Prajitura de ghimbir si ciocolata neagra pe bat. Sau cake pops.

7

Unul din regretele mele culinare este ca am descoperit ghimbirul mult prea tarziu. Sincera sa fiu, il incercasem cu mult timp in urma, insa experienta a fost atat de neplacuta incat am catalogat biata radacina in categoria celor de care nu vreau sa mai aud in viata mea si uite-asa am pierdut ani buni din viata fara bere si prajituri care s-o includa. S-a insinuat inapoi in viata mea cand m-am hotarat sa dau o sansa pastei de ghimbir usturoi (si asta numai datorita usturoiului!) moment in care trebile s-au schimbat fundamentalmentan. Acuma m-am alaturat grupului BABG (bautori anonimi de bere de ghimbir) si cred cu tarie ca dezintoxicarea nu mai este posibila pentru mine. Sa se salveze cine mai poate!

Desi in beuturica l-am acceptat fara sa stramb prea mult din nas, in prajituri eram cam reticenta… adica.. cum? Pana cand a venit nunta prietenilor mei si m-am pus pe facut faimosul candy bar care a lasat toti nuntasii in suspine. Printre marile vedete au fost prajiturile pe bat cu ghimbir si ciocolata neagra, cunoscute publicului larg romglez sub numele de cake pops. Vai de viata mea, cat de scarbita eram io de la atata gustat de creme si zaharuri, si tot nu m-am putut abtine sa nu rad fro doua!! Sunt geniale – combinatia de ghimbir aromat si piscacios la limba cu ciocolata neagra a adus petrecerea in gura mea si laudele in gurile altora.

Buey, quelle senzatzion da freshor! Nici nu va mai povestesc prea multe, ca iar nu o sa ma credeti. Ce trebuie voi sa retineti este ca a) sunt geniale, b) sunt funny, c) n-au oua! Exact asa.

Cake pops de ghimbir si ciocolata neagra

Cake pops de ghimbir si ciocolata neagra

Ingrediente

    Pentru prajitura/ For the cake
  • 225 g faina alba/plain flour
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu/ 1tsp bicarbonate of soda
  • 3 lg ghimbir macinat/ 3 tbs ground ginger
  • 1/2 lgt nucsoara macinata/ 1/2 tsp ground nutmeg
  • 110 g zahar brun/ brown sugar
  • 180 g miere/honey
  • 125 ml apa fierbinte/ hot water
  • 125 g unt topit/ melted butter
  • Pentru format cake pops
  • 300-400 ml smantana pentru frisca sau cat cuprinde/ whipping cream
  • Pentru glazurat
  • 400 g ciocolata alba sau neagra/ white or black chocolate
  • decoratiuni/ sugar or fondant for decorating
  • bete pentru infipt in prajituri/ cake pop sticks

Metoda

  1. Preincalzim cuptorul la 180C si tapetam fundul unei tavi de chec cu hartie de copt.
  2. Amestecam mai intai ingredientele solide (faina, zahar, bicarbonat, condimente) intr-un procesor, si separat pe cele lichide. Amestecam solidele cu lichidele si le dam la copt aproximativ 35-40 minute, sau pana iese testul cu scobitoarea.
  3. Lasam la racit, apoi scoatem din tava si bagam prajitura intr-un procesor mare si o transformam in frimituri.
  4. Separat batem smantana pana obtinem frisca, turnam frimiturile de prajitura peste frisca si amestecam bine mai intai cu lingura, apoi cu mana, pana obtinem un aluat inchegat din care se pot forma bilute. Ca sa va dati seama daca e gata, strangeti din cand in cand coca in causul palmei si vedeti daca se strange in forma rotunda care tine. E preferabil sa adaugati frisca ulterior daca mai e nevoie, decat sa adaugati din prima foarte multa si sa fie prea moi.
  5. Formam apoi in palme bilute rotunde (aprox. 45-50 buc.) pe care le asezam pe o farfurie/tava intinsa si le dam la congelator 30 minute.
  6. Intre timp topim ciocolata la bain marie, avand grija ca vasul sa fie (preferabil) adanc si ingust. Cand se mai raceste putin (dar nu sa se intareasca), scoatem bilutele din congelator si le intepam usor cu cate un bat (eu folosesc betele de frigarui de la Auchan) al carui varf a fost inmoiat in prealabil in ciocolata topita (aprox. 1 cm). Rolul ciocolatei topite este de a asigura un "lipici" pentru ca bila sa nu cada de pe bat. Bagam din nou tava in congelator, de data asta mai mult timp, pentru a ne asigura ca s-a intarit bine ciocolata.
  7. Dupa aproximativ 2h scoatem tava si incepem sa glazuram bilutele. Se ia fiecare betisor si se afunda in ciocolata topita pana se acopera bila. NU rotim batul, nu facem nicio alta miscare pentru a acoperi bila cu ciocolata, pentru ca e posibil sa se faramiteze. Miscarea este una simpla, de afundare sus-jos in ciocolata si apoi ridicare.
  8. Lasam excesul de ciocolata sa se scurga, lovind usor batul de marginea recipientului cu ciocolata, realizand in acelasi timp o miscare de rotatie, pentru a distribui uniform ciocolata. Din nou, folosim miscari fine, altfel e posibil sa ne trezim ca o sa zboare bila.
  9. Infigem capatul liber al batului intr-un burete sau polistiren si decoram bila cu confetti de zahar sau alte decoratiuni. Lasam sa se usuce si apoi servim.
https://www.andie.ro/2012/09/25/prajitura-de-ghimbir-si-ciocolata-neagra-pe-bat-sau-cake-pops/

Love and cake pops!

 

SHARE

7 COMMENTS

    • O sa-ti placa. Sa nu te descurajezi, sa o lasi sa se coaca cat trebuie, sa ii faci testul cu lingurita si nu te va dezamagi. It’s crazy good.

  1. Buna Andie,
    Vreau sa fac acesti cake pops si vreau sa te intreb cam cati ies din cantitatile date? Cred ca depinde de marimea bilelor, dar asa,
    orientativ….
    Multumesc!

    P.S. Am incercat reteta ta de macarons cu cocos, sunt de vis! Multumim pt retete asa faine!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here