Galette cu rubarba si zmeurici

21

Acum doua zile am sarbatorit-o pe cea mai minunata, vesela si iertatoare fiinta care zburda pe meleaguri valcene de mai bine de jumatate de secol: mama. Mama, la care e cel mai usor sa tipi si sa te burzuluiesti atunci cand esti nervos, pentru ca deh, mama e acolo si te iubeste neconditionat pentru tot restul vietii tale de mamaligar. Mama, care te-a crescut, te-a sters la fund, ti-a suportat hormonii adolescentini si si-ar da si ultimii bani din pensie pentru ca sa. Pentru ca sa fii tu fericit.

Daca anul trecut am surprins-o placut cu o portie zdravana de rainbow cupcakes, anul asta m-am hotarat sa merg pe ceva mai clasique, mai rustique, mai a-la-fitze-de-fitze. Caci se poarta rubarba, doamnelor si domnilor, iar eu, sensibiloasa cum sunt la moda in zilele impare, nu m-am putut haptine. Asa s-a nascut iaca aceasta galeata cu rubarbar si zmeurici.

Va spun sincer ca ma asteptam sa fie mama omida a prajiturilor, acea prima imbucatura urma sa ma dea cu toate rotile in sus, explodand intr-un climax al placerii culinare. Da’ cred io ca asteptarile mele au fost supra-incalzite. Rubarbarica mea s-a gandit sa fie mai acrisoara decat norma, probabil si zmeurica si politica mea anti-zahar au contribuit, si-uite-asa ajunsaram la un gust.. nu-atat-de-nemaiasteptat-precum-imi-imaginam, dar bun dom’le. Bun.

Galette cu rubarba si zmeurici

Ingrediente

    Pentru aluat
  • 100 g unt rece
  • 200 g faina
  • 1 praf de sare
  • 1 ou mic
  • 4 linguri de zahar
  • Pentru umplutura
  • 6 tuplini mari de rubarba
  • 1 cana zmeura
  • 1 cana zahar
  • coaja de la 1 lamaie
  • Pentru frangipane
  • 75 g migdale macinate
  • 75 g unt
  • 75 g zahar
  • 1 ou
  • 2 linguri faina
  • Un ou mic pentru uns aluatul

Metoda

    Aluatul
  1. Intr-un robot (sau cu mana) amestecam bine faina, sarea, zaharul si untul rece pana obtinem o textura asemanatoare cu a frimiturilor de paine. Adaugam oul si mixam inca putin pana obtinem aluatul - pate sucree. Dam la rece.
  2. Frangipane
  3. Tehnica e complexa: batem bine oul, apoi il amestecam cu restul ingredientelor intr-un procesor pana obtinem o crema uniforma, cam ca de pesto.
  4. Umpltura
  5. Intr-o tigaie aruncam rubarba taiata cubulete impreuna cu zaharul si coaja de lamaie si lasam sa se soteze pana se inmoaie putin. Amestecam apoi cu zmeura, usor sa nu o zdrobim.
  6. Montaj
  7. Intindem foaia de aluat in forma rotunda putin mai mare decat diametrul tavii. O asezam in vasul de placinta, o intepam cu o furculita pe fund, apoi adaugam stratul de frangipane, apoi umplutura de rubarba.
  8. Marginile aluatului le suprapunem peste umplutura, ca in poza.
  9. Ungem aluatul cu un ou batut, presaram cu zahar brun si cateva cubulete de unt, si dam la copt pana ce crusta s-a aramit iar umplutura face bulbuci.
https://www.andie.ro/2012/06/21/galette-cu-rubarba-si-zmeurici/

Eu am fost cam zgarcita cu zaharul pentru umplutura, therefore, acreala. Ceea ce nu ne-a deranjat deloc, pentru ca totusi placinta si-a pastrat standardul de mega-bunaciune.

Si, desi asteptarile mele au depasit potentialul rubarbei, mama a primit-o si a mancat-o cu aceeasi pofta nestavilita cu care m-am procopsit si eu inca de la nastere. Abia acum inteleg ce se intampla cu genele mele…

LA MULTI ANI MAMA! Te iubesc pana la cer si inapoi…

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

21 COMMENTS

  1. Sa-ti traiasca mama! Sa fie sanatoasa si sa se bucure de fiica ei minunata! Ghici ce fac eu acum? Pregatesc un tort. Pentru cine? Pentru mama mea pe care o sarbatorim sambata.

    • Tu Mirela tu, sa ne traiasca mamele noastre atunci! Sunt lunatice, cum se zice :) Sa fiti fericite si iubite, aia e!

    • Tanti mama lu’ Andi iti multumeste si zice ca asa o sa faca. Si cica o sa fie cuminte si pe viitor, ca o randunica. :)

  2. La multi ani, mamicii tale, sa fie sanatoasa si sa se bucure de voi pana la adanci batraneti;).

    O intrebare ta tine, ca vad ca ai scris ca se taie rubarba cubulete, nu specifici de curatat si nici in poza nu-mi dau seama prea bine.Ai curatat-o de fasiutele(pielita) de pe ele?ca am mai vazut la un alt bloger din Ro ca nu o curata.

    In rest arata mega, super delicios.

    • Bai, nu am curatat-o. Am spalat-o bine si am taiat-o direct cubulete. Daca trebuia s-o curat, well, too bad :) Tocmai mi-am aratat ignoranta. Da pielita nu s-a simtit, nu ne-a deranjat, nu nimic.

      • :) n-am incercat-o niciodata ne curatata,nu-s daca schimba gustul,dar stiu ca are “ate” ca la fasole :-p sau la sparanghel.Dar daca a fost buna asa, well done;), ce mai conteaza:)

  3. La multi ani mamei tale!
    Iar cu rubarba asta, nu stiu dom’ne ce sa zic, trebuie neaparat sa o incerc si eu ca prea am vazut-o pe toate blogurile!

  4. La Multi Ani Sanatosi pentru mama ta!!!
    Din experienta mea limitata cu rubarba, uneori trebuie sa-i cureti atele, alteori nu. Depinde de cat de batrana mature tanara este :). Daca nu le-ai simtit cand ai mancat-o, inseamna ca nu ai avut nevoie sa o cureti :)

  5. Poate aia de acolo e neatoasa;) si atunci norocul vostru ca nu tb sa o curatati.Da eu si pe aici tinerica care o culeg din gradina tot o curat.Da cred ca depinde si de soi la fel ca si cu sparanghelul.Eu il curat, altii spun ca nu tb,dar am incercat necuratat si mi-a ramas intre dinti.
    Asa ca depinde cu siguranta de soi..Si Andie, important e ca v-a placut voua, nu?:d

  6. Andie LA MULTI ANI mamicii tale,sanatate,fericire si multa intelepciune!!!Arata tare bine,este frumoasa,ca tine de altfel;-)Sa-i transmiti si roag-o sa ma ierte pentru intarziere,bine?
    Arata grozav desertul tau.Zmeura,este preferata mea ,nu m-as satura in veci de ea:-)…da’ la rubarba nu ma bag,nu ma dau in vant dupa ea:-(
    Ah ,inca ceva,m-am abonat la tine.E mai practic asa;-)
    Uite iti las si ceva lectura http://angi-food.blogspot.ro/2012/06/caramelo-choco-meringue-cakespecial.html :-)
    Te pup.Weekend fain sa ai.

    • Multumim Angi, tare multumim pentru cuvintele frumoase! Ce bine ca te-ai abonat, eu abia acum am instalat posibilitatea, deci voi anunta oamenii, mai ales pe cei care nu sunt pe Feisbuc. Si mai vreau sa-ti zic ceva: mancati-as prajitura! :))

  7. Offf , ce rau imi pare ca am ajuns asa tarziu , dar tot accepti un sincer : LA MULTI ANI !!!!! , multa sanatate si numai bucurii mamicii tale , pretuieste-o si iubeste-o cat este langa tine !!!!!
    PS.Eu mi-as dori sa o am pe mama langa mine mai presus decat orice , insa nu se mai poate !!! :(

    • :( Mama ta e mereu cu tine draga mea, sunt convinsa :) Doar ca dintr-o lume mai buna :)
      Iti multumesc mult pentru urari, noi doua ne-am bucurat tare tare cand am vazut cate cuvinte frumoase am primit acilea pe blog :)

  8. La multi ani mamei tale dragi! Desi urarile vin putin mai tarziu, niciodata nu e tarziu pentru cuvinte frumoase! Sa petreceti cat mai multe clipe minunate impreuna, si tot asa cu surprize dulci si tentante din partea ta!!!

      • Andie, si eu ma bucur! Am fost incantata cand am descoperit blogul tau, cu ceva vreme in urma! E printre preferatele mele, mereu cu retete fascinante si pline de arome!!! Pup

  9. Bună Andie :) Este grozava minunea asta, as manca non stop. Spune mi te rog, ce diametru a avut vasul în care ai făcut? Ms mult

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here