Maine este ziua lui Szabi. Peste cateva ore ma vad cu el, fara ca el sa stie ceea ce i se pregateste. Am alergat, furnicuta, sa ti caut ceva frumos (si am si gasit, bag mana in foc ca o sa ti placa foarte mult!) si pe ultima suta de metri m-am gandit sa ti fac si un tort aniversar! Ihim! Ca doar gatesc pentru cei pe care ti iubesc, nu?
Bine, recunosc ca tort este un nume pretentios acordat unei semi-tarte cu fructe si biscuiti, reteta a la mama. Insa va asigur ca e o prajitura racoroasa si numai buna de tncercat vara.
Ingrediente:
Pentru blat
Biscuiti rupti tn bucatele marunte, cu care se tapeteaza fundul formei (1-2 cm, tn functie de tnatimea acesteia)
Fructe – congelate sau proaspete – eu am folosit visine altoite congelate
4 linguri miere (sau zahar, daca nu vreti sa gatiti mai eco)
Pentru budinca
2 oua
3-4 linguri faina
3 linguri zahar
4-500 ml lapte
1 praf sare
esenta vanilie sau migdale
cicolata rasa pentru ornat (optional)
Intr-un vas termorezistent se faramiteaza biscuitii tntr-un strat de 1-2 cm, tn functie de tnaltimea formei. Se adauga un strat de fructe, amestecate cu zaharul sau mierea. Intr-un vas separat (pentru sosuri) se amesteca ouale, zaharul, faina, laptele si sarea, punandu-se la foc mic pana compozitia se tngroasa. Mama spune ca din momentul tn care tncepe sa faca bule, mai trebuie fiarta aprox. 7-10 minute la foc mic, ca altfel ne vor durea stomacelele. De mestecat, se mesteca incontinuu, altfel se prinde de fund. Se poate folosi si o budinca din comert, tnsa facem rabat la gust.
Budinca astfel obtinuta se toarna tn forma, iar pe deasupra se rade ciocolata.
Asa ca acum astept ca sarbatoritul sa se intoarca de la targul de motociclete si sa sar prin casa in toate directiile, cu tortul si cadourile in brate, cantand la multi ani din toti bojocii! La multi ani, Szabi, iti multumesc ca, de mai bine de 10 ani, imi esti cel mai adevarat prieten!
[AdSense-A]