Extract de vanilie facut in casa

4
Pastaia imbaiata in vodka.

Dupa o pauza sanatoasa, iata ca ma reintorc glorios in mediul online, duminica seara la 10 jumate. Mi-ati lipsit, n-am prea gatit (deh, mult prea multa treaba), dar de un extract de vanilie home-made tot am pus! Probabil va intrebati ce m-o fi apucat, ce e in neregula cu binecunoscuta si mult-utilizata esenta de vanilie pe care o gasim pe toate rafturile de supermarketuri. In neregula cu orice esenta gasita pe raft de supermarket e ca e facuta din chimicale, in totalitate. Plus ca, atunci cand vine vorba de aroma, nici nu se compara cu romul natural sau extractul de vanilie! Extractul de vanilie din comert e destul de scump (pe buna dreptate!) si se gaseste mai greu, asa incat e mult mai simplu si efortless sa ni-l facem in casa. E nevoie de cateva pastai de vanilie, un alcool puternic, preferabil inodor, gen vodka si o sticluta mica cu dop care sa etanseze foarte bine.

Pastaile de vanilie se gasesc in sticlute speciale pe raftul de la supermarket – incercati sa cumparati unele de calitate, se va simti in produsul final. Ar trebui sa fie carnoase si uleioase la atingere. Eu am luat de la Auchan, marca Fuchs si-s multumita.

Modalitatea de preparare e super simpla: se toarna apa clocotita in sticluta curata si se lasa cateva minute dupa care se goleste (pentru sterilizare). Pastaia de vanilie se transeaza pe verticala, in asa fel incat sa fie expuse semintele din interior, se pune in sticla, se acopera cu vodka si se sigileaza cu dopul.

Sticluta se pastreaza la loc uscat si umbrit timp de cel putin 6 saptamani, timp in care o agitam o data pe zi in prima saptamana si o data pe saptamana ulterior. Extractul va iesi oricum, chiar daca uitati de agitare.

Partea misto e ca extractul asta nu se sfarseste niciodata. Pe masura ce consumati din el puteti sa reumpleti cu vodka si aia e. Puteti sa mai adaugati pastai, daca il vreti mai puternic, sau sa le inlocuiti pe cele foarte vechi.

Si mai misto e ca in exact acelasi mod puteti face zahar vanilat: luat pastaia, pus in borcanul cu zahar, agitat, lasat o perioada, et voila! Cool, right?

Acestea fiind zise, va doresc o saptamana usoara si va imbratisez  cu drag, iar mie imi doresc nervi tari pentru saptamana care va urma, si in care ma pregatesc, la propriu, pentru un maraton al gatitului!

XO,

Andie

PS E ceva mai misto duminica seara decat o felie de paine calda pe care s-a tipat o bucata de telemea de vaca, insotite de o ceapa verde cu sare? I think not…

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here