Singurul meu regret la toata chestia asta cu gatitul este ca am descoperit atat de tarziu condimentele. Pe bune. Nu mi-am imaginat ca 1/4 lingurita de turmeric, garam masala, chimen sau chilli macinat ar putea sa-mi schimbe in totalitate gustul mancarii (citez un degustator: “eu vad ca astia-s dovlecei, creierul meu imi zice ca astia-s dovlecei, da’ de ce nu au gust de dovlecei?!”). Ce va pot spune cu siguranta e ca aceasta varianta vegetariana a tikkai masala (din bucataria indiana) este fabulos de aromata si ispititoare, chiar si pentru omnivori. Cum s-a facut, asa s-a mancat. Poate parea complicata, dar de fapt e super simpla – un ghiveci cu mot.
Ingrediente
Pentru sos: 2 linguri ulei de masline, 3/4 lingurita chimen, 1 ceapa tocata, 2 lingurite pasta de ghimbir si usturoi, 3 rosii pasate la robot, 1/2 lingurita coriandru macinat, 1/4 lingurita turmeric si 1/4 lingurita chilli, sare si 2 linguri smantana
Pentru legume: 6-7 ciuperci champignon, 1 dovlecel taiat rondele, 1 ardei rosu sau verde, 1/4 lingurita turmeric si 1/4 lingurita chilli, 1/2 iaurt (75 g), 1 praf garam masala, 1 lingura ulei.
Pentru servit: patrunjel tocat si orez alb fiert.
1. Preparam sosul: calim ceapa in ulei cu chimenul, pana devine aurie; adaugam, pe rand, pasta de ghimbir-usturoi, rosiile si restul condimentelor. Lasam sosul pe foc aproximativ 12-15 min, sau pana se ingroasa.
2. Intr-o tigaie adanca sotam legumele tocate felii impreuna cu condimentele si iaurtul.
3. Cand sosul este gata, il adaugam peste legume impreuna cu un praf de sare si unul de garam masala. Lasam pe foc inca 3-4 minute.
4. Luam de pe foc, adaugam smantana si patrunjelul. Servim cu orez alb fiert.
Cu drag,
Andie
LATER EDIT: condimentele astea nu-s deloc greu de gasit. Eu v-as recomanda sa le luati de la Pukka Food, ca sunt si bio, iar gustul lor este cu totul altul decat al celor din supermarket, pe testate. Iar pretul e mai mult decat rezonabil. Asa ca dati o tura la magazinul de langa Cismigiu si nu veti regreta!