Tort de gris si mere/Semolina and apple cake

29

DSC_0002-copy DSC_0005-copy

Tortul asta a fost o mare surpriza pentru mine. Reteta mi-a parvenit via Aura-Barcelona, insa originea si-o gaseste la … Sibiu! Uitandu-ma la modul de preparare, sincer n-am crezut sa iasa ceva; insa, ca toate prajiturile cu mere, tortul a iesit de fapt incredibil, i-n-c-r-e-d-i-b-i-l de bun. Este un tort vegan (de post) care se face foarte simplu, din putine ingrediente si astea la indemana.

Give it a try, it’s a must!

Tort de gris si mere/Semolina and apple cake

Tort de gris si mere/Semolina and apple cake

Ingrediente

  • 1 cana gris
  • 1 cana faina
  • 1 cana zahar
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 praf sare
  • 6 cani de mere decojite, amestecate cu putin gris si scortisoara
  • ulei pentru tapetat tava

Metoda

  1. Partea cea mai laborioasa la tortul asta e curatatul si rasul merelor. Dupa ce le-am ras, impartim cantiatea in doua si dam deoparte.
  2. Amestecam restul ingredientelor (prafurile) cu un tel ca sa se distribuie bine.
  3. Tapetam o tava rotunda cu putin ulei vegetal, apoi presaram un strat de de ingrediente solide (prafuri). Stratul nu trebuie sa fie nici transparent, dar nici foarte gros. Adaugam o portie de mere si apasam bine cu mana, apoi inca un strat de prafuri - acesta este cel mai gros strat, apoi o portie de mere pe care o aplatizam usor cu mana, apoi ultimul strat de prafuri, care trebuie sa fie mai subtirel asa.
  4. Dam la copt aprox. 1h la foc mediu sau 40 min la 180 C cu ventilatie.
https://www.andie.ro/2011/09/22/tort-de-gris-si-mere/

DSC_0020-copy tort-vegan-mereDeasupra va avea un usor aspect prafuit (ca si cum am pus putin zahar pudra) insa exact asa trebuie sa arate. Jos crusta se formeaza de la imbinarea dintre prafuri si ulei, iar la mijloc de la imbinarea dintre umezeala merelor si prafuri. Important e sa nu exagerati prea mult cu grosimea straturilor de la periferie – tortul va iesi oricum, insa s-ar putea sa va deranjeze putin daca nu se imbina bine fainurile cu merele.
DSC_0024-copy

Da, iese, si iese chiar misto.

Love and apples!

Andie

29 COMMENTS

  1. Nu vreau sa fiu eu Toma necredinciosul … dar cum iese tort din prafuri? I mean fara oua. Care o fi explicatia? Ramane ceva zeama in mere si se combina cu grisul si faina? Is tentata sa il fac, dar daca ma mai incurajezi un pic cu niste detalii, m-as simti mai linistita :)

    • Draga mea, exact, dar EXACT asta a fost si reactia mea initiala. Banuiala mea e ca (merele nefiind stoarse), curge ceva zeama si se formeaza blatul. Sau pur si simplu apa din ele se evapora pe parcursul coacerii. Stratul de deasupra e bine sa fie foarte subtire, ca el intr-adevar nu se coace foarte mult, ramane ca un fel de zahar pudra deasupra, dar tot ce e inauntru iese delicios! Delicios, I swear! Uite. Fa-l si daca nu-ti iese sau nu-ti place scrie-mi. De fapt, scrie-mi pentru ca iti va placea la nebunie :)

    • Draga Weidung,
      Nu e neaparat sa decojesti merele daca nu vrei, ideea e ca uneori coaja poate fi putin cam dura si s-ar putea sa se simta.. sau nu. Depinde de tine cat de pretentios(oasa) esti. Eu zic sa incerci si cu mere nedecojite, caci, nu-i asa? Si dupa aia sa-mi scrii sa-mi spui cum ti s-a parut :) Sharing is caring! Te pup si te mai astept pe la mine :)

  2. Am facut tortul acesta si aveam si niste prieteni invitati. Le-a placut foarte mult! Multumesc pentru reteta!

  3. In reteta specifici ca merele trebuiesc stoarse, apoi in comment-uri zici ca nu, eu am stors merele de zeama si primul blat mi-a iesit "crud", adica primul strat de prafuri a ramas asa cum l-am asezat in tava, in rest a iesit bine si gustos, din pacate nu suta la suta :(

    • Scumpa mea, eu l-am facut in ambele variante: si cu mere stoarse, si cu mere nestoarse tocmai pentru ca am vrut sa experimentez. In ambele a iesit foarte bine. Cand zici primul strat de prafuri a fost "crud", la care te referi – cel de jos sau cel de deasupra? Pentru ca cel de deasupra intr-adevar nu se coace, el e mai mult decorativ, eu de aia am ajuns sa il fac foarte, foarte subtire. Te rog sa-mi spui, ca o sa ii dam noi de cap. Te pup.

    • Cel de jos mie mi-a ramas necopt, la mine se poate manca tortul doar daca nu "sap" pana la fund, e un tort pe pat de faina :), eu l-am copt la 175(asta cred eu ca e mediu, sper sa nu fie asta problema, timp de o ora), am cam stors merele alea, poate din cauza asta si adaugand si gris in compozitie poate le-a uscat prea tare si ce e ciudat ca al doilea blat la mine s-a facut bine.Merci oricum, o sa o mai incerc o data pentru ca intr-adevar e delicioasa, pup

  4. buna, mi s-a intamplat acelasi lucru. primul strat, cel de la fundul tavii a ramas praf. am pus merele nestoarse tocmai pentru ca am citit ca se poate intampla asta. ce e de facut?

    • Of, ce ma intristez cand aud din astea, mai ales ca eu am facut reteta asta de foarte multe ori, si mi-a iesit foarte bine. Putin praf mi-a ramas la ultimul strat, cel de sus, dar la cel de jos niciodata. Singura idee care imi vine acum e sa micsorezi stratul de jos si sa adaugi mai multe mere… Altfel chiar nu stiu ce sa zic. Culmea e ca eu n-am patit-o niciodata.. Da-mi de stire Mihaela, sa vedem cum iese. Te pup.

  5. Mama facea reteta putin diferit, pe langa ingredientele astea mai punea o cana de lapte praf si ultimul strat de praf il acoperea cu bucati subtiri de unt/margarina. Laptele praf ii dadea un gust aparte si untul cand se topea carameliza putin zaharul, e delicioasa.Mie imi place mult si varianta cu dovleac( de fapt imi place mai mult varianta cu dovleac pentru ca ador dovleacul:p) Poate ai ocazia sa incerci si varianta asta.

    • Eu cu laptele praf.. deloc nu ma inteleg. In sensul ca nu-l consum :) In reteta originala era trecuta chestia cu margarina, dar de fapt era inlocuita cu unt, insa eu am hotarat sa il fac de post. Sa stii ca iese foarte bun si asa. Ce bine ca mi-ai adus aminte, cred ca o sa fac din nou o tura, mi-ai facut pofta :)

  6. Am facut de multe ori prajitura aceasta, la inceput cu unt ptr ca nu stiam daca iese doar cu ulei, apoi am ”riscat” si a iesit si fara unt, foarte buna, copiii sunt ”morti” dupa ea, ma pun mereu sa fac…nici mie nu imi place laptele praf, dar am inlocuit cu lapte praf din soia integral de la Hapax, care este f bun si iese si prajitura parca mai buna cu el…nu mi s-a intamplat niciodata sa nu imi iasa sau sa ramana ceva din ea… :)

    • Antonia, dar reteta asta nu are nevoie de lapte praf… deloc :) Iese foarte buna si fara. Te imbratisez!

    • Sweetie pie, am facut in tot felul de tavi, incepand cu 20 cm pana la 32. Cu cat e mai ingusta, cu atat e stratul de mere mai gros, cu cat e mai mare, atat e stratul mai subtire. Dar eu prefer in tava mai mare, ca sa nu se intinda prafurile. Ultima oara am facut intr-o tava de 32, dar am pus mult mai multe mere decat e in reteta, m-am riscat.

  7. Se poate folosi faina integrala in loc de faina alba? Banuiesc ca in acest caz trebuie crescut timpul de coacere. As vrea sa stiu daca ai incercat vreodata si cum a iesit. Multumesc!

    • Am facut eu cu faina integrala ~40min la 180 grade, a iesit blatul perfect, s-a intarit si s-a copt OK. Data viitoare insa o sa pun mult mai putin (chiar simbolic) praf deasupra pentru ca intr-adevar ramane necopt si trebuie dat jos apoi – apropo, cat de OK e sa mananci faina goala? :))
      A, si mai mult zahar si scortisoara va trebui sa pun in mere, pentru ca nu e destul de dulce (pentru mine nu ajunge sa amestec zaharul doar cu faina si grisul).

      • Anca, eu sincer nu stiu ce sa-ti zic la faza cu faina. Eu fac si paine artizanala, si de pe aia e mai greu sa o dau jos, asa ca o mananc. Nu cred ca e nemaipomenit de bine sa mananci faina goala coapta, dar nici nu ma panichez prea tare daca mananc o data sau de doua ori pe an in tortul asta. Insa cum ai zis si tu, incerc ca partea de deasupra sa fie cat mai putin cu praf. O alta solutie (cred) ar fi sa amesteci praful de sus cu putin ulei sau unt, caz in care s-ar coace si nu cred ca ar mai fi problema. Dar n-am incercat, e doar o idee.
        Merele sa le asezonezi cum vrei tu, dupa gust, mie imi place sa fie cat mai naturale, mai fara zahar. Insa clar se poate umbla si la asta. Te pup si ma bucur ca mi-ai scris!

        • Andie, cred ca ar trebui sa mentionez ca sunt o cinnamon freak :)) sweets freak too, dar acolo incerc sa tot cobor din entuziasm.
          Pe mine m-a mirat ce usoara e reteta si ce bine a iesit! So thanks for it :) e prima reteta pe care o fac de la tine si cu siguranta o sa mai incerc.
          Te pup si eu, esti o draguta :)

          • Si eu la fel!! Hi 5 sister!
            Ma bucur ca ti-a iesit si mai astept sa-mi scrii cu vesti noi.

  8. Tocmai am facut minunea asta de praji:) cu mici modificari ca sa pape si puica mea: am folosit faina neagra si am pus doar o mana de melasa in locul canii de zahar. Singura problema a fost ca nu am pus destule mere, sa iasa asa cu strat gros ca in pozele tale, dar ma revansez next time ;)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.