Andie goes 20% raw: lapte de nuca

15

Nu mi-am propus niciodata sa devin vegana sau raw vegana, dintr-un motiv foarte simplu: branza. Bai, imi place branza de mor. Cu mucegai, fara mucegai, albastra, verde, alba, de capra, oaie, vaca, you name it, I eat it! Si cum ceva trebuie sa ma si omoare la un moment dat, m-am gandit eu: de ce nu branza?? :) Insa nu pot sa neg beneficiile unei alimentatii care sa includa si mancare raw (adica neprelucrata termic), macar asa, din cand in cand.

Calarind acest curent, mi-au picat ochii pe un castronas plin cu nuci care zacea prin camara de ceva vreme si risca trecerea in nefiinta; uite-asa m-am hotarat brusc sa incerc in premiera un lapte 100% vegetal si natural: laptele din nuca. Ca majoritatea preparatelor raw, nu prea e de munca la prepararea lui:

Ingrediente

o cescuta-doua de nuci

1.5 – 2 l apa calda (nu fierbinte, doar calduta)

2-3 linguri de miere

Dupa cum observati, cantitatile sunt aproximative, pentru ca si gusturile noastre difera: daca doriti un lapte mai concentrat, puneti mai putina apa, daca il doriti mai dulce, mai multa miere, samd.

1. Se pun nucile la inmoiat in apa rece de cu seara. A doua zi dimineata vom constata ca si-au triplat volumul.

2. Scurgem apa in care au fost inmuiate si le punem in blender impreuna cu mierea si apa calduta. Mixam bine pana obtinem laptele.

3. Daca blenderul nu e foarte puternic, e probabil sa aveti nevoie sa strecurati amestecul obtinut  printr-un tifon sau o sita, ca sa eliminati eventualele resturi de nuca.

Asta e tot. E un shake proteic de mare amploare, recomandat mai ales celor care fac miscare sustinuta pe perioada verii. Aceeasi schema o puteti face cu migdale, alune, sau alte asemenea, cu rezultate la fel de spectaculoase. Eu va pot spune ca am ramas placut impresionata de gust: mi-a dat senzatia de lapte in care am pus aroma de nuca, si nu de lapte facut din nuci!

Acestea fiind zise, am bagat, tot raw, o portie da capsune si una da guacamole cu nachos. Bine, nachos nu erau raw, da’ erau al naibii de buni! :)

Va imbratisez cu drag,

Andie

15 COMMENTS

    • Buna Laura,
      In primul rand trebuie sa ai grija ca nucile sa fie hidratate, adica lasate peste noapte in apa. La mixerul vertical pe care il ai tu cel mai bine este sa folosesti recipientul de blender (in poza sunt doua vase cu capac de plastic si insertie pentru motor, cel la care ma refer eu este cel mare). Scurgi apa in care au fost inmoiate nucile, apoi le pui in recipientul de blender, le acoperi cu apa, pui capacul cu insertie si ai grija sa conectezi motorasul robotului la recipientul de blender conform instructiunilor aparatului. Mixezi, mixezi, mixezi pana obtii un lapte fin. Din experienta iti spun ca iti vor ramane resturi, pentru ca robotelele de genul asta nu sunt foarte puternice. De aceea, dupa ce ai terminat, e bine sa strecori laptele fie printr-o sita, fie printr-un tifon. Din resturi poti sa faci un tort raw sau bilute cu cocos, e pacat sa le arunci!
      Te imbratisez, sper sa-ti fie util sfatul meu!
      Andie

      • Incerc cu prima ocazie. Daca mi-ar reusit asta si as scapa de laptele cu hormoni si alte cele din comert, ar fi super. Suntem mari lactangii, si noi si copiii. Bine ca nu au intoleranta la lactoza sau altceva, ca as fi innebunit fara lactate.
        O sa incerc intr-o zi si-ti dau de veste. Blender-ul asta are 700w, cred ca ar fi nevoie de 1000.

        Mersi pentru tot. Keep up the good work!

        PS: De ce nu-mi vin pe mail raspunsurile tale? Am intrat sa scriu de ulei la briose si asa am vazut ca mi-ai raspuns…

        • Draga mea, iese. Robotul meu are 600 W si iese. E adevarat, ramane ceva pulpa de migdale, dar aia o poti folosi la alte deserturi raw, sa n-o arunci. Nu e chiar ca laptele de vaca, se simte gustul de migdale, si e cam scump sa-l faci, insa stiind cat e de sanatos te obisnuiesti repede!
          In legatura cu raspunsurile.. offf. asa e. N-am optiune de track comments. Eu nu-s mare priceputa la gadgeturi, asa ca de multe ori imi prind urechile. Si sunt si eu mica si singura, dar fac tot posibilul sa adaug asa ceva!
          Te pup si te mai astept – sa stii ca eu raspund mereu!!

  1. Multumesc frumos pentru reteta. Acum curat nuci, le pun la inmuiat si maine fac si eu lapte raw :). Numai de soia am mai incercat de doua ori si niciodata n-am fost prea incantata de rezultat (de ceilalti membri ai familiei nu mai zic :)). Am o intrebare though: de ce trebuie aruncata apa in care au fost inmuiate nucile? Are ceva rau in ea (adica elimina nucile ceva substante nocive)?
    Multumesc frumos! Toate cele bune :)!

    • Draga Adina, ma bucur tare mult ca m-ai scris. O sa-ti placa laptele, are (duh!) un usor gust de migdale, iar daca il vrei putin mai dulce poti adauga atunci cand mixezi si 3-6 curmale care au fost si ele inmoiate in prealabil.
      Apa se arunca din doua motive: coaja migdalelor contine fitate, care impiedica organismul sa absoarba mineralele si actioneaza astfel ca un anti-nutrient; exista si alti inhibitori care sunt anulati prin inmoiere. In plus, eventualele substante cu care ar fi fost tratate se elimina in mare parte daca stau in apa.
      Te pup, sa-mi spui cum ti-a placut :)

      • Aaa, eu am pus la muiat chiar nuci-nuci, romanesti, dintr-alea care cresc in nucul bunicii :) Se poate face lapte si din ele, nu? Ca migdale nu cresc in nucul bunicii, nici curmale de altfel :)))
        Uf, asa mi-e ciuda ca toate ingredientele astea-s foarte scumpe pentru noi, nu ne permitem sa mancam natural (culmea!), in afara de ce cultiva parintii sau bunicii la tara! Asta e… Sa le dea Dumnezeu sanatate si lor, si dvs, si si noua! :)

        • Da, iese foarte bine din nuci, eu am facut si parca mi-a placut chiar mai mult ca ala de migdale. Oricum e bine sa le hidratezi putin, chiar si numai pentru ca se macina mai bine asa.
          Stiu ce vrei sa spui cu ingredientele: tot ce inseamna seminte sau fructe uscate costa enorm. Eu ma gandesc serios sa investesc intr-un deshidrator si sa-mi usuc singura fructele si legumele atunci cand sunt in sezon si nu costa mai nimic. Ma asigur ca le iau de la tara, sanatoase, si mi le fac singura la un pret modic. Insa un deshidrator bun bate spre 10 milioane, asa ca inca trebuie sa mai astept…
          Sanatate multa, te pup!

  2. Am facut laptele din nuci romanesti. Nu-s chiar asa de incantata, tot are un iz care seamana cu cel din soia (e al doilea lapte vegetal pe care-l fac si pa care-l consum, deci nu prea am cu ce sa fac comparatie) si care ma face reticenta, asa o fi laptele vegetal? Poate m-am obisnuit eu prea mult cu gustul celui de vaca…
    Anyway, eu stiu ca e sanatos asa, o sa mai incerc sa fac atunci cand am posibilitatea. Sa vad ce spun si omuletii mei cand il gusta, dar cel putin cel mai mare (6 ani) stiu sigur ca nu va fi incantat, poate cu ceilalti doi va fi mai usor.
    Multumim, spor in toate!

    • Sa stii ca aceeasi reactie am avut-o si eu primele dati. Cand esti atat de obisnuit cu laptele de vaca, este foarte greu sa treci pe cel vegetal, mai ales daca are un gust care aminteste de nuca sau migdala. Pe mine ma ajuta foarte mult daca il indulcesc putin cu miere sau 3-4 curmale, dupa cum iti ziceam.
      Ca sa il dai copiilor, ti-as sugera sa faci smoothie, adica sa il amesteci cu o banana, cu fructe de padure, kiwi, etc. Vei vedea ca va avea foarte mare succes. Pana la urma sa stii ca si gustul se educa, si e mult mai important sa stii ca ceea ce pui pe masa familiei e sanatos.
      Eu nu il fac foarte des, doar din cand in cand, insa e bine sa incercam sa il introducem in dieta. Te pup!

  3. I’m on mission. To a new Me. De cand am schimbat continentele mi se schimba incet si stilul de viata, asadar am incercat azi laptele de nuca. Am primit de la mama doua pungi de nuci crude din care una era de anul trecut si erau usor afumate (like in smoky). Le-am lasat peste noapte si dimineata s-a produs minunea. Laptele a iesit delicios si l-am mixat cu o banana, gheata si am presarat cateva granule de ness. It’s the perfect morning booster.
    Blenderul meu are capacitate mai mica de 1.5 l, asa ca mi-a iesit laptele mai dens si are un gust bogat si hranitor. E intradevar un gust care se educa si data viitoare cred ca o sa strecor pulpa, ca sa pot sa spumez laptele in presa de cafea, dar overall e muuuuuult mai bun decat orice am cumparat din comert pana acum.
    Sunt curioasa de reactia consortului, care e mare bautor de lapte de vaca.
    Hugs and banana walnut shake!

    • N-apai asa e cel mai bine. Eu targetez mai nou un slow juicer, iarna asta vreau sa-mi iau toti nutrientii din germeni si din sucuri naturale ale legumelor de sezon (ridichi, sfecla, cartofi, telina, morcovi). Iar slow juicerul face si lapte din asta de migdale si caju, asa ca e match made in heaven. Ma bucur tare mult ca te-ai hotarat asa, sa stii ca e mult mai bun decat cafea sau alte nebunii dimineata. Eu pe Adi l-am pacalit de cateva ori cu laptele, asa ca nu-i exclus nici la tine, but shhht, don’t tell!
      PS WE LOVE ZA PRESA DE LAPTE!!!

      • Da, si eu sunt in cautare de juicers acuma, Vreau sa incep o cura detox cu sucuri si ma uitam si la slow juicers/masticator jucers. Eu am avut un juicer normal in care intrau fructele intregi si facea treaba grozava si cu storsul ierburilor. Diferenta de pret si marime ( I have very limited space) e considerabila, asa ca daca ai argumente favrabile masticatorului, sunt numai urechi.

        • Mie mi s-a casunat rau pe un Hurom slow juicer. De fapt, as vrea un Omega Vert, dar e MUULT prea scump. Hurom juicerul e vertical, nu consuma spatiu mult, e slow, adica isi pastreaza toate enzimele si nutrientii in suc fata de orice alt storcator centrifugal. Calitatea sucului e indiscutabila, asta o data. Apoi, face si lapte de soia si migdale – adica nu ne mai chinuim noi cu strecurare, blendere si restul. Imi place si ca se curata mult mai usor ca un centrifugal, dar si faptul ca poti sa faci diferite tipuri de suc unul dupa altul fara sa speli storcatorul, gen: daca tu vrei de struguri iti faci de struguri, apoi pui in el niste apa pe care el o elimina, si lui Radu ii poti face de sfecla si telina. Unul dupa altul. Nici nu trebuie sa te opresti ca sa golesti recipientul cu pulpa ejectata, ce sa mai, avantajele sunt nete si evidente. Singura problema e pretul mare… but what the heck. AAA! Si face si sucuri verzi, adica din iarba de grau and stuff. Cauta Hurom W100 slow juicer si o sa vezi. slowjuicers punt com am impresia. Te pup! Let me know your opinion :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.