Nu stiu voi, dar eu una sunt un mare fan al torturilor insiropate pana la epuizare. Asa m-a crescut mama, deci nu pot sa spun ca am avut prea mult de ales in afacere. Insa de cand am descoperit blatul asta, lucrurile s-au schimbat substantial. Ma, e atat de moale, umed, gustos si plin de savoare, incat mi-as baga capul in el si as ramane acolo sa molfai doua zile. Desi un asemenea blat ar fi idea pentru imbracarea cu fondant, dupa cum va spuneam intr-un post anterior, de Craciunul asta mi-a fost cumplit de lene. I know, I know, tortul asta nici macar nu era in plan, insa in ajun de sarbatoare mi-am zis: no way, ba, nu poti sa ramai fara tort, si am purces sa reproduc acest purcelus, care, pe langa faptul ca e frumos de nu mai poate, a fost si incredibil de bun.
Cum sa va spun io. Imi doream demult sa fac un tort inalt, cu multe straturi si o gramada de umpluturi inauntru. Daca as fi folosit un blat insiropat, cu siguranta ca economia constructiei mele ar fi fost sabotata definitiv si iremediabil. In pornosagurile mele culinare despre tortul meu inalt si frumos, EL era invelit intr-o crema alba si pufoasa, fara unt, iar de deasupra ii curgea ganache de ciocolata sau… pa-ram! Sos de caramel sarat! I just can’t get enough of sos de caramel sarat, ca sa nu mai povestesc ca merge de mi-nu-ne cu blatul meu mortal cu nuca.
Uite-asa, in doar cateva ore de trebaluiala light prin bucatarie, a fost creat monstrul. Am folosit doua tavi de 18 cm pentru a obtine doua blaturi pe care apoi le-am taiat in doua (mergea si in trei, dar, again, lene). Trebuie sa va spun ca o tava am luat-o de la Kitchen Shop din AFI si da, am dat 50 lei pe ea. La momentul respectiv mi s-a parut mult, iar cand am ajuns acasa si am vazut ca mi-a stricat blat dupa blat din reteta mea de blat clasic cu care nu dadusem NICIODATA gres, am fost in pragul unei depresii nervoase si am plans trei zile, mai ales ca o cumparasem pentru concursul Kitchen Aid de la vremea respectiva si maretia tortului meu depindea in totalitate de ea. Le-am scris celor de la magazin si au fost incredibil de draguti, au fost de acord sa-mi returneze banii imediat, ceea ce m-a impresionat nespus. Insa pentru ca in timp ce ne scriam mailuri de dragoste ii mai dadusem o sansa tavii, pentru ca citisem undeva ca tavile negre au nevoie de o temperatura mai mica si alti timpi de coacere ca induc altfel caldura, am reusit sa scot blatul mult dorit si n-am mai returnat-o. De ce atat bla-bla? Pentru ca, cu ocazia acestui tort, m-am aflat la un moment dat in Cora unde am vazut o tava de 18 cm la doar 17 lei. Chilipir, imi zic. Arata bine, se inchidea foarte bine – asa ca o iau, foarte incantata ca acum voi coace ambele blaturi deodata. Ajung acasa, pun compozitia de blat in tava, dau la cuptor ambele bucati. In doua minute, tava nou achizitionata imi umple cuptorul da zama si incepe sa-mi fumege tot prin casa, in timp ce tava de la KS n-avea nici pe naiba. O fo’ horror. Morala in toata aceasta poveste? Exista un motiv pentru care unele tavi costa 17 lei si altele 50 lei – nu il aflati in timp ce va curge untul prin cuptor si va stricati smaltul, cheful si tortul.
Dar sa revenim la barosanul nostru. I-am tras trei umpluturi – un strat cu fructe de padure, unul cu vanilie si altul cu un amestec de crema si caramel sarat – si aia a fost. Blaturile le-am facut dimineata, le-am lasat bine la racit, la pranz le-am umplut cu crema, am dat la frigider cateva ore, apoi in dimineata de Craciun l-am invelit in mantia alba, i-am dat cu caramelul pe deasupra si am mancat impotriva vointei noastre jumatate de bucata de tort. Incredibil, dar a intrat. Hai cu reteta.
Ingrediente
- (cantitatile de mai jos sunt pentru 1 blat, eu am facut doua blaturi)
- 200g de unt la temperatura camerei (1 pachet)
- 225g de zahar
- 175g de făină
- 85g amestec de nuci macinate (nuci romanesti, migdale, caju, fistic, etc.)
- 1 lgt praf de copt
- 3 ouă
- 150ml de iaurt
- 1 lgt extract de vanilie
Metoda
- Prima oara am facut blaturile. Am dublat cantitatile de mai sus in bolul lui Mr. Red (doamne cat il iubesc!) si am pregatit ambele blaturi in acelasi timp. Am frecat bine untul cu zaharul pana si-a dublat volumul, apoi am adaugat ouale, unul cate unul, am mai mixat putin si am adaugat usor restul ingredientelor, incorporand bine.
- Am turnat compozitia in tava rotunda cu inel detasabil tapetata pe fund cu hartie de copt taiata rotund.
- Am copt la 160 C cu ventilatie pana mi-a iesit testul cu scobitoarea, adica undeva la 45-50 minute (am infipt o scobitoare in mijlocul blatului si a iesit curata). Am scos din tavi si am dat la racit.
In timp ce blaturile se raceau, am inceput sa-mi storc creierii cu privire la crema pe care sa o folosesc. Voiam ceva care sa se simta mai light, deci clar fara unt (I’m not a very big fan of creme cu unt, iar la cupcakes le tolerez 1. pentru ca le fac io bune si au bezea si 2. pentru ca sunt in cantitate mica, arata frumos, si complementeaza bine blatul). Initial m-am gandit la prietenul meu mascarpone, asa ca mi-am luat sosonii si m-am dus la Mega in cautarea cutiei magice de 200 g care se vindea la 8 lei. Ajung la Mega – soc si groaza – mascarponele meu devenise intre timp 12 lei?!?! WTF. M-am suparat rau pe ei, va spun. Da’ ce-a mancat, ma, intre timp mascarponele ala de a fost nevoie sa il scumpim cu 50%? Stiu ca un mascarpone bun merita mai mult de atat, insa pe mine m-a deranjat gestu’ dom’le, gestu’! Da-o-n ma-sa, mi-am zis, ca o adevarata doamna ce sunt, si m-am hotarat sa-mi bag picioarele in planul meu maret. Tot ochind io raftul cu branzeturi, mi-a cazut privirea inocenta pe cutiile de crema de branza natur Hochland. Oh-la-la, am clipit eu des langa aceasta magica descoperire, si-uite-asa cu 11 lei m-am facut cu doua cutii a 250 g. Beat that, fancy mascarpone son of a gun! Asa, dragii mei, s-a nascut crema cu frisca si crema de branza, as follows:
Ingrediente
- 500 g crema de branza natur
- 500 ml smantana pentru frisca
- zahar pudra dupa gust
- 2 lingurite apa de portocale
Metoda
- Am batut intai smantana pentru frisca pana am obtinut frisca. (duh)
- Am adaugat crema de branza si am mai mixat putin, pana s-a incorporat frumos si crema mea s-a ingrosat si a devenit pufoasa.
- Deasupra bolului am asezat o sita si am turnat cateva linguri de zahar pudra pe care l-am strecurat. Am mixat din nou si am tot adaugat zahar strecurat pana am considerat ca e suficient de dulce. Am adaugat si apa de portocale si crema mea a fost gata.
Ce-a iesit a fost epic. Am taiat fiecare blat in doua; am suprapus cele doua inele ale tavilor de copt pentru a forma tortul inauntru si a-i da stabilitate, apoi, in tava in care a copt, am asezat prima felie, am presarat-o cu fructe de padure congelate, iar deasupra i-am dat un strat de crema; am pus a doua felie de tort si i-am tras si ei un strat de crema pe care l-am amestecat cu cateva resturi de crema de vanilie de la choux-uri; in fine, la ultimul strat, am tras o unsoare de sos de caramel sarat, iar deasupra am dat cu un strat de crema, am acoperit cu ultima felie de blat si am dat la frigider.
Cand a venit momentul ornarii, am scos tortul din frigider, am ridicat usor in sus primul inel al tavii de copt, apoi pe al doilea, am imbracat tortul in restul cremei de frisca si branza, iar deasupra am turnat caramelul sarat. Am stropit cu nuca de cocos si am ornat cu cateva zmeurici, iar tortul nostru de sarbatoare a fost gata, un minunat!
Da, uite-asa am simtit si noi ca a venit Craciunul. Daca v-am facut pofta, nu ezitati. Se face mai simplu decat pare (la blat -pac, pac! amestecam toate ingredientele, apoi le coacem, la crema, pac-pac, mixam toate ingredientele si apoi le stropim pe felii – ce-i greu aici?). Asa ca, have a piece!
Love and cream cheese!
sarbatori fericite, daaa. la print, chiar asa,nici o poza mica? :) iar vrei sa mi folosesc mobilul pentru o foto… apoi memorie laptop, apoi transformare foto pdf in word, si in cele din urma draga de reteta sa si primeasca ce i se cuvine….:)))))
Draga mea, nu mi-am dat seama ca trebuie sa treci prin asa ceva pentru o amarata de poza alaturi de reteta :) Vezi, daca nu-mi da nimeni feedback la chestia asta, eu nici nu stiam daca foloseste cineva butonul ala de print! Dar acuma ca stiu, iti promit ca voi anexa intotdeauna poza la reteta!! Ia vezi acuma, merge? Te pup!
Te felicit..Ti-a iesit minunat tortul!!
Multumesc Rocsy, chiar asa a si fost! Simplu, dar foarte bogat si bun. Sarbatori fericite!
Bai si eu sunt tot cu torturile insiropate si tocmai din cauza asta nu imi plac torturile americane care desi inalte si frumoase au un blat uscat si o crema gretoasa de unt care imi provoaca instant greata. Turtul asta e o frumuseste si daca zici ca e umed te cred pe cuvant! Il incerc catd e curand! Te pup!
Da, mie imi place de numa. There’s just something about the butter and yogurt and nuts together.. Da’ lasa ca nici cu tortul tau de Craciun nu mi-e rusine. Ai avut rabdare nu gluma! Te pup draga mea!
Arata…de-mi ploua-n gura!! Foarte frumos ♥ Sarbatori frumoase (in continuare) iti doresc! :)
Multumesc Monica, ce sa zic, e perioada torturilor. Iar asta chiar se face usor, nu gluma :)
Arata senzational. Am vazut initial pozele, Le aveai puse pe site inainte sa postezi reteta si ma gandeam: “Oare din ce e facut frumuselul asta?”. Acum stiu. Si-mi ploua in gura!
Mirela, se face foarte usor mai ales daca nu vrei decat un singur blat. Eu zic ca celor mici le va placea!
La multi ani, Andie! foarte frumoase au iesit fotografiile si imi place reteta ta de blat cu nuca, o voi salva pentru incercari ulterioare, tot din alea unde nu pot sa folosesc sirop :) Ma intristeaza sa vad insa cum cresc preturile in Ro, inainte de sarbatori, cand ar trebui sa scada! iar ustensile pentru bucatarie care sunt foarte scumpe, mult mai scumpe decat pe aici din pacate… In privinta tavilor pentru tort, daca poti sa gasesti undeva tavi de aluminiu, dupa parerea mea sunt cele mai bune, de la wilton sau ceva asemanator. La cat mai multe torturi bune si succese in bucatarie in 2013!
La multi ani draga mea! Ce sa zic, si pe mine ma deranjeaza schemele astea in care totul se scumpeste de la an la an, dar salariile nu cresc absolut deloc. Dar nu vreau sa ajung sa scriu pe blog despre cat de prost e condusa lumea asta. Pot insa sa incerc sa gasesc alternative mai ieftine si bune in cazul in care printre cititori exista si persoane care poate nu isi pot permite anumite ingrediente.
In ce priveste tavile, asta e, tot ce importam are adaosuri uriase, incat solutiile cele mai bune e sa umplem sacii atunci cand mai mergem prin vacante :)
Tin sa-ti spun ca am aceeasi fantezie pornografica in ceea ce priveste torturile. :) Visez de nu stiu cand la un tort suplu si inalt ca al tau. Ma bucur ca l-ai facut pe frumosul asta alb. Eu zic ca ar fi fost pacat sa-l acoperi cu fondant. Crema ta usoara e mult mai potrivita. Trebuie sa fi fost o incantare: frisca cu crema de branza usor sarata. Oh, si sosul caramel sarat! Mai bine parasesc pagina asta, ca altfel o sa visez noapte de noapte cu tortul asta super hot!
Iti doresc un an nou plin de realizari, cu multe bucurii, sanatate si dragoste. Te imbratisez cu drag.
Te imbratisez si eu Rita, si ma bucur tare mult ca anul asta ai reusit sa-ti gasesti vocea si drumul. Cred ca anul ce o sa vina o sa ne aduca si mai multe din partea ta, iar eu abia astept. Iti doresc si tie mult succes cu picturile si nu renunta la nicio fantezie culinara!
Evident ca … a ¨mers¨:) dar fata frumoasa sa stii ca nu ti permit sa atribui adjective nepotrivite – chiar asa? – pozelor tale. E munca ta si modestia trebuie s o folosesti alta data deoarece fotografiile, de fapt, prezentarea tortutzului tau
este destul de atractiva pentru a arunca un ochi la modul de preparare al acestuia si tu esti, dar esti mama draga, cu mult vino incoa profesional – eu sper ca celebrationul tau nu a fost pe faza cu amarata de… ca daca te ar auzi s ar sterge singur de pe aici, crede ma – fii cuminte si vorbeste frumos de prajiturile tale …
dar gata, mai vb si altadata, adica la anul :) tot de torturi desigur, sunt pasiunea mea totala.
La multi ani si multumesc pentru poza cu tortul tronand fericit alaturi de vecina coronita.
Ah draga mea, eu inteleg foarte bine care e valoarea pozelor si prajiturilor mele, si le iubesc poate mai mult decat ar trebui. Dar cand am auzit prin ce trebuie sa trec pentru o poza, mi s-au incrucisat ochii instant. Da’ e bine ca mi-ai scris, ca altfel n-as fi stiut ca exista persoane interesate sa printeze retetele cu tot cu poze. Vezi, comunicarea e de aur! Te pup si sper sa-ti placa cand l-oi face! :)
Ai niste poze minunate ! Si blogul e delicios. Multa inspiratie iti doresc in continuare :)
Multumesc mult Ana, e un mare compliment. In spatele lor e munca, munca, multa munca si iar munca. Si un gram de noroc. Am zis :)
Doamne, ce tort frumos! Demult n-am mai vazut unul atat de fain… si de poze ce-as putea sa mai zic? Sunt superbe!
An nou fericit, plin de inspiratie si torturi frumoase <3
Awww (mega blush)!! Diana, venind de la tine ma face sa ma simt tare bine in pielea mea :)
Te imbratisez si iti doresc si tie acelasi lucru, dar de fapt, inzecit!
Te pup.
[…] sa fac o masa de deserturi numai cu prajituri traditionale romanesti, care sa includa in mijloc un tort imbracat in ciocolata sau crema si decorat cu multe fructe de padure, bezele colorate, un pandispan taiat simetric si asezat frumos pe platouri, o prajitura cu foi […]
buna, f frumos tortul :) as vrea sa fac blatul asta cat mai repede, oare in ce tava sa l coc? ce diametru ? cred ca ar merge de minune manjit la greu cu o crema ciocolatoasaaaaa :) nu? i love chocolate :) multumesc :)
Ioana, raspunsul la intrebarea ta se afla deja in articol :) Eu am copt compozitia respectiva intr-o tava de 18 cm diametru (de fapt am dublat-o si am copt in doua tavi de 18 cm). Daca ai o tava mai mare, poti probabil sa dublezi ingredientele si sa coci intr-una de 30, chiar 30 si. Cred ca ar merge si cu o crema de ciocolata, normal (cand nu au mers nuca si ciocolata impreuna? :))
Cred ca merge orice fel de iaurt, nu cred ca trebuie sa-ti faci probleme ca nu o sa iasa daca pui unul normal :) Sigur-sigur-sigur o sa-ti placa tortul asta, e unul din preferatele mele!
a si inca ceva, ce iaurt ati folosit ? merge sa pun griego? e cel mai grasut pe care l pot gasi aici :) multumesc.
[…] 3. Setul de servit musafiri si atmosfera romantica in casa, constand din: tava de lemn cu interior captusit cu material, mini cos imbracat in fuste cu fundita, doua suporturi de lumanari din lemn vintage, pictate manual, din care unul poate fi folosit pe post de suport de tort, in sensul ca puneti platoul de tort pe el si gata, musafiri cad pe spate ca aveti suport de tort supra etajat. Poze cu tavile si suportul in context mai fain gasiti AICI si AICI. […]
Buna Andie, as vrea daca se poate reteta pt. caramelul sarat. Le tin ziua copiilor mei si ma tenteaza sa le fac eu tortul, mai degraba decat sa-l command. Merci
Draga mea, uite-aici sosul de caramel sarat. Te pup.
http://www.andie.ro/2012/04/23/royal-cupcake-pentru-cina-regala-cu-electrolux/
Ca de obicei esti grozava si mereu o inspiratie pentru ceilalti! Ne molipsesti cu starea ta de bine :) Sarbatori frumoase iti urez!
Mai lovely Muse mai, ce mai faci? Cum e prin Germanica? Si eu iti doresc sarbatori luminoase, fericire si sa ti se implineasca proiectul tau la care visezi ;) Te pup!
Buna,
Astazi te-am descoperit, astazi iti scriu.
Te IUBESC, esti unica din ce am citit pana acum (si recunosc ca mai am o tona de citit si documentat) care imi spune ca “Am copt la 160 C cu ventilatie”. CU VENTILATIE, nu am intalnit pe nimeni sa noteze pozitionarea butonului de copt, care de foarte multe ori este necesar de stiut persoanelor care sunt novice in d’ale bucatariei.
MULTUMESC, MULTUMESC si te URMARESC. Salutari pentru tot ce faci.
P.S. Datorita tie am ajuns la review despre KA, tot datorita felului in care “m-ai convins” despre cat de minunat este in comparatie cu restul ,il voi cumpara.
Missim, ce ma bucur ca ti-am fost de folos! Asta cu ventilatia e ESENTIALA, pentru ca ventilatia accelereaza coptul foarte mult, e ca si cum ai avea de fapt 20 grade C in plus in cuptor. Daca o reteta iti spune 50 min la 160C si tu pui 50 min la 160 C cu ventilatie, ai ars ce era acolo, sau ai supracopt. Stiu pe pielea mea ce greu mi-a fost cand mi-am luat cuptor electric, nu intelegeam ce fac toate butoanele alea si de ce am nevoie de ele, care e diferenta intre ele, etc.
KA-ul este absolut fabulos. Daca faci des prajituri si paine, vei descoperi ca este de neinlocuit. Singurul caz in care nu il recomand este daca persoana respectiva nu gateste prea mult, sau nu face multe deserturi/aluaturi, pentru ca il ia degeaba si se pune praful pe el. Altfel? E genial! Mult succes si sper sa ne mai auzim!