Tort de cioco si migdale. Fara faina. Cu dulce de leche din cocos si cardamom./Flourless chocolate-almond cake. With coconut dulce de leche and cardamom.

2

Desi la noi in Romania inca nu s-a raspandit boala cu gluten-free asa tare ca in State (dar nu va faceti probleme, inca fro 10 ani de chimicale si o sa fim toti lactose intolerants, gluten free, problem free, life free), reteta asta e una care inlocuieste faina de grau cu… faina de migdale. Nu va speriati, faina de migdale nu e un ingredient mistic care se reveleaza celor alesi, ci doar migdale decojite macinate fin in rasnita, blender sau banalul robot de bucatarie (luati de-AICI tutorial despre cum sa decojim migdalele). Therefore, anyone can do it.

Ingrediente

100 g faina de migdale (sau migdale decojite si faramitate la robot)

100 g zahar

75 g ciocolata

125 g unt

4 oua

1. Daca nu avem faina de migdale, o preparam dupa metoda indicata mai sus. Separam albusurile de galbenusuri.

2. Intr-o caserola de sos, topim ciocolata cu 1 lingura apa si adaugam, pe rand, untul cubulete si galbenusurile. Frecam bine cu un tel pana cand crema devine spumoasa. (Daca va grabiti, skip this step, no biggie).

3. Incorporam migdalele si zaharul.

4. Separat, batem albusurile spuma. Bat. Le inglobam usor cu o spatula in compozitia de mai sus.

5. Turnam in forma rotunda de 20 cm, unsa in prealabil cu unt. Coacem aprox. 1h la foc mic.

Si de parca tortul asta n-ar fi fost deja o minune, m-am gandit sa-l glazez cu un dulce de leche din lapte de cocos si cardamom, dar voi puteti pune orice deasupra, sau manca asa simplu. Reteta pentru dulce de leche in alta postare, ca-i prea misto :)

OH MY GOD.

Andie

Desi la noi in Romania inca nu s-a raspandit boala cu gluten-free asa tare ca in State (dar nu va faceti probleme, inca fro 10 ani de chimicale si o sa fim toti lactose intolerants, gluten free, problem free, life free), reteta asta e una care inlocuieste faina de grau cu… faina de migdale. Nu va speriati, faina de migdale nu e un ingredient mistic care se reveleaza celor alesi, ci doar migdale decojite macinate fin in rasnita, blender sau banalul robot de bucatarie (luati de-AICI tutorial despre cum sa decojim migdalele). Therefore, anyone can do it.

Ingrediente

100 g faina de migdale (sau migdale decojite si faramitate la robot)

100 g zahar

75 g ciocolata

125 g unt

4 oua

1. Daca nu avem faina de migdale, o preparam dupa metoda indicata mai sus. Separam albusurile de galbenusuri.

2. Intr-o caserola de sos, topim ciocolata cu 1 lingura apa si adaugam, pe rand, untul cubulete si galbenusurile. Frecam bine cu un tel pana cand crema devine spumoasa. (Daca va grabiti, skip this step, no biggie).

3. Incorporam migdalele si zaharul.

4. Separat, batem albusurile spuma. Bat. Le inglobam usor cu o spatula in compozitia de mai sus.

5. Turnam in forma rotunda de 20 cm, unsa in prealabil cu unt. Coacem aprox. 1h la foc mic.

Si de parca tortul asta n-ar fi fost deja o minune, m-am gandit sa-l glazez cu un dulce de leche din lapte de cocos si cardamom, dar voi puteti pune orice deasupra, sau manca asa simplu. Reteta pentru dulce de leche in alta postare, ca-i prea misto :)

OH MY GOD.

Andie

I love this cake because it is so light and tasty, yet flourless: I simply replaced the all purpose flour with almond flour. Now, don’t freak out, almond flour is not a mystical ingredient revealed only to the chosen ones; it simply consists of ground blanched almonds. Therefore, anyone can do it.

Ingredients

100 g almond flour

100 g sugar

75 g chocolate

125 g butter

4 eggs

1. Prepare the almond flour (in case you don’t have any). Separate the yolks and whites.

2.In a saucepan, melt the chocolate with 1 tbs water then add the chopped butter and the yolks. Whisk well until light and fluffy.

3. Incorporate the almonds and sugar.

4. Separately, whisk the egg whites until stiff. Fold them into the mixture with a spatula.

5. Grease a 20 cm round pan with butter, pour in the mixture and bake for approx. 1h, low temp.

As if the cake by itself weren’t enough, I decided to top it with some almond flakes and a bit of coconut – cardamom dulce de leche (recipe for this one in another post, it’s too cool to deprive it of its stardom!).

OH MY GOD.

Andie

SHARE

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here