Raw laddu: gustul dulce al Indiei/ Raw laddu: the sweet taste of India

8

Ok, recunosc, nu-s chiar laddu in sensul traditional. Pentru cine nu stie, laddu este un dulce traditional indian preparat in general din faina de naut, mult zahar, cardamom si o gramada de ghee (unt clarifiat). Este un desert extrem de gustos, dar in acelasi timp o mare bomba calorica. Asa ca eu mi-am propus nu numai sa nu folosesc zahar sau unt, dar si sa pregatesc acest minunat desert in varianta raw vegana! Sa vedem, mi-a iesit?

Ingrediente

150 g migdale crude

70 g fistic crud, decojit

150 g curmale deshidratate, fara samburi

70 g stafide

5-6 catei de cardamom verde

1-2 linguri lapte de cocos

fulgi de cocos, pentru tavalit (optional)

1. Intr-un procesor sau blender mixam migdalele si fisticul relativ marunt; puteti sa le faceti chiar faina, eu insa prefer sa simt putin nucile la mestecat :) Pentru varianta vegana, puteti sa perpeliti migdalele si fisticul intr-o tigaie non-aderenta cateva minute, pana isi elibereaza putin aroma.

2. Separat, taiem marunt curmalele, apoi le aruncam in acelasi procesor impreuna cu stafidele si laptele de cocos. Mixam pana obtinem o pasta fina – atentie, va fi foarte lipicioasa.

3. Inglobam amestecul de migdale si fistic cu cel de fructe uscate. Zdrobim cateii de cardamom, scoatem semintele si le adaugam amestecului.

4. Formam bilute mici pe care le tavalim prin nuca de cocos. Da, vor lipi ca (*$#*&, insa merita: au o dulceata incredibila, iar cardamomul combinat cu cocos da o aroma irezistibila.

Dupa cum v-ati putut da seama, va puteti juca destul de mult cu ingredientele: puteti adauga si alte tipuri de fructe deshidratate (smochine, de exemplu), nuci, alune, seminte de mac alb, etc. etc.

Acesta este desertul pe care ar trebui sa il preferam, si sa invatam sa il oferim copiilor nostri: este 100% natural, bogat in nutrienti esentiali. Si da, nu veti putea manca mai mult de doua-trei, ca-s prea dulci si aromate!

Over and out,

Andie

***

Ok, I have to admit it: they’re not really laddu in the traditional sense. But since my intention is to have a healthy dessert, I made a point out of not using sugar or butter; even more so, I decided to make it raw vegan – let’s see how that turned out!

Ingredients

150 g raw almonds

70 g raw pistachio

150 g dried dates, pitted

70 g raisins

5-6 green cardamom pods

1-2 tbs coconut milk

coconut flakes (optional)

1.In a processor or blender chop the almonds and pistachio, relatively fine. For the vegan version of this laddu, you may even roast them for a couple of minutes in a non-stick pan, until they release some flavor.

2. Separately, chop the dates, then mix them with the raisins and coconut and turn them into a paste in the food processor. It will be very sticky at this point.

3. Combine the date-raisin paste with the almonds and pistachio; crush the cardamom pods, remove the seeds and add them to the mixture.

4. Form small balls and roll them in the coconut flakes. It’ll get veeery sticky, but it’s so worth it!

As you can see from this recipe, you can juggle with the ingredients: add other types of nuts or dried fruit, or even use ghee instead of coconut milk.

This is the healthy dessert that we should feed our kids: it contains many of the essential nutrients our body needs, and it’s 100% natural!!

Over and out,

Andie

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

8 COMMENTS

  1. Andreea, tu ai Tastebazaar!! Esti o frumoasa si o talentata, nu ma pot abtine sa nu-ti spun! :) Tare mult ma bucur ca iti place blogul meu, eu pe tine te citesc mai demult. Sa nu te uiti la pozele mai vechi ca facem firma de rusine: aveam o camera foto vai mama ei, cah! :)
    Te imbratisez!

    • oau..cred ca m-am inrosit :P.merci mult de tot!
      sa stii ca nu e rusine cu pozele vechi, ca ai cu ce sa compari mai tarziu si sa vezi cum ai evoluat :).si alea vechi ale mele sunt cam jalnice.iar cele din prezent sunt inca putin peste mediocre.mai am multe de invatat :)
      dar fotografiile tale recente, pe care le-am vazut si pe facebook sunt foarte foarte reusite.
      o sa te urmaresc indeaproape :)

    • Isabela – sa stii ca e o reteta foarte versatila, si daca nu ai anumite ingrediente ele pot fi inlocuite cu altele (nucile in special). Cocosul, cardamomul si smochinele insa neaparat trebuie sa ramana. Te pup, sa-mi spui cum a fost.

  2. foarte gustoase intr-adevar;eu folosesc o varianta similara see you nuci braziliene, merisor, scortisoara, miere, curmale…si tavalirea prin susan….cocos, cacao…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.