Razbunarea melasei de rodii/ Revenge of the pomegranate molasses

8

*SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION*

Reteta care urmeaza e pe cat de usor de facut, pe atat de incredibil de gustoasa. Prima portie pe care am facut-o n-a vazut lumina blitului intrucat am mancat-o pe loc, ca o mare nehalita ce sunt. Nu cred sa existe o combinatie de acru-intepator/dulce mai reusita ca melasa de rodii. Va intrebati poate: “bine bine, gustoasa, da’ la ce o folosim??” Pai daca n-o mancati cu lingurita, ca mandea, atunci o puteti folosi in salate (in compozitia vinegrettei), in smoothie-uri, sosuri, prajituri, cocktailuri, cu branza si biscuiti, si, zice bucataria omni, e geniala turnata peste carne inainte de a fi baked or grilled. Practic, o puteti folosi in orice mancare pentru a aduce un gust exotic, putin neobisnuit, dar delicios!

Melasa de rodii

Ingrediente

    Ingrediente pentru 250 ml
  • 4 rodii mari
  • 240-250 g zahar brun
  • 4 linguri zeama de lamaie

Metoda

  1. Decojiti rodiile dupa unul din tutorialele de mai jos. Mixati boabele bine de tot intr-un blender pana obtineti un suc. Strecurati sucul printr-o sita (sau faceti sucul la slow juicer).
  2. Intr-o craticioara de sos puneti sucul strecurat, zaharul si zeama de lamaie la fiert, intai la foc mediu, pana se dizolva zaharul (timp in care aveti voie sa amestecati), iar apoi la foc mediu spre mic (timp in care va sfatuiesc sa nu prea amestecati).
  3. Melasa va fi gata in aproximativ 45 minute. Intrucat nu e nevoie sa stati langa ea, o puteti lasa linistiti pe foc, insa in momentul in care incepe sa faca spuma (deci sa se ingroase) fiti pe faza in asa fel incat sa stingeti focul cand atinge consistenta potrivita, adica aceea a unui sos gros. Atentie - melasa se va mai ingrosa putin si dupa racire!
https://www.andie.ro/2011/11/11/razbunarea-melasei-de-rodii/

Nu plec fara a va lasa cu doua tutoriale despre cum se curata rodia – after all, nu vrem sa faceti macel in bucatarie. Unul este aici, cu poze, si e ceva mai laborios (de aceea eu nu-l mai folosesc de mult timp), altul e VIDEO, si e mult mai simplu si mai eficient.


Asta e tot.

Lick fingers,

Andie

*IN ENGLISH*

Unfortunately for me, I only discovered pomegranate molasses very late in my small life :) I mean, I could eat spoonfuls, glasses, jars, buckets of pomegranate molasses, I could add it to every possible dish and still not have enough of it! After browsing through endless websites, this is the common conclusion I reached:

Ingredients for 250 ml

4 large pomegranates

240-250 g brown sugar

4 tbs lemon juice

1. Peel the pomegranates following the tutorial below. Juice the seeds in a blender, then pass it through a fine sieve.

2. In a saucepan mix the juice, sugar and lemon juice and boil it on medium fire, stirring continuously, until the sugar dissolves. Lower fire, stop stirring and leave boil until the molasses thickens.

3. It will be ready in approx. 45 minutes. As it is not necessary to watch over it, you can just go on and do your chours; when it starts to produce foam, make sure you stick around, as it won’t be long until it reaches the perfect consistency: it should be still quite liquid, as it will thicken even more after it cools down.

I shall leave you in the fine company of a how-to-peel-pomegranates tutorial: after all, you don’t want to make a mess in the kitchen!

That’s it.

Love and pomegranates,

Andie

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

8 COMMENTS

  1. Super idee. Am cautat melasa prin magazine si n-am gasit decat zahar foarte negru, vandut ca melasa. Cred ca imi fac si eu o sticla cu proxima ocazie.

    • E foarte usor de facut, ai sa vezi. Nu e nevoie sa mesteci in ea, practic se face singura pe aragaz, atata timp cat flacara e mica. Let me know how that worked out :)

  2. Andie, ce idee grozava! O sa ornez tortuletele raw cu melasa asta minunata si cred ca merge bine si la smoothie-uri :)
    Multumim de inspiratie si spor in toate cele!

    • Bueeey, tu chiar te-ai apucat sa citesti serios bloguletul :) Eu sunt MEGA fan melasa de rodii. Am tot timpul in casa si o pun in cele mai nebanuite combinatii. Vreau acuma sa fac un filmulet despre cum sa curatam rodia super rapid, insa trebuie sa ma invat si cu partea video. Sa vezi atunci “succesuri” :)
      Te pup!

  3. cred ca merge facut sucul de rodule si la un storcator de citrice (gen elctric) nu? ca doar nu trebuiesc faramate si semintele, avem nevoie doar de pulpa, nu?

    • Draga mea, la storcator de citrice nu. Rodia are multe boabe, impartite pe camarute ascunse si izolate de membrane tari, cu samburi inauntru, destul de tari si nu se storc ca la lamaie, o sa-ti sara in toate partile. Mai degraba as face la blender si apoi as strecura sucul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here