Bors de sfeclaBeet borscht

3

De curand am devenit mandra proprietara a unui nou obiectiv, botezat instant Optimus Prime: unu la mana, pentru ca eu sunt cel mai mare fan Transformers eva’, inca de pe vremea cand erau desene animate si-i urmaream cu respiratia taiata la italieni, iar doi la mana pentru ca este un obiectiv prime (daca va intereseaza ce face, iaca cititi AICI). Il iubesc! E sharp, are super bookeh si e foarte luminos. Ca urmare, m-am lansat intr-o serie de poze menite sa-l puna in valoare. Ceea ce vedeti mai jos este un rezultat aproape fara post-procesare: in afara de faptul ca i-am mai dat putina culoare, nu i-am facut nimic. Cine stie, cunoaste ce inseamna asta. Pentru cei care se pricep mai bine, iertati-mi entuziasmul de greenhorn.

De fapt, borsul asta s-a nascut ca urmare a nevoii mele de a poza ceva. Aveam sfecla coapta in frigider si, desi nu asa se face, eu m-am gandit ca o sa mearga sa o folosesc in loc de sfecla cruda. Si stiti ceva? Sfecla n-a avut nimic impotriva!

Bors de sfecla

Ingrediente

  • 2-3 linguri de ulei de masline sau 1 cub de unt
  • 2 sfecle coapte sau crude, medii, una taiata cubulete, alta data pe razatoare
  • 2 morcovi mari, taiati rondele
  • 1 ceapa galbena mare, taiata fasii
  • 2 rosii
  • 1 pastarnac mic sau o bucatica mica de telina
  • 1 mana de varza alba tocata
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingura de otet
  • 2 litri de supa de legume (sau apa cu vegeta organica)
  • sare si piper dupa gust
  • 1 legatura de marar proaspat
  • smantana pentru servit (optional)

Metoda

  1. In oala de ciorba se incinge uleiul de masline si se caleste ceapa cateva minute, pana devine translucida. Adaugam bucatile de sfecla cruda (daca avem coapta deja, nu o adaugam in etapa asta), morcovii, telina/pastarnacul, varza si rosiile si mai lasam cateva minute, amestecand.
  2. Adaugam supa, otetul si zaharul, asezonam cu sare si piper si lasam pe foc mic la copt pana se patrund legumele. Cu 10 minute inainte sa fie gata adaugam sfecla cruda rasa sau sfecla coapta (dupa caz) si mai dam cateva clocote.
  3. Dam de pe foc si adaugam mararul tocat marunt. Servim cu smantana.
https://www.andie.ro/2012/03/11/bors-de-sfecla/

Pentru fanii sfeclei rosii, borsul asta e o incantare. Nu numa’ ca e bun, da’ e rosu! Rosu, frate, ca nu mai stii ce sa faci: sa admiri, sau sa infuleci? Va las cu aceasta dilema existentiala si va doresc o duminica frumoasa si plina de viata. Enjoy life!

Love and beetroot!

  

3 COMMENTS

  1. Felicitari pentru obiectiv, use it wisely!!!
    Trebuie sa marturisesc ca astazi dupa un maraton de gateala marca “Andie’s Veggies”, am primit numai bisuri!
    Ciorbita de sfecla nu a fost inca gustata DAR, si am scris intentionat un dar mare, orice paleste in fata painicilor Naam. Iti multumesc din suflet pentru reteta, chiar daca sunt “pacatoase” iar eu si sotul, ca toata lumea…la dieta, le voi face si rasface si le voi impartasi tuturor! Bestiale!!!

    • Multumeeesc! Vai ce ma bucur ca ti-au iesit bine! Dupa cum iti spuneam, eu rareori am curaj sa incerc mai mult de o reteta noua odata. Esti o eroina, maica :) Ce dieta?? Lasa scumpa mea dieta, important e sa ai cateva principii sanatoase de viata: sa nu mananci dupa 7 seara, sa eviti prajelile si grasimile, sa bei multa apa, sa faci un pic de miscare si cam asta. In rest, echilibru. Orice aliment mancat in exces devine nociv, insa cu moderatie e ok. Eu nu cred in eliminarea carbohidratilor, din contra, ei sunt foarte buni pentru digestie. Trebuie numai sa fim un pic cumpatati.
      Asa ca va doresc pofta buna si va mai astept cu impresii si feed-back la retete: cine stie, poate impreuna le perfectionam? Te puup!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.