :(

  2. Andreea draga mea, nici nu stii cat te inteleg. Eu am facut macarons de doua ori, de ambele dati folosind reteta din link-ul de mai sus. Am avut o singura problema, esentiala: cuptorul pe gaz. Iti spun cu mana pe inima: macaronsii nu ne vor iesi niciodata cum trebuie la cuptorul pe gaz, pentru ca nu distribuie caldura uniform. Ceea ce ai patit tu cred eu ca se datoreaza in mare parte faptului ca nu poti controla intensitatea si distributia caldurii cum trebuie. Desi am cantar (si as fi moarta fara el – e instrumentul poate cel mai folosit in bucataria mea!), nici eu nu cred ca o sa mai insist cu prajituricile astea, tocmai pentru ca tot efortul meu e sabotat de cuptor… :(( Lasa, facem pity party cu cupcakes, numai asa, sa le facem in ciuda! :)

    • daaaa!!cupcakes-urile sunt mult mai prietenoase :)
      bine , mie inca nu mi-a iesit buttercream-ul, dar nici cu ala nu mai insist ca e prea mult unt pt gusturile mele.
      de aia mi-a si placut mult mousse-ul de catina :)
      sa stii ca m-a cam entuziasmat concursul tau.mi-ar placea sa ne cunoastem.simt eu ca ne-am intelege bine ;)

      • Sa stii ca si eu am acelasi feeling! Iti dai seama ce fain, sa ne cunoastem in contextul in care iti organizez o petrecere cu papa si muzica – fain, nu? :) Cred ca sunt maaari sanse! :) Uite, cand ne vedem prima oara promit ca iti dau o reteta de buttercream care nu numai ca iti va iesi, dar iti va si placea, pentru ca gustul de unt nu e chiar asa pronuntat. Deal? :)

  3. bun de citit asta inainte de a te apuca de treaba, asta ca sa nu ma apuce vreo teama nejustificata ca nu-mi iese :)

  4. Buna, as dori sa te întreb despre coacere: am încercat să-i coc cu căldură sus și jos pe rândul din mijloc dar tot devin maronii. Apoi am încercat cu ventilație. Ii bronzează si mai repede si ii mai si deformează. În ultimul timp îi coc cu căldură doar de jos. Am rezultate dar pierderi și mai multe. Crezi ca ai o soluție și pt mine? Si am observat la colorantul albastru ca distruge bezeaua. Ti s-a întâmplat, ca am văzut niște poze drăguțe cu macaronsi albaștri la tine. Ms mult. Ramona

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.